Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

Bobala
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa Bobala »

Ja chapem uz velmi dlho co sa ma pytas. No zjavne ty si este stale nepochopil debilizmus vo svojich akoze otazkach, ktore su nanajvys absolutne nepodstatne a obycajňe chytajuce za slovicko, na ktore nemam naladu ti odpovedat. Ale skopirujem ti daco, aby si bol spokojny a zavrel uz konecne totu pyskatu papuľu. :)
Pôvodným výsledkom výskumu Dr. Páleša je objav synchronicít a rytmov v dejinách ľudstva a v evolúcii prírody. Stretla sa v ňom moderná veda s najstaršími duchovnými tradíciami ľudstva. Prastará múdrosť zjavená babylonským kňazom a kresťanská náuka o anjeloch sa potvrdili pomocou exaktných metód inferenčnej matematickej štatistiky. Ten istý objav zároveň vrhol jasné svetlo na existenciu kultúrnych vĺn v dejinách, ktoré boli doposiaľ veľkou záhadou antropológie. Vniesol do dejín zákonitý poriadok podobne ako kedysi Newtonove zákony do nebeskej mechaniky.
Siedmi archanjeli, ktorí sú duchovnými inteligenciami sfér planét v slnečnej sústave – Gabriel, Rafael, Anael, Michael, Samael, Zachariel, Orifiel – sa striedajú každých 354 aj 72 rokov v cyklickom kruhu ako duchovia času. Ich striedanie sa prejavuje v posunoch duševných dominánt (pravzorov, archetypov) v kolektívnom podvedomí ľudstva, v transfigurácii hodnotového systému a navonok vo vlnách umeleckých štýlov, ideových prúdov a premenách socio-politických štruktúr. Spisovatelia, básnici, maliari, sochári, filozofi, matematici, prírodovedci, proroci a mystici, králi a vojvodcovia prijímali rovnaké mysliteľské, umelecké a štátnické inšpirácie v rovnakom čase na rôznych miestach na zemi nezávisle a nevediac o sebe navzájom. Tieto inšpirácie sa vracali po tisícročia – od kamennej doby až po dnešok – v rytmickom poriadku, ktorý zodpovedá prastarým predstavám o striedaní bohov. Tie isté časové zákonitosti ako v dejinách však platia aj v živote človeka ako jednotlivca a v evolúcii celej prírody. Rovnaké duchovné impulzy ovládajú vývojové fázy v ľudskom živote, epochy svetových dejín ako aj geologické obdobia vo vývoji Zeme.
Anjeli sú hlásky božského Slova, Logu, prostredníctvom ktorého bol stvorený svet. Poznať ich znamená poznať abecedu, ktorá nám umožňuje čítať tajomstvá dejín, prírody a ľudskej duše.
Nie nenapisem ti co su realiani. Najdi si to.
edit// Joj som zabudol na svojich pokecovskych smajlikov :blee:
seth82
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa seth82 »

Ty nie si ten, kto bude rozhodovať o tom, či sú moje otázky podstatné alebo nepodstatné. Nechápem, ako mohli byť nepodstatné, keď sa priamo týkali meritu veci a ty si stále neodpovedal a ešte tu z čohosi viníš mňa. No nie je to na smiech? Ak máš chuť niekomu rozkazovať o zatváraní "pyskatej papule", tak to môžeš praktizovať na tých, ktorí ťa takto vychovali.

Ešte raz sa ťa teda spýtam - KDE konkrétne a AKO konkrétne ten pseudovedec dokázal existenciu boha? Teda kresťanského boha? Stále si mi na toto neodpovedal, ešte aj tie citácie, ktoré si tu pastol, sú o akýchsi anjeloch.

Tak nenapíš, čo sú realiáni - nie nenájdem si to, lebo sa mi nechce na to mrhať energiou a čítať to. Čakal som, že keď si to tu spomenul v diskusii TY, tak že to aj bližšie vysvetlíš, od vás (od teba a tebe podobných) sa ale žiadne vysvetlenia čakať nedajú, všakže.

Na smajlíkov si nezabudol, jeden si použil priamo v texte. Ak si myslíš, že ma toto tvoje detské konanie (v štýle "a just") nejako vyvádza z miery, tak to si na omyle...
bashnator
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bashnator »

Neviem, ci tu niekto nieco s vedeckym podkladom postol alebo nie, necital som cele vlakno, je mi to celkom jedno, vobec nemam potrebu ta presviedcat o niecom, kazdy ma svoju pravdu, ktora bola postupne formovana pocas vychovy na druhej strane si treba ,ale priznat, ze existuje vela veci, ktore si vedecka lobby nevie vysvetlit. Vo vedlajsom threade som pridaval video z prednasky o cloveku, ktory niekolko rokov nic nejedol, dokonca sa zbavil vsetkych zdravotnych tazkosti, nepocituje hlad vyzivuje ho energia "prana". Samozrejme nie je sam, takymto sposobom na svete funguju tisicky ludi a stale ich je viac a viac.

Myslim si, ze kazdy by mal respektovat nazor druheho bez ohladu ci sa mu zda absurdny alebo nie. Asi vies velmi dobre, ze clanku, ktory 100% potvrdzuje existenciu "Boha" sa nedockas a teda je tato diskusia bezpredmetna. Otazka, ale znie co je pre teba Boh ? Ak neveris v Boha, vies vobec v co neveris ?
tehla

Príspevok od používateľa tehla »

bashnator napísal:tehla, myslim, ze je uplne zbytocne tu nieco vysvetlovat, kazdi si bude hovorit tu svoju pravdu, dokola a presadzovat ju, tie nase super ega, ktore maju tendenciu nikdy sa nemylit a mat vzdy pravdu, dokonca aj keby si mal len trosisku pravdu, nepriznat lebo to by nase ego neprezilo. Je to uplne normalne ludske chovanie, proste mozes sa aj na hlavu postavit a pisat neviem ake argumenty, tych ktori neveria, nepresvedcis a mozes dat aj seriozny vedecky clanok, vzdy si nieco najdu a zneguju to.
Hej, ja viem... kto sa uz rozhodol neuveri, jak sa v Biblii pise aj keby mrtvy z hrobu vstal, takzeje uplne ale uplne zbytocne tu vobec nieco vypisovat
Yogi120
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Yogi120 »

A Ty si taku skutocnost videl, ked veris ? Alebo sa opytam takto....Veris lebo si to videl ?
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

bashnator: Áno, existuje veľa vecí, ktoré si vedecká lobby nevie vysvetliť. To ale neznamená, že každá nevysvetlená vec má automaticky smerovať k bohu, prípadne priamo ku kresťanskému bohu, alebo snáď áno? Takýto typ uvažovania je totálne chybný, nie je ani argumentom a ani dôkazom. To, že nejaký človek niekoľko rokov nejedol neznamená, že to dokazuje existenciu kresťanského boha. Čo ak to čo ja viem dokazuje existenciu Ninja Korytnačiek? To je taký istý spôsob "odvodzovania" ak=>potom.

Ja rešpektujem kresťanov ako takých, moji rodičia sú kresťania, moja rodina je zväčša katolícka a takto som bol aj ja vychovávaný a napriek tomu som ateista (to ináč popiera tvoju ďalšiu teóriu o formovaní počas výchovy, že áno) - vadí mi ale, ak si nejaký militantný kresťan pusti ústa na špacír, vidí "svojich" ako viac "duchovne naplnených", ako keby mal u nás v našich zadkoch nejaké sondy, tvrdí, že ateisti nie sú ničím iným, iba bezduchými telami, že sú menej šťastní, že sa nevedia radovať zo života a podobné masívne sprostosti. Prípadne ak niekto bludári, že ateisti spôsobili toto a hento.

Ak sa ma pýtaš "čo je pre mňa boh" - no asi to, čo je pre mňa Aštar Šeran, Zeus, Šiva, Odin, Thor, Perún a iní. Maximálne sa stotožňujem s týmto obrázkom, ktorý som tu už dával viackrát a ktorý si myslím vysvetľuje dosť veľa a to aj veriacim.

“Magic's just science that we don't understand yet.”

Arthur C. Clarke
Prílohy
god
god
Yogi120
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Yogi120 »

seth82 napísal:bashnator: Áno, existuje veľa vecí, ktoré si vedecká lobby nevie vysvetliť. To ale neznamená, že každá nevysvetlená vec má automaticky smerovať k bohu, prípadne priamo ku kresťanskému bohu, alebo snáď áno? Takýto typ uvažovania je totálne chybný, nie je ani argumentom a ani dôkazom. To, že nejaký človek niekoľko rokov nejedol neznamená, že to dokazuje existenciu kresťanského boha. Čo ak to čo ja viem dokazuje existenciu Ninja Korytnačiek? To je taký istý spôsob "odvodzovania" ak=>potom.
Stotoznujem sa s tym co si napisal. Ved nebolo to este tak davno ked ludia nevedeli akym dosledkom vznikne blesk pri burke a dnes je to uz neodskriepitelne dokazane a vedecky podlozene . Kym nebolo, vsetci dobre vieme kde vysvetlenie toho blesku smerovalo. Hold niektore veci chcu asi len viac casu aby boli pochopene.

Tiez mam veriacich rodicov a ani ja proti viere nic nemam a dokonca aj ja verim v nieco, ale iny sposobom ako tu poniektori .
bashnator
Light Star
Light Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa bashnator »

Áno, existuje veľa vecí, ktoré si vedecká lobby nevie vysvetliť. To ale neznamená, že každá nevysvetlená vec má automaticky smerovať k bohu, prípadne priamo ku kresťanskému bohu, alebo snáď áno? Takýto typ uvažovania je totálne chybný, nie je ani argumentom a ani dôkazom. To, že nejaký človek niekoľko rokov nejedol neznamená, že to dokazuje existenciu kresťanského boha. Čo ak to čo ja viem dokazuje existenciu Ninja Korytnačiek? To je taký istý spôsob "odvodzovania" ak=>potom.
Este raz skusim, nikoho nejdem presvedcovat o nicom, ja som sa dokonca ani ako veriaceho v Boha,ktoreho si mi nevedel ani opisat, neoznacil, nikde som nepisal, ze verim v boha, povedal som len co mne osobne dava zmysel na zaklade urcitych vedomosti a skusenosti. Toho cloveka som spomenul kvoli tomu, aby som ukazal nieco, co sa da vedecky overit sice da, ale nikto to nevie vysvetlit, a podobne to moze byt aj s "Bohom, vesmirom, zivotnou energiou nazvyme ho/to ako chces"
Ja rešpektujem kresťanov ako takých, moji rodičia sú kresťania, moja rodina je zväčša katolícka a takto som bol aj ja vychovávaný a napriek tomu som ateista (to ináč popiera tvoju ďalšiu teóriu o formovaní počas výchovy, že áno) - vadí mi ale, ak si nejaký militantný kresťan pusti ústa na špacír, vidí "svojich" ako viac "duchovne naplnených", ako keby mal u nás v našich zadkoch nejaké sondy, tvrdí, že ateisti nie sú ničím iným, iba bezduchými telami, že sú menej šťastní, že sa nevedia radovať zo života a podobné masívne sprostosti. Prípadne ak niekto bludári, že ateisti spôsobili toto a hento.
To je spravny postoj a uplne s tebou suhlasim, a preto treba rozlisovat medzi nejakym psychopatom, ktory spacha atentat v mene "Boha" a slusnym clovekom, ktory sa dajme tomu sprava a kona v ramci urcitych pravidiel, ktore mu dane nabozenstva ukazuje a rovnako vieru v nejaku vyssiu inteligenciu, vyssiu moc. To, ze ty niesi veriaci, nevyvracia argument, ze vychova (skola, kamarati, rodicia, media) vo velkej miere neoplvynuje rozvoj cloveka, nikdy to, ale nebude cierno-biele, nemozes povedat, moj rodic je spevak, takze musim byt spevakom aj ja. Preco nie je u nas rozsireny Hiduizmus, Buddhizmus ? Lebo nas vychovavaju v normach Krestanstva a moj otec povedal, ze len Krestanstvo je to naozaj skutocne nabozenstvo, to su samozrejme len keci, kedze ako som uz spomenul kazde nabozenstvo ma zaklad rovnaky, je len jeden boh nazyvani roznymi menami.

Ak sa ma pýtaš "čo je pre mňa boh" - no asi to, čo je pre mňa Aštar Šeran, Zeus, Šiva, Odin, Thor, Perún a iní. Maximálne sa stotožňujem s týmto obrázkom, ktorý som tu už dával viackrát a ktorý si myslím vysvetľuje dosť veľa a to aj veriacim.
Co je pre teba teda Astar Seran, Zeus, Siva?
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Ja som predsa nikde nepísal, či veríš alebo neveríš v boha, či hej? Prečítal som si po sebe svoje príspevky ešte raz a nejako som takúto pasáž nenašiel. Prečo teda pociťuješ nutkanie vysvetľovať mi, či veríš alebo nie? Veď to predsa nie je v našej diskusii dôležité. Mojou hlavnou otázkou bolo, prečo by sme mali pripisovať všetky nevysvetlené veci práve bohu. Nič viac a nič menej...

Taktiež som nepoprel, že výchova človeka neovplyvňuje, skôr som vyvracal náznaky toho, že na základe jeho výchovy človek je veriaci alebo nie je veriaci. Zlou správou pre dnešný svet je, že už malé deti sú náboženstvami indoktrínované na základe viery svojich rodičov, pričom v mnohých prípadoch nemajú také šťastie ako ja a nemôžu si neskôr ísť po svojom, pretože si rodiny na tom príliš zakladajú, hádžu polená pod nohy, keď má byť svadba a jeden z páru je neveriaci a podobne.

Nie všetky náboženstvá sú rovnaké, no o tom tu diskutovať nemienim...

Čo sú pre mňa tí spomínaní bohovia? Iba zostatky alebo prežitky náboženstiev - hnutí ľudí po celom svete, ktoré vznikali na základe bezmocnosti ľudstva voči niektorým udalostiam, prípadne na základe toho, že si ľudstvo nevedelo čo-to vysvetliť. Postupne sa transformujú s vývojom vedy, kedysi ľudia verili v boha blesku, boha slnka, boha rieky a dnes to už nie je v "móde", pretože iba idiot by v niečo také veril. Preto prišli na rad iní bohovia, ktorých následníci a podporovatelia sa sústredia na niečo iné, v stredoveku to bola moc a strach, dnes je to moc a snaha o ňu, tradicionalizmus. Preto sú pre mňa títo bohovia ničím iným, iba mýtami a legendami, tak ako Herkules, Minotaur, či lietajúci kôň Pegasus.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

Videl som ze v predch zapisoch zase niekto vytiahol Palesa a jeho "sofiologiu". Kazdy kto precital aspon jednu jeho knihu, tak mu je je jasne ze je to len znôska roznych pavedeckych a s realitou nic nemajucich vyplodov fantazie. Cele je to iba biznis o vydavani knih a robeni prednasok za co ma autor pekne peniaze. Na nete sa daju najst stovky ludi co tvrdia ze objavili resp. propaguju svoj nabozensky,mysticky,ezotericky alebo iny system. Dokonca existuju ludia ktori tvrdia ze nemusia nic jest ani pit pretoze konzumuju "slnecne ziarenie" a su "duchovní" a cakaju od toho publicitu a peniaze.
http://www.cilichili.cz/clanky/v-zdrave ... h-662.html
kali520
Darca
Darca

Príspevok od používateľa kali520 »

tehla napísal: Boha hladaj okolo, v srdciach ludi, v prirode v ociach... vsade ho mozes vidiet, Boh je laska a vsetci sme z nej stvoreny, vy pocuvate iba svoj obmedzeny rozum a pre strom nevidite les
Toto a ten zbytok, ma rovnaku argumentacnu hodnotu ako keci nejake schizofrenika z blazninca. Neni to nic ine iba vyplody tvojich tuzob a predstav z ktorych sa nasledne tebou samim a pre teba sameho stala vseobecne uznavana pravda.

A k tej dusevnej prazdnote, mozem ti len tolko povedat ze duchovno cloveka nenaplna boh (prikladov je milion, ci uz som to ja, iny uzivatelia fora alebo tisice dalsich ludi ktory neveria v nejaku imiginarnu bytost) , to je len dalsia z tvojich predstav a tuzob.
tehla napísal: kto sa uz rozhodol neuveri, jak sa v Biblii pise aj keby mrtvy z hrobu vstal
Co je toto za totalne debilnu myslienku. Rozhodnut sa uverit? To je co vlastne? Uverit comu? Nejakej pochybnej knihe od pychybnych autorov? Alebo k nejakej bytosti ktora mi neda absolutne ziadnu moznost preukazat svoju existneciu. Rozhodnut sa uverit niecomu co som si neni schopny overit je znakom blbosti. A ked si to mam overovat sposobom otvor oci, pozri srdcia ludi, pocit, tak potom tu neni nieco v uplnom poriadku.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

pekny link, btw o mentalnych modeloch je tento kurz na coursere: https://class.coursera.org/modelthinkin ... lass/index
Bobala
Medium Star
Medium Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Bobala »

Ja som nerozohodol ci su tvoje otazky podstatne alebo nie, tvojke otazku SU nepodstatne a to je rozdiel. Tebe zjavne pocas vychovneho procesu nemal kto pyskatu papulu zatvorit, pekne sa to aj odraza na tvojom prejave, nadutosti, nafukanosti a plynatosti.

Zase mas problemy s pochopenim citaneho textu. Ale nato som si uz zvykol. Pseudovedec ? Jasne, ved nepracuje na tom co spada do tvojho sveta, a celkom ti to protireci, tak je jasne ze si schopny len hanobenia a osocovania, lebo ine nedokazes. :smt006

http://www.sophia.sk/sites/default/file ... i_vede.pdf Zaujimavy clanok, minimalne na zamyslenie sa. Obzvlast strany 7 az 10.

Gogo, da sa to liecit. :)
Balvorn
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Balvorn »

bobala, preco pokladas za seriozneho vedca len ludi, co tvrdia to v co sa ti paci verit? ale ked 99/100 vedcov tvrdi opak, tak je to "spiknutie" alebo chcu utajit nejaku velku pravdu? lebo neviem ako mam chapat ze vzdy ludia obhajuju vedcov, co znesvetili svoj titul len aby sa vymkli "normam" a aspon niekto si ich vsimol.
a tak mimochodom, nikto sa tu neuraza, tak prosimta, nezacinaj s tym, celkom ti to ubera na uz aj tak malej doverihodnosti a vaznosti
+ k tym otazkam... vniesol si do diskusie novy pojem, a aj mna by zaujimalo jeho vysvetlenie, google pouzivam ak je to pojem vseobecne znamy, len ja s nim mam problem, ale ak je to pojem co ovladas ty a pales, tak prosimta, vysvetlit, dakujem
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Bobala: To je sila...Kto si ty, že rozhoduješ o tom, či sú moje otázky podstatné alebo nie? Píšeš, že ty o tom nerozhoduješ, ale napriek tomu si dupneš a vyhlásiš opäť bohorovne, že podstatné nie sú. Ja viem ako to je - nie sú, pretože nezapadajú do tvojej rovnice. Nad tvojím grobianstvom sa ani nejdem pozastavovať, je ale fascinujúce, ako mi tu hneď dokážeš vykúzliť typológiu osobnosti - poznáš má snáď? Ak nie, tak takéto veci nechaj na ozajstných odborníkov, názory papučkových internetových psychologických superheroes ma nezaujímajú.

Koho hanobím a osočujem? Kde? Takže ešte raz poďme na vec znovu, ako v škôlke: KDE konkrétne a AKO konkrétne ten pseudovedec dokázal existenciu boha? Teda kresťanského boha? Stále si mi na toto neodpovedal, ešte aj tie citácie, ktoré si tu pastol, sú o akýchsi anjeloch. Nezaujímajú ma tvoje kadejaké iné rádoby ironické výplody, tak isto ma nezaujímajú tvoje odporúčania na liečenie - vzhľadom na to, o čom tu diskutujeme a čo tvrdíš ty s tým "vedcom", si na to oveľa súcejší.

Takže som zvedavý, dokedy tu budem čakať na tvoju odpoveď.
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

Seth uz by si mohol pochopit, ze tvoja boltom vyznacena otazka, ktoru si tu kladol uz 1000 krat ostava nepochopena alebo prehliadana tak sa uz na to vykasli. :lol:
seth82
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Hádam chápeš - je to celkom rozumné a jasné, že ak mi tu niekto vyhlási prelomový objav, že nejaký pseudovedec dokázal existenciu boha, tak chcem vedieť, ako ho dokázal a ako má "snaží sa dokázať existenciu archanjelov" byť dôkazom o existencii kresťanského boha. To sa pýtam tak veľa? Je to naozaj neopodstatnené? Ak sa ti (alebo niekomu) zdá, že to je neopodstatnená otázka, tak to tu teda môžeme začať diskutovať prakticky o existencii všeličoho, veď tu zjavne nič netreba dokladať argumentami a dôkazmi, tak čo už...

Alebo ako mám tomu chápať? A nie, ja tu túto otázku budem klásť dovtedy, dokiaľ odpoveď nedostanem. A pokiaľ nedostanem, tak je úplne jasné, že to vyhlásenie je BLUD.
SRneC
Addict
Addict

Príspevok od používateľa SRneC »

Veriaci ti dokaz dat nemoze, preto sa to vola viera. Pytas sa velmi dobre, ale nemas aku odpoved dostat. Takze si dokazal, ze ide o blud. :)
Steju
King
King

Príspevok od používateľa Steju »

Vo výsledku teda môžes mať vieru aj povedzme v lietajúce špagetové monštrum a rozdiel vo svojom živote nezbadáš. Teda okrem toho že budeš mať viac času ktorý by si normálne zabil chodením do kostola/modlením a podobne.
Napísať odpoveď