JCM01 napísal:
Co sa tyka rozjazdu do kopca na rucnej, sice to nevyuzivam, ale myslim si, ze ak nikoho toto neucili v autoskole tak je to autoskola na dve veci.. Co ak sa dostanes do situacie kde zostanes stat v prudkom kopci bez akychkolvek rozjazdovych systemov? Chcem vidiet ako sa niekto pohne bez pomoci rucnej brzdy....

Moja "výučba" v tomto konkrétnom prípade prebiehala takto - inštruktor ma donútil zastaviť v kopci a potom mi povedal, že nech sa rozbehnem. Rozbehol som sa bez problémov, bez ručnej...samozrejme, keďže to bolo prvýkrát, s motorom vytočeným viac ako by bolo treba. Teraz sa v kopcoch rozbieham len týmto spôsobom, už bez zbytočného vytáčania motora.

Pre mňa osobne je alternatíva s ručnou brzdou jednoducho nepohodlná, stačí rýchly prešľap z brzdy na plyn, spojka do záberu a ide sa, dozadu sa pohneš naozaj minimálne, to by musel byť niekto doslova nalepený na tvojom zadnom nárazníku, aby došlo ku kontaktu. Ešte podotknem, že nemám žiadneho asistenta pre rozjazd do kopca (otec ho má vo svojom aute a podľa mňa to je skôr užitočná vecička pre slabších vodičov, ktorí majú problém rozbehnúť sa do kopca - či už z nožnej alebo ručnej brzdy - a aby nedošlo ku kontaktu s vozidlom za nimi).