Hovorím ako funguje, žiadne poučky.Korag napísal:Slay prosim ta, bez do riti s tymi kapitalistickymi pouckami ako ma volny trh fungovat v praxi,
Realita je taká, že celosvetová životná úroveň je najvyššia aká kedy v histórii bola.Korag napísal: realita je taka, ze par vyvolenych sa vala v miliardach a zvysok sveta mu robi poskoka,
Realita je taká, že na svete je najmenej vojen a konfliktov v modernej histórii.
To že bohatstvo nie je rovnomerne rozdelené je prirodzené a nikdy to nebolo a ani nebude inak. Z matematického hľadiska je rovnomerné rozdelenie v nerovnomerných podmienkach prirodzenou cestou v podstate nemožné.
To tvrdenie by si mal asi niečim podložiť, lebo skutočne som o tom ešte nepočul, ale keby aj to bola pravda, tak ma napadá, že..Korag napísal: Mimochodom tak priepastne rozdiely medzi vrstvami sa nikdy nevyskytli v minulosti, ani v zubozenom feudalizme, ani v otroctve, tak mi to skus vysvetlit preco tomu tak teraz je.
Je tomu tak preto, že najchudobnejší človek na svete je stále rovnako chudobný = teda nemá nič.
Ale najbohatší človek na svete je bohatší, lebo civilizácia napreduje a napredovať aj bude = teda svet ide do predu.
Ale dokopy sa majú všetci najlepšie ako sa kedy mali. Taká je pravda.
Dokážeš rozlišovať medzi tým čo "je" a tým čo by si "chcel aby bolo"? Ak áno tak by si si mal uvedomiť, že tieto dva pohľady spolu nesúvisia = sú na sebe nezávislé. To, že sa tebe podľa tvojich ideálov súčasný reálny svet nepáči chápem, ale nechápem prečo máš pocit, že by mal svet prirodzene fungovať podľa tvojich vytúžených predstáv. Tak to jednoducho starý môj nikdy nebude. Ty aj ja sme iba prach vo vetre.hughito napísal:Tu nejde o mudrovanie a nariekanie, iba o čistý opis reality a fungovania dnešného ekonomického systému.
To donútenie, ktoré opisuješ môžem prirovnať k tvrdeniu, že všetci ľudia na svete sú otrokmi jedla a vody. Sú proste nútení jesť a piť za každú cenu lebo inak umrú. Ich telo proste prestane fungovať. Krutý svet to zariadil tak, že sme od vzniku sveta v otroctve jedla a vody.hughito napísal: Už som to tu viackrát podrobne opisoval, to donútenie tam samozrejme je, je v inej forme a podobe ako za iných systémov, ale stále je. Áno, možnosť je ísť žobrať alebo skapať od hladu, prípadne sa "stať úspešným." Tak áno, staňme sa všetci úspešnými biznismenmi a manažérmi, veď čo.
Veta "staňme sa všetci úspešnými biznismenmi" dokazuje, že ty si proste nechceš za nič na svete pripustiť pravdu. Hughito, možno ti to mali vysvetliť rodičia, ale na svete žiadna spravodlivosť nejestvuje (ani mimo nášho sveta). Príjmi pravdu, že nebudú všetci úspešní, zdraví a živí. Stále budú chorí, hlúpi, škaredí, chudobní.
Na svete je celkom určite aspoň jeden človek, ktorý sa narodil do krásnej vily a bohatstva, ktorý má skvelých rodičov aj súrodencov, má IQ nad 150, dokonalý chrup, orlí zrak, antickú telesnú stavbu, srdce ako zvon a penis ako zbíjačka na betón so špicom s karbidu wolframu. Tento človek prežije život bez choroby, obcestuje celý svet a všetko mu bude vychádzať a padať k nohám. Proste čokoľvek najlepšie si vieš predstaviť.
Ale tak isto tu je nevinné dieťa, ktoré sa narodí hluché a poloslepé a matka ho opustí po pôrode. Žije na kašičkách v nemocnici bez kontaktu zo svetom. V dvoch rokoch dostane rakovinu, potom ho rok trápia s chemoterapiami a v bolestiach umrie. A možno za nim nebude plakať nikto okrem pár zdravotných sestier.
Je to svinstvo, ale taký proste život je. Ja by som si tiež želal aby sa mali všetci dobre, boli zdraví a šťastní. Žili v mieri a rovnováhe s matkou prírodou. Ale jednoducho to tak z pochopiteľných príčin nie je a pravdepodobne ani tak skoro nebude. Možno raz ľudstvo prejde selekciou, prípadne samo navrhne nový druh dokonalejší než ono samo. Ale to skutočne zatiaľ nie je náš prípad. Sme tu a teraz.
Lebo prijímam svet taký ako je. So všetkým zlým aj dobrým. Nehrám sa tu na to, že poznám zázračné zriadenie, ktoré uspokojí každú dušu na zemi. Ja sa tu už roky na fóre snažím len hovoriť prečo je svet aký je a nie taký aký by ste ho chceli. To je celé. Ja nehovorím, či je to dobré alebo zlé. Ja nemám nič proti ľuďom v Bangladeši, prajem im to najlepšie a nech majú mzdu aj 19000 eur, ale tiež si uvedomujem prečo to tak proste nie je a nebude.Korag napísal:Nie, ale sa tak tvari v kazdom prispevku, este som ho tu nevidel povedat pol kriveho slova proti sucasnemu zriadeniu,