Autoškola - zážitky, skúšky, policajti a všeličo
Re: Autoškola - zážitky, skúšky, policajti a všeličo
To by som si strašne rád pozrel, ako parkuješ v kopci na spojke 
-
BookEditor
Light Professional
Ešte otázka, že ako je to so zastavením a státím v blízkosti autobusovej zastávky? V teste som mal ako správnu odpoveď, že nesmiem zastaviť a stáť na úseku od dopravnej značky pre ozn. zastávky do vzdialenosti 5m za označníkom zastávky. V autoškole mi ale inštruktor povedal, že nesmiem zastaviť a stáť vo vzdialenosti 15m pred a 15m za označníkom. Tak ako to je? Ďakujem, K+ 
-
94jakub
Guru wannabe
- Kontaktovať používateľa:
Pokiaľ máš dopravnú značku pre označenie zastávky, tak nesmieš zastaviť do vzdialenosti 5 metrov za označníkom.
Ak tam nie je značka ale len označník, tak tých 15m.
Ak tam nie je značka ale len označník, tak tých 15m.
Nie. STOP-ka, prednosť, prechod, toto všetko sú zastavenia VOZIDLA, ktoré nijako nesúvisia s vôľou vodiča. To proste spraviť (podľa vyhlášky) musím. Rovnako ako by som rád 20 ročnej blondíne na X6-ke prednosť dať nechcel, ale kvôli značke musím. Toto vôľa vodiča nie je.audiotrack napísal: Fabo to správne napísal. Značky sa do tej definicie nezarátavajú. Ak by si mal niekde pred stopkou zákaz zastavenia tak čo spravíš? Práve pre nepredvídatelné prípady (vojde ti pes do cesty a podobne) je definované zastavenie vozidla aby sa na to nevzťahovala značka zákaz zastavenia (musela by sa volať zákaz zastavenia vozidla aby si musel psa zraziť). Stopka je vôla vodiča. Ty zastavíš, lebo ti to predpisy prikazujú. Je to tvoja vôla aj keď sa ti tam zastaviť nechce
Zákaz zastavenia sa vzťahuje len na zastavenie typu vykladanie, vystupovanie, čakanie na niekoho, chvíľkové parkovanie.
K tomu kopcu, v miernejšom kopci tiež niekedy stojím v bode záberu, pokiaľ viem, že tam nebudem dlhšie ako pár sekúnd. Inak stojím na klasickej brzde (musím sa naučiť/zvyknúť si na rúčku).
Súhlas s Audiom, mňa to v AŠ učili rovnako aj vyhláška v tom má jasno:
státie, zastavanie a zastavanie vozidla sú absolútne odlišné pojmy. Duch zákona zastavania vozidla hovorí o nečakaných situáciach vymykajúcim sa vôli vodiča. Zastavenie je vôľa vodiča.
státie, zastavanie a zastavanie vozidla sú absolútne odlišné pojmy. Duch zákona zastavania vozidla hovorí o nečakaných situáciach vymykajúcim sa vôli vodiča. Zastavenie je vôľa vodiča.
begbee: To som presne napísal vyššie. Audio má pravdu, ale jeho posledné tri vety sú chybné, alebo som ich ja zle pochopil.
Sám hovoríš, že "zastavenie je vôľa vodiča", a audio napísal:
"Stopka je vôla vodiča. Ty zastavíš, lebo ti to predpisy prikazujú. Je to tvoja vôla aj keď sa ti tam zastaviť nechce."
Podľa tejto logiky by si po "zákaze zastavenia" nemusel stáť na Stopke, čo je samozrejme blbosť. Stopka je rovnaká situácia ako spomínaný pes na ceste. Audio teda pravdu nemá a ja som reagoval na to.
Sám hovoríš, že "zastavenie je vôľa vodiča", a audio napísal:
"Stopka je vôla vodiča. Ty zastavíš, lebo ti to predpisy prikazujú. Je to tvoja vôla aj keď sa ti tam zastaviť nechce."
Podľa tejto logiky by si po "zákaze zastavenia" nemusel stáť na Stopke, čo je samozrejme blbosť. Stopka je rovnaká situácia ako spomínaný pes na ceste. Audio teda pravdu nemá a ja som reagoval na to.
Zdravím
Mám nejasnosti ohľadne § 23, zákon č. 8/2009 Z.z., a to konkrétne časti "Ak nie je ohrozená bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky, vodič smie v obci zastaviť a stáť kolmo, prípadne šikmo na okraj cesty alebo zastaviť v druhom rade." Keď si predstavím parkovanie kolmo na okraj cesty tak vidím auto blokujúce jazdný pruh. Mohol by mi to niekto podrobnejšie vysvetliť, prípadne jednoducho graficky načrtnúť? Možno mám nejasnosti okolo pojmu kolmo alebo okraj cesty. Ďakujem pekne 
-
Grim
Darca
...ak vidíš auto zasahujúce do jazdného pruhu, tak v tom prípade tak stáť nesmieš...obmedzil by si plynulosť cestnej premávky...
Ak nie je ohrozená bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky: To znamená, že môžeš zastať kolmo alebo šikmo na okraj cesta, ak medzi tebou a stredovou čiarou ostane miesto na jeden jazdný pruh. V základe: ak takéto miesto niekde na slovensku existuje, už ho každý považuje za parkovisko. 
ahojte, chcem sa spytat, ci ma niekto skusenosti s autoskolou Darivcak v Kosiciach. Poradil mi ju clen rodiny, s veducim autoskoly sa poznaju z minulosti. Zatial som bol len raz - zapisat sa, a tiez sme dostali zakladne informacie co a ako. Prva hodina teorie ma caka zajtra. Pristup bol (zatial) pohodovy, instruktorka sa mi zdala mila a v skupine nas je len 7, tak by to mohlo ist svizne. Budem davat info ako to tam ide ( a ako mi to ide
). Dufam, ze som si vybral dobre.
-
Soviet
Darca
Zdravim. Mam otazku na ludi, co si robili vodicak aj na motorku po 24ke. Su tam rovnake testy ako na auto? Ako prebieha jazda s policajtom? Vopred diki 
Po 24ke som síce nerobil, ale testy som mal tie isté ako na skupinu B. Záverečná jazda je štýlom cajt za tebou na aute, ty s inštruktorom na moto. Takže v poriadku. Autoškoly kde sedí policajt za tebou na moto už asi ani neexistujú.
-
Soviet
Darca
Hmm a kto mi vravi, teda aby som to pocul, ze kam odbocit a podobne? Lebo pri aute to vravel policajt 
Vravi ti to instruktor co je s tebou na moto
Nám povedal inštruktor, že na motorku sú najľahšie skúšky. Teoreticky tam nevieš čo pokaziť, keďže ti inštruktor vraví čo máš robiť (pripomína smerovky, kto má prednosť v danej križovatke atď..) A testy sú tie isté ako na skupinu B.
Tak tak. Pokiaľ neurobíš vyslovene kravinu (že napr. stlačíš na miesto spojky prednú brzdu a preletíte s inštruktorom cez riadidlá
- aj také sa stalo), máš to v kapse. Komunikácia medzi tebou a inštruktorom prebieha cez bluetooth komunikator ktory maš v prilbe a on tiež.
Jedina potencionálne najtažšia vec je cvičisko, teda kuželky, osmina. Plus si dať pozor na veci ako zapnutá prilba, sklopený priezor, svetlá, postavenie na stojan a oporu (nie je to tá istá vec), nedať nohu na zem počas cvičiska...
Toto sú veci, že keď si to ustrážiš, je to pohoda. Sú ale ľudia, čo vyletia aj na tomto.
Jedina potencionálne najtažšia vec je cvičisko, teda kuželky, osmina. Plus si dať pozor na veci ako zapnutá prilba, sklopený priezor, svetlá, postavenie na stojan a oporu (nie je to tá istá vec), nedať nohu na zem počas cvičiska...
Toto sú veci, že keď si to ustrážiš, je to pohoda. Sú ale ľudia, čo vyletia aj na tomto.
S tou komunikaciou cez bluetooth headset je to samozrejme zavisle od autoskoly - nie kazdy to ma a pouziva. Pravdou vsak je ze pri rychlostiach v akych sa na autoskole jazdi uplne v pohode pocujes instruktora sediaceho za tebou.
STomko: mysliš bez headsetu ? Lebo ak áno, tak tam moc nepočuješ. V meste možno. Ale ako ideš viac ako 60, 70, začne ti vyrazne fučat vzduch okolo prilby, motorka a nepočuješ ani prd. Ja som pri 90tke počul len tak tak čo mi hovori a to bolo do headsetu.
Ani ja som nepočul žeby používali headset. Však na skúškach sa veľmi nejazdí mimo mesta a pri 40km/h rýchlosti v pohode počuješ inštruktora. A u nás majú v autoškole prilby bez toho skla, ktoré zatváraš (neviem ako sa to volá odborne), čiže sa v pohode počujú.
deszka3: môže sa jazdiť aj nemusí. Ja som mal skúšku mesto + mimo mesta. Tam do 90 a bez headsetu by som nepočul ani slovo.
Ja som mal integrálku. Sa čudujem že niekde môžu robiť skúšky aj bez toho. Na veľkú motorku by to mala byť povinnosť. Otvorená je vhodná skôr na skútre.
Ja som mal integrálku. Sa čudujem že niekde môžu robiť skúšky aj bez toho. Na veľkú motorku by to mala byť povinnosť. Otvorená je vhodná skôr na skútre.