Pouzivanie titulu - vase nazory a skusenosti

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Pouzivanie titulu - vase nazory a skusenosti

Príspevok od používateľa Hegy »

Cize sme ale zase na probleme ze takychto naozaj sikovnych absolventov je bohuzial maly zlomok v celom bagli s nazvom "Inzinier" a zamestnavatel nedokaze rozoznat na zaklade tohoto pomenovania ci ten clovek za nieco stoji, zisti to az po odskusani a tu ma rovnaku sancu Inzinier(mgr...whatever) a aj taki ludia co sa dokazali specifikovat sami.
Ja netvrdim ze ti ludia co su fakt sikovni usilovni a schopni a su Inziniri teraz su zbytocni, ja tvrdim ze titul (o com je aj tema) je dnes uz tak nevyhodny za 5 rocnu investiciu, ze to radsej sam vyskolim na externych kurzoch a budem mat este dobru referenciu v danom obore a najmä ovela cennejsiu ako toto vseobecne otitulovanie co ma dnes s prepacenim kazdy mantak.
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

Samozrejme, ze clovek, ktory chodi 5 rokov iba do skoly a popri nej nepracuje vo svojom odbore, je pre prax nepouzitelny. Ale je to len jeho chyba
piton
King
King

Príspevok od používateľa piton »

Nikto netvrdi ze si zamestnavatel vybera LEN podla titulu... Ale dost casto je titul podmienka a moze si vyberat medzi roznymi uchadzacmi s titulom. Myslim, ze celkom dobre sa o da rozpoznat uz pri pohovore a potom po par mesiacoch praxe - na to je skusobna doba. No nemam asi ziadneho spoluziaka, ktoreho by po par mesiacoch vyhodili, lebo s nim neboli spokojni (az na jedneho podivina :) ) Tych dajme tomu menej sikovnych zvycajne ani neprijmu.
OK, ty si mohol 5 rokov chodit na kurzy, mozes byt guru napr. na spominany SAP/ABAP, ale vysokoskolak ma sirsi zaber. Na skole presiel vsetkym, od matiky, fyziky, cez strojovo orientovane jazyky, C, OOP, grafiku, funkcionalne programovanie, hardver, architekturu procesorov, teoreticku informatiku az po siete a administraciu win/SAP/linux.
Vsetko v mensom rozsahu ako clovek, co 5 rokov chodil na skolenia, ale ... :)
Takisto vela ludi pocas skoly brigaduje a skonci ako naozajstny odbornik. Ja som zacal po 3. rocniku, poznam aj druhakov, ktory maju super brigady, kde si aj privyrobia aj ziskavaju prax.
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

JJ ale napr. ja som takmer vsetkych spoluziakov z VŠ povazoval za dementov a mamickarov co sa nevedeli postarat o seba tak sli "studovat", medzi nimi par mozgov ktori sa naozaj dokazali pre vec odrezat od sveta a potom ja ktory sa proste odmietal ucit veci co ho nezaujimali a radsej sa veci naucil efektnejsie, lacnejsie a rychlejsie pricom som so sebou spokojny.
Ako si napisal, absolvent ma sirsi zaber ale ani to nie zaruceny, lebo to ze si pretahakoval VS nezanmena ze danu problematiku aj ovladas, i ked to o tebe tvrdi titul.
Cize stale sme pri tom, kto chce vie, kto nechce je na nic no nicmenej rovnako otitulovany mozu byt s lahkostou obaja.
Curuj
Addict
Addict

Príspevok od používateľa Curuj »

Frikso napísal:Niektori ludia si lubia pisat bc pred meno. Vyzera to ozaj zle. Ked som komunikoval cosi s klientskou firmou a slecna na druhom konci sa podpisovala do mailu s bc. tak prve, co mi napadlo bolo, ze jednam s brigadnickou (studentkou) alebo niekym nedostudovanym.
to je zas chyba systému v našich končinách, že bc. sa berie ako nedoštudovaný človek. ale ked si zoberiem technické smery, ku ktorým sa viem vyjadriť, tak vidím, že bakalár má nutné základy a často aj pokročilé vedomosti a vie plnohodnotne pracovať. často je nadväzujúce štúdium len doplnkové, ktoré má doplniť tie bakalárske vedomosti, otázne je, ako ich človek využije. a nezriedka do toho magisterského/inžinierskeho štúdia zahrnú nejaké "opakovanie", lebo tam už nemajú čo dať
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TommyHot »

piton napísal:Ale dost casto je titul podmienka a moze si vyberat medzi roznymi uchadzacmi s titulom. Myslim, ze celkom dobre sa o da rozpoznat uz pri pohovore a potom po par mesiacoch praxe - na to je skusobna doba.
To uz je zvycajne dost neskoro, pretoze pre zamestnavatela je to ekonomicky nakladne takto skusat, kto za to stoji a kto nie.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Hegy mas celkom aj pravdu az na jednu vec. Bez titulu je ovela tazsi, casto krat aj nemozny karierny postup.
piton
King
King

Príspevok od používateľa piton »

TommyHot napísal: To uz je zvycajne dost neskoro, pretoze pre zamestnavatela je to ekonomicky nakladne takto skusat, kto za to stoji a kto nie.
ano, ale na 90% pripadov staci pohovor...
TommyHot
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa TommyHot »

Ano, lebo 90% /sice neviem okdial si zobral ten pomer/ pracovnych pozicii na Slovensku mozes obsadit poloretardovanymi idiotmi, ktori vedia aspon na obstojnej urovni citat, pisat a pocitat. Ak by si na poziciu, kde treba vzdelanie /a teraz vobec nemyslim skolske/ a aj nejake zlozitejsie metalne, ci fyzicke zrucnosti obsadil cloveka len na zaklade pohovoru, tak je mozne, ze by si si z ekonomickeho hladiska velmi rychlo vylamal zuby.

Mimochodom hovorim z vlastnej skusenosti, tiez sme vo firme spravili par zlych rozhodnuti /co nas ekonomicky zabolelo/ co sa tyka naboru zamestnancov a viem, ze uz inak ako na 100% pozitivne odporucania znamych by som nezamestnaval. Musel by prist clovek, co by ma hned na prvykrat ohuril schopnostami, vedomostami a portfoliom aby som bol ochotny s nim dalej spolupracovat.
Napísať odpoveď