javatar napísal:Okamzite by som si zaklozil "sudnu" firmu neriadiacu sa tymto pravidlom (a este by som bol aj poriadne skorumpovany a vynasal sudy na zakazku). Spolocnost by ma ohovorila a ludia by pluli na moje fotky ale vacsina ludi postihnutych zlocinom by si v nenavisti a pocite krivdy volila moju firmu.
Tvoja firma so zlou reputaciou by stala proti X dalsim firmam a jednotlivcom, ktore maju pozitivne meno na trhu a teda by si si velmi pravdepodobne ani nesktrol (a tym myslim, ze by ti poctivy pekar, ktory nesuhasli s tvojim biznisom ani chleba nepredal). Nezabudaj na to, ze neexistuje ziaden stat, ktory ti vytvori monopol na trhu.
(proti anarchokapitalistickej filozofii)
O anarchokapitalistickej filozofii evidentne nevies nic. NAP (non-aggression principle) nevylucuje nasilie ak sluzi na obranu. Ak ma povedzme ohrozujes so zbranou, mozem ta zastrelit bez toho aby som porusil NAP. Navyse nikto tvoju hlupu firmu nemusi nasilne potlacat o to sa postara trh. Dalsia vec je, ze zlo uplne nezmizne, to je utopia a ziaden kapitalista sa tym ani netaji, neviem preco zachadzas do takychto absurdnych prikladov? Kazdopadne je uplne kratkozrake nechciet
efektivnejsi system len preto, ze neriesi vsetky problemy sveta. Treba sa snazit o co najlepsi vysledok, sam predsa tvrdis, ze nie si etatista (aj ked podla mna aj minarchisti, resp ludia, ktori veria v mini statu su etatisti).
Situacia by sa moc nezlepsila - ba priam by som povedal, zeby sa az zhorsila.
Dojmy, ci vychadzas z historickych dat? Mas pocit, ze nasi predkovia uplne vyhoreli a teraz tu nie je ziaden zivot?
Kto by zabezpecoval sluzby ktore su stratove (napr. MHD)?
Polozil si si otazku preco su stratove? Su neefektivne, MHD jazdi aj na miesta, ktore nie su uplne vytazene atd. Ak nie je na urcitych trasach po nich dopyt, tak by mali zaniknut. Ak ludia budu velmi chciet v tychto oblastiach dopravu, tak vzniknu firmy, ktore ju nejakym sposobom zabezpecia. Rovnako ako napr. v NR vznikli minibusy, ktore vozili ludi po meste az kym to mesto nezatrhlo, lebo brali biznis statnym MHDckam. Btw kto okrem ineho zabezpecuje dopravu v Detroite? Ano, prave sukromnik
http://www.policymic.com/articles/44725 ... ng-awesome
Mimochodom jedna firma tam riesi aj policiu. Viac v clanku.
kali napísal:Uz len fakt ze nic take tu neexistuje a sa pocas historii nevytvorilo
Vytvorilo, slayovi som dal link. Navyse ludia vzdy verili v rozne vseobecne prijimane hluposti (bozikovia, Zem je placka, Slnko sa toci okolo Zeme, otroctvo atd) a dnes sa nad takymi nezmyslami nikto ani len nezamysla. Uz som to pisal slayovi, ludia si tiez kedysi mysleli, ze otroctvo kedy jeden clovek vlastnil ineho je moralne spravne a dnes prakticky neexistuje (mozno tak v nejakych zaostalych krajinach). Ludia si dnes nevedia predstavit, ze by mali zit bez statu, ale je len otazka casu, kedy sa to stane skutocnostou.
Btw aby som zbytocne nedral klavesnicu, tak reagujem uz len na argumenty, ktore napadaju konkretne myslienky (tak ako to spravil javatar), na domnienky typu "nefungovalo by to, lebo som obmedzeny a rozmyslam v ramci skatulky" naozaj nemam cas.
Inak odporucam precitat
tento serial a tieto
argumenty proti etatistickym namietkam.
//autoeditácia príspevku (22 Aug 2013, 14:37)
slay reagoval som na javatara, myslel som, ze je to jasne, ked som ta potom ku koncu reakcie oslovil...
Chybné premisy robíš ty osobne nie rakúska ekonomická škola, jednou z ich základných téz je čo najväčšia ekonomická sloboda a s tým súhlasím, ale neviem o tom, že by spochybňovali existenciu verejného sektora ako takého
Rakuska skola nie su len Hayek, Mises, ci M. Friedman, ale aj anarchisti typu Rothbard, David Friedman, Hoppe, Robert Murphy atd. Kazdopadne aj minarchisti spochybnuju verejny sektor vsade okrem ochrany cloveka a zdravia. Inde je podla nich absolutne skodlivy a vyjadruju sa k nemu velmi kriticky.
Existencia verejných statkov je skrátka fakt, súkromný sektor predsa nemôže nikdy zabezpečiť zákonodárstvo, súdnictvo, políciu, armádu, viac alebo menej infraštruktúru a siete ekonomiky, už len existencia súkromného vlastníctva ako základného prvku trhu je nevyhnutne podmienená tým, že je zákonne ustanovená, právne vymožiteľná a výkonne ochránená.
Nedavas mi na vyber ale musim sa opakovat - otroctvo je skratka fakt...
že verejné osvetlenie, diaľnice, dôchodkový systém, sociálne dávky, minimálna mzda, elektrické siete, plynovody, ropovody, telekomunikačné infraštruktúry, rádiové vysielanie, vyspelé zdravotníctvo, kde už existuje magnetická rezonancia namiesto pijavíc, registre občanov, dohľad nad životným prostredím, rozvod pitnej vody, moderná kanalizácia a úprava vody, školský systém.. a asi tak trilión normálnych vecí kde má rolu štát sú tiež len "relatívne nový koncept" posledných 100-150 rokov. TAKŽE TENTO 100KRAT OMIEĽANÝ ARGUMENT UŽ KONEČNE ODLOŽ NA POLIČKU S OSTATNÝMI VYVRÁTENÝMI HLÚPOSŤAMI.
Vacsinu tychto veci nevytvoril nikto iny ako sukromny sektor. Si smiesny ked statu pripisujes zasluhy, ktore nema.