Problem s touchpadom... prosim o radu...

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
andrejfandris
Amateur
Amateur

Problem s touchpadom... prosim o radu...

Príspevok od používateľa andrejfandris »

Zdar chlapi, mam asus 1201N a mam problem ktory som nenasiel ani tu ani nikde inde na nete. Pred asi mesiacom som kupil od chlapika Asus eee pc 1201N v dobrom stave, vsetko fungovalo akurat co bol problem tak to bola celkom vysoka teplota. Doma som netbook rozobral a chladic vycistil, prepastoval grafiku aj procak (teploty klesli). Netbook som naspat poskladal, aby som overil ake su teploty. Po poskladani som zapol PC a zacal blbnut touchpad. Blbnut tak ze proste normalne funguje akurat akoby sa premenili tlacitka. Touchpad normalne reagoval na pohyb, ale ked som tukol s prstom na dotykovu plochu touchpadu tak mi vybehlo okno ktore sa otvori ked kliknete pravym tlacitkom mysi alebo pravym tlacitkom touchpadu. A zas na druhej strane tlacitka touchpadu vobec nefungovali. Takze som mohol iba hybat kurzorom a ked som klikol nikde na plochu tak tuknutim na dotykovu plochu touchpadu mi vybehol ramcek ktory sa normalne aktivuje tym ze tuknutete pravym tlacikom mysy alebo pravym tlacitkom touchpadu. Po 5 minutach to prestalo a dotykova plocha touchpadu uz bola v pohode.. tuknutie uz bolo tuknutie ale nefungovali tlacitka. No tak som myslel ze som asi zle zapojil touchpad do maticnej dosky. Tak som opat rozobral vypojil a uz to nerobilo... touchpad fungoval ako mal. No na druhy den som normalne surfoval na nete instaloval som vtedy spyware doktor zrazu zase to iste.. touchpad zblbol a zas ten isty postup prvych 5 minut touchpad reagoval kliknutim na pracovnu plochu ako ked kliknete pravym tlacitkom no po 5 minutach uz reagoval normalne ale nefungovali tlacitka touchpadu (prave a lave). Tak ma napadlo ze ked rozoberem a zase odpojim a zapojim touchpad tak to mozno prestane. No a prestalo rozobral som,... odpojil som touchpad opat zapojil a zas prestalo... no a potom na druhy den som zavrel notebook vecer ze idem spat.. no zabudol som ho vypnut.. tak som sa naspat prihlasil a ze idem ho vypnut a zas to iste... zas som rozobral vytiahol touchpad z maticnej opat zapojil a uz je to v pohode...
Este som sa s takym niecim nestretol, skontroloval som ovladace, preinstaloval, odinstaloval, spustal som system v nudzovom rezimea tam som skusal touchpad bez zmeny, vsetko mozne som uz skusal, ovladace su aktualizovane, mysku nepripajam iba niekedy, mys funguje ako ma, USBcka funguju vsetky, device manager nehlasi ziadnu chybu, mam Win 7 ktory je stiahnuty z netu ale vlozil som tam kluc ktory mam zo zadu na netbooku a vsetko aktualizuje aj funguje...

Este ma napadla vec, ked som rozobral netbook.. takto vyzera ten kablik od touchpadu: vid foto 1
kabel od touchpadu
kabel od touchpadu
No a ked ten kablik som vytiahol a otocil opacne, tam su take zlate ciarky alebo kontakty- vid foto 2 a 3... a ked si vsimnete z lava ta druha ciarka je ako keby nedokoncena, chyba z nej... moze byt ze ten kablik od touchpadu toto zapricinil? Vidite tam chyba ten medeny kontakt ako keby z neho bolo odlomene alebo mozno ked som ho rozoberal a vyberal sa mi z neho odsuchlo.. neivem moze byt toto pricinou?
poskodeny kablik od touchpadu?
poskodeny kablik od touchpadu?
foto 3.JPG

Co mam stym robit? rozmyslam kde by sa dal kupit cely kryt aj s touchpadom? Alebo da sa len vymenit ten kablik? V servise by to vedeli vymenit?
hrban
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Problem s touchpadom... prosim o radu...

Príspevok od používateľa hrban »

ten káblik bude dobrý, nevidím dôvod aby to takto blblo s jedným kratším kontaktom ak to je správne dotlačené,
a to bude asi chyba, nedotlačil si dokonca ten káblik, na tej bielej strane by mala byť nejaká čiarka, tá ukazuje ako hlboko musí káblik vojsť, ak tá čiarka nieje zarovno konektoru tak proste káblik musí hold hlbšie, to znamená, odomkni konektor (buď sa vysúva tá hnedá blbosť alebo odklápa do L) zastrč káblik, tras sním zo strany na stranu, zhorta nadol a on musí skočiť ešte tak asi 1mm vtedy zacvakni zámok

AD1 njn podľa youtube sa to hnedé vyťahuje a potom zasúva, a na druhej strane je modrý plast a ten je zalomený, po ten zlom to musí proste isť dnu

ak to nepomohlo ešte by som skúsil mrknúť iný OS napr linux live či to aj tam bude robiť
andrejfandris
Amateur
Amateur

hrban napísal:ten káblik bude dobrý, nevidím dôvod aby to takto blblo s jedným kratším kontaktom ak to je správne dotlačené,
a to bude asi chyba, nedotlačil si dokonca ten káblik, na tej bielej strane by mala byť nejaká čiarka, tá ukazuje ako hlboko musí káblik vojsť, ak tá čiarka nieje zarobno konektoru tak proste káblik musí hold hlbšie, to znamená, odomkni konektor (buď sa vysúva tá hnedá blbosť alebo odklápa do L) zastrč káblik, tras sním zo strany na stranu, zhorta nadol a on musí skočiť ešte tak asi 1mm vtedy zacvakni zámok

AD1 njn podľa youtube sa to hnedé vyťahuje a potom zasúva
no skusim.. ale ja sa snaizm ho tam napchat... dnes skusim a napisem lebo mas pravdu ta ciara ukazuje a ide krivo znamena ze prava strana zaskocila perfektne a lava trosku 1mm menej takze skusim to tam napchat.. ale s klavesnicou to mam to iste.. tiez ta ciara nie je rovnomerne znamena ze jedna strana je menej a druha viac a funguje ako ma... a tam kde je zniceny ten kablik od touchpadu je prava strana a prava strana paveze zaskoci viac... zaskoci dobre.... lava trosku menej o ten 1mm ale na lavej strane nemam zniceny ziadny kontakt iba na tej pravej ten jeden ... tak neviem ci to bude toto chyba.. skusim to tam napchat
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

njn mrkni sa dnu, posvieť si dnu a uvidíš či tam niečo je alebo nie, šroubovák tam ale nepchaj, vo vnútri sú kontakty, (malé pliešky, ak ich ohneš tak si skončil) max nejakým špendlíkom ale aj to len jemne ale najskôr si posvieť

//autoeditácia príspevku (29 Sep 2013, 17:13)
ono pomáha ak povytiahneš tú hnedú blbosť (zámok) a potom tým káblom ''vlníš'' tie tenké sa aj mne zle zasúvajú dnu a hlavne je tam málo miesta, že ani prsty sa nevodjú ale nejako špoubovákom s tým káblikom skús vlniť

//autoeditácia príspevku (29 Sep 2013, 17:14)
urob mi pls ešte jednu detajlnú foto ako to tam máš zastrčené, a skús to fotiť zvrchu
andrejfandris
Amateur
Amateur

hrban napísal:njn mrkni sa dnu, posvieť si dnu a uvidíš či tam niečo je alebo nie, šroubovák tam ale nepchaj, vo vnútri sú kontakty, (malé pliešky, ak ich ohneš tak si skončil) max nejakým špendlíkom ale aj to len jemne ale najskôr si posvieť

//autoeditácia príspevku (29 Sep 2013, 17:13)
ono pomáha ak povytiahneš tú hnedú blbosť (zámok) a potom tým káblom ''vlníš'' tie tenké sa aj mne zle zasúvajú dnu a hlavne je tam málo miesta, že ani prsty sa nevodjú ale nejako špoubovákom s tým káblikom skús vlniť

//autoeditácia príspevku (29 Sep 2013, 17:14)
urob mi pls ešte jednu detajlnú foto ako to tam máš zastrčené, a skús to fotiť zvrchu
dobre idem nato... vsetko pofotim poskusam a este dnes tu napisem ako to dalej vyzera...

//autoeditácia príspevku (29 Sep 2013, 22:38)
no takze som tu s fotkami aj s novym info.... takze rozobral som to a tzu som sfotil ten konektor kde pripajam touchpad:
na niektorych fotkach som ho podoprel ihlou aby si videl co je pod tou ciernou poistkou
P1011052.JPG
P1011053.JPG
P1011057.JPG
P1011068.JPG

tu je fotka na ten konektor z hora a ked si vsimnes oznacil som jeden konektor cervenym kruhom
P1011063.JPG
P1011064.JPG
.DEBUG_CON 1 chcem sa ta spytat co to je? nic sa tam nepripaja ale vnutri v konektori som nasiel tu pastu na pastovanie procesora bola zapchata vnutri v konektori.. cely konektor bol vnutri zapchaty tou pastou.. tu ciernu poistku som musel vylamat a vsetko to vycistit ihlou.. niekomu na ten konektor musela kvapnut pasta... dufam ze nie vyrobcom.. ma tento konektor nejaky vplyv na touchpad?

Inac k touchpadu, trosku som tam popichal ihlou skusal som pinzetou ten kabel touchpadu co najviac napchat do konektora, viac sa uz neda dal som to na sto percent.. tu ciaru na kabli uz ani poriadne nevidno asi sa zosuchala ked som to viac krat vytahoval a pchal do vnutra.. inak zapol som notebook.. hodinu touchpad isiel v poho.. zrazu som robil viac operaci naraz.. pisal som na fb.. popritom som kopiroval fotky a pripojil usb.. vybehlo okno ci chcem kontrolovat usb a chcel som kliknut nie zacal blbnut notebook aj okna a zas ten touchpad zblobol a potom notebook nejak cudne reagoval ... rychlo som pripojil mys.. aj mys robila to co touchpad! nechapem.. ale iba prvych 10 sekund potom sa mys spamatala..uz teraz mys ide v pohode... mam pocit ze vtom ma prsty aj windows.. rozmyslam o preinstalovani win 7 na original XP... ci to bude robit aj tam.. neviem fakt co to je... inak ten linux som chcel skusit ale cez ten live update alebo nejak tak sa to vola ze co sa dava ten linux na USB tak nejako mi to nechcelo nabehnut na usb som to dal ale potom mi nechcela nacitat aj ked som zmenil boot v biose na usb.... neviem mozem znova nahrat ten linux a skusit tam touchpad
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

ten druhý konektor je pre servisáka a ten to prvdepodobne zalepil pastou aby videl či sa v rom nik nešpáral (dá sa neodbornou manipulíciou zničiť PC)
len taká blbá otázka, ten hnedý plast, ktorý si podpáčil tou ihlou, keď tam zasunieš kábel, zacvakneš ho aj ? bo na poslednej fotke nie je zacvaknutý !
a to zblbnutie myšky je spôsobené pravdepodobne tým blbnúcim touchpadom, nebol náhodou touchpad obliatý alebo si ho nikde nenamočil počas rozoberania ?
andrejfandris
Amateur
Amateur

kukni sa nato... tym ze som tym kablom vlnil a pchal ho do vnutra poskodil som dalsie kontakty na kably:
P1011092.JPG
P1011063.JPG
takze to bude aj pricinou preco ten touchpad zacal blbnut castejsie a castejsie.. a problem je vyrieseny.. uz len to opravil ale ako? da sa kupit taky kabel?
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Nemen, odstrihni a napchaj to opatrne dnu. Len pri strihani potrebujes poriadne noznice nech to neposkodis este viac. A strihaj presne a daj si na tom zalezat. Strihaj to do roviny. A hlavne pozor nech sa ti tie pliesky nezacnu oddelovat od plastu
Ale ked tak na to pozeram tak kontakt konektoru s plieskami je v strede. Neni treba abi strihat, a ked sa pozries lepsie vidis ze ten druhy skrateny pliesok sa dotyka prveho. To treba napravit a je mozne ze v konektore ostalo kuskov pliesku viac a robi to vo vnutri skrat. Skus oddelit ten druhy pliesok od prveho a nasun tam a skus ci to bude robit
andrejfandris
Amateur
Amateur

narovnal som pliesky.. vsetky sa dali narovnat.. no boli "pohyblive" znamena uz odlepene od toho kabla bieleho.. a ked som to tam dal zase sa zohli tak som odstrihol a je to uz v poho... ale stale tie dve na pravo aj po odstrihnuty su take nepevne... dal som to tam opatrne ale pri dalsom vysuvani sa urcite zohnu.. mne by trebalo odstirhnut aspon 0.5cm... tam uz zial nie su pliesky su pod tou bielou ochranou dalo by sa ta ochrana dat dole ? lebo prave tam su tie "zdrave" pliesky pevne prilepene a tie by bolo ok ale je tam uz ta biela ochrana ten kabel..... ale ide to .. takze asi sa ziaden pri davani dnu neohol.. touchpad funguje... no netrufam si to opat roozbrat lebo ked ich vytiahnem a zas budem davat dnu tie dve na pravo ktore su take volne urcite sa zas zohnu a ked sa zohnu uz sa odlepia od toho kabla a uz nebude mozne ich dat do povodneho stavu
Runes
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Runes »

ten kabel je na jednom konci pevny alebo sa da cely vybrat proste z oboch stran odpojit ??? Pripadne kukni na ebay a podobnych portaloch de kupis aj babkine ponozky. Pokial sa da odpojit obojstranne urcite sa ten kabel niekde bude dat zohnat :)))
Napísať odpoveď