Rozdiel medzi linuxami
Rozdiel medzi linuxami
Zdravim.
Chcel by som si stiahnuť linux. Už sa mi zobrazia možnosti kde a gnome.
Aky je medzi nimi rozdiel? Ktory typ linuxu na čo služi??
Ako zistim mac adresu cez linux? Čo musim napísať do konzole?
Chcel by som si stiahnuť linux. Už sa mi zobrazia možnosti kde a gnome.
Aky je medzi nimi rozdiel? Ktory typ linuxu na čo služi??
Ako zistim mac adresu cez linux? Čo musim napísať do konzole?
-
Soviet
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Re: Rozdiel medzi linuxami
A naco ti je linux, ked ako vidno vies o tom prd? 
Ešte to nemáš ani nainštalované a už chceš pracovať v príkazovom riadku? KDE a Gnome sú grafické prostredia. Ako naznačil Soviet, radšej si o tom niečo naštuduj, potom môžeš inštalovať.
-
audiotrack
VIP
a na tú nezodpovedanú časť: nie je to konzola ale shell, a napíšeš tam "ifconfig -a" (samozrejme bez úvodzoviek. Tvoja MAC bude pri eth0 za HWaddr)
-
no_compromise
Light Expert
"ifconfig" je zastarany (deprecated).audiotrack napísal:a na tú nezodpovedanú časť: nie je to konzola ale shell, a napíšeš tam "ifconfig -a" (samozrejme bez úvodzoviek. Tvoja MAC bude pri eth0 za HWaddr)
Treba pouzit:
Kód: Vybrať všetko
$ ip link showPre zelenacov: Ten znak dolaru znaci bezneho uzivatela ( tzn. neni potrebny root) cize staci spustit prikaz "ip link show" pod beznym userom.
ifconfig je sice zastaraly, ale jednoduchsi a menej casovo narocny na napisanie prikazu. Myslim to tak ze bud napisesno_compromise napísal:
"ifconfig" je zastarany (deprecated).
Treba pouzit:kde ti vypise vsetky rozpoznane sietove rozhrania + MAC adresy.Kód: Vybrať všetko
$ ip link show
Kód: Vybrať všetko
ifconfig eth0 192.168.0.77Kód: Vybrať všetko
ip address add 192.168.0.77 dev eth0Kód: Vybrať všetko
ifconfig -arp eth0Kód: Vybrať všetko
ip link set dev eth0 arp off//A este som zabudol napisat, ze prikaz ip nie je dostupny na vsetkych distrach.
-
no_compromise
Light Expert
Nepis tu hovadiny. Ak je nieco zastarane tak to tu nebudem radit pouzivat zaciatocnikom. Ked uz sa ma novacik niecomu priucit tak nech sa uci radsej prikaz ktory je vseobecne odporucany pouzivat a nie obsolete (zastarany) s ktorym sa do buducna nepocita.LukasqoO napísal: ifconfig je sice zastaraly, ale jednoduchsi a menej casovo narocny na napisanie prikazu. Myslim to tak ze bud napisesaleboKód: Vybrať všetko
ifconfig eth0 192.168.0.77dalsi priklad:Kód: Vybrať všetko
ip address add 192.168.0.77 dev eth0aleboKód: Vybrať všetko
ifconfig -arp eth0Takze vyber si co chces pouzivat.Kód: Vybrať všetko
ip link set dev eth0 arp off
//A este som zabudol napisat, ze prikaz ip nie je dostupny na vsetkych distrach.
Co sa tyka narocnosti pisania prikazu, to snad nemyslis vazne!? "ip" ma rozhodne prehladnejsiu a lahsie zapamatatelnu syntax. To ze je to s "ifconfig" o par pismen kratsie, to rozhodne neznamena ze to bude menej casovo narocne.
Prikaz "ip" je urcite v terajsom Debiane a jeho derivatoch ako Ubuntu atd.. Pri inych distrach neviem, ale to je irelevantne pretoze to iste mozem povedat aj o "ifconfig" ze nieje dostupny na vsetkych distrach.
-
lollo
Professional
ifconfig je 100x prehladnejsie ako ip link show
a tiez som zastancom pouzivania ifconfigu, ktory je jednoduchsi a da ti relevantnejsie info
a tiez som zastancom pouzivania ifconfigu, ktory je jednoduchsi a da ti relevantnejsie info
Ja neviem o Linuxe ani prd a používam ho šťastne už niekoľko rokov 
Odpoveď ku topicu...
Kukni toto: http://www.hojko.com/neco-pro-zacatecnika-t30501.html a vyber si.
Osobne ti odporúčam Linux Mint (pre začiatočníka).
KDE a GNOME sú grafické prostredia, nie verzie Linuxu (ako už bolo spomenuté). Rozdiel medzi nimi je vo výzore a funkciách. Nedá sa to takto v skratke opísať. Popozeraj si sreenshoty na googli a uvidíš, ktorý sa ti bude páčiť viac.
Ku tej MAC adrese, hore už boli spomenuté programy. Až na to, že tvoja MAC adresa sa nemusí nachádzať pri eth0 ak si pripojený cez Wi-Fi. Potom hľadaj wlan.
Kukni toto: http://www.hojko.com/neco-pro-zacatecnika-t30501.html a vyber si.
Osobne ti odporúčam Linux Mint (pre začiatočníka).
KDE a GNOME sú grafické prostredia, nie verzie Linuxu (ako už bolo spomenuté). Rozdiel medzi nimi je vo výzore a funkciách. Nedá sa to takto v skratke opísať. Popozeraj si sreenshoty na googli a uvidíš, ktorý sa ti bude páčiť viac.
Ku tej MAC adrese, hore už boli spomenuté programy. Až na to, že tvoja MAC adresa sa nemusí nachádzať pri eth0 ak si pripojený cez Wi-Fi. Potom hľadaj wlan.
Keď máš rýchly internet tak si stiahni LiveCD také kde je Gnome a kde je KDE spustis to z CD/DVD/USB alebo vo Virtualboxe, pozrieš si to ešte pred inštaláciou. Načo by si to inštaloval len aby si to pozrel?
Pred nejakým časom bolo najviacej rozšírené Gnome 2.x, teraz už Ubuntu má Unity alebo čo to je, ja preferujem KDE ale veď si to pozri a uvidíš, Gnome 3 som zatiaľ nemal ale je aj fork z Gnome2, ten Mate desktop, pozri si aj to.
Je najlepšie používať najviacej rozšírené distribúcie: Ubuntu, Mint, Opensuse, príp. Mageia a grafické používateľské rozrania Gnome, KDE alebo iné.
Ubuntu a rôzne forky a derivácie (Mint, Kubuntu..) je dobré používať preto, lebo tam nájdeš cez google riešenie vždy na všetko.
A keď tak najlepšie LTS verzie, tie sú celkom fajn.
Pred nejakým časom bolo najviacej rozšírené Gnome 2.x, teraz už Ubuntu má Unity alebo čo to je, ja preferujem KDE ale veď si to pozri a uvidíš, Gnome 3 som zatiaľ nemal ale je aj fork z Gnome2, ten Mate desktop, pozri si aj to.
Je najlepšie používať najviacej rozšírené distribúcie: Ubuntu, Mint, Opensuse, príp. Mageia a grafické používateľské rozrania Gnome, KDE alebo iné.
Ubuntu a rôzne forky a derivácie (Mint, Kubuntu..) je dobré používať preto, lebo tam nájdeš cez google riešenie vždy na všetko.
A keď tak najlepšie LTS verzie, tie sú celkom fajn.