Spotreba

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...
Frikso
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Re: Spotreba

Príspevok od používateľa Frikso »

mulatt: Ale to su 1.9 TDI.. :psssst:
Makovnik
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Makovnik »

To je problem dat na nejakej dlhsej trase nizku spotrebu? :D Motor sa v meste zohreje po 4km, potom je jedno, ci leto ci zima. Zimne pneu spotrebu zvysuju skor v poverach a bajach, nez realne. Nestretol som sa s autom, kde by zvysili extremne, rozdiel je na hranici statistickej chyby.
V zime a poskakovani po meste to zhltne samozrejme viac ako v lete, aj pol litra :smt001

Navyse zima pomaha naftakom a tiez turbomotorom (lepsie chladi intercooler), kedze sa zvysuje termodynamicka ucinnost :D

Btw mam 1.3JTD, 1.9TDI je chrochtaci hnus :lol:
CHoBoT
Star
Star

Príspevok od používateľa CHoBoT »

Makovnik napísal:To je problem dat na nejakej dlhsej trase nizku spotrebu? :D Motor sa v meste zohreje po 4km, potom je jedno, ci leto ci zima. Zimne pneu spotrebu zvysuju skor v poverach a bajach, nez realne. Nestretol som sa s autom, kde by zvysili extremne, rozdiel je na hranici statistickej chyby.
V zime a poskakovani po meste to zhltne samozrejme viac ako v lete, aj pol litra :smt001

Navyse zima pomaha naftakom a tiez turbomotorom (lepsie chladi intercooler), kedze sa zvysuje termodynamicka ucinnost :D

Btw mam 1.3JTD, 1.9TDI je chrochtaci hnus :lol:

za 4km sa mi nezohreje ani fiesta na benzin. nie to este naftak jedine mozno v zapche :D
Noobsz DJ
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

Mne sa ten môj nafťák po cca 4km jazdy po meste zohreje. Ale to bude zrejme vďaka tomu, že mi motor počas jazdy zohrieva aj Webasto.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

Noobsz, to je post jako, že už link na stránku s cenou ti tam chýba :D
Noobsz DJ
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

Tak do môjho auta sa Webasto montovalo už na výrobnej linke, takže nejaký reklamný post to určite nemal byť :wink: No a ten post mal byť ako reakcia na to, že CHoBoT-ovi sa ani jeho benzínová Fiesta nezohreje na tak krátkej vzdialenosti.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Inak, mne sa v po 4 km v meste benziňák zohreje určite.
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa RATZINGER666 »

zohreje ako zohreje... zohreje sa voda, ale olej urcite nie...
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

No neviem, akurát som urobil 50km na svojej benzínovej MPI s dvoma cca 20min prestávkami a ručička teploty motora mi vyšla akurát tak do polovice k optimálnej teplote. Je pravda, že to bola rovina pomedzi dediny, takže otáčky som mal okolo 2000.. ale posledných 5km bolo dosť rýchlych, no na tú optimálnu teplotu sa nedostala.. :shock:

Môže byť, že čím viac teplého vzduchu púšťam do kabíny, o to sa motor zohrieva pomalšie? Snažil som sa vyhriať interiér, aby sa vysušila vlhkosť a nerosili sa tak okná.

:)
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Nemám budíky na olej, iba na vodu. Ak sú teploty okolo -5 tak mi trvá 5 km do tiahleho kopca na 2500 otáčkach kým mi bez kúrenia stúpne voda na 90°.
V meste za rovnakých podmienok cca 3-4 km s tým, že stojím 2x na semaforoch a 2x na križovatke.

Ak pustím kúrenie tak samozrejme, že mu to trvá dlhšie, dokonca teraz keď bolo -10 tak ako som zopol kúrenie tak voda hneď klesla o 15 stupnov cca...potom zase orhialo ... a zase troška padla. Ako ju motor z velkého okruhu pústal do malého.
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

...samozrejme, berieš mu teplo, ale nemyslím si, že to má veľký vplyv...oveľa viac spraví to, že si išiel rýchlo a motor sa chladil náporom vzduchu...rozdiel teplôt pri stojacom aute a idúcom 90km/h môže byť až 20°C...keď som v lete stával v zápchach, mal som ručičku tesne pred červeným poľom...na konci zápchy som sa trocha rozbehol a cez mesto mi to hneď ochladlo o cca tých 10°C...ale to bolo v lete, v zime to môže byť trochu iné, ale princíp zostane...
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Takže áno, ak pustíš kúrenie, treba viac tepla a samozrejme auto sa snaží nahnať do kabíny, čo najskôr.

Inak keď sa stále vyťahuje fakt, že olej sa zohreje neskor, tak ako neskor? Podla mna to je otázka pár minút, možno ďalšie 2-3 km. A zas nejaký zásadný rozdiel medzi 70° a 90° olejom nie je. Hlavné je, aby nemal 5° :D
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

no je to podstatne dlhsie ako 2-3km... velky rozdiel medzi 70 a 90st. nie je, ale to uz je zanedbatelne... ked je voda zohriata, olej ma este stale iba 40-50 stupnov... cize potrebujes zhruba este raz rovnako taku dlhu dobu...
Jungle
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa Jungle »

Už sme tu raz zohrievanie sa oleja riešili, 4km sú dosť málo - http://www.hojko.com/vytocenie-motora-p ... l#p2012868
RATZINGER666
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

neviem, ci mam reagovat tam alebo tu :D

tych 10km v lete a 20km v zime vyznieva dost skreslene, tak to este doplnim... ci je leto, ci je zima, auto kvoli turbu zohrievam zakazdym 5-7min (to akurat dofajcim :D ) a uz aj pri tychto nulovych teplotach je po tomto case voda zohriata a olej ma cca 50 stupnov... pomalou jazdou, kym vyjdem z mesta, je uz na 80-tich, to uz je k idealnej teplote uz len kusok...
patro16
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa patro16 »

priemerna zatial takato, realna nie podla pp: 5,52L/100km na Mazde 3 1.6 MZ-CD ("Fordacky" 1.6 Tdci)
masterdead
SysAdmin
SysAdmin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa masterdead »

to brm: Neviem aky mas stary termostat, ale odporucam vymenit. Lacna suciastka ktoru vela ludi podcenuje. Otec ma fabiu 1.4MPI a motor sa mu hreje bez ziadnych kartonov a "pomocok" asi po 5km (cesta bez kopcov, semaforov, pomedzi dediny).

to Grim: Ak sa ti motor prehrieval, je jedno ci v zapche, nieco nemas dobre. Staval som v 38°C kolonach pod strecnom dlhe hodiny, nikdy mi rucicka neprekrocila viac ako 95°C.

Vacsinu problemov z chladenim sposobuje vadny termostat a zaneseny chladic, popripade nevhodne nariedena chladiaca zmes. Pri zohrievani je funkcny termostat nevyhnutny. Ak rucicka teploty klesa ked sa napriklad pohnete a idete rychlejsie, nie je co riesit. Termostat nepriamo suvisi aj zo spotrebou.
Makovnik
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Makovnik »

Jeeesus, robite z toho vedu.
Ohriat sa ( :arrow: z pohladu spotreby) neznamena, ze voda bude mat 90, ale ze motor prestane ist na sytic. Ten robi zvysenu spotrebu. Auto postupne zatvara sytic, ked ma voda okolo 35-45C, vtedy sa obycajne akurat odliepa rucicka od spodnej uvrate.

Ano, ked si vnutri kurite, odoberate sakramentske mnozstvo tepla. Pri max. kureni a ventilatore na cca 3/4, mozete bez problemov odobrat az 2kW tepla. To motor tazko dobehne. Jedine, ze mate motor dobre izolovany od okolia vsetkymi moznymi krytmi a deklami.

Auto nepotrebuje, aby mal olej 90C, skuste si test viskozity. Uz pri 50C je olej dostatocne tekuty pre normalnu jazdu. Samozrejme, ze na dialnicnu nakladacku, ci prezeranie cerveneho pasma otackomera je to este malo, to chce nejakych 80C.
Juicy
King
King

Príspevok od používateľa Juicy »

brm: Pravdepodobne mas v prdeli termostat. Na rovnakom aute sa mi zohrieva voda na 90°C v tomto pocasi do 3-4km. Ked su vacsie mrazy pouzivam kryt mriezky chladica. Pred dvoma rokmi mi odisiel termostat a malo to rovnaky priebeh ako si napisal ty. Aj po 20km mala rucicka problem dostat sa nad polovicu ukazovatela teploty a v kabine islo kurenie len slabo. Ked som auto po dlhej trase odstavil na 5 minut a nastartoval, zrazu mala voda 90°C ale po prejdeni par stoviek metrov znovu teplota klesla na nejakych 40°C. Oprava stala cca 30€.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Juicy.. no môže byť.. pretože jak som mal tie 20min pauzy, naštartoval som, ručička sa trochu posunula vyššie.. a jak som sa rozbehol, klesla o niečo nižšie. Ale čo sa týka kúrenia v interiéri, s tým nevidím problém.. asi jediný problém je extrémne zahmlievanie okien, ktoré riešim v inej téme.. ale s tým asi termostat nič nemá.. či?
Napísať odpoveď