Rozdelený hard disk

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
Marcos Corvin
Expert
Expert
Používateľov profilový obrázok

Rozdelený hard disk

Príspevok od používateľa Marcos Corvin »

Ahojte, chcel by som sa spýtať či musí byť HDD rozdelený na dve rovnaké časti alebo si to môžem rozdeliť podľa potreby... mám HDD 500GB WD pripojenie SATA
brm
Darca
Darca

Re: Rozdelený hard disk

Príspevok od používateľa brm »

Rozdeľuješ si to podľa potreby, ak Ti to vyhovuje na 250/250, rozdeľ si to tak. Samozrejme môžeš rozdeliť aj na 3-4 partície.
weroro
Flash coder
Flash coder
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa weroro »

Môžeš ho rozdeliť ľubovoľne (aj viac ako na dve časti). Inak by si nemal v aplikácii, pomocou ktorej rozdeluješ disk možnosť zadať veľkosť partície.
Marcos Corvin
Expert
Expert

brm napísal:Rozdeľuješ si to podľa potreby, ak Ti to vyhovuje na 250/250, rozdeľ si to tak. Samozrejme môžeš rozdeliť aj na 3-4 partície.
ďakujem za odpoveď... a keby si to rozdelím na 150/350 ???
brm
Darca
Darca

Ak Ti to vyhovuje, aj na 10/490 môžeš.. :)
Marcos Corvin
Expert
Expert

weroro napísal:Môžeš ho rozdeliť ľubovoľne (aj viac ako na dve časti). Inak by si nemal v aplikácii, pomocou ktorej rozdeluješ disk možnosť zadať veľkosť partície.
hej hej, aj som myslel... len niekde dávnejšie som čítal, že treba na rovnaké polovice ho deliť...
brm
Darca
Darca

Tak to si čítal nejakú blbosť.. :)
beardie
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa beardie »

ďakujem za odpoveď... a keby si to rozdelím na 150/350 ???
aby si nebol sklamany, ked ho rozdelis na 150 a zvysok nebude 350 ale len 330 ;-)
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

Príspevok od používateľa strapaty »

vsetko zavisi od toho na co ten komp chces pouzivat... rozdelenie disku ma zmysel ked jeden disk urobis ako systemovy (op.sys a programi ) a druhy datovy.. cize ked sa ti pokazi system alebo dostanes virus tak obnovys systemvi disk zo zalohy a data ti ostanu neposkodene .. cize si musis uvedomit co planujes s PC ... ak tam budes mat len op sys + nejake zakladne programi a hlavne tam budes ukladat filmy, foto (data)tak si rozdel 50 / 450 (systemovy/datovi) ak tam nebudesmat filmy ale budes tam mat vela hier(programov) tak si to rozdel 400/100 ....
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

kolegu nadomňov vôbec nepočúvaj, vyplýva to aj z jeho gramatiky, že mená ani páru čo hovorí,
je jedno ako ho budeš deliť, má to vždy význam, a hlavne 50/450 je kktina, 50 GB na win je ukrutne málo (mám 90GB SSD a nonstop plné), pri 50 GB to budeš mať plné akonáhle spravíš update a nahráš tam základné aplikácie, na win7 aspoň 120GB :smt098
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Grim »

hrban má pravdu - ja mám na systém 120GB a mám voľných už len pár GB a to tam ani neskladujem žiadne dáta

//tak dokonca mám na systémovej partícii 247GB a z toho voľných 62GB
brm
Darca
Darca

Čo na tých systémových partíciách robíte? Ja mám 50GB na Windows 7 a som v pohode a mám tam nainštalované všetky aktualizácie a programy (Office, Adobe CS atď).. na druhú partíciu však háďžem už všetky dokumenty, hry a iné dáta! ;)

Ale popravde to závisí od každého užívateľa a jeho zvyklostí.. samozrejme radšej daj viac akoby si mal dať menej.. až z vlastnej skúsenosti zistíš, čo je pre Teba postačujúce. Samozrejme pamätaj, aby si mal stále aspoň 5-10GB voľného miesta.
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

druhá vec, aký zmysel má mať hry na nesystémovej particií, spravíš reinstall winu a hry aj tak nefungujú
btw brm to je choré, mám na SSD win7 + office 2013 + adobe photoshop plus prehliadače a 35 GB v prdeli,
a to je prázdny TEMP, v používateľoch (dokumenty, downloads, plocha, etc je 5 GB)
a to len samotná zolžka c:\windows je 24GB
pri 50 GB disku by som sa zblázdnil z dennodenného čistenia systímového disku
brm
Darca
Darca

Hry dávam na inú partíciu, aspoň sa tie súbory z hier nemiešajú so systémovými súbormi a netreba veľa defragmentovať. Zvykol som si na tento systém cca 5-10 rokov dozadu, zatiaľ mi vyhovuje a nemám dôvod to meniť. :)
Clipboard01.jpg
Windows má necelé dva roky a Ccleaner spúšťam asi 1x mesačne.. ale priznám sa, že pred týmto screenshotom som vymazal asi 2GB temp..

Inak mám 8GB ram, takže by som mal mať podľa pravidiel Windowsu 12GB swap, no keďže na kompe nerobím žiadne psie kúsky, považujem to za úplne zbytočné, znížil som swap na 1GB a komp je aj tak svižný.. takže už len tu som ušetril 11GB! :)
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

hrban napísal:kolegu nadomňov vôbec nepočúvaj, vyplýva to aj z jeho gramatiky, že mená ani páru čo hovorí,
je jedno ako ho budeš deliť, má to vždy význam, a hlavne 50/450 je kktina, 50 GB na win je ukrutne málo (mám 90GB SSD a nonstop plné), pri 50 GB to budeš mať plné akonáhle spravíš update a nahráš tam základné aplikácie, na win7 aspoň 120GB :smt098
samozrejme gramatika je najsmerodatnejsim hladiskom odbornosti s PC technikoV :D

ja mam sys disk 50GB a mam z neho obsadenyc 32 GB(bude to asi tym ze mam pouzivatelsky profil presunuty na datovom disku ... cize po obnoveni zalohy mam PC tak isto ako aj predtym ... ) ... pouzivam PC na pracu nie na CHu...viny, to moje rozdelenie je hranicne od do ... ak si to nepochopil ... ale hlavnym cielom bolo mu priblizit preco sa to vlastne robi .... a co by malo ovplyvnit jeho rozhodovanie ... to ti asi uslo ... to by si nesmel byt tak zabedneny..

ja osobne uprednostnujem radsej mensiu systemovu particiu a keby som potreboval, vzdy tam viem nejake miesto z datovej presunut...

//autoeditácia príspevku (20 Feb 2014, 8:23)
Marcos Corvin

na kazdom disku by ti malo zostat vdzy aspon 15% volneho miesta ... inac sa disk zbytocne fragmentuje ... a tym spomaluje ...
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

A kde mas zalohovane registre ?
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...takže každý, kto má využitých viac ako 50GB na systémovom disku, má PC na chu****?...to je úvaha...
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

50GB na system je malo, teda pokial tam nechces dat WinXP. Ak tam planujes mat Vistu ci 8, tak by som pod nejakych 80GB nesiel. Ak sa postasti, tak ti Win zhltne 30GB, tak ako je tu uz na screene (u mna je to Win7 SP1+vsetky updaty peknych 41GB), potom k tomu pripocitam Program Files, par nainstalovanych programov, k tomu doplnim pagefile.sys a hned som cez 50-60GB u mna. A to este treba malu rezervu. Sam vsak tento problem neriesim, ja som dal system na 1TB disk, data na 2TB disk a je po probleme.

hrban: Registre su v adresare Windows\system32\config a standardne nemaju vela. Povacsine sa to zmesti do 20-30MB, viac nie. Ked si pozriem skutocnu realnu velkost registrov cez TuneUp Utilities, ak u mna je to 23MB. Cize do 50MB sa to zmesti s prehladom.
strapaty
Guru wannabe
Guru wannabe

hrban
nevies zalohovat registre?? skus regedit... a export registrov :)
ale ak mas na mysli presmerovanie registrov tak mam na to prichystany bat subor ktory my presmeruje v registroch cesty k user profile ....
Grim
to nik netvrdil ... len ak planujes vela instalovat potrebujes systemovy disk vacsi (staci zopar hier a mas hned 50 GB).... ak nie tak ti staci mensi ...
alebo to vyriesis ako hojko .. 1TB system 2TB data ...:D
Grim
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

...hier :roll: ...a že niekto potrebuje na prácu veľa programov, to ťa nenapadlo?...a mám to vyriešené podobne ako hojko...250GB na systém, 680GB na často používané dáta a programy, 460GB na ukladanie pracovných projektov, 1800GB na filmy a 465GB na zálohy...
Napísať odpoveď