Maturita
-
James13579
Star
Re: Maturita
pokial nebudem vediet nejake slovicka na sloh z angliky, ako si pomozem?
Jedine skúsiť použiť podobný výraz, skúsiť to opísať nepriamo. Závisí o čo pôjde. Hlavne píš radšej jednoduchšie vety a gramaticky správne, než nejaké dlhé súvetia, kde budeš mať problém s poradím slov.
/ Myslím, že len na ústnej je povolený slovník.
/ Myslím, že len na ústnej je povolený slovník.
-
senator8008
Light Star
Neni som si istý ale nebývali tam náhodou slovníky?
-
martinez13
Light Professional
- Kontaktovať používateľa:
na angličtine neni slovník len na slovenčine, nejaký pravopisný atď..
držím palce zajtra, nech sa darí a nech sú hlavne dobré témy na slohu, snáď niečo napíšeme
držím palce zajtra, nech sa darí a nech sú hlavne dobré témy na slohu, snáď niečo napíšeme
Témy niesu problém. Čo ma skutočne śtve je, že 10 rokov píšem veľkým tlačeným písmom, vždy je zreteľné čo má byť veľké písmeno a čo malé. Nikdy to nikomu nevadilo. A zrazu na mňa vybehnú s tým, že si mám vybrať medzi písaným a malým tlačeným. Skutočne netuším, ktorú chorú hlavu napadlo súdiť sloh podľa štýlu písma a tiež som zvedavý, ako to stihnem prepísať na čistopis. Do NÚCEM-u som poslal veľmi priateľský mail, kde vysvetľujem o aké extrémne debilné pravidlo ide, ale nič od toho nečakám. No aspoň mám dobrý pocit, že som zdrbal kompetentné osoby.
-
audiotrack
VIP
daj fotku, ako pri veľkých tlačených rozlišuješ medzi veľkým a ešte väčším keď je to zretelné. Ak je raz veľké, tak je veľké a zretelné to nemôže byť, aj keď to nakreslíš ešte väčšie. Sémanticky je to rovnako veľké písmeno, ako malé. Rovnaký znak v slovenčine nemá iný význam podľa umiestnenia vo vete. Na veľké písmena máme iné znaky ako na malé. Ty iba meníš veľkosť fontu
Obvykle píšem "veľké" písmená na celý riadok a "malé" na pol. Tu ide čisto o obmedzovanie pre obmedzovanie. Nech si každý vraví čo chce, ak mi niekto povie, že v mojom texte nevie rozoznať veľké od malého, už naveky pre mňa ostane v škatuľke "debil".
Ako fajn, ja som si zvykol na kopec blbých pravidiel, ktoré treba dodržiavať. Ale ak to odomňa chcú, tak ma nemali nechať od 4ky na ZDŠ písať veľkým tlačeným. Ďalšia vec- ak napíšem všetko po svojom, práca sa hodnotí ako nedostatoćná. Nech hľadám ako chcem, stále vidím len to, že veľkosť písma je len jedna z piatich odrážok vonkajšej formy a celá skupina sa hodnotí maximálne 4 bodmi. Tak fajn, nech mi teda strhnú jeden bod za formálnu úpravu a 4 za pravopis (ak by sa každé "nesprávne napísané" veľké písmeno rátalo za chybu), no nijak raz mi nesedí, že je to za 5.
Ako fajn, ja som si zvykol na kopec blbých pravidiel, ktoré treba dodržiavať. Ale ak to odomňa chcú, tak ma nemali nechať od 4ky na ZDŠ písať veľkým tlačeným. Ďalšia vec- ak napíšem všetko po svojom, práca sa hodnotí ako nedostatoćná. Nech hľadám ako chcem, stále vidím len to, že veľkosť písma je len jedna z piatich odrážok vonkajšej formy a celá skupina sa hodnotí maximálne 4 bodmi. Tak fajn, nech mi teda strhnú jeden bod za formálnu úpravu a 4 za pravopis (ak by sa každé "nesprávne napísané" veľké písmeno rátalo za chybu), no nijak raz mi nesedí, že je to za 5.
Keby veľké písmená... Nerieš... Tiež som musel písať písaným a trvalo mi to 2x dlhšie.
Skôr sa mi zdá úsmevné, že ja som mal zo sloviny trojku, a spolužiaci/spolužiačky s jednotkami sú schopní vo Fejsbukovom statuse spraviť 4 chyby.
Skôr sa mi zdá úsmevné, že ja som mal zo sloviny trojku, a spolužiaci/spolužiačky s jednotkami sú schopní vo Fejsbukovom statuse spraviť 4 chyby.
-
RATZINGER666
Darca
presne tak, slovencina nepozna "velke velke" a "male velke" pismo... myslim, ze mozes pisat aj tlacenym, ale jednoznacne musi byt rozlisitelne, ci ide o velke pismeno alebo o male... a teraz pochpoitelne nemyslim tou "velkostou" jeho rozmery... ak si s tymto nemal doteraz problemy pri diktatoch, je to iba o tolerancii samotneho ucitela... tu Ti to ale tolerovat nikto nebude...
Mne o tú známku až tak nejde, všetky prihlášky na VŠ mám u susedov, kde maju maturitu na háku. Btw otázka na zamyslenie: Čím to je, že ich školy nedbajú na tak dôležitú vec akou je maturita, berú ľudí len na základe nejakých TSP a napriek tomu sú omnoho kvalitnejšie? Ale späť k téme. Ako vravím, hoci mi stačí úspešne zmaturovať, mám nejakú hrdosť. A keď dostanem horšiu známku ako ktokoľvek iný z triedy, dosť sa na tom zasmejem. Ono totiž v našej triede písanie slohových prác vyzerá tak, že po konci hodiny za mnou príde polka triedy s piatimi €čkami v ruke, že "Mišo, napíš mi sloh!".
-
RATZINGER666
Darca
no tak ked teda mas nejaku tu hrdost, tak sprav vsetko preto, aby si dostal najlepsiu znamku... koncept mozes mat akykolvek, tam si pis lubovolne, a cistopis sa pokus napisat podla pravidiel... ide o jednu a pol strany, neubudne z Teba...
Maturanti držte sa! Ešte teraz živo spomínam aké krásne časy to boli... 
Urobím čo zvládnem, zase prepadnúť kvôli zásadám neplánujem
Ale ak je to s tým písmom fakt tak, ako vravíte, je celkom komické, že za tie roky ma nikto ani len neupozornil, že by som s tým niekedy mohol mať problém. Pri každom diktáte som sa na to pýtal a dopovede boli vždy na štýl "Píš tak, ako si zvyknutý.".
Ale ak je to s tým písmom fakt tak, ako vravíte, je celkom komické, že za tie roky ma nikto ani len neupozornil, že by som s tým niekedy mohol mať problém. Pri každom diktáte som sa na to pýtal a dopovede boli vždy na štýl "Píš tak, ako si zvyknutý.".
Opäť tento "tu je zle, tam je dobre" štýl argumentov.Unkown napísal:Mne o tú známku až tak nejde, všetky prihlášky na VŠ mám u susedov, kde maju maturitu na háku. Btw otázka na zamyslenie: Čím to je, že ich školy nedbajú na tak dôležitú vec akou je maturita, berú ľudí len na základe nejakých TSP a napriek tomu sú omnoho kvalitnejšie? Ale späť k téme. Ako vravím, hoci mi stačí úspešne zmaturovať, mám nejakú hrdosť. A keď dostanem horšiu známku ako ktokoľvek iný z triedy, dosť sa na tom zasmejem. Ono totiž v našej triede písanie slohových prác vyzerá tak, že po konci hodiny za mnou príde polka triedy s piatimi €čkami v ruke, že "Mišo, napíš mi sloh!".
Za prvé, mnohé české školy maturitu vyžadujú.
Za druhé, väčšina slovenských ju nevyžaduje, respektíve, neberie ohľad - pokiaľ nejde o maturitné predmety priamo súvisiace so školou.
TSP testami by som sa voči maturite neoháňal.
Tiež som tu pred rokom nariekal a sťažoval sa, dnes spomínam s úsmevom, aká to bola malina. To je ale asi nekonečný cyklus.
Ja by som tu s chuťou ostal. Slovensko ako také mám rád a vôbec sa mi nechce preč. Ale zhodou okolností som poznal dvoch cca rovnako starých ľudí študujúcich medicínu. Kamoška skončila na Slovensku 2 roky dozadu a momentálne robí sestričku za pár drobných. Inak to bola neskutočne inteligentná baba. Kamoš si len tak povedal, že ide k susedom. Učenie ho nikdy nejak nebralo, ale povedal si, že chce Audi R8, tak sa predsa len do tých kníh pozrie. Dnes v Nemecku berie 4,4k. Odpustite mi to, ale 3400€ do messiaca naviac ma dokáže vyhnať z domova.
Díky moc, pre nás to budú krásne časy, až keď budeme mať maturitu v rukáchHeader napísal:Maturanti držte sa! Ešte teraz živo spomínam aké krásne časy to boli...
-
Michaelo
Hardcore addict
Tak aké témy ste si vybrali zo Slovenčiny?
Ja som na to pozeral a asi by som si vybral dvojku. Keď som maturoval ja, tak som si vybral Som jednoducho smoliar (beletr. živ.) a dostal som za 1, aj keď som nikdy v živote žiaden sloh z lenivosti osobne nenapísal
http://www.zmaturujem.sk/download/sj/20 ... ie2014.pdf
Tiež aj kľúče správnych odpovedí na otázky s písanou odpoveďou (tie čo sa krížikujú budú o dosť neskôr)
http://www.zmaturujem.sk/download/sj/20 ... uc2014.pdf
http://www.zmaturujem.sk/slovencina
Ja som na to pozeral a asi by som si vybral dvojku. Keď som maturoval ja, tak som si vybral Som jednoducho smoliar (beletr. živ.) a dostal som za 1, aj keď som nikdy v živote žiaden sloh z lenivosti osobne nenapísal
http://www.zmaturujem.sk/download/sj/20 ... ie2014.pdf
Tiež aj kľúče správnych odpovedí na otázky s písanou odpoveďou (tie čo sa krížikujú budú o dosť neskôr)
http://www.zmaturujem.sk/download/sj/20 ... uc2014.pdf
http://www.zmaturujem.sk/slovencina
tym to len zacina, potom prva statnica na VS, druha a potom makat cely zivotdeszka3 napísal:Díky moc, pre nás to budú krásne časy, až keď budeme mať maturitu v rukách
Som maximálne sklamaný, pokazil som to úplne. Teraz sa už len modliť v 33%. Ako tému na sloh som si vybral 2. tému (rozprávanie) a viacmenej som vymyslel nejaký škôlkársky príbeh o tom ako som šiel k babke na dedinu a spoznal s novou láskou môjho života
Bože môj, teraz sa zamyslím aké sprostosti som spravil...
co sa na tom da pokazit?
//post No. 7500
//post No. 7500