Prepitne - tipsy

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
audiotrack
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Prepitne - tipsy

Príspevok od používateľa audiotrack »

ja nechávam rovnako ako grim, že zaokrúhlim na celé eurá hore. Ak je to iba 10 centov, netrápi ma to. Nikto na mňa nemôže zle pozerať, je to moja dobrá vôla že som nechal vôbec niečo lebo nie som povinný nechať ani jediný cent. Ak je suma napr. 8,05 tak nenechám deväť, ale dám 8 a tých 5 centov alebo 10 alebo aké drobné mám a poviem že je to dobre. Nechávať euro sa mi zdá veľa, to mesačne nechám 20 euro len na sprepitnom. Euro som schopný a ochotný nechať pri účtoch nad 20 euro. Pri nízkych sumách sa musia uspokojiť s centami. A ak je obsluha zlá, nepríjemná, a pod tak si nechám vydať do centu.

bola tu spomínaná amerika a taliansko, tak upresnim ako to tam bolo keďže som obe krajiny navštívil:
USA: majú pri pulte kde ťa obsluhujú nádobu s nápisom tips. Ak si necháš vydať, patrí sa tam drobné hodiť. Ak povieš že je to dobré, tak si tam ten výdavok hodí sama predavačka (v podstate rovnaký systém zaviedli už aj slovenské mcdonaldy, všimnite si to niekedy). Kamarátka robila aj v bare v usa, a vravela že tieto tipsy sa potom delia medzi personál (ale iba ten čo pracuje s peniazmi a ľuďmi, kuchári a upratovači nedostanú nič). Ak tips nenecháš, samozrejme sa nič nedeje ale je to neetické ako keby si u nás v reštaurácii nahlas grgneš alebo vykrikuješ. Pozrú na teba že si nevychovaný, ale nikto ťa nebude zastavovať a okrikovať že si nenechal drobné.

taliansko: na účte ktorý vám donesú máte hneď zvýšenú sumu. Ale nie je tam napísané že tips, ani nič podobné. Už neviem ako to tam presne bolo pomenované, ale niečo v tom zmysle že odmena čašníka za obslúženie. Ak sa postavíte a pôjdete zaplatiť na pokladňu tak to na účte nebude a zaplatíte iba cenu jedla. Ak si necháte doniesť bločik ak je zvykom v našich reštauráciach, tak si čašník zaúčtuje províziu za to že má s vami robotu (musí ísť po blok, doniesť vám ho, a odniesť peniaze zase späť do pokladne).
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

inac to, ze sa vo velkom mnozstve prevadzok nedeli personal o sprepitne s kucharmi povazujem celkom za chrapunstvo. casto krat chut dat nejake peniaze navyse spravi to jedlo, tak preco by za to nemal byt odmeneny aj kuchar?
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

To Taliansko je dobrá sranda. :slap: Ale iný kraj, iný mrav. :lol:
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

casnik je jako tvoj sluha + ked je dobre jedlo
vladenko007
VIP
VIP

Príspevok od používateľa vladenko007 »

Skúsenosť:
Pred 21 rokmi (písal sa rok 1993) hotel Horizont (neviem či 3 či 4 hviezdičky) Stará Lesná (medzi Starým Smokovcom a Tatranskou Lomnicou). Sme boli partia na 5 chalanov na lyžovačke. V Starej Lesnej sme bývali na chate. V posledný deň sme mali ešte ušetrené nejaké peniaze, tak sme sa rozhodli ísť na obed do Horizontu. (odvaha jak sviňa) :D
Po prečítaní jedálneho lístka nám bolo všetko jasné. :D Aby sme si nepripadali ako burani (niektorý chceli zdrhnúť) sme si objednali myslím že jedno z najlacnejších jedál. Čo bol nejaký rezeň za 280 korún. Čo čert nechcel k tomu ešte prílohu a oblohu lebo cena bola len za rezeň. :D
Ale aby som nebol úplne OT takže na účtenke bolo naúčtované aj 5 korún za obsluhu. Bolo to povinné či by som si dal kolu alebo celé jedlo. Lenže to bolo iná obsluha. Kamoš vytiahol cigaretu a dal si ju do úst a kde sa vzal tam sa vzal čašník lúskol zapalovačom a pripálil mu. Tak isto aj keď som mal v pohári málo tak zrazu odniekiaľ priskočil a dolial. Som bol šokovaný. :D I milo prekvapený.

V dnešnej dobe nechávam prepitné podľa ceny. Ak je napr. 8,20 dám 10. Ak je 10 dám 11. Ale ak platím 1,90 jasné že nedám 3 ale 2.
jukel
Professional
Professional

Príspevok od používateľa jukel »

Zaokrúhlľujem na 1 euro alebo 50 centov, vôbec mi to nepríde blbé aj keď v tescu platím 9,95 a nechám 10. V baroch a v reštikách je to iné tam sa riadim aj podľa obsluhy a keď mi obsluha fakt kazí náladu tak si nechám vydať aj z 9,92. Najviac som nechal $20 čo bolo nejakých 20%, na slovensku v luxusnejších reštikách max 5 euro
wladas
Redeemer
Redeemer

V potravinach nehavam len 1 a 2 centovky. Ale ked mi vsetko predavacka vysipe do ruky tak uz neriesim a nevyberam z toho spat.
Ono nema vobez zmysel tam nehavat daco. Pokladnicka aj tak z toho prd ma. Ako student som robil v tesko pokladni a poradilo sa mi raz spravit "sprepitne" nejakych 600 Sk. Veduca po mne skaredo kukala :)
vladenko007
VIP
VIP

wladas napísal:Ako student som robil v tesko pokladni a poradilo sa mi raz spravit "sprepitne" nejakych 600 Sk. Veduca po mne skaredo kukala :)
Mal si jej povedať "keby si sa lepšie učila, aj ty si mohla mať" :smt059 :smt059
pinco
Darca
Darca

Príspevok od používateľa pinco »

Určite sa aj vám toto bežne stáva. Idete zaplatiť a účet je dajme tomu 8,20 €. Dáte 10 € bankovku a nič nepoviete, to znamená, že chcete vydať presne. Čašník vytiahne buksu a minútu sa prehrabáva v kope drobákov a tvári sa, že nemôže nájsť tie správne drobné. Vy zhrození už očakávate, že vám to ide dať v 5 centovkách, alebo znechutení z toľkého čakania, mu radšej poviete, aby to zaokrúhlil na 9 €. V momente nájde 1 € a s úsmevom odchádza. Vraj to niektorí robia takto naschvál, aby získali sprepitné :psssst:
vladenko007
VIP
VIP

pinco máš pravdu stáva sa to. :)
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

pinco napísal:Určite sa aj vám toto bežne stáva. Idete zaplatiť a účet je dajme tomu 8,20 €. Dáte 10 € bankovku a nič nepoviete, to znamená, že chcete vydať presne. Čašník vytiahne buksu a minútu sa prehrabáva v kope drobákov a tvári sa, že nemôže nájsť tie správne drobné. Vy zhrození už očakávate, že vám to ide dať v 5 centovkách, alebo znechutení z toľkého čakania, mu radšej poviete, aby to zaokrúhlil na 9 €. V momente nájde 1 € a s úsmevom odchádza. Vraj to niektorí robia takto naschvál, aby získali sprepitné :psssst:
hej, vtedy poviem že tých 20 centov mu môžem dať ak sa mu bude lahšie vydávať :D
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

vacsina skotskych obchodov ma kasicku ako opisal audio s tym, ze je tam este pripisane ze na charitu alebo nieco podobne. to iste tych par barov kde som bol

na balkane prepitne odmietaju, a az po styroch rokoch mi bolo vysvetlene, ze je to prejav ucty ku zakaznikovi
Mek
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Mek »

Ja sprepitne nezvyknem davat, resp. len velmi vynimocne ak som bol fakt spokojny. Ved ako tu uz bolo napisane, nielen casnik by si ho zasluzil, ale aj ine profesie. Napriklad ja v praci ziadne nedostanem :)
Pravda, ani moc do tychto podnikov nechodim.
vladenko007
VIP
VIP

V dnešnej dobe nechávam prepitné podľa ceny. Ak je napr. 8,20 dám 10. Ak je 10 dám 11. Ale ak platím 1,90 jasné že nedám 3 ale 2.
Samozrejme toto čo som písal platí pre bary a reštaurácie. Pre markety a podobné si normálne nechám vydať.
Ďalej som veľmi rád za samoobslužné pokladne v tescu, pretože je tam možnosť zbaviť sa 1,2,5 centoviek bez toho aby som nejako veľmi obťažoval pokladníčku prípadne zdržoval ľudí.
Noobsz DJ
Guru
Guru

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

Nevidím dôvod, prečo by sa malo len tak "pre nič za nič "nechávať niekomu peniaze. Od určitej doby zvažujem, či niekde niečo nechám.

Ešte keď sme mali slovenské koruny, tak som bol na pumpe. Ihneď ku mne priskočila nejaká brigádnička, že mi natankuje a umyje čelné okno. Tak som teda povedal, že nech to spraví. Kým som ja zaplatil za benzín, tak ona už stála pri vchode do predajne. Vtedy (asi rok 2006 alebo 2007) som jej nechal len tak 100,- Skk za ochotu. No keď som došiel k autu a videl som ten grcanec na čelnom skle a pooblievané plechy na strane hrdla nádrže od benzínu, tak som si povedal, že viac nikomu nič nenechám.

Samozrejme, v podnikoch kam sa rád vraciam nejaké prepitné nechám. Poprípade nechávam aj pre dovozcov pizze, s ktorými mám dobré skúsenosti.
wladas
Redeemer
Redeemer

Tak ked si dal sprepitne bez toho aby si videl vysledok roboty...
Hegy
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Hegy »

M142 napísal:inac to, ze sa vo velkom mnozstve prevadzok nedeli personal o sprepitne s kucharmi povazujem celkom za chrapunstvo. casto krat chut dat nejake peniaze navyse spravi to jedlo, tak preco by za to nemal byt odmeneny aj kuchar?
Kamos robi kuchara v beznej prevadzke a dostava 60€/deň, čašník zarobí možno 500-600€ mesačne, on je na sprepitnom závislý.
BTW dá sa dať kuchárovi "sprepitné", už som viac krát počul pikošky typu dnes som dostal 5(10,20€) od nejakeho typka, sam som nechal raz 5€ pre kuchara :-) snad sa to k nemu dostalo :D
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

jasné že dá, dáš medzi taniere :) Čašník to nekontroluje, iba zanesie do kuchyne a nájde to až kuchár keď pôjde umývať
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

Hegy napísal:Kamos robi kuchara v beznej prevadzke a dostava 60€/deň, čašník zarobí možno 500-600€ mesačne, on je na sprepitnom závislý.
BTW dá sa dať kuchárovi "sprepitné", už som viac krát počul pikošky typu dnes som dostal 5(10,20€) od nejakeho typka, sam som nechal raz 5€ pre kuchara :-) snad sa to k nemu dostalo :D
wow tak to je ina, asi hovoris o bratislave, co? lebo ja mam kamarata kuchara tiez a sice zarobi viac ako casnici, ale je to fakt len o desiatky euro mesacne(vyplatu mava okolo tych 500e), takze v konecnom dosledku si po pripocitani sprepitneho dostavaju viac casnici. taktiez ked sme naposledy poslali nejaku tu pozornost priamo jemu, tak to nedostal..ale to uz asi zalezi na kolektive.

btw este taka zaujimavost. minule som vo vlaku isiel s chalanom, co brigadoval na vaclavaku a denne sprepitne sa tam vraj pohybovalo okolo 20 000kc na den. samozrejme jemu z toho islo len to, co si ukradol, kym nebol veduci v strehu, inac bral vsetko majitel :D
jasné že dá, dáš medzi taniere Čašník to nekontroluje, iba zanesie do kuchyne a nájde to až kuchár keď pôjde umývať
lenze vo vela restauraciach mas umyvacov riadov, tak aby to nahodou neskoncilo zasa v zlych rukach :D
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Však aj tí si zaslúžia. :)

Najspravodlivejšie je, pokiaľ sa sprepitné rozdelí medzi všetkých zamestnancov.
Napísať odpoveď