V com programovat nieco takéto:

Programovacie jazyky, rady, poradňa...
skener
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

V com programovat nieco takéto:

Príspevok od používateľa skener »

Chcem sa naučiť programovať asi takéto veci v skratke:

V princípe ide o nejakú grafiku na začiatok povedzme 2D je nejaký priestor na ňom sú nejaké objekty rôznych tvarov umiestnené
na presných pozíciach a ty si v programe môžeš vybrať teda kliknúť na nejaký tento objekt a následne sa ti zobrazí nejaké okno s informáciami teda atribútmi objektu.

Viem si to predstaviť nejako ako primitívny informačný systém.

Zapneš program ktorý predstavuje nejaký náhľad teda povedzme mapa ktorá je v nejakých súradniciach a na nej sú tie objekty a ty klikaním môžeš jednotlivé objekty prezerať meniť im atribúty či dokonca vložiť nový objekt do mapy.

V podstate to je ako keby nejaká primitívna databáza ktorú predstavuje nejaký excel alebo niečo podobné s údajmi ktorá je v programe reprezentovaná v grafickej podobe.

O programovaní v princípe nič neviem ale chcem sa to naučiť len sa neviem rozhodnúť ktorý jazyk či python javu c sharp ci co ako proste co nejednoduchší jazyk aby to išlo rýchlo aby som si to vedel naprogramovať nie niečo také že budem musieť každú vec tam pol dňa hladať v tom jazyku a tak. Proste niečo ľudské.

Ďakujem za radu .
Mr-Freek
Medium Star
Medium Star

Re: V com programovat nieco takéto:

Príspevok od používateľa Mr-Freek »

Ak sa chceš naučiť programovať tak radím vybrať si niečo ako pascal/python a podobné na výučbu určené. S kamarátom sme začali naraz pracovať na svojich kóderských schopnostiach, ja Pascal on C, vravel niečo štýlom načo má vedieť Pascal v ktorom sa aj tak nič nedá spraviť.. teraz začína s Pythonom pretože písal programy ktoré nechápal ako fungujú a tak to aj vyzeralo.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

skener napísal:Chcem sa naučiť programovať
Na to je super pascal, chces sa naucit programovat tak skusaj ten.

To co by si chcel spravit sa da hned niekolkimi sposobmi, a skuseny koder to zmakne za par hodin. No tam nestaci len vediet programovat, terba trosku vediet aj onavrhu databazy a podobne.

Preto odporucam, zacni Pascalom, skus si spravit daco podobne v konzolovej forme s ukladanim do suboru, to postupne zvladnes.
skener
Medium Star
Medium Star

Ma ten python aj taketo moznosti nejako ze programuje grafiku v zmysle takrjto jednoduchej 2D alebo to je len na ucenie?

Existuje pre python nejake take prostredie nieco zevraj C sharp ma visual studio alebo nieco take a ze tam je uz vela veci predefinovanych a zjednodusenych ked programujes?

A da sa v pythone normalne aj nejak casom neskor dopracovat k 3D grafike teda nechcem nic zlozite staci mi ked toto co je mapa 2D a nejake objekty tam a klikas na ne pre informacie tak by som to chcel vo finale dopracovat tak ze mas tie objekty v priestore 3D a tam na ne klikas a mas informacie nic viac ma nezaujima.
refr0
Star
Star
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa refr0 »

.NET - WPF
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa audiotrack »

ono podľa toho popisu si to viem prestaviť aj cez flash. Samozrejme okrem tých tipov čo tu padli. Takže možností je viacero. V podstate sa to dá spraviť cez hociktorý jazyk, aj php+javascript
Jacobs322
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa Jacobs322 »

Ja som zacal/ zacinam programovat v C a chapem vacsinu z toho co robim, ak nie tak to skumam.
skener
Medium Star
Medium Star

Ešte k tej veci že zdrojové dáta budú nejaké v grafike "shape" súbory pripadne iný formát a k nim existuje excelovská tabuľka kde každý riadok predstavuje atribúty každého jedného grafického "shape" objektu.

Malo by to fungovať teraz neviem či to poviem správne. Že sa otvorí nejaké prostredie tam sa načítajú tie grafické objekty ktoré majú byť zrovna v tom pohľade kde je okno. A keď človek klikne na jeden z nich tak to vstúpi do databázy teda do excelovskej tabuľky a načíta požadované dáta z toho príslušného riadku na obrazovku.

To je na začiatok všetko.
sterver
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa sterver »

Mr-Freek napísal:Ak sa chceš naučiť programovať tak radím vybrať si niečo ako pascal/python a podobné na výučbu určené. S kamarátom sme začali naraz pracovať na svojich kóderských schopnostiach, ja Pascal on C, vravel niečo štýlom načo má vedieť Pascal v ktorom sa aj tak nič nedá spraviť.. teraz začína s Pythonom pretože písal programy ktoré nechápal ako fungujú a tak to aj vyzeralo.
Neskoro a takmer OT, ale Python je určený na výučbu? :D To, že je možno syntaxovo jednoduchý je pravda, ale používa sa ako regulerný programovací jazyk na rôzne účely.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Ano, ale cim dalej tym viac sa naozaj pouziva na vycbu, co je fajn, lepsie nez nejaky pascal ci lazarus, co nikdy v zivote mimo triedy neuvidis.
jorg22
Medium Professional
Medium Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa jorg22 »

Python by som dal na zakladne a stredne skoly koli jednoduchej syntaxi. Bola by to urcita motivacia.
Ale kazdy kto sa chce naozaj naucit programovat by mal zacat s jednoduchyni vecami v C. C-cko ho skor donuti pochopit tomu co naozaj robi. V konecnom dosledku ak bude vediet co robi tak je jednoduche prejst na hocijaky iny jazyk. Povedal by som ze za mesiac by si taky clovek dokazal osvojit syntax hocijakeho jazyka na dostatocnej urovni.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

python je fajn, ja by som v dnesnej dobe c ani c++ nedoporucoval, urcite nie pokial sa chce ucit to co pise v prvom prispevku. samozrejme vediet co je stack a pointery je super, ale je velka sanca ze to nikdy v zivote nevyuzije. by som radsej zacal vyssim programovacim jazykom, kde vies pomerne rychlo vytvorit nieco realne a potom ked naozaj zisti ze ho programovanie bavi tak moze zacat studovat pokrocilejsie temy.

aj paskalu by som sa vyhol oblukom, je to sice fajn jazyk na ucenie sa, ale preco sa ucit za pomoci niecoho co nemam v plane pouzivat v buducnosti.

ani python ani java ani c# nie su zle volby, ja by som tam pridal este ako alternativu javascript. spolu s html5 a canvas sa zrovna taketo graficke veci daju robit velmi jednoducho a zaroven si myslim ze je to nieco co ma buducnost.
pcsiete
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa pcsiete »

aacid napísal:samozrejme vediet co je stack a pointery je super, ale je velka sanca ze to nikdy v zivote nevyuzije.
au. to bolí, podobne ako iné odvážne tvrdenia.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

pozeraj, kludne ti mozem vedla seba postavit dvoch ludi, obaja budu profesionalny programatori a zatial co jeden v C-cku robi nejake low-end sietove divociny ten druhy cely zivot kodi backendy v ruby on rails...

ten prvy bude tvrdit ze bez pointerov sa neda zit, ten druhy mozno ani nevie co to pointer je. a programatori su obaja a zivia sa tym..

poznam typka co ako freelancer robi kadejake backdoory a sniffery a neviem co. robi vacsinou v c alebo assembleri... ked som mu ukazal jednoduchy program v C# tak bol uplne mimo ze ako mozem nieco tak strasne pisat, ze som tam x krat pouzil new a ani raz free. povedal ze on na take veci ako garbage collector neveri :)
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

python radsej nie, ta syntax je dost nestandardna. odporucal by som skor nieco so syntaxou typovo ako c aby si potom lahsie presiel v pripade potreby na iny c-ckoidny jazyk, ktorych je vecsina. cize c#, java, pripadne ak ti ide len o webove aplikacie tak php, groovy alebo ruby on rails (ruby sice nie je moc ceckovska syntax ale lepsie ako python)

hlavne nezacinaj s pascalom, treba zacat s jazykom, ktory sa aj realne pouziva. niektori sice tvrdia ze pascal je lahky na naucenie programovania ale nikto to este nijak relevantne nezdovodnil.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

asi budem znieť ako zástanca pascalu, lebo reagujem na dve veci ohladom neho, ale nie je to tak. Ale tieto tvrdenia mi nejako nedali:
aacid napísal: aj paskalu by som sa vyhol oblukom, je to sice fajn jazyk na ucenie sa, ale preco sa ucit za pomoci niecoho co nemam v plane pouzivat v buducnosti.
a ty, alebo hocikto iný, kto začína s programovaním v škole (vo všeobecnosti deti okolo 14-16 rokov) a ledva vie niečo spraviť vo worde vie, čo bude používať v budúcnosti? Ak by začali s céčkom, a z niekoho sa vyvinie php-čkar, povie že zbytočne začínať céčkom, nech začnú niečim čo použije aj v budúcnosti. To isté platí ak niekto začne s javou a preorientuje sa na python a podobne. Treba si niečo vybrať, nikdy nevieš pri čom nakoniec skončíš. Ak vieš vidieť budúcnosť, tak to máš fajn. A na učenie je určite pascal vhodnejší ako java. Určite neodporúčam používať objekty bez toho aby vôbec vedel čo to je, lebo sa len namemoruje že sa tam dávajú bodky a podobne...
ropman napísal: hlavne nezacinaj s pascalom, treba zacat s jazykom, ktory sa aj realne pouziva. niektori sice tvrdia ze pascal je lahky na naucenie programovania ale nikto to este nijak relevantne nezdovodnil.
zdôvodnení je na nete plno, že si si ich nikdy nevyhladal a neprečítal je tvoj problém. Takisto reálne sa používa, síce čistý pascal asi nie, ale objektový (delphi) v dosť veľkej miere
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

je ale predsa rozdiel ci zacnes s niecim co "mozno" budes pouzivat v buducnosti a nakoniec to nepouzijes a ci zacnes s niecim co "na 100%" nebudes pouzivat v buducnosti, nie?
to c-cko ti da minimalne syntax z ktorej je odvodena vacsina jazykov.

s tymi objektami mas asi pravdu, aj ked zase precitat si na wikipedii zaklady oop by nemal byt az taky problem a potom by mu uz malo byt jasne co su objekty. zase pri uceni sa a prvych hello world programoch tie principy oop asi moc nevyuzije.
tak by som sa asi priklonil k tomu c-cku aj ked ozaj len zaklady, smernikami by som ho nemucil.
audiotrack
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

áno, rozdiel to je. Ak teda vieš predpovedať budúcnosť, lebo ja a zrejme nikto okrem teba nevie určiť čo možno bude používať a čo na 100% nebude používať. Ak sa má učiť to čo možno bude používať, tak nech učia žiakov na základných školách miešať cement, lebo raz si možno bude stavať dom. Nech ich učia pichať injekcie, lebo o pár rokov možno dostanú cukrovku a budú si ich musieť pichať. Nech ich učia plno vecí, ale určite ich netreba učiť planéty našej slnečnej sústavy, veď na 100% nikto z nich nepôjde do vesmíru, nie? Ja som pascal považoval za zbytočný, a tiež som myslel že ho nikdy nepoužijem. Prišiel som na výšku, a tam sa učilo delphi. A zo 100% nevyužijem sa zrazu stalo aktívne používanie (dokonca som si ním istý čas zarábal).

c-cko ti nedá syntax z ktorej je odvodena väčšina jazykov. Ak teda tou syntaxou myslíme skutočne syntax, a nie používanie množinových zátvoriek namiesto begin-end.

oop si žiak na základnej čítať nebude, a ak aj hej, nebude tomu rozumieť. My sa bavíme o učení, nie o človeku na výške. Pri hello world použije OOP viac ako si myslíš. Len v jave

Kód: Vybrať všetko

System.out.println("Hello World!");
to máš hneď objekt v objekte. Ručím ti za to, že každý jeden žiak sa to naučí ako jeden príkaz. Keď mu potom povieš niečo vypísať, ide ako stroj písať System.out.println bez toho aby vedel že System je objekt, netuší aké má iné možnosti... je to pre neho len súčasť príkazu. A toto nie je správny prístup učenia
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

a preco si tym delphi uz nezarabas?
ja som sa tiez na strednej ucil paskal a od vtedy som ho uz nevidel (na ktorej VS ste sta ucili delphi? to pocujem prvy krat).

syntax nie je iba pouzivanie mnozinovych zatvoriek.

musim sa priznat ze neviem kde v teme sme sa dostali k ziakom zakladnej skoly, fakt neviem o com hovoris. ja hovorim o chalanovi co zalozil tuto diskusiu a chce sa ucit programovat, ten si hadam par stran o oop bude schopny precitat.

s tym oop prikladom tiez netusim o com hovoris, ak sa to kazdy jeden ziak nauci ako jeden prikaz je to chyba ucitela, nie jazyka, nie oop principov. uplne staci povedat ze System je objekt, ktory obsahuje dalsi objekt out a ten ma metodu println a potom sa to uz ziak nemusi ucit ako jeden prikaz a chape tomu.
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

audiotrack napísal:áno, rozdiel to je. Ak teda vieš predpovedať budúcnosť, lebo ja a zrejme nikto okrem teba nevie určiť čo možno bude používať a čo na 100% nebude používať. Ak sa má učiť to čo možno bude používať, tak nech učia žiakov na základných školách miešať cement, lebo raz si možno bude stavať dom. Nech ich učia pichať injekcie, lebo o pár rokov možno dostanú cukrovku a budú si ich musieť pichať. Nech ich učia plno vecí, ale určite ich netreba učiť planéty našej slnečnej sústavy, veď na 100% nikto z nich nepôjde do vesmíru, nie? Ja som pascal považoval za zbytočný, a tiež som myslel že ho nikdy nepoužijem. Prišiel som na výšku, a tam sa učilo delphi. A zo 100% nevyužijem sa zrazu stalo aktívne používanie (dokonca som si ním istý čas zarábal).

c-cko ti nedá syntax z ktorej je odvodena väčšina jazykov. Ak teda tou syntaxou myslíme skutočne syntax, a nie používanie množinových zátvoriek namiesto begin-end.

oop si žiak na základnej čítať nebude, a ak aj hej, nebude tomu rozumieť. My sa bavíme o učení, nie o človeku na výške. Pri hello world použije OOP viac ako si myslíš. Len v jave

Kód: Vybrať všetko

System.out.println("Hello World!");
to máš hneď objekt v objekte. Ručím ti za to, že každý jeden žiak sa to naučí ako jeden príkaz. Keď mu potom povieš niečo vypísať, ide ako stroj písať System.out.println bez toho aby vedel že System je objekt, netuší aké má iné možnosti... je to pre neho len súčasť príkazu. A toto nie je správny prístup učenia
a ja som bol v tom, ze system je trieda.
Napísať odpoveď