Čo znamená pojem "Cloud" ??

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
Shakal
Light Star
Light Star
Používateľov profilový obrázok

Čo znamená pojem "Cloud" ??

Príspevok od používateľa Shakal »

V IT sa pohybujem už od 90 rokov. Nástup niektorých trendov a nadšenosť z nich vo mne vyvoláva rozčarovanie (napr. prenajímanie softwéru ale o tom snáď inokedy v inom príspevku).
Minule pri pive (ako to už pri tejto tekutine býva) som sa zamýšľal nad tým, čo vlastne znamená mať "dáta v Cloude". (Teda Kate Upton, klientka iCloudu to už určite vie... ale,)
Keď si uložím zip svojích fotiek na uloz.to - uložil som dáta do "cloudu" ??? Lebo podľa definície a nutných atributov pojmu Cloud (http://cs.wikipedia.org/wiki/Cloud_computing) by sa aj toto dalo smelo klasifikovať týmto pojmom. V prípade výpočtových procesov sme v minulosti zvykli predsa hovoriť zasa o Gride (Grid computing).
Tieto veci sme tu už mali ale dávno pred tým ako sa pojem Cloud (čo by nový objav doby) začal symbolicky pchať do každej marketingovej brožúrky.
Tak by ma teda zaujímalo v čom je dnes ten podstatný rozdiel???
Trúfne si niekto mi to tu vysvetliť? :?
Forsaken
King
King

Re: Čo znamená pojem "Cloud" ??

Príspevok od používateľa Forsaken »

teda ja nechapem ale otazke.

Cloud - oblak, oblacik, mrak :)
vsetky "sluzby a prvky" su skryte za mrackom, pouzivatel vidi len vysledok.
Shakal
Light Star
Light Star

Forsaken napísal:teda ja nechapem ale otazke.

Cloud - oblak, oblacik, mrak :)
vsetky "sluzby a prvky" su skryte za mrackom, pouzivatel vidi len vysledok.
Dobre. To chápem.
A druhá otázka. Vrátim sa už k zmienenému.
Služba napr.: rapidshare.com (ukladanie a sťahovanie súborov).
Je to druh CLOUDu? (však predsa všetky tie veci ako na ktorý server sa súbory uložia, kto ich stiahne sa dejú na strane prevádzkovateľa. Užívateľ vidí len výsledok...)
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

skôr by som ale povedal, že cloud na rozdiel od rapidsharu tieto informácie synchronizuje, čiže ak máš napr 2 zariadenia v cloude tak fotky z telefónu budeš mať aj na PC ak sú oba nalogované na rovnaký cloud, to v prípade rapidu nefunguje a k tomu linku, slovenská wiki stojí za hovno, možno aj za dve, lepšie je to vysvetlené tu http://en.wikipedia.org/wiki/Cloud_computing
krankenwagen
Professional
Professional
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa krankenwagen »

Podla mojho nazoru "cloud" ako taky hovori o vsetkych datach, ktore su moje, ale nie su u mna. Tym padom radpishare a ostatne online uloziska dat by sa mali povazovat za cloud. Mozno to ale chapem zle.

//aha, tak asi mate pravdu. Ale OneDrive, Dropbox, Google Drive.. cloud?
Siberian
Expert
Expert

Príspevok od používateľa Siberian »

Ja to vidím tak, že obsah cloudov je synchronizovaný na rôznych zariadeniach. To napríklad Rapishare nie je, ak si tam niečo uložíš, tak si to následne musíš manuálne zase stiahnuť na inom zariadení. Inak na wiki čítam: Cloud computing is a kind of grid computing.
Ešte mi našlo aj tento jazykovedecký zázrak http://sk.wikipedia.org/wiki/Klaud_kompj%C3%BAting

No nič, už ma predbehol hrban.
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

ono by sa to dalo asi ľahko vysvetliť, že cloud zdieľa a úložisko len ukladá, napr cez cloud sa dajú zdieľať aj databázy s tým, že ak tam niekto v číne do databázy čosi dodá, hneď je to na cloude a v európe na PC to tiež vidia. Toto na rapide nespraviš, lebo by si musel písať mail do druhej firmy, že stiahni si update databázy, lebo ja som tam čosi pridal...
A v prípade výpadku dáta stále ostávajú uložené na cloude, čiže je to ako aj úložisko, takisto slúži aj na okamžitú výmenu informácií medzi klientami.

rapidshare je len úložisko, akonáhle naň niečo upneš, je to na serveri, ale zmeny v súbore už neurobíš, musíš ho upnúť nanovo, toto napr v cloude nie je problém robiť zmeny súborov.
Forsaken
King
King

Príspevok od používateľa Forsaken »

otazka bola co je to cloud.

dost dobre vidno co CLOUD napr. na cloud gamingu, kde si zaplatis za sluzbu, a na hranie novych hier nepotrebujes okrem internetu nic, ani hru, ani graficku kartu, ani procesor, vsetko je za mracikom a ty vidis uz len vyslednu "sluzbu".
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

Otazka co je cloud je zlozitejsia. Ten obrazok na ceskej wiki je celkom fajn a ukazuje podstatu. Cloud poskytuje "klasicke programy" ako sluzbu. Tych sluzieb je niekolko druhov. Ako zaklad sa beru nasledovne:
1/ Software as a Service - napr goodle docs > nahrada kancelarskeho balika.
2/ Platform as a Service - asi najmenej znama poskupina, v praci pouzivam bluemix. Staci uploadnut napr node.js/javu/python/php + balik webservera a napr webovska sluzba bezi okamzite. K tomu sa daju pridat/pripojit ako sluzba napr databaza, single sign on, a ine. V mojom pripade nemusim mat lokalne php/mysql server, ale do cloudu si rovno hodim php subor a defaultne scripty sluzby rozbehaju server a vsetko ozivia do par minut. Php subor editujem lokalne a zmeny si pushnem. Kazdy push uploadne zmeny a automaticky rekonfiguruje sluzbu. Navyse si mozem menit parametre ako napr mnozstvo ram. Vyhoda spociva v okamzitej dostupnosti prostredia, kde developer nemusi cakat kym mu niekto dalsi nakonfiguruje prostredie/server. Takto si vsetko odklika sam.
3/ Infrastructure as a Service - zvycajne virtualne servre, ale aj ina infrastruktura. Niektore spolocnosti v ramci tychlo sluzieb ponukaju aj naozajstne fyzicke servre.
Shakal
Light Star
Light Star

Už asi chápem čo sa snažíte povedať.
Už je mi ten rozdiel jasný. Spojenie "dáta v Cloude" vlastne teda nemusí nutne znamenať len ich uloženie a sprístupnenie ale celý súbor ďalších operácií (spracovanie, editácia v nejakom cloud-applete a pod.).
Vďaka :)
Napísať odpoveď