Elektromobil co si o nom myslite?

Autá, motorky, tuning a všetko okolo...

oplatí sa podľa vás kúpiť elektromobil?

áno
28
26%
nie
41
39%
viac sa oplatí normálne
21
20%
neviem
16
15%

Celkom hlasov: 106

Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Elektromobil co si o nom myslite?

Príspevok od používateľa Dreamer »

94jakub
Tak bavíme sa o fabrike alebo o používateľskej výmene? Obrázok som si pozrel a viem o tom, no odpoviem naň presne tak ako ty. Presne, "ak máš Teslu S" ak nie, tak máš smolu.
Nepochopil si to, predsa ta fabrika je priklad co je mozne, aj mnohonasobne tazsie, zlozitejsie operacie su mozne, tak preco taka jednoducha by nesla na benzinke.

Tesla - opat nepochopenie, ved to bol priklad na to, ze si napisal, ze ak by to bol dobry napad, uz by s tym niekto prisiel - a prisiel, takze aj podla tvojich slov ten moj napad dobry je.
Takže 500kg/5kg je 100 batérií. Chceš vymieňať sto batérií? To ti určite nezaberie menej času ako 20 minútové nabitie.
Chytis sa vsetkeho, bol to PRIKLAD, mohli by byt tazsie, 9KG je jedno balenie vody (6ks) a vymenna by mohla byt len cast, 20, 30% a stale to moze menit stroj...
Nabíjaciu dobu batérií neznížiš. Tú energiu tam dodať musíš. Tiež sa ti nemôže stať, že na tej stanici v priebehu pol hodiny vymenia 20 batérií a 21. vodič, tak bude musieť čakať tri hodiny lebo proste nabité batérie už nie sú.
Takto sa mozu minut rozky, bankovky v bankomate, lenze sa neminaju, preco asi - vsetko sa da odhanut, su na to postupy a aj keby k takej situacii prislo, stale sa da bateria dobit, len ciastocne, alebo ist na dalsiu benzinku, no kym tam prejde 20 aut, tak sa baterie z tych prvych nabiju aspon ciastocne. Opat si nepochopil tu myslienku, vyhodu, vyrobit energiu za jednu pociatocnu investiciu, bez nutnosti tam tahat elektrinu, mat tam obsluhu a pod.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa 94jakub »

Žeriav zdvihne 100 ton a čo. Bavili sme o užívateľskej výmene batérie, ktorú vytiahneš z auta ručne a vymeníš. Kedže 100kg batériu asi len tak nezodvihneš, muselo by to byť rozdelené na viacero menších, čo zase predlžuje strávený čas nehovoriac o tom, že musí existovať otvor, kadiaľ tie batérie vyberieš.
Potom je tu práve Tesla, ktorá toto rieši pomocou ich systému výmeny batérií. Keď som ale spomenul rýchlonabíjaciu stanicu Tesly, tak si ma odbil, že to "platí len pre Teslu." A teraz tu zase spomínaš špeciálnu výmennú stanicu, ktorá je len pre Teslu S.

Tesla s tým prišla preto, že je prvá, že za ňou stojí Elon Musk, ktorý rozhadzuje ako sa mu zachce a preto, že je to pre jeden model. Otázne nakoľko je možné(a žiadané zo strany automobiliek) spraviť takéto stanice kompatibilné pre 200+ modelov áut rôznych tvarov a veľkostí.

Nikomu sa nebude chcieť naťahovať s 10 kilovými batériami, ktorých musíš vymeniť aspoň 5. Môžeš síce platiť chlapíka, ktorý to spraví za teba, lenže to sa vylučuje s argumentom "bez obsluhy." A vymeniť 20% nemá význam. To nemusím vymieňať nič.

To je pekné, že môžeš dôjsť na ďalšiu stanicu. Lenže pokiaľ bude vymeniteľných len 20%, tak to znamená, že si už v kritickom dojazde a akosi nemáš na výber, kde zastavíš. Takže je otázne, prečo tam rovno nepočkať tých 20 minút a mať nabitých 80% ako v prípade Tesla S. A vykašlať sa na drahý systém výmeny batérií. Tiež vybudovanie malej elektrárne každých 20 kilometrov asi nebude lacná záležitosť. To už tam je jednoduchšie priviesť kábel z elektrárne. Ktorý by tam išiel aj tak, pretože solárne panely ani veterné turbíny nemajú zrovna konštantný výkon.

Takže ako som písal v dnešnej dobe nereálne. V prípade, že by nastal výrazný pokrok v batériách a stačilo by ti vymeniť jednu 20 kg, tak by to bolo reálnejšie. Alebo keby sa nejakým zázrakom všetci na svete dohodli ako bude vyzerať stanica na výmenu batérií v štýle podobnom Tesle.

Ale určite by to bolo pekné zastaviť na dve minúty, pod autom "magic happend" a odchádzam na plne nabitom v ústrety dobrodružstvu.
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Vsetky moje navrhy su len navrhy a je ich viacero, ak sa ti hodi, spochybnis bud prvy napad s 20% rucnou vymenou, alebo druhy, s vymenou celej baterie.

Inak to na co nereagujes, je mozno najzaujimavejsie, teda prenajom baterii, polovicna cena elektromobilov (plus minus, ale tym by sa stali uplne dostupne a porovnatelne s benzinovymi). Dalsia vyhoda by bola, ze niekolko firiem by tie baterie prenajimali a mali by staly a rastuci prijem, takze pri zvysovani poctu elektromobilov by sa mohli vylepsovat vymenne stanice, na benzinkach aj inde - a tiez ich pocet. Keby si ludia predplatili bateriu na rok alebo niekolko rokov, ziskali by peniaze vopred a mohli by investovat do vymennych stanic. Toto by neslo ak by sa baterie len nabijali. - Takze prenajom by velmi pomohol obom stranam (a samozrejme aj prirode a tym spatne opat vsetkym).
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Pretože si nazačiatku písal o malej nevymeniteľnej a zvyšku vymeniteľnom a to nepovažujem za 20% ale okolo 80%. Pri dnešných rozmeroch a hmotnostiach batérií je ručná výmena proste nereálna.
Nespochybňujem mechanickú výmenu celej batérie. Veď to predsa robí Tesla. Otázne je, či budú všetci výrobcovia ochotní implementovať kompatibilnú technológiu, resp. vymyslieť takú, ktorá bude kompatibilná so všetkými modelmi na svete.

Na prenájom nereagujem, pretože nepoznám obchodné stratégie automobiliek, čo predpokladám nepoznáš ani ty. Prečo by ale automobilky mali peniaze z prenájmu nechať nejakým firmám, keď pri nevymenitelnej resp. Tesla-like vymenitelnej idú všetky peniaze práve automobilke.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Lebo tu baterku budu musiet tie firmy kupit tak ci tak. A este ich budu musiet kupit aj na "sklad". Alebo to mozu robit automobilky samotne, ako Tesla...
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

94jakub
Pretože si nazačiatku písal o malej nevymeniteľnej a zvyšku vymeniteľnom a to nepovažujem za 20% ale okolo 80%.
Uz v prvom mojom prispevku som pisal AJ o tom ze vymenit by sa mohla cela bateria, len si ho asi poriadne neprecital.
Na prenájom nereagujem, pretože nepoznám obchodné stratégie automobiliek, čo predpokladám nepoznáš ani ty. Prečo by ale automobilky mali peniaze z prenájmu nechať nejakým firmám, keď pri nevymenitelnej resp. Tesla-like vymenitelnej idú všetky peniaze práve automobilke.
Preco? Ved tie baterie by mohli predat tym firmam, za rovnaku sumu ako zakaznikovi, ten zaplati za auto polovicu, co privita, automobilka dostane rovnaku sumu tak ci tak a dalsia firma vdaka prenajmu zarobi, kedze zarobi aj na vymene baterie. Zakaznik nebude musiet nabijat, co nebude vzdy zadarmo, takze vymenou tiez usetri a ked nebude musiet dat za auto celu sumu, len asi polovicu, tak aj ked bude za vymeny platit mozno o 10% viac ako za nabijanie, stale sa mu to viac oplati.

Tak nevsimol som si reakciu od Fabo - ano, aj automobilky by to mohli robit, to ma tiez napadlo, moznosti su rozne.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Fabo: viď posledná veta môjho príspevku.

Dreamer:
Reagoval som na časť s "vyhadzovaním s automatu" ako keby tá batéria bola plechovka od koly. Ručné vymieňanie dnešných batérií je proste nezmysel. Tak ako mať vymeniteľných len 20%.
Vôbec som nereagoval na časť s celou mechanicky vymeniteľnou batériou, kedže to už dnes robí Tesla.

Ako môžeš ušetriť výmenou batérie oproti nabitiu?
Teraz Tesla za výmenu batérie pýta cez 60$. A to mu nechávaš ako protihodnotu batériu, ktorú ja tvoja. Keď nebudeš mať žiadnu, bude prenájom ešte drahší, kedže platíš nie len za "elektrinu" ale aj za samotnú batériu. Kúpil by si si dnes auto bez nádrže? A na benzínke si prenajal plnú?

Očividne ani Tesla ešte nevie, ktorý model je lepší a preto skúšajú aj rýchlonabíjacie stanice(ktoré sú lacnejšie) a aj výmenné stanice(ktoré sú drahšie ale rýchlejšie). Proste mi prišlo divné, že tu tvrdíš ako si objavil Ameriku a výrobcovia automobilov si skladajú leporelo.

// K- Prečo konkrétne?
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Vsetko nove je drahe a prave to, ze je to pre jednu znacku, asi aj model, tak je to o to drahsie.

Inak odbocim, mozno to nakoniec skonci uplne inak a mestske auta sa budu nabijat bezdrotovo na parkoviskach a mozno aj pocas jazdy - toto nie je moj napad, vymysleli to Japonci.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

preco napr. nespravia nejake nabijanie pocas jazdy z veternej energie? bolo by to optimalne + este ten kolektor na streche
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Myslel si to ironicky, ci vazne?
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

vazne, preco by ten vzduch nemohol byt tiez transformovany na energiu?
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Co si myslis ze by urobila vrtula na streche so spotrebou?
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Ano, vidim v tom viac problemov, vaha, prip. pocet, vzhlad, hlucnost, vyuzitie v zastavanom meste, otacanie podla vetra, pri kolektore cena, efektivnost...

Malo by to zmysel na strechach velkych garazi, benzinkach, nabijacich staniciach a pod., ako som aj v tejto teme pisal, tam tieto problemy nie su, alebo su minimalizovane.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Nechapem preco sa tu stale miesa nejaka veterna elektrika alebo solare. Ako keby to dnes neexistovalo. Na toto su samostatne elektrarne. Nema absolutne ziadny zmysel davat vrtulu na kazdu stanicu. Vsak elektrifikacia je vsade. Keby to bolo niekde nowhere na konci sveta, tak tam samozrejme ina moznost nieje.
edm_0185
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa edm_0185 »

u nás v meste jazdí jeden hybrid. volá sa to fisker karma.. vyzerá to naozaj slušne dokonca to má bezpečtnoatný zvuk pre chodcov, benzínový motor ale neviem.. cenovku to má cca. 60.000€ čiže sa to neoplatí. ale vyzerá to naozaj zaujímavo :)
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

nemyslel som to vrtulou na streche auta :-D proste premenit nejako tu energiu ktora vznika odporom auta voci vetru/vzduchu na energiu ktora by ho pohanala
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Pokiaľ viem perpetuum mobile ešte neexistuje. :D
JCM01
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa JCM01 »

Kazdu dalsiu vec, ktoru tam pridas aby transformovala energiu vetra na el. energiu bude len zvysovat odpor vzduchu a tym aj spotrebu... takze ako napisal kolega, perpetum mobile este nevymysleli :D
Soviet
Darca
Darca
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Soviet »

Odporucam aj dokument na tuto temu.
Who Killed the Electric Car? http://www.csfd.cz/film/225582-kdo-zabil-elektromobil/
V anglictine mozne zhliadnut:
hipisko
Amateur
Amateur

Príspevok od používateľa hipisko »

soferoval som nissan leaf a je to nieco ine ako vsetko co som doteraz soferoval. Nevravim, ze je to ultimativny zazitok, ale odporucam niekedy vyskusat (nie na parkovisku ale aj viac).
ma to nejaky 80kw motor, ale subjektivne ma clovek pocit, ako keby mal 120kw. Je to koli okamzitemu vykonu, ked hovorim okamzite, tak je to skor, ako pri benzinovej atmosfere, ktore sa uz kvazi zda okamzite (myslim vykonny motor). Proste jak stlaate pedal, tak rychlo pride aj vykon, ked proste dupnem na pedal, tak auto taha v tej desatine sekundy. Do toho uplne ticho od motora....
Ekonomicky si ale nemyslim, ze je to rentabilne kupovat, ak by to stalo 20 000, tak by som mozno rozmyslal a aj to by som negarantoval kupu.
Prakticky je to auto tak do roboty a nas5 na kazdodenne jazdenie, druhe auto do rodiny.
Napísať odpoveď