Torrent vs Online hranie

O internete a sieťach, problémoch, nastaveniach...
Noobsz DJ
Guru
Guru
Používateľov profilový obrázok

Torrent vs Online hranie

Príspevok od používateľa Noobsz DJ »

Zdravím Vás. Potreboval by som radu od niekoho znalého v obore. Začnem od začiatku.

Mám pripojenie na optický internet 100/100 mbit/s od ORANGE a router ASUS RT-N12D1. Ide o to, že jeden z bratov (brat číslo 1) hráva online hry a druhý brat (brat číslo 2) zasa vo veľkom sťahuje dáta cez torrent. Obaja sa na router pripájajú cez WIFI.

Pokiaľ brat 2. nemá zapnutý torrent, všetky je OK. Brat 1. sa normálne môže hrať online hry a pripojenie mu vôbec nepadá ani nemrzne. Akonáhle brat 2. zapne torrent, bratovi 1. začne okamžite padať pripojenie až ho nakoniec vyhodí z hry kvôli tomu, že stratí pripojenie, respektíve je nedostatočné.

Ja by som potreboval radu, ako môžem cez router obmedziť sťahovanie dát cez torrent. Ide o to, že internet si síce platím ja, ale s bratmi mám dobre vzťahy, tak nechcem ani jedného odpojiť zo siete. Potreboval by som iba vedieť, ako môžem úplne odstrániť, poprípade aspoň minimalizovať výpadky pripojenia cez WIFI. Ja takéto výpadky pri hraní nepociťujem, nakoľko som cez kábel pripojený. Za všetky "normálne" rady, návody alebo tipy ako riešiť tento problém budem vďačný.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Re: Torrent vs Online hranie

Príspevok od používateľa Gothar »

Nech si brat 2 nastavi nizsi limit poctu spojeni v klientovi. Ak to nepomoze, tak treba znizit aj maximalnu rychlost, ale to by nemal byt problem pri 100/100. V sucasnosti uz netreba 50 pripojeni na torrent, malo by stacit aj 10-20. Riziko, ze sa kvoli tomu znizi rychlsot stahovania je male.
Noobsz DJ
Guru
Guru

Zajtra, ak bude ešte doma sa mu na to pozriem a pomením to.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Ak mas nejaky 18€ router tak problem moze byt aj v nom. Taketo lacaky maju problem s torrentami.
Noobsz DJ
Guru
Guru

wladas, keď som mal D-link DIR 300 a potom asi cca dva týždne D-link DIR 600, tak pripojenie padalo v online hrách aj mne, a to som cez kábel pripojený. Pri tomto routery ja výpadky nepociťujem cez kábel. Preto hľadám spôsoby, ako obmedziť torrent. Niekde som čítal, že torrent obsadí všetky porty alebo kanály alebo čo to má byť. Bolo tam spomenuté v tom texte, že sa dá niekde nastaviť obmedzenie p2p sietí, aby "nebrzdili" ostatné aplikácie alebo prezeranie webu. A to je ten problém, že neviem čo a kde sa nastavuje. Hádam som to napísal zrozumiteľne.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Znizit pocet peerov ako je tu uz napisane a tiez nastavit prioritu na minimum. Ta priorita spravi svoje.
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

Ja by som to riešil cez kábel. ten co ťahá nech si zasiera wi-fi a druhý nech sa hrá cez kábel.
Noobsz DJ
Guru
Guru

Aj natiahnutie káblu je riešenie, no takému riešeniu by som sa chcel vyhnúť. Nechcem mať po byte natiahnutých xyz káblov. Skúsim dnes napísať e-mail na technickú podporu ASUSu, či mi vedia poradiť, ako mám router nastaviť tak, aby som obmedzil sťahovanie súborov cez WIFI. A je jedno, či by to bolo sťahovanie cez torrent alebo priamo z nejakej web stránky. Určite musí byť spôsob, ako uzavrieť nejaké pásmo alebo vymedziť porty, ktoré zostanú vyhradené pre prezeranie webu a online hranie.
xixo22
Star
Star

Príspevok od používateľa xixo22 »

nie vzdy je kabel vyhra ... na kabli ked som hral cs:go (iba v cs:go to robilo) a priatelka cez wifi pustila youtube video a z ping 30 som mal 300. Riesil som to nastavenim QoS na high priority pre porty pre CS:GO.
Cize mozes to riesit tak ze bratovi pozries v utorrente port a na ten mu nastavis v routri QoS na low priority resp. pre porty co pouziva dana hra na high priority. ak to teda dany typ routra podporuje

//edit: mala by tam podla manualu byt funkcia EZQoS kde vies jednotlivym typom prevadzky priradit rozlicny bandwidth cize skusil by som toto riesenie
Noobsz DJ
Guru
Guru

xixo22 áno tá funkcia tam je. A taktiež je aj spustená, ale veľmi to nemá vplyv na celkovú stabilitu pri hraní online hier, ak je pustený torrent. Odpísali mi aj z podpory ASUSu, že ten router nedokáže obmedziť P2P, no pravda to nie je. V tom EZQoS je možnosť, kde dokážem prideliť pre P2P siete prioritu, rýchlosť odosielania a prijímania dát, ako aj nejakú šírku pásma/porty alebo čo to tam bolo. No nejako sa z toho neviem vysomáriť. Tak budem skúšať a hľadať najvhodnejšie nastavenie.
xixo22
Star
Star

Príspevok od používateľa xixo22 »

ak tam je to iste ako v tomto dummy firmware
http://event.asus.com/2009/networks/dum ... ntent.html
tak skus nastavit na bratovu ip a torrent port low priority
hrban
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hrban »

to QoS na asuse moc nepomáha, mal som lepší router a ani chu*a obmedziť susedov. tak som ich zrušil a hotovo.... Tie asus routre to proste nevedia, alebo lepšie povedané, skoro žiadny domáci router to nedokáže poriadne obmedziť.
Noobsz DJ
Guru
Guru

Dávam screeny, ako sa mi podarilo spraviť nastavenie na ten router ASUS. Zatiaľ ešte neviem, či to niečo pomohlo. Zistím, až keď to v priebehu týždňa a nasledujúceho víkendu otestujem.
Prílohy
1.jpg
2.jpg
3.jpg
Napísať odpoveď