Odchod z VS po prvom semestri

Ak neviete kam zaradiť Váš príspevok, použite túto kategóriu...
iWin
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Odchod z VS po prvom semestri

Príspevok od používateľa iWin »

Zdravim, nemam sa velmi na koho obratit tak mi nezostava nic ine ako sa skusit spytat na starom dobrom hojku :)

Tento rok som zacal studovat na FIIT, a napriek tomu, ze som cakal, ze to bude hardcore musim sa priznat, ze si nie som isty ci je to ta spravna cesta. Jasne, prestiz a ohodnotenie absolventov je dost velkou motivaciou no tento rok priniesol aj iste komplikacie v podobe priatelky s ktorou sme momentalne long-distance, co ale zvladame celkom v pohode :) no citim, ze casto krat sa rozhodujem medzi venovaniu sa jej a venovaniu sa skole (hadajte co zvitazi). Faktom je, ze budeme long-distance len na rok kedze ona sla cez istu agenturu na "pripravny kurz" Kazdopadne uvidime ako sa situacia vyvinie no obaja sme ochotny ist za tym druhym po tom roku. Preto uvazujem ci ma vobec FIIT vyznam pri tom tlaku co tam je.
Toto vsak nie je az tak podstatne.

Chodil som na odbornu skolu, teda nie gympel, matematika - posledne 2 roky raz do tyzdna a uroven taka, ze seom sa na za cele 4 roky neucil ani raz. Posledny rok som chodil sice na doucka a nejakym zazrakom dal maturitu z matematiky aj ked biedne ale dal a to ma posunulo celkom daleko, citim ale, ze na FIIT to zrejme nestaci (podotykam, ze som na 4 rocnom), cize zatial ziadna matematicka analyza.
Neviem sam urcit ci moje nedostatky su sposobene slabym zakladom zo strednej alebo proste tym, ze mi matematika na takejto urovni nejde alebo oboje.
Z dvoch mat. predmetov som pisal zatial test z jedneho kde som mal 12/30 bodov, buduci tyzden je dalsi za 30 a potom nasledujuci za 40. na uspesne ukoncenie toho predmetu je nutne mat aspon 56 bodov..

Co sa programovania tyka tak Cecko ziatal ako tak zvladam aj ked v poslednej dobe som strasne pozadu co sa odovzdani uloh z cvik tyka, teda nema problem chapat koncepty poli, podmienok, cyklov atd. ale riesit uz samotne problemy je niekedy obtiaznejsie.
z prveho testu pri pocitaci som mal 3.5 zo 6

Ma vyznam pokracovat v studiu za predpokladu, ze by som nedal viac ako 1 predmet? Neviem si predstavit prenasat 2 nedajboze 3 predmety...
Uvazujem ze po prvom semestri kaslat na to a pracovat na matike a kodeniu a potom ist na UKF NR, aplikovana IT kde ma prijali. Popripade za priatelkou do prahy na VSE - hospodarska informatika alebo ako sa vola ten odbor u nich.
Takisto som uvazoval nad niecim inym ako VS, nieco s managementom alebo nieco podobne.

Faktom je ze praca s pocitacmi ma bavi, kodenie ma takisto stale bavi, len neviem urcite ci proste na to nemam v akademickej a kariernej sfere alebo je to nedostatkom motivacie a vedomosti a zatial na FIIT spokojny nie som.

Za vsetky rady, thanks :)
BX
Addict
Addict

Re: Odchod z VS po prvom semestri

Príspevok od používateľa BX »

Z prvého semestra na IT fakulte toho veru veľa nezistíš, väčšina vecí je v podstate len doplnenie strednej a kopec vecí, ktoré sa po strednej javia ako zbytočné.
Šiel som na univerzitu z gympla. Z mat. analýzy v prvom semestri som mal E len tak tak a bol som rád, lebo sa mi to zdalo ťažké. Potom ale prišli ďalšie matematiky, dve z nich som opakoval a snáď aj preto som si matematiku nakoniec obľúbil. To bolo ale až niekedy okolo 4. semestra :) Tým chcem povedať, že to, že ti teraz nejde matika, nič neznamená.

Ak chceš študovať IT, tak určite študuj. Dá ti to viac, ako by si sa vzdelával sám, alebo nebodaj chodil na VŠE. Taktiež môžeš absolvovať prvý rok na FIIT a potom prísť do Prahy na FIT ČVUT, kde potom prvý ročník zvládneš ľavou zadnou (a možno ti aj niečo uznajú). Máme dokonca aj manažérsky obor, ale ten my z teoretickej informatiky neuznávame.

Pokiaľ ide o čas... no, čo ti poviem. Od tretieho semestra popri škole pracujem, priateľku mám, stíham aj nejaké veci pomimo, vyštudoval som tak bc. (práve FIT ČVUT) a pokračujem v tom. Takže na čas sa nevyhováraj, toho je dosť ;)
iWin
Light Professional
Light Professional

Popravde po tomto co zazivam tu si nie som isty ci CVUT je ta spravna cesta pre niekoho ako som ja. Matalyzu zatial nemam, toto je cista algebra, ale tie nedostatky zo SS a moje vlastne su vyslovene citit :)

IT ma bavi a aj tej matike prichadzam na chut, avsak nie v tomto tempe a pod tym tlakom.

Ta VSE ma naozaj taku zlu uroven alebo preco o nej pises tak ako pises? :) Realne som uvazoval aj nad UKF v NR, no akurat pred par dnami ked mi byvaly spoluziak hovoril co mali na prvom teste z programovania (java) tak som sa akurat tak pousmial.

Neviem no.. momentalne sa citim dost demotivovany z VS a zo vsetkeho :D, ale dakujem za rady, ked tak este napisem SS :)
Forsaken
King
King

Príspevok od používateľa Forsaken »

musis si sam zodpovedat co chces a ist za tym, necakaj ze ti dakto bude vidiet do hlavy.... hlavne si to urci a chod za tym, ziadne vyhovorky, ze sa to neda, musis si stat za svojim.

pokial by si vedel o sebe a mal moznost sa zamestnat uz teraz, -na mieste ked budes mat progres - napr. ako programator, admin a pod. a budes sa vzdelavat vlastne v praci, tak urcite uprednosti takuto pracu pred skolou.

pokial chces mat vysku tak si proste urci priority a venuj sa viac samovzdelavaniu, alebo vzdelavaniu so spoluziakmi, napr. ucit sa matiku spolu sa da, existuje mnoho "normalnych" knih z ktory sa da naucit cokolvek + mas net.

pokial niesi rozhodnuty mozes skusit oboje... stihat sa to da, ale necakaj ze skolu spravis potom v riadnej dlzke studia - to uz sa rovno odpises na predlzenie studia - co vsak je uplne bezne, a v pohode.

moja skusenost je taka ze som bol 5 rokov na FEI, a dokoncil som BC., skola mi sice nieco dala, ale takisto viem ze za tych istych 5 rokov, som mohol byt uz inde., a ked si vezmem cisto debilny priklad... keby som sa 5 rokov venoval samovzdelavaniu aspon v tom case co som hnil v skole, bol by som urcite dalej.

dalsie vec na zvazenie je platove ohodnotenie s a bez VS, kde na Slovensku sa v dost vela pripadoch plat neodvija od tvojich vedomosti ale od papiera co dostanes zo skoly...
iWin
Light Professional
Light Professional

Uprimne keby si mam vybrat medzi praca + samovzdelavanie VS skola tak asi volim prvu alternativu problem je, ze nemam dostatocny skillset na nic ine ako na nejakeho newbie frontendistu, kedze javascript a jquery je u mna na urovni, spravil som kurz na codecademy.

Ja som si VS predstavoval ako miesto kde naozaj pocitim progres a budem mat cas aj na samovzdelavanie, zial zatial pri FIIT mam cas akurat tak na FIIT a volny cas venujem priatelke a nam...
Predstavoval som si, ze zacnem chodit do posilky, konecne sa zakusnem do nemciny, naucim sa jquery, php atd. miesto toho sa trapim nad Cckom (nehovorim, ze Ccko je zle, praveze ma to aj celkom bavi, len je toho naozaj nejako moc a cviciaceho si viem predstavit aj lepsieho... nie ze by nebedel vysvetlit, prave naopak, ale ked sa pozriem na ostatne skupiny tak ich cviciaci za celu hodinu zapisu niekolko krat celu tabulu pri tom ako sa snazia vysvetlit nejaku ulohu zatial co ten nas nespravi ani ciarku, ja viem, ze to znie vsetko ako vyhovorky a do urcitej miery aj su.. ale je to demotivujuci faktor aspon pre mna takyto pristup voci studentom, fakt mozem kludne sediet aj doma a googlit to)

Takze neviem, motivaciu podla mna mam len je to naozaj casovo narocne a nemam cas sa vzdelavat aj v inych oblastiach, na citanie, na fyzicku aktivitu...
mirak2
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa mirak2 »

iWin napísal: Ta VSE ma naozaj taku zlu uroven alebo preco o nej pises tak ako pises? :) Realne som uvazoval aj nad UKF v NR, no akurat pred par dnami ked mi byvaly spoluziak hovoril co mali na prvom teste z programovania (java) tak som sa akurat tak pousmial.
no neviem, u nas sa zacalo programovanie tak povediac od piky, kreslili sme s korytnackou v jave a tiez prvy test vyzeral velmi smiesne... druhy uz menej a dalsi semester sme poslali korytnaciu grafiku do zabudnutia a implementovali algoritmy
k veci: programovat sa da aj bez titulu s urcitym skillom, kamarat nema vysku (ani nezacal ziadnu feiku ale nejaku strojarsku fakultu), robi javascript frontend a berie 1600 v hrubom, co v kosiciach je celkom pekne cislo... musis ale ratat s tym, ze na vyssie pozicie, ako napr. teamleader a na nejaky people management a tak, uz sa bez titulu (asi) nedostanes. musis si to zvazit sam.
mato55002
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa mato55002 »

Ja som na FEI a tam to tiež nie je nejaké ružové, volný čas takmer žiadny a ked hej tak na učenie :D. Zobrali tu veľa prvákov a teraz po prvých zápočtoch už pomaly odchádzaujú, čomu sa nechcem smiať pretože to bude nakoniec možno aj môj prípad :D.
Tiež som si predstavoval vysokú skôr o samoštúdiu, teda nie že by nebola ale v niektoré dni si viac v škole než doma. Napr dnes od 9 - 19 s tým že viac ako pol hodinu cestujem. Predstavoval som si že popri škole si budem pekne pokračovať v programovaní a zdokonalím sa v jave a android, no nejako mi to nevychádza :D
kvasko
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa kvasko »

VSE by som ako zlu skolu nehodnotil (nie preto, ze tam chodim :D ), ale pokial ti ide matematika, resp. si schopny sa ju naucit a bavi ta programovanie, tak neviem ci by som si ju vybral. Uberal by som sa skor technickym smerom, ale to je uz na tebe. V tom pripade by som volil spominane CVUT jednoznacne.
BX
Addict
Addict

Príspevok od používateľa BX »

iWin, keď píšeš, že by si sa popri štúdiu na fakulte IT rád venoval aj programovaniu v php,jquery atď, tak mi to vyznieva trocha smiešne :D
Veď keď sa tomu chcem venovať, tak si zapíšem rovno predmet - programovanie v javascripte, programovanie v php, webové technológie, pokročilé webové technológie atď, na to všetko tu máme kopec predmetov a určite je to tak aj na FIIT.
FITT veru nepoznám, ale z mojej skúsenosti vidím univerzitu ako "študujem čo chcem", nie "študujem čo mi prikážu". Samozrejme že budeš mať povinné predmety (a to hlavne v 1. semestri), ale tie ťa vždy posunú len ďalej. Píšeš, že sa trápiš s Cčkom, ale pravda je, že keď sa raz vytrápiš s Cčkom, tak budeš pán, pretože budeš vedieť veci, ktoré by si sa v nejakých džavaskriptoch a pehapkách nenaučil. U C typicky nejde o znalosť jazyka, ale o znalosť počítača (architektúra, usporiadanie pamäte, práca s pamäťou, dátové štruktúry a iné veci, ktoré bežne používaš aj v php. Len vzdelaný ITčkár by mal vedieť, ako čo približne funguje pod povrchom)

Takže takto, ak ťa baví kódenie a chceš byť priemerný programátor v nejakej firme, tak choď pracovať. Vo firme sa typicky poriadne naučíš to, čo tam potrebujú, takže budeš vedieť poriadne jednu vec. To je aj dobre (plat) aj zle (ťažsia možnosť zmeny)
Ak ťa IT baví a chceš naozaj vedieť čo ako funguje a chceš vedieť veci, ktoré by ťa samého ani len nenapadli, že vôbec existujú, chceš byť fakt dobrý a po škole mať možnosť vyberať si, či bez problémov zmeniť zamestnanie, tak je ti jasné, kam smerujem...

Určite si treba rozmyslieť, čo chceš v budúcnosti, nie teraz. Či ťa nebude v budúcnosti mrzieť, že nemáš titul, alebo že si to ani neskúsil. A potom už bude sakra ťažké odísť z práce na tri roky do školy.

btw. VŠE som spomenul preto, že od nás z ČVUT často odchádzajú ľudia, ktorí štúdium nezvládajú, práve na VŠE. A tam očividne problémy nemajú.
iWin
Light Professional
Light Professional

Rozumies kam tym smerujes.

Poprave nie som si isty ako to je v tomto prvom semestri, na zapise nam bol dany harok s predmetmi s pokynom zapiste si vsetky :) mame jeden predmet kde sa do urcitej miery zaoberame web devom no keby nemam predosle skusenosti tak by to bolo ciste trapenie kedze z 1:40 hodinovej prednasky je realny webdev 20 minut a zbytok su o teoretickych veciach ohladom multimedii ako kompresia atd. co ked je novy koncept pre niekoho tak tomu pochopi len velmi tazko na prvy krat (aspon podla mna)

V mojich ociach studium na FIIT nezvladam, preto ak by som do tej prahy siel tak by som urcite skor uvazoval nad VSE :) mozno to nie je idealny pristup ale prenasat predmet mi je strasne proti srsti. To vsak neznamena, ze ma to studium nevadi a za inych okolnosti by som to nezvladal teda kto vie :) uvidim ako sa to vyvinie
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

Ak chces robit IT, tak urcite nie skrz VSE. Hospodarska informatika sice znie na prvy pohlad pekne, ale ide hlavne o obchodnu a riadiacu cinnost s nejakou navaznostou na ITcko, nie programovanie s nahladom na obchodnu stranku veci...

Resp. teda ako pozeram momentalne sa to vola, ze Aplikovana Informatika - asi sa to za poslednych par semestrov zmenilo. Vyber z povinnych predmetov je Ekonomie (ekon. teoria), Ucetnictvi, Finance podniku... :)

Skor ten CVUT ked uz. Vyhoda v CR je, ze prvy nadstandartny rok je stale bezplatny, takze sa da lepsie narabat s casom, a trebars ked si najdes lepsiu brigadu, resp. pracu na cast uvazku, tak mozes lepsie to studium natiahnut.
Hensym
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Hensym »

iWin: Ja som z prvého semestra na FIIT (4 roč) preniesol jeden predmet, tiež tú matiku, ktorú si tu popisoval. Z druhého semestra som preniesol dve matiky (ale to som strašne flákal, a verím že by som ich už teraz mal dať). Aktuálne som v druhom ročníku, tá analýza nie je vôbec až taká ťažká, ak sa trošku učíš, dá sa to. Čiže tie kecy 3-ročných, že 4-ročné štúdium je easy sú fakt odveci, práve naopak, v prvom semestri, kde sme mali projekty z Javascriptu, a podobne, som zabil 2x viač času ako 3-ročkári.

K téme, musíš sa rozhodnúť sám - určite to bude ťažšie ako tento prvý ročník, a to podstatne. Najmä tá matematika, ale aj algoritmy a samotné kódenie. Ja som mal v prvom semestri pocit, že neprejdem ani prvým ročníkom, a prešiel som, síce niečo prenášam, ale nebol som ani na jednej prednáške a učil som sa fakt minimálne (na projektoch som makal aktívne, ale vyslovene učiť som sa neučil (preto aj prenášam matiky, heh). V druhom ročníku som tiež navštívil zatiaľ dve prednášky, ale matike sa venujem trošku aktívnejšie (stále o 300% menej ako spolužiaci), a tie písomky čo prenášam som napísal myslím celkom dobre, z tej poslednej by mi malo stačiť nejakých 14/40b.

Problém je, že ja sám viem, že ak budem na FIIT pokračovať týmto tempom, tak ju zrejme nespravím, a neviem ako sa presvedčiť, aby som nad tou matikou XY hodín sedel.

// teraz kukám že už trošku staršia téma

Každopádne, ten pocit, či to chceš doštudovať alebo nie som v prváku už mal, a mal by si ho mať aj ty. Sprav si všetky pre a proti, výhody a nevýhody študovania a odchodu zo školy a rozhodni sa - ale ak chceš ostať, neflákaj to a venuj sa tomu naplno, lebo inak si bez šance.
Napísať odpoveď