Potrebujete poradiť s kúpou PC | návrh zostavy | tuning
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Re: Potrebujete poradiť s kúpou PC | návrh zostavy | tuning
DropDead: Nikde nenapisal rozpocet, takze neviem z coho vyhadzat. Mozno ma vyclenenych 300 eur na procesor a 100-140 eur na grafiku, to su vsetko domienky o ktorych sa da len hadat. Suhlasim s testom, do ziadnej skrinky nie je potrebne v jeho situacii investovat a su to vyhodene peniaze.
z toho, čo som pochopil peniaze má, no nechce investovať
skrinku stále nenapísal, akú má, no pokiaľ to nie je nejaký Z3 Zalman, Corsair 200R ale nedajbože eurocase, tak áno, výmenu vysoko odporúčam
a usúdil som to z
skrinku stále nenapísal, akú má, no pokiaľ to nie je nejaký Z3 Zalman, Corsair 200R ale nedajbože eurocase, tak áno, výmenu vysoko odporúčam
a usúdil som to z
toto je veľký indikátor, že to staré PC v žiadnej Fractal R2/R3 neboloPotom ešte zo starého počítača vzané dva hdd a case
No a? Na co potrebuje novu skrinku, okrem togo, aby bola nova, pekna, draha a tvojim argumentom mala aj dobry airflow? Prida mu skrinka za 60 eur aspon 5 fps v hrach? Neprida. O taktovani podla mna nema ani paru. Tak sa prestan spravat ako majster sveta a nerad mu to kktinu v podobe novej skrine, pretoze je to pre neho v tejto situacii uplne zbytocna kupa, ktora sa neda racionalne zdovodnit a odargumentovat, ze preco by si mal kupit novu skrinku za 60 eur. Taktiez radis grafiku z bazaru, ale nepisal o tom, ze uvazuje aj o bazare, takze ta poprosim, aby si sa riadil v rovine novych komponentov a nie toho co tebe pride vhod. To vlastne potom mozme radit vsetko z Bazosu, od procesora, ramiek az po ostatne komponenty.
tvoj postoj je presne postoj ľudí, ktorí si kúpia nové komponenty a vopchajú to do 6 ročnej skrinky alebo nové komponenty a poháňa to ich úžasný 8 ročný 500W zdroj
takže načo nám skrinky, ktoré nie sú ako papier, ktoré nemajú hlučné ventilátory, ktoré odizolujú trošku hluku; načo nám kvalitné zdroje, načo sú nám SSD, načo je nám MB s dobrou výbavou? šak stačí 1jadrový celeron a 1000€ grafika...to mi pridá viac FPS...
takýchto ľudí mám naozaj rád
stačilo by mať prehľad a vedieť, že práve toto obdobie je veľmi výhodné, pretože ľudia šialene bežia za novými kartami a staré predávajú riadne pod cenu ale to ty neveiš, lebo toto nie je tvoje špecializácia, no ja sa tomu venujem už nejaký ten piatok, mám toho už niečo naskladané, naštudované, prečítané a rovnako otestované, ak niečo tvrdím, tak si za tým stojím a nesiem za to aj následky
medzitým...Mr-Freek, môžem ťa požiadať o to, aby si zhrnul komplet, čo máš, teda okrem
CASE: ?
PSU: FSP Hexa 500W
CPU: i3-4130
MB: H81M-DS2
RAM: ?
HDD: ?
takže načo nám skrinky, ktoré nie sú ako papier, ktoré nemajú hlučné ventilátory, ktoré odizolujú trošku hluku; načo nám kvalitné zdroje, načo sú nám SSD, načo je nám MB s dobrou výbavou? šak stačí 1jadrový celeron a 1000€ grafika...to mi pridá viac FPS...
takýchto ľudí mám naozaj rád
stačilo by mať prehľad a vedieť, že práve toto obdobie je veľmi výhodné, pretože ľudia šialene bežia za novými kartami a staré predávajú riadne pod cenu ale to ty neveiš, lebo toto nie je tvoje špecializácia, no ja sa tomu venujem už nejaký ten piatok, mám toho už niečo naskladané, naštudované, prečítané a rovnako otestované, ak niečo tvrdím, tak si za tým stojím a nesiem za to aj následky
medzitým...Mr-Freek, môžem ťa požiadať o to, aby si zhrnul komplet, čo máš, teda okrem
CASE: ?
PSU: FSP Hexa 500W
CPU: i3-4130
MB: H81M-DS2
RAM: ?
HDD: ?
Odpovedz mi na co mu bude skrinka za 60 eur? Prida mu to 5 fps v hrach?
zlá skrinka mu tých 5 fps môže ubrať, pokiaľ sa komponent začne prehrievať, môže throttlovať, skrinka bez prachových filtrov spôsobí, že sa mu zasvinia všetky pasívy, zlý airflow, respektíve žiadny môže spôsobovať nedostatočnú cirkuláciu vzduchu, nahrievanie komponentov, akumulácia teplého vzduchu
a vlastne pri nvidiach s gpu boostom áno, môže mu to pridať dokonca aj pár fps, keďže by to mohlo boostovať vyššie
pomôžu kvalitné základy tomu, aby v dome sa lepšie držalo teplo ? možno nie, no pri záplave ten dom neodnesie komplet celý, no možno vytopí len pivnicu
a vlastne pri nvidiach s gpu boostom áno, môže mu to pridať dokonca aj pár fps, keďže by to mohlo boostovať vyššie
pomôžu kvalitné základy tomu, aby v dome sa lepšie držalo teplo ? možno nie, no pri záplave ten dom neodnesie komplet celý, no možno vytopí len pivnicu
-
Pigesko
King
DropDead: To akože prevezmeš finančnú zodpovednosť, ak chalan kúpi nejakú nefunkčnú bazárovú pi*****? Lebo akosi nechápem ako chceš "niesť následky" za svoje rady, keď si za všetkým tak stojíš
Budeš za neho riešiť vrátenie penazí od predávajúceho, poprípade nejakú reklamáciu?
Po prvé okrem zadaným komponentov mám ešte Kingston Hyperx blue 4gb cl9 a to je vlastne všetko. Ostatné komponenty sú provizorne a nestoja za reč. Po druhé neviem prečo všetci DropDead tak hatujete... každý logický človek pochopí že ked naprace nové komponenty aj ked len strednej triedy do 10 ročnej skrinky tak určite im to neprospeje, ak nie zo strany výkonu tak dám ruku do ohna že kvôli tomu prachu by som ovela skôr musel kupovat nové. K tej grafickej sa nevyjadrujem tiež sa mi nepáči kupovať z bazáru ale nechám si poradiť.
//autoeditácia príspevku (20 Dec 2014, 16:30)
Test: možno o taktovaní nemám ani páru ale som ten typ človeka ktorý ked dostane príležitosť tak sa naučí čo sa len dá takže skôr či neskôr by k niečomu takému došlo, tak či tak by ma zaujímalo ako si k takému názoru prišiel pretože podla mna to vyznelo tak že som retardovaný a načo by mi niečo také bolo aj tak to len poskladám, budem hrať a viac sa toho nedotknem.
//autoeditácia príspevku (20 Dec 2014, 16:30)
Test: možno o taktovaní nemám ani páru ale som ten typ človeka ktorý ked dostane príležitosť tak sa naučí čo sa len dá takže skôr či neskôr by k niečomu takému došlo, tak či tak by ma zaujímalo ako si k takému názoru prišiel pretože podla mna to vyznelo tak že som retardovaný a načo by mi niečo také bolo aj tak to len poskladám, budem hrať a viac sa toho nedotknem.
mr-freek...je to kvôli tomu, lebo ja som si navykol na to, že treba mať v zostave istý balans, istú vyváženosť medzi komponentami
ináč trošku nechápem, prečo test vôbec spomenul taktovanie, pokiaľ viem, tak tu o tom nepadlo ani slovo a ak si myslí, že nová skrinka sa oplatí len pri taktovaní, tak to je naozaj...samozvaný odborník
no určite to nemyslel tak, že si retardovaný, použil argument taktovanie v zlom kontexte
späť k veci, tušil som, že to budú hyperx blue
predpokladám, že je to toto
http://www.alza.sk/kingston-4gb-ddr3-16 ... 245859.htm
teda z obchodu sa to už tiež nezoženie
http://www.heureka.sk/?h[fraze]=KHX1600 ... =&max=&o=3
ak chceš rovnaký kúsok, resp. model, tak znovu bazár alebo predať tú, čo máš a kúpiť rovno 8gb alebo 8gb kit
k ostatným komponentom, teda hovoríš, že sú provizórne a nestoja za nič ? ale mohol by si ich spísať, nech vieme, na čom sme
ináč trošku nechápem, prečo test vôbec spomenul taktovanie, pokiaľ viem, tak tu o tom nepadlo ani slovo a ak si myslí, že nová skrinka sa oplatí len pri taktovaní, tak to je naozaj...samozvaný odborník
no určite to nemyslel tak, že si retardovaný, použil argument taktovanie v zlom kontexte
späť k veci, tušil som, že to budú hyperx blue
predpokladám, že je to toto
http://www.alza.sk/kingston-4gb-ddr3-16 ... 245859.htm
teda z obchodu sa to už tiež nezoženie
http://www.heureka.sk/?h[fraze]=KHX1600 ... =&max=&o=3
ak chceš rovnaký kúsok, resp. model, tak znovu bazár alebo predať tú, čo máš a kúpiť rovno 8gb alebo 8gb kit
k ostatným komponentom, teda hovoríš, že sú provizórne a nestoja za nič ? ale mohol by si ich spísať, nech vieme, na čom sme
aha s tou RAM už vidím v čom je problém, a keby bola jedna len hyperx 4gb cl9 a druhá hyperx fury 4gb cl9 tak by to robilo paseku? ono case je neznámeho vydania a je vlastne celkom z pevného materiálu akurát že chýbajú predné kryti na mechaniku vpredu. Hdd sú dva, jeden maxtor 320gb a druhý 40gb neznámej značky vytiahnutý z firemného desktopu. Naozaj neviem aká bude moja situácia na vysokej tak nechcem robiť velké investície inak by som hned vymenil všetko, len ak má ten počítač potom ostať stáť doma a peniaze v nom... no neviem.. nevie mi niekto poradiť ako je to s desktopom na vysokošlkoskom internáte?
toto je ťažká otázka, ja osobne som nemal dobré skúsenosti, ak to boli ramky s rôznymi časovačmi a podobne, v tom prípade sa snažil nájsť aspoň nejakú, čo má CL9 časovanie pri rovnakej frekvencii, nevieš, akej frekvencie je tá, čo máš ?
aha a internát...potom rozumiem, tak by som povedal, že na tvojom mieste si ujasním rozpočet, zistím, čo by som potreboval od notebooku, pozrel ako sa má trh a koľko niečo také stojí, dal tam trošku rezervu a ostatok investoval do PC
v opačnom prípade je ťažké povedať, kde čo investovať
lebo to PC si žiada upgrade...ten zdroj už kľudne môže ostať, no z popisu by som sa pustil do upgrade-u skrinky, gpu, ram a hdd, v rámci šetrenia napríklad
CASE: http://www.alza.sk/zalman-z1-d522279.htm
GPU: tu by som naozaj pozrel nejakú ponuku od ruky
RAM: nejakú s identickými špecifikáciami alebo...veď uvidíš
HDD: http://www.alza.sk/western-digital-cavi ... 332694.htm
aha a internát...potom rozumiem, tak by som povedal, že na tvojom mieste si ujasním rozpočet, zistím, čo by som potreboval od notebooku, pozrel ako sa má trh a koľko niečo také stojí, dal tam trošku rezervu a ostatok investoval do PC
v opačnom prípade je ťažké povedať, kde čo investovať
lebo to PC si žiada upgrade...ten zdroj už kľudne môže ostať, no z popisu by som sa pustil do upgrade-u skrinky, gpu, ram a hdd, v rámci šetrenia napríklad
CASE: http://www.alza.sk/zalman-z1-d522279.htm
GPU: tu by som naozaj pozrel nejakú ponuku od ruky
RAM: nejakú s identickými špecifikáciami alebo...veď uvidíš
HDD: http://www.alza.sk/western-digital-cavi ... 332694.htm
Desktom si prinesies, zapojis a hotovo. Situacia rovnaka ako pri notebooku. Netvrdim, ze si retardovany, to som nenapisal a ani ma to nenapadlo. Narazal som na taktovanie o ktorom podla mna nemas paru. A pri chipsete H81, ktory tam mas, tak sa toho teda vela nenaucis. Cize taktovanie povazujem za zbytocnu temu.
Drop, ja neodmietam skrinku za 60 eur do novej zostavy. Len v tomto pripade mi pride ako zbytocna kupa, uplne zbytocna, az nelogicka. Ma tam stare disky, kto vie, ci su vobec na sata rozhranie, ale aspon ten 320GB by mohol. O zdroji si myslim svoje, ale je pouzitelny, aj ked Seasonic, Corsair, EVGA ci Enermax by ukludnil daleko viac. Ako sa zmenila situacia z pred desiatich piatich a dnesnych rokoch? Pred desiatimi rokmi si mal vetrak na procesorez ktory isiel v zatazi na 5000 otackach, prach sa v bedni tocil ako v sacku vysavaca a prezili sme to vsetci. K tomu nekvalitne noname cinske zdroje, v lepsom pripadne pofiderne otrasne Eurocase zdroje, hlucne a rychle vetraky, ziadne prachove filtre v bedni. A dnes je situcia diametralne odlisna, vsetko sa zmenilo k lepsiemu. Bedne maju prachove filtre, pouzivaju sa vacsie vetraky, ktore su tichsie a maju daleko menej otacok. K tomu kvalitny odvod tepla masivnou kovovou konstrukciou. Zdroje maju 12/14cm vetrak, tichsi, pomalsi, prietok vzduchu sa snizil, kvalita materialov a technologie zlepsila. Chces porovnavat skrinku a vetraky pred rokmi so skrinkami a vetrakmi dnes? Tak prosim, porovnavaj, ale ked povies o skrinke A z roku 2004, tak nehovor o dnesnej skrinke B z roku 2014, ale porovnaj aj ostatne veci ako je chladenie procesora, grafiy, pasivny chipset castokrat alebo 1000 rpm vetrak na predku bedne. TPD procesorov klesa, teploty diskov klesaju, hreje grafika, ktora hriala aj pred desiatimi rokmi. Nevidim v tom ziadny problem pouzit hoc aj Z97 s poriadnym i5 taknutym o 50 percent v starej bedni. Netreba zabudat na jednu velmi podstatnu vec, nie je to len o bedni, ale je to najma o tom v akom prostredi zijes a ake su tvoje navyky na upratovanie. Ked som po dvoch rokoch otvoril svoju starucku bednu (z roku 2005), bola tam minimalna spina. Otvoril som nedavno kamaratov novsi pc, ktory ma prachove filtre (skrinka CM, model 430 alebo 340? neviem presne) a ten bordel co tam bol, tak to ma prekvapilo. Preto si skor myslim, ze ked clovek upratuje 1-2x za tyzden, aspon prach a povysava, tak aj 15 rocna bedna nerobi problem a toho prachu tam po roku skoro vobe nebude.
Drop, ja neodmietam skrinku za 60 eur do novej zostavy. Len v tomto pripade mi pride ako zbytocna kupa, uplne zbytocna, az nelogicka. Ma tam stare disky, kto vie, ci su vobec na sata rozhranie, ale aspon ten 320GB by mohol. O zdroji si myslim svoje, ale je pouzitelny, aj ked Seasonic, Corsair, EVGA ci Enermax by ukludnil daleko viac. Ako sa zmenila situacia z pred desiatich piatich a dnesnych rokoch? Pred desiatimi rokmi si mal vetrak na procesorez ktory isiel v zatazi na 5000 otackach, prach sa v bedni tocil ako v sacku vysavaca a prezili sme to vsetci. K tomu nekvalitne noname cinske zdroje, v lepsom pripadne pofiderne otrasne Eurocase zdroje, hlucne a rychle vetraky, ziadne prachove filtre v bedni. A dnes je situcia diametralne odlisna, vsetko sa zmenilo k lepsiemu. Bedne maju prachove filtre, pouzivaju sa vacsie vetraky, ktore su tichsie a maju daleko menej otacok. K tomu kvalitny odvod tepla masivnou kovovou konstrukciou. Zdroje maju 12/14cm vetrak, tichsi, pomalsi, prietok vzduchu sa snizil, kvalita materialov a technologie zlepsila. Chces porovnavat skrinku a vetraky pred rokmi so skrinkami a vetrakmi dnes? Tak prosim, porovnavaj, ale ked povies o skrinke A z roku 2004, tak nehovor o dnesnej skrinke B z roku 2014, ale porovnaj aj ostatne veci ako je chladenie procesora, grafiy, pasivny chipset castokrat alebo 1000 rpm vetrak na predku bedne. TPD procesorov klesa, teploty diskov klesaju, hreje grafika, ktora hriala aj pred desiatimi rokmi. Nevidim v tom ziadny problem pouzit hoc aj Z97 s poriadnym i5 taknutym o 50 percent v starej bedni. Netreba zabudat na jednu velmi podstatnu vec, nie je to len o bedni, ale je to najma o tom v akom prostredi zijes a ake su tvoje navyky na upratovanie. Ked som po dvoch rokoch otvoril svoju starucku bednu (z roku 2005), bola tam minimalna spina. Otvoril som nedavno kamaratov novsi pc, ktory ma prachove filtre (skrinka CM, model 430 alebo 340? neviem presne) a ten bordel co tam bol, tak to ma prekvapilo. Preto si skor myslim, ze ked clovek upratuje 1-2x za tyzden, aspon prach a povysava, tak aj 15 rocna bedna nerobi problem a toho prachu tam po roku skoro vobe nebude.
Frekvencia je 1333mhz aspon myslím teda píšem to len tak z brucha čo si pamätám. Takže ak by som kúpil rovnakú len fury tak by to teoreticky nemuselo robiť takú velkú paseku hej?
jo, mohol by si podľa mňa zobrať tú fury - teda v tom prípade najlepšie 1333MHz CL9 fury, nech to aspoň tak dorovnáme
test:
len tak pre zaujímavosť, kde tu padlo niečo o taktovaní ? či som to prehliadol ?
- som rád, že prehľad máš, no ja si hodlám stále nesúhlasiť, práve teraz na pretaktovaní s jedným človekom riešim to, že jeho grafika má v starej skrinke strašné teploty, tie skrinky nemajú často vôbec riešené chladenie, k tomu ešte freek dodal, že asi čo to je zač, takže aspoň tú zalman Z1, no aj tak radšej odporučím niečo, čo už má aj spodný slot...hlavne v dnešnej dobe a podobne, no to už sú moje skúsenosti, ktoré mi velia pokúsiť sa ľuďom prehovoriť do duše, že je dôležité, kam tie nové srandy dáme
- aj so zdrojom absolútne súhlasím, no tam by už bol aj problém mu niečo nové odporučiť, pretože snáď jediné dobré na trhu v lacnejšej sfére sú kúsky od seasonicu a vždy so mnou trhá, keď ich linkujem, lebo majú obrovskú a snáď jedinú chybu a to je ten fan curve, ktorý je neuveriteľne tragický...k tomu to človek nemôže ani bez porušenia "warranty stickeru" rozobrať a vymeniť to za niečo ľudské alebo to aspoň zregulovať externe
test:
len tak pre zaujímavosť, kde tu padlo niečo o taktovaní ? či som to prehliadol ?
- som rád, že prehľad máš, no ja si hodlám stále nesúhlasiť, práve teraz na pretaktovaní s jedným človekom riešim to, že jeho grafika má v starej skrinke strašné teploty, tie skrinky nemajú často vôbec riešené chladenie, k tomu ešte freek dodal, že asi čo to je zač, takže aspoň tú zalman Z1, no aj tak radšej odporučím niečo, čo už má aj spodný slot...hlavne v dnešnej dobe a podobne, no to už sú moje skúsenosti, ktoré mi velia pokúsiť sa ľuďom prehovoriť do duše, že je dôležité, kam tie nové srandy dáme
- aj so zdrojom absolútne súhlasím, no tam by už bol aj problém mu niečo nové odporučiť, pretože snáď jediné dobré na trhu v lacnejšej sfére sú kúsky od seasonicu a vždy so mnou trhá, keď ich linkujem, lebo majú obrovskú a snáď jedinú chybu a to je ten fan curve, ktorý je neuveriteľne tragický...k tomu to človek nemôže ani bez porušenia "warranty stickeru" rozobrať a vymeniť to za niečo ľudské alebo to aspoň zregulovať externe
Aky je rozdiel v RAMkach medzi
CMX4GX3M1A1333C9
a
CMV4GX3M1A1333C9 ?
X-kovu totiz mam nejaky ten rok a uz sa skoro vobec nepredava ale ta V-ckova je dostupna.
Potrebujem PC upgradnut o dalsie 4GB.
CMX4GX3M1A1333C9
a
CMV4GX3M1A1333C9 ?
X-kovu totiz mam nejaky ten rok a uz sa skoro vobec nepredava ale ta V-ckova je dostupna.
Potrebujem PC upgradnut o dalsie 4GB.
sú rovnaké, len s tým, že Včko nemá chladič, teda je holá a X-ko má ten XMS chladič
https://www.google.sk/search?q=CMV4GX3M ... 96&bih=559
https://www.google.sk/search?q=CMX4GX3M ... 96&bih=559
kľudne kúp aj tú včkovú, sú identické, okrem toho chladiča
https://www.google.sk/search?q=CMV4GX3M ... 96&bih=559
https://www.google.sk/search?q=CMX4GX3M ... 96&bih=559
kľudne kúp aj tú včkovú, sú identické, okrem toho chladiča
Jaaaj tak potom mam nakoniec mam to Vcko. Xko by sa mi aj tak nezmestilo pod D14 
//tak mam Xko ale chladic som dal dole prave kvoly D14
, mensia skleroza
//tak mam Xko ale chladic som dal dole prave kvoly D14
DropDead - Tazko porovnavat staru skrinku z ktorej jediny vyfuk teplehu vzduchu von je hadam cez zdroj
Ked mas staru skrinku a mas vpredu vetak, vzadu vetrak, tak aj v starej skrinke dokazes relativne prijatelne odvadzat teplo. Teploty budu o nieco vyssie ako v novych skrinkach za 60 eur, ale ide to aj v stare a ten rozdiel az taky nie je.
stojím si za svojim, treba mať istý štandard
-
hojko
Site Admin
Ano, treba mat standard, s tym suhlasim aj ja. Niekto ma standard stolicku pri pocitaci, niekto si doplati za LCD, niekto za procesor. A niekto povazuje skrinku za uplnu zbytocnost, ma na procaku boxovy chladic a pocitac mu bez problemov bezi 5 rokov. Cize si myslim, ze ta skrinka nie je nutna a ak ju ty povazujes za standard, tak ano, je to tvoj nazor, ja mam nazor opacny.