Drobné opravy svojho auta / motorky
Re: Drobné opravy svojho auta / motorky
Akykolvek skrat v elektroinstalacii by sa ti prejavil vypadkom nejakej poistky, takze pokial ti neodchadzaju poistky, tak bude kablovanie v poriadku.
Rovnako senzor, pises ze stoji par €, objednaj si ho a vymen sam. Je skoda ist s takouto drobnostou do servisu, pricom vymena si mzslim ze nazaberie viac ako 20 min.
Hmlovku vybrat, rozobrat, vysusit a pretesnit. Bud origo tesnenim alebo transparentnym silikonom.
Rovnako senzor, pises ze stoji par €, objednaj si ho a vymen sam. Je skoda ist s takouto drobnostou do servisu, pricom vymena si mzslim ze nazaberie viac ako 20 min.
Hmlovku vybrat, rozobrat, vysusit a pretesnit. Bud origo tesnenim alebo transparentnym silikonom.
Keby bol skrat, hádam by to nešlo vôbec, či? Vyskúšam to teda vymeniť sám. No a ešte pridám niekoľko postrehov z môjho auta, bude sa to týkať hlavne elektriky, možno s tým všetkým bude súvisieť.
Tlačídlo vzadu nad EČV, ktoré slúži na otváranie kufra, funguje na náhodnom princípe. Napr. v mrazoch fungovalo bez problémov, v sychravom jesennom počasí takmer vôbec. Klikám na neho a kufor sa neotvorí. Tam už asi bude niečo zložitejšie.. či?
A tiež elektrické ovládanie okien na mieste vodiča.. má dve polohy pre sťahovanie a dve polohy pre vyťahovanie. Vyťahovanie funguje bez problémov, avšak sťahovanie v druhej polohe (keď má úplne stiahnuť okno na jeden dotyk) nefunguje vôbec.. a tá prvá poloha, keď sťahuje iba počas držania tlačidla, funguje iba v nejakej určitej polohe, občas mi to trvá pár sekúnd, kým tú správnu polohu nájdem.
Kde v týchto dvoch veciach bude chyba? Je to opraviteľné amatérom alebo radšej treba na to skúsenejšieho človeka?
Tlačídlo vzadu nad EČV, ktoré slúži na otváranie kufra, funguje na náhodnom princípe. Napr. v mrazoch fungovalo bez problémov, v sychravom jesennom počasí takmer vôbec. Klikám na neho a kufor sa neotvorí. Tam už asi bude niečo zložitejšie.. či?
A tiež elektrické ovládanie okien na mieste vodiča.. má dve polohy pre sťahovanie a dve polohy pre vyťahovanie. Vyťahovanie funguje bez problémov, avšak sťahovanie v druhej polohe (keď má úplne stiahnuť okno na jeden dotyk) nefunguje vôbec.. a tá prvá poloha, keď sťahuje iba počas držania tlačidla, funguje iba v nejakej určitej polohe, občas mi to trvá pár sekúnd, kým tú správnu polohu nájdem.
Kde v týchto dvoch veciach bude chyba? Je to opraviteľné amatérom alebo radšej treba na to skúsenejšieho človeka?
-
guess.whoo
Redeemer
- Kontaktovať používateľa:
nemyslim,ze tie veci maju suvis. zohnal by som si z vrakaca mechanizmy a vymenil to. nebude to nic zlozite a nebude ta to skoro nic stat. potom uvidis ci to pojde alebo nie
Môžeš mať poškodenú kabeláž k senzoru teploty, to určite poistku nevyhodí, ale práveže bude ukazovať bludy. Skontrolovať káblové zväzky nie je sranda ale niekedy problém bez toho nenájdeš. Spínač na kufri môže byť opotrebovaný, treba rozobrať a premerať, ak máš problém so sťahovaním len jedného okna, tak to tiež môže byť v spínači. Skontrolovať zväzky, konektory, ukostrenie je hádam prvá vec čo treba spraviť. Kolega, ktorý robí autá minule riešil elektriku na Fabii, spolu s káblami vo zväzku je vedená aj hadička k ostrekovačom, praskla a kvapalina tiekla ku káblom, izolácia sa rozpadla a začalo to robiť hlúposti a to nebol prvý prípad čo riešil.
-
Fabo
Hardcore addict
Chlapi, ale skrat nemusi automaticky znamenat ze niekade tecu neskutocne prudy a nebyt poistky baterka sa vybije za 2 sekundy a auto zhori...
Skrat alebo chyba v kablovani (hoc aj zly kontakt na kostru) moze znamenat to, ze sa do riadiacej jednotky vracia blba hodnota. povedzme niekde vznikol vodivy spoj kde nemal, tecie nim mala cast prudu, aplikujes ohmov zakon, kirchhoffov, a zistis, ze ak je senzor urobeny na baze termistora, ktoremu s teplotou klesa odpor... tak zistis, ze zacne auto merat nizsiu teplotu ako by malo.
Tie ostatne dve veci by som skusil rozobrat, vycistit, premerat kontakty... ale pri rozsirenosti fabii u nas moze byt fakt jednoduchsie zohnat tie dielce z nejakej buracky a vymenit.
Skrat alebo chyba v kablovani (hoc aj zly kontakt na kostru) moze znamenat to, ze sa do riadiacej jednotky vracia blba hodnota. povedzme niekde vznikol vodivy spoj kde nemal, tecie nim mala cast prudu, aplikujes ohmov zakon, kirchhoffov, a zistis, ze ak je senzor urobeny na baze termistora, ktoremu s teplotou klesa odpor... tak zistis, ze zacne auto merat nizsiu teplotu ako by malo.
Tie ostatne dve veci by som skusil rozobrat, vycistit, premerat kontakty... ale pri rozsirenosti fabii u nas moze byt fakt jednoduchsie zohnat tie dielce z nejakej buracky a vymenit.
Pozeral som, tie okná by som tiež mal vedieť skontrolovať, prípadný náhradný diel tiež nie je nejak extra drahý.. ešte musím naštudovať tie zadné dvere.
Ďakujem Vám za odpovede, cez víkend sa na to skúsim pozrieť detailnejšie..
//teplotný snímač som odmontoval z držiaka, trochu pošúchal, pohýbal, založil nazad a už funguje,
///otvárenie okien som vybral, prečistil, ale bude treba kúpiť nové, sú tam dve časti zlomené a ani po prečistení nie je žiadne zlepšenie. Našťastie to stojí cca 15€,
///otvárenie veka batožinového priestoru si ešte musím naštudovať, pretože to je celé zabalené v ochrannej gume.
Ďakujem Vám za odpovede, cez víkend sa na to skúsim pozrieť detailnejšie..
//teplotný snímač som odmontoval z držiaka, trochu pošúchal, pohýbal, založil nazad a už funguje,
///otvárenie okien som vybral, prečistil, ale bude treba kúpiť nové, sú tam dve časti zlomené a ani po prečistení nie je žiadne zlepšenie. Našťastie to stojí cca 15€,
///otvárenie veka batožinového priestoru si ešte musím naštudovať, pretože to je celé zabalené v ochrannej gume.
-
kukiak
Addict
Ma niekto skusenost s odstranenim/vylestenim skrabance, ktory vznikol po stieraci? Uz tam na kazdej strane po celej dlzke jeden.. Jeden z kamienka a druhy z doje*** stieracu, co mi rovno tym kovovym presiel po skle.. Nie je to ziadna ryha, vyzera to skor ako nejaka smuha spinava, ale vylestit handrou to nejde 
-
hrban
Addict
svetlomety zvyknem leštiť brúsnou a následne leštiacou pastou na karosérie, krásne to odstráni všetko aj zo sklených, možno by to mohlo fungovať aj na čelnom skle. poprípade pozri google, isto sú prípravky nato, počul som už aj o zubnej paste ale tomu by som až tak neveril.
tu je najaký postup http://www.bmwklub.sk/navody-a-manualy/ ... 41449.html
tu je najaký postup http://www.bmwklub.sk/navody-a-manualy/ ... 41449.html
Na technických prácach na ZŠ sme zubnou pastou leštili hrany plastu, ktorý sme prepílili.. a tie hrany to pekne vyleštilo, takže to kľudne môže fungovať aj na aute.

//Zase to sklo na aute od plastu nemá až tak ďaleko..
//Zase to sklo na aute od plastu nemá až tak ďaleko..
-
tacosi
Moderátor
hej,no plast a celne sklo je rozdiel
-
Arkaz
Addict
Na cekne sklo pouzivam klasicku lesticku a brusnu pastu. Odstrani aj taketo skrabance od stieracu a aj ,,vysuchane" po stieracoch.
Dik za tie tipy na lestenie skla. Tiez tam mam 2 take smuhy hrube cca pol centimetra a dlhe mozno aj 15 - 20cm. Lebo predosly majitel bol asi retardovany a mal tam polamane stierace, lebo najlacnejsi stierac z teska stoji az nejake euro...
Inak nedavno som tiez lestil svetlomety (plast). Nevyzerali na pohlad nejako extremne zle, ale boli tam take akoby "mapy" a miestami ich tahalo do jemne zltozelena a hlavne boli dost poskrabane, tak som zobral najprv 800 smirgel, potom tusim 1000 a na zaver 1500. Poctivo som ich vybrusil do hladucka a potom pastou na lestenie a vrtackou s kotucom sme to vylestili a po vylesteni vyzeraju ako nove. Aj ked pred lestenim nevyzerali extremne zle, ale po vylesteni bol ten rozdiel markantny. A co je lepsie, dost vyrazne to pomohlo aj svietivosti v noci (nepovedal by som, ze to az tak pomoze
). Takze kazdemu, kto ma plastove kryty svetiel, a nema ich v najlepsom stave, odporucam vylestit si svetla. Brusne papiere stoja par centov a taka pasta tiez nie je najdrahsia (8-12€ cca, osobne som pouzil T-CUT Rapid Scratch Remover).
A este otazka na zaver z ineho sudka: ako mam odmerat 0,7mm? Alebo ktory material/vyrobok ma taku hrubku? Nemam ziadne posuvne meradlo ani nic tomu podobne, cim by som to mohol odmerat. Uz mi napadla aj hypoteza: kolko listov papiera musim naskladat na 0,7mm?
Potrebujem zmenit odtrh na svieckach pre LPG motor na cca 0,6 - 0,7mm a naozaj neviem, ako by sa to dalo. Dakujem vopred za rady.
Inak nedavno som tiez lestil svetlomety (plast). Nevyzerali na pohlad nejako extremne zle, ale boli tam take akoby "mapy" a miestami ich tahalo do jemne zltozelena a hlavne boli dost poskrabane, tak som zobral najprv 800 smirgel, potom tusim 1000 a na zaver 1500. Poctivo som ich vybrusil do hladucka a potom pastou na lestenie a vrtackou s kotucom sme to vylestili a po vylesteni vyzeraju ako nove. Aj ked pred lestenim nevyzerali extremne zle, ale po vylesteni bol ten rozdiel markantny. A co je lepsie, dost vyrazne to pomohlo aj svietivosti v noci (nepovedal by som, ze to az tak pomoze
A este otazka na zaver z ineho sudka: ako mam odmerat 0,7mm? Alebo ktory material/vyrobok ma taku hrubku? Nemam ziadne posuvne meradlo ani nic tomu podobne, cim by som to mohol odmerat. Uz mi napadla aj hypoteza: kolko listov papiera musim naskladat na 0,7mm?
Nešpekuluj a kúp si mierky
http://www.toolshop.sk/meradla/mierky-s ... ka-100-mm/
-
guess.whoo
Redeemer
vybila sa mi baterka na aute a nasledne mi prestalo fungovat ele. ovladanie soferovho okna..musim to rozobrat? stretol sa uz s tym niekto?
V prvom rade si skontroluj poistky, potom tlačítko na sťahovanie (premerať či ide napätie doňho aj von) a až potom rozoberaj.
-
guess.whoo
Redeemer
poistky su na komplet okna ci su samostatne? lebo zvysne idu v pohodicke len pri tomto nepocujem ani motorcek ked stlacim tlacidlo
To je zrejme u kazdeho auta alebo aspon vyrobcu/koncernu ine. Mozno cely door panel soferovych dveri je na samostatnu poistku. Teda, ovladanie ostatnych veci (zrkadla, okna, central) zo soferovych dveri ide, len soferove okno nejde? Ak hej tak potom skus postup, ktory napisal bindo011.
-
guess.whoo
Redeemer
je to f91 alebo f73? kazdopadne je to jedna poistka pre vsetko 
Skontroloval si obidve?
Chcem sa opytat ako je to s rozvodmi. Mam Focusa 1.6 (2001), najazdene ma cca 93000 mil co je cca 150 000 km....kedze som auto kupoval pouzivane, neviem ci v tom boli menene rozvody, nenasiel som o tom zaznam v servisnej knizke. Daju sa rozvody vizualne skontrolovat ci je vymena nutna, respektive ci neboli niekedy uz menene?