Faktúra vystavená fyzickou osobou

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Hensym
VIP
VIP
Používateľov profilový obrázok

Faktúra vystavená fyzickou osobou

Príspevok od používateľa Hensym »

Ahojte, je tu niekto kompetentný, ktorý má naštudované potrebné materiály a vie mi poradiť?

Ide o to, že som fyzická osoba, nemám živnosť, a ako FO by som potreboval vystaviť faktúru osobe, čo živnosť má. Čo som sa dočítal, zákon vystavenie faktúry FO nezakazuje, avšak zaujíma ma, či je to doklad postačujúci druhej strane. Prípadne, čo na faktúre vydanej FO nemôže byť, a či treba pred vystavením takejto faktúry spísať aj dohodu o práci/diele. Ide o grafické práce, zákaziek som odrobil už fakt nespočetne veľa, ale doslova 95% boli zahraniční klienti, ktorí si na to nepotrpeli (kvôli cene) a slováci tiež, takže som takéto veci a ani živnosť zatiaľ nemal potrebu riešiť.

Na túto tému som našiel niekoľko protichodných názorov v diskusiách na nete, preto ak by sa tu našiel niekto, kto naozaj vie, a nemá informácie z "wikipedie", bol by som vďačný.
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Faktúra vystavená fyzickou osobou

Príspevok od používateľa heker »

Pokial viem, robis to za ucelom zisku a na vystavenie faktury potrebujes zivnost, teda zivnostensky list, ico, dic. Ty fakturu vystavit nemozes. Mozes akurat tak spravit nejaku zmluvu o vykonani prace a dat prijmovy a pokladnicny blocek, ak ma pamat neklame. Ak sa vsak dostanes cez sumu okolo 1700 eur, musis uz podavat danove priznanie.
Napísať odpoveď