Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera
-
Old Dirty Bastard
Guru
Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie
síce vtipné, ale odporúčal by som autorovi zistiť ako funguje vývojový diagram.
-
harrison314
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Myslim, ze autor netusi, ze nieco take ako vyvojovy diagram existuje, no to je jedno, nie je to diplomova pracaOld Dirty Bastard napísal:síce vtipné, ale odporúčal by som autorovi zistiť ako funguje vývojový diagram.
beardie
"je smutne, ze potrebujes Boha, aby si nesiel zabijat tvojich oponentov.... " ale ak nieto boha neexistuje ani dobro a zlo ... je len to co sami si prizname ze je ... neexistuje potom ani moralka... lebo je to len nejaky spolocensky konsenzus na ktorom sa dohodli ludia co sa mna nik nepytal... ak nie je boh a mi nie sme vysie bytosti ... tak sme len obycajne zvierata... a v zvieracej risi je normalne ze svojho oponenta zabijes .. okradnes ... ublizis mu .. ci nie ??
mylis sa prave preto ze nie som len zviera riadene pudmi ... preto ze boh existuje a dal mi slobodnu volu nezabijem svojich oponentov ...
//autoeditácia príspevku (26 Máj 2015, 11:21)
vladenko007 - vykasli sa na emocne OT
//autoeditácia príspevku (26 Máj 2015, 11:23)
Balvorn
... pocul si niekedy pojem "uvaha" ... nevies nic ine len byt utocny ... skus konstruktivne diskutovat...
//autoeditácia príspevku (26 Máj 2015, 11:25)
kali520 ...dalsie OT ... netroluj ale vyjadri sa k teme ...
//autoeditácia príspevku (26 Máj 2015, 11:38)
harrison314
...neviem ci sa mam k tomu "diagramu " vyjadrovat ...ale je to asi klasicky pohlad na vieru...
co sa tyka necistych jedal ..je stat v novom zakone o tom co cloveka pospinuje a co nie...
keby sa clovek trochu zaoberal pismom vedel by ze rozne knihy maju rozny vyznam (dolezitost)...
pismo je len jednym z pramenov viery ,,, nie jedinym ...
co sa tyka tetovania ... nezakazuje sa tetovanie ...ale oznacovanie sa pre inych bohov (co sa kedysi robilo tetovanim... )
svadobny prsten nie je ozdoba , takisto ako aj krizik na retiazke a ine sakralne predmety ktore clovek nosi ...
jedine s cim mozem suhlasit je nerozlucnost manzelstva...
"je smutne, ze potrebujes Boha, aby si nesiel zabijat tvojich oponentov.... " ale ak nieto boha neexistuje ani dobro a zlo ... je len to co sami si prizname ze je ... neexistuje potom ani moralka... lebo je to len nejaky spolocensky konsenzus na ktorom sa dohodli ludia co sa mna nik nepytal... ak nie je boh a mi nie sme vysie bytosti ... tak sme len obycajne zvierata... a v zvieracej risi je normalne ze svojho oponenta zabijes .. okradnes ... ublizis mu .. ci nie ??
mylis sa prave preto ze nie som len zviera riadene pudmi ... preto ze boh existuje a dal mi slobodnu volu nezabijem svojich oponentov ...
//autoeditácia príspevku (26 Máj 2015, 11:21)
vladenko007 - vykasli sa na emocne OT
//autoeditácia príspevku (26 Máj 2015, 11:23)
Balvorn
... pocul si niekedy pojem "uvaha" ... nevies nic ine len byt utocny ... skus konstruktivne diskutovat...
//autoeditácia príspevku (26 Máj 2015, 11:25)
kali520 ...dalsie OT ... netroluj ale vyjadri sa k teme ...
//autoeditácia príspevku (26 Máj 2015, 11:38)
harrison314
...neviem ci sa mam k tomu "diagramu " vyjadrovat ...ale je to asi klasicky pohlad na vieru...
co sa tyka necistych jedal ..je stat v novom zakone o tom co cloveka pospinuje a co nie...
keby sa clovek trochu zaoberal pismom vedel by ze rozne knihy maju rozny vyznam (dolezitost)...
co sa tyka tetovania ... nezakazuje sa tetovanie ...ale oznacovanie sa pre inych bohov (co sa kedysi robilo tetovanim... )
svadobny prsten nie je ozdoba , takisto ako aj krizik na retiazke a ine sakralne predmety ktore clovek nosi ...
Ten pravý tu ide niekoho vyzývať, aby netroloval ale písal k téme. Hlavná vec, že tu troluješ odkedy si tu začal tie svoje výmysli vypisovať. Čo sa týka morálky, radšej sa ku nej nevyjadruj, lebo o celom jej vzniku vieš veľké ..... (za bodky si domyslí každý čo che). Pár tisíc rokov dozadu v dávnych civilizáciach nemali toho tvojho vymysleného Boha a aj napriek tomu tie civilizácie boli na tom oveľa lepšie ako sa tu snažíš ty prezentovať, čo by tu bolo bez toho tvojho vymysleného Boha. Nebolo by o nič viac zabíjania alebo okrádania.
-
94jakub
Guru wannabe
Ešte, že existuje to náboženstvo inak by tu bolo minimálne o jedného vraha naviac.
Presne pre týchto ľudí bolo náboženstvo a idea boha stvorené. Pre zvieratá, ktoré by sa bez hrozby nekonečnej bolesti najradšej zabíjali a okrádali.
Presne pre týchto ľudí bolo náboženstvo a idea boha stvorené. Pre zvieratá, ktoré by sa bez hrozby nekonečnej bolesti najradšej zabíjali a okrádali.
Sú vlastne nejaké druhy zvierat ktoré zabíjajú len tak, z pasie? Keď už tu strapatý spomína správanie ako zvieratá...
-
harrison314
Hardcore addict
A mame to tu zas, dakto si vybera z biblie len tie casti ktore sa mu hodia, ze?strapaty napísal:...neviem ci sa mam k tomu "diagramu " vyjadrovat ...ale je to asi klasicky pohlad na vieru...
Prave na to ten obrazok poukazuje.
Nehovoril si ze Boj je dobro? A teda by logicky vyplivalo, ze bez boha by bolo zlo, nech to uz znamena cokolvek.strapaty napísal:ale ak nieto boha neexistuje ani dobro a zlo
Inac, dobro a zlo je definovae viac menej moralkou a uz miliokrat sme ti dokazali, ze na moralku ziadneho boha nepotrebujes.
-
miki690
Medium Professional
Podla mna je dobro a zlo su koncepty, ktore su sice uzitocne pre modelovanie spravnosti situacie, avsak zalostne nedostacujuce na popisanie moralnosti vsetkych situacii/rozhodnuti.strapaty napísal:beardie
"je smutne, ze potrebujes Boha, aby si nesiel zabijat tvojich oponentov.... " ale ak nieto boha neexistuje ani dobro a zlo ... je len to co sami si prizname ze je ... neexistuje potom ani moralka... lebo je to len nejaky spolocensky konsenzus na ktorom sa dohodli ludia
Sucasna moralka nevznikla hlasovanim, ale postupne sa vyvyjala, presla a stale prechadza evoluciou. Ak by existovala absolutna moralka, tak by neexistovali kulturne rozdiely. Ludska moralka sa meni/menila tak ako v case tak aj v regione.
Ani tvoj Boh sa ta nepytal na tvoj nazor, ked stanovil svoju vlastnu moralku, absolutistickym sposobom.strapaty napísal: co sa mna nik nepytal...
Nie sme vyssie bytosti a neexistuje ziaden padny dovod si to mysliet. Ludstvo sa v globale sprava rovanko ako vsetky ostatne zivocisne druhy. Jediny rozdiel je, ze ludia maju vacsie mozgy v pomere k svojmu telu ako ostatne druhy.strapaty napísal: ak nie je boh a mi nie sme vysie bytosti ... tak sme len obycajne zvierata...
Nie nie je to normalne. Hlavne pre to ze v zvieracej risi tazko hovorit o oponentovi. Ale ak sa bavime o rivaloch tak ano, v niektorych pripadoch dochadza k usmrteniu rivalov. Ale to iste robia aj ludia. Ludia su podla mna velmi podobny svojim spravanim koloniam mravcov, ktori spolupracuju, ale strazia si svoje teritorium a nemaju problem zabijat ine mravce ked na nich zautocia.strapaty napísal: a v zvieracej risi je normalne ze svojho oponenta zabijes .. okradnes ... ublizis mu .. ci nie ??
Ale mas deti a staras sa o nic, cize si zviera riadene pudmi. Tvoj cely zivot je postaveny na zaklade najsilnejsieho pudu ktory maju vsetky zive organizmy v sebe a sice nutnost propagovat svoju DNA na dalsie generacie.strapaty napísal: mylis sa prave preto ze nie som len zviera riadene pudmi ... preto ze boh existuje a dal mi slobodnu volu nezabijem svojich oponentov ...
Ja viem pravda boli.strapaty napísal:kali520 ...dalsie OT ... netroluj ale vyjadri sa k teme ...
K tomu nazaciatku co pises, uz som na tomto fore na podobnu temu viedol debatu, zaver je taky ze absolutne dobro a zlo neexistuje su to iba relativne pojmy. Tak isto som tam aj dosiel k zaveru ze toto vysvetlovat veriacemu je jak hadzat hrach o stenu, preto si myslim ze sa s vami ani neoplati diskutovat, vysmech je lepsi.
Dalo by sa povedat ze macka domaca tak robi, ale aj to je spravanie ktore ma korene v loveckych instinktoch.Pstros napísal:Sú vlastne nejaké druhy zvierat ktoré zabíjajú len tak, z pasie?
pstros
tak je vela zvierat ktore maju zo zabijania pasiu .... napriklad kosatky ... alebo teritorialne ... napriklad vlk.... alebo preto ze sa niekto zrani ... ale cisto pre pasiu zabijaju len ludia...
//autoeditácia príspevku (26 Máj 2015, 21:10)
harrison314
co sa tyka toho noveho zakona precitaj si prvy list rimanom ... mylsim ze sa tam jasne spomyna hmosexualita (aj ked sa to tam priamo nenazyva homosexualitou)
boh je najvysia moralka ... a jedina ... ostatne su len ludske predpisy...
je ale zaujimave sledovat ze ked clovek uvazuje o svete bez boha kazdy ho nazyva hned vrahom a nemoralistom ... sice je pravda ze si neviem momentale taku situaciu predstavit (ze vyrastam v spolocnosti ktora neveri v boha) co by ma motivovalo nepresadzovat svoje zaujmy akym kolvek sposobom ... teraz viem ze by mi take konanie ublizilo (a tym vobec nemyslim strach z posmrtneho mucenia ).... 94jakub si ani neuvedomuje ze by to bolo skutocne tak... lebo relativizacia hodnot je velmi rychla pokial nie je nejaka "nedotknutelna" ..to co pred 100 rokmi bolo nepredstavitelne dnes je bezne... a co bude za dalsich 50??? budeme mozno mat manzelstva pedofilov a nekrofilov... ak ziskaju dostatocnu podporu verejnosti (co pri dnesnych tv vycistenych mozgoch nie je az taky problem) kde sa to zastavi???
miki690
dik za neutocnu odpoved... a konstruktivnu ale dnes uz nemam chut odpovedat tak mozno nabuduce...
tak je vela zvierat ktore maju zo zabijania pasiu .... napriklad kosatky ... alebo teritorialne ... napriklad vlk.... alebo preto ze sa niekto zrani ... ale cisto pre pasiu zabijaju len ludia...
//autoeditácia príspevku (26 Máj 2015, 21:10)
harrison314
co sa tyka toho noveho zakona precitaj si prvy list rimanom ... mylsim ze sa tam jasne spomyna hmosexualita (aj ked sa to tam priamo nenazyva homosexualitou)
boh je najvysia moralka ... a jedina ... ostatne su len ludske predpisy...
je ale zaujimave sledovat ze ked clovek uvazuje o svete bez boha kazdy ho nazyva hned vrahom a nemoralistom ... sice je pravda ze si neviem momentale taku situaciu predstavit (ze vyrastam v spolocnosti ktora neveri v boha) co by ma motivovalo nepresadzovat svoje zaujmy akym kolvek sposobom ... teraz viem ze by mi take konanie ublizilo (a tym vobec nemyslim strach z posmrtneho mucenia ).... 94jakub si ani neuvedomuje ze by to bolo skutocne tak... lebo relativizacia hodnot je velmi rychla pokial nie je nejaka "nedotknutelna" ..to co pred 100 rokmi bolo nepredstavitelne dnes je bezne... a co bude za dalsich 50??? budeme mozno mat manzelstva pedofilov a nekrofilov... ak ziskaju dostatocnu podporu verejnosti (co pri dnesnych tv vycistenych mozgoch nie je az taky problem) kde sa to zastavi???
miki690
dik za neutocnu odpoved... a konstruktivnu ale dnes uz nemam chut odpovedat tak mozno nabuduce...
-
94jakub
Guru wannabe
Ešte, že si to uvedomuješ ty za mňa. Ďakujem.
A ešte ak sa smiem spýtať, tie správne hodnoty prináša len to tvoje pravé náboženstvo alebo aj tie ostatné?
A ešte ak sa smiem spýtať, tie správne hodnoty prináša len to tvoje pravé náboženstvo alebo aj tie ostatné?
Nazval si sa tak sám.strapaty napísal:je ale zaujimave sledovat ze ked clovek uvazuje o svete bez boha kazdy ho nazyva hned vrahom a nemoralistom
Mnoho vecí bolo pred 500 rokmi nepredstaviteľných, hlavne z oblasti vedy a slobodných názorov. Predpokladám, že vieš, kto mal vtedy na starosti "absolútne a správne morálne hodnoty."strapaty napísal:lebo relativizacia hodnot je velmi rychla pokial nie je nejaka "nedotknutelna" ..to co pred 100 rokmi bolo nepredstavitelne dnes je bezne... a co bude za dalsich 50???
Aspoň to tí farári nebudú musieť tajiť a budú to mať legálne na papieri.strapaty napísal:budeme mozno mat manzelstva pedofilov a nekrofilov
tie "spravne hodnoty" nie su otazkou nabozenstva ale boha ....nabozenstvo je len nauka o bohu ... ci je spravna zalezi na tom ci dokazu veriaci s bohom komunikovat...
jedine co viem je ze moje nabozenstvo je spravne ... to ci su aj ine spravne to neviem ..
tvrdis ze som sa nazval vrahom ale to nie je pravda .. ja som len tvrdil ze keby boha nebolo nebol by ziaden dovod pre dobro a zlo lebo by nebolo dobro a zlo ... ale boh existuje bezohladu na to ci v neho verime alebo nie ... a to ze nas stvoril na svoj obraz kazdemu vpisal svoj zakon "do srdca" ... cize aj neveriaci clovek ma v sebe obraz boha (svedomie)
//autoeditácia príspevku (27 Máj 2015, 9:57)
miki690
moralka sa nevyvijala je vpisana v ludoch ...
boh vytvoril zakony na zaklade coho vsetko funguje dobre (co je mimo jeho zakonov to nefunguje ...alebo nefunguje dobre) preco by som mal bit proti takym zakonom - moralke ... naco by sa ma pytal ... ludia ale take zakony nerobia ...
cize chces povedat ze si na urovni zvierata...??? lebo ja sa tak necitim ... ale takisto necitim nejaku pychu ze som nieco viac.... len si uvedomujem svoje miesto ... som viac ako zviera a menej ako boh .. je to holy fakt ...
aky je rozdiel medzi rivalom a oponentom ??
a co ludia co nemaju deti a nechcu mat deti ... co ich DNA ... ?? nevhodna na replikaciu ???
jedine co viem je ze moje nabozenstvo je spravne ... to ci su aj ine spravne to neviem ..
tvrdis ze som sa nazval vrahom ale to nie je pravda .. ja som len tvrdil ze keby boha nebolo nebol by ziaden dovod pre dobro a zlo lebo by nebolo dobro a zlo ... ale boh existuje bezohladu na to ci v neho verime alebo nie ... a to ze nas stvoril na svoj obraz kazdemu vpisal svoj zakon "do srdca" ... cize aj neveriaci clovek ma v sebe obraz boha (svedomie)
//autoeditácia príspevku (27 Máj 2015, 9:57)
miki690
moralka sa nevyvijala je vpisana v ludoch ...
boh vytvoril zakony na zaklade coho vsetko funguje dobre (co je mimo jeho zakonov to nefunguje ...alebo nefunguje dobre) preco by som mal bit proti takym zakonom - moralke ... naco by sa ma pytal ... ludia ale take zakony nerobia ...
cize chces povedat ze si na urovni zvierata...??? lebo ja sa tak necitim ... ale takisto necitim nejaku pychu ze som nieco viac.... len si uvedomujem svoje miesto ... som viac ako zviera a menej ako boh .. je to holy fakt ...
aky je rozdiel medzi rivalom a oponentom ??
a co ludia co nemaju deti a nechcu mat deti ... co ich DNA ... ?? nevhodna na replikaciu ???
-
guess.whoo
Redeemer
nie je to svedomie, co nam brani v zabijani sa, ale vacsinou obava z nasledkov (basa a pod.). keby nebolo prava a jeho vymozitelnosti ani svedomie by nam nepomohlo
-
harrison314
Hardcore addict
strapaty:
myslis toto:
Zas mas vlastne definicie.
vycitas, ze sa moralka spolocnosti meni, no cirkervna moralka sa tiez meni, a casto nie k lepsiemu.
myslis toto:
Veď zmýšľať podľa tela je nepriateľstvom voči Bohu, lebo sa nepodriaďuje Božiemu zákonu - a ani sa nemôže. A tak tí, čo žijú telesne, nemôžu sa páčiť Bohu.
Az na to, ze on sa tou moralkou sam neriedi, je to masovy vrah, nikolkokrat spachal genocidu, je to mizogin, vrah prvorodenych deti, ....strapaty napísal:boh je najvysia moralka ... a jedina ... ostatne su len ludske predpisy...
Zas mas vlastne definicie.
Pre teba, pre mna vyzera svet bez boha rovnako ako ten v ktorom zijem.strapaty napísal:je ale zaujimave sledovat ze ked clovek uvazuje o svete bez boha kazdy ho nazyva hned vrahom a nemoralistom ...
vycitas, ze sa moralka spolocnosti meni, no cirkervna moralka sa tiez meni, a casto nie k lepsiemu.
ako u kohoguess.whoo napísal:nie je to svedomie, co nam brani v zabijani sa, ale vacsinou obava z nasledkov (basa a pod.). keby nebolo prava a jeho vymozitelnosti ani svedomie by nam nepomohlo
-
guess.whoo
Redeemer
samozrejme, ze nie u vsetkych. cakal som kto zas zacne chytat za slovicka
odpisal som ti kvoli tomu, ze si napisal "vacsinou"
s tym skratka nemozem suhlasit
mozno ty konas moralne iba preto, ze sa bojis trestu, potom ale nie je rozdiel medzi tebou a strapatym
s tym skratka nemozem suhlasit
mozno ty konas moralne iba preto, ze sa bojis trestu, potom ale nie je rozdiel medzi tebou a strapatym
-
AllGoneDead
Medium Star
spravne hodnoty nie su otazka nabozenstva, ani boha. Je uplne individualne, kto ma ake hodnoty. To co je pre mna dolezity, moze byt pre teba uplne nepodstatne. Definicu nabozenstva a jej spravnost tu vobec neplet.strapaty napísal:tie "spravne hodnoty" nie su otazkou nabozenstva ale boha ....nabozenstvo je len nauka o bohu ... ci je spravna zalezi na tom ci dokazu veriaci s bohom komunikovat...
Uz x-krat som ti pisal ze to len TY si myslis ze to je spravne. Keby som bol farboslepy a namiesto modrej by som videl zelenu a naopak, tiez by som tvrdil ze zelena je modra, ale ostatni by videli ze modra je proste modra. Tu nastava moment ked si poniektori ludia uvedomia ze nemaju pravdu a dalsi si to uvedomuju tiez ale nechcu stratit tvar tak radsej budu omielat hluposti.strapaty napísal:jedine co viem je ze moje nabozenstvo je spravne ... to ci su aj ine spravne to neviem ..
Znovu plati to co som napisal vyssie.strapaty napísal:ale boh existuje bezohladu na to ci v neho verime alebo nie
Uz si neraz dokazal ze v mnohych oblastiach mas vskutku velke medzery. Takze ak tu chces pisat o moralke, spolocnosti a ich "nevyvoji" tak si nastuduj danu tematiku a nepis bludy.strapaty napísal:moralka sa nevyvijala je vpisana v ludoch ...
Vsetky zakony vytvorili ludia, to ze niekto bude tvrdit ze k nemu prehovoril boh neznamena ze sa tak skutocne stalo. Tak ako mentalne naruseni ludia, ktori maju pocit ze ich niekto nahovara aby spravil to a to...strapaty napísal:boh vytvoril zakony na zaklade coho vsetko funguje dobre
Ano chcem povedat presne to. Alebo mi povedz aky rozdiel vidis medzi psom, mackou, prasatom a opicou.strapaty napísal:cize chces povedat ze si na urovni zvierata...??? lebo ja sa tak necitim ... ale takisto necitim nejaku pychu ze som nieco viac.... len si uvedomujem svoje miesto ... som viac ako zviera a menej ako boh .. je to holy fakt ...
To dufam ze zartujes, a ak nie tak si som isty ze sa to da vyhladat v slovniku.strapaty napísal:aky je rozdiel medzi rivalom a oponentom ??
Tak oni su asi naozaj na obraz bozi a cakaju az sa ich potomstvo narodi len tak z nicoho nic.strapaty napísal:a co ludia co nemaju deti a nechcu mat deti ... co ich DNA ... ?? nevhodna na replikaciu ???
beardie napísal:mozno ty konas moralne iba preto, ze sa bojis trestu, potom ale nie je rozdiel medzi tebou a strapatym
-
guess.whoo
Redeemer
zazil si uz niekedy situaciu, ze si bol uplne vytoceny a mal si chut niekoho poriadne ubit? zamyslel si sa v tom okamihu co ti v tom vlastne brani?beardie napísal:mozno ty konas moralne iba preto, ze sa bojis trestu, potom ale nie je rozdiel medzi tebou a strapatym
Schopnosť napocitat do 10 a slusne vychovanie