Potrebujem vyriesit ciastkovy problem pri navrhu SQL a nemam s tym vela skusenosti a chcem to spravit nejak rozumne. Pokusim sa opisat problem a snad sa pochopime co chcem. Budem rad ak mi s tym niekto pomoze. Predpokladam, ze niekoho skusenejsieho to bude stat tak 5 min. Nechcem nic programovat, len ide o navrh. Takze, aky je moj problem?
V DB budem mat jednu tabulku s nebeskymi objektami. To znamena, ze bude mat stlpce ako: nazov objektu, katalogove oznacenie, rektascenzia, deklinacia a tak dalej. Tieto udaje nie su podstatne, pisem ich len na dotvorenie si obrazu ako to vyzera. To tejto tabulky potrebujem pridat informaciu o pozorovacom optickom filtri s tym, ze kazdej takejto hodnote bude priradeny pozorovaci expozicny cas. Pre spresnenie. Objekty sa pomocou teleskopov pozoruju v urcitych fitroch, prepustaju len cast spektra. Rozne objekty ziarie rozne, tak je potrebne vediet s akou expoziciou je nutne snimat. Takze kazdemu filtru je priradeny expozicny cas. Musi byt kazdemu filtru, lebo aj v kazdom filtri je rozna intenzita ziarenia. Dolezite je aj to, ze nemusia byt pozadavane vsetky filtre, ale v pohode len jeden z momentalnych 19. Ja potrebujem tuto informaciu namlatit do tej danej tabulky, aby sa k tomu lahko pristupovalo a lahko sa to editovalo. Povodne som to mal riesene tak, ze pre kazdy filter bol vytvoreny stlpec a hodnota bola expozicny cas. To mi davalo informaciu o tom, ktory filter je pouzity a aky expo cas je k nemu priradeny. Teraz sa pohravam s takou myslienkou, aby bolo mozne lahko pridat dalsie filtre uzivatelom a kedze tabulka objektov je spolocna pre vsetkych uzivatelov a co komu patri je odlisene "foreign keyom", tak neviem nejak dokonvergovat k rozumnemu rieseniu.
Dakujem za napady