Banka
Re: Banka
To nie je tak celkom pravda. Napríklad Raiffeisen si klienta preklepne komplet celého. Dokonca zisťujú, či v posledných 12-18 mesiacov mal omeškanie s platbou faktúry u telekomunikačného operátora. Priateľka je zamestnankyňou jednej nemenovanej banky, tak mi čo to o schvaľovaní povedala.
-
hojko
Site Admin
- Kontaktovať používateľa:
Skor by som povedal, ze dnes si klienta preklepne kazda banka, vratane bank ako je Zuno ci mBank. Presnejsie si overia udaje cez Uverovy register, kde sa ukladaju informacie o uvere, hypoteke, vyska mesacnej splatky a historia splacania, kreditne karty ci kontokorent. Nepocul som o tom, ze by si banky zistovali faktury u telekomunikacneho operatora a ani si nemylim, ze nieco taketo legislativa povoluje.
Mám to z prvej ruky, že ešte aj u telekomunikačného operátora si overujú platobnú disciplínu. Priateľka už mala zopár klientov, ktorí platili faktúry za telefón ako sa im zachcelo (buď tam bolo nejaké omeškanie, alebo platili faktúry mesiac pozadu) a kvôli tomu im zamietli úver. Zamietnutý s možnosťou prehodnotenia o 12 mesiacov. Túto informáciu jej povedal človek, ktorý schvaľuje žiadosti o úvery. Zisťovala to od toho daného človeka kvôli tomu, že klient mal slušný príjem a aj napriek tomu mu neprešiel úver, ktorý mimochodom v inej banke dostal.
no... to ze si banka overi register je samozrejme. taktiez pri ziadosti o uver (zalezi ze aky, aka je vyska, ci mas dlznika atd) predkladas aj vypisy uctu, mozem povedat ze pri mojej ziadosti o hypo si banka z vypisov zistila kolko mesacne kde davam a dokonca identifikovala platby ako poistka, sporenie atd... platobneho operatora si mozu overit na zaklade vypisov iba v pripade, ze operator ma ucet v tej banke, kde aj mesacne platite pausal, pokial by to bola ina banka, silne pochybujem ze takato info by bola volne dostupna...hojko napísal:Skor by som povedal, ze dnes si klienta preklepne kazda banka, vratane bank ako je Zuno ci mBank. Presnejsie si overia udaje cez Uverovy register, kde sa ukladaju informacie o uvere, hypoteke, vyska mesacnej splatky a historia splacania, kreditne karty ci kontokorent. Nepocul som o tom, ze by si banky zistovali faktury u telekomunikacneho operatora a ani si nemylim, ze nieco taketo legislativa povoluje.
Pri samotnej ziadosti vsak islo hlavne o register, najvacsia vaha je vasa platobna schopnost, cize neomeskane minule splatky uverov, ostatne az tak nevadi, precerpanie je tiez v pohode, do momentu kedy neprekrocite limit precerpania, ten sa uz zaznamenava a do kariet urcite nehra, tak ako aj viacero debetnych kariet - znizuje to vase hodnotenie, lebo je to vasa potencionalna mozna dalsia uverova suma...
Kazda banka vsak posudzuje kazdu ziadost individualne a dost ide o to ci mate znamost, kto vam to vybavuje a aj od toho ako sa aktualne schvalovatel v BA vyspi... na zaklade miery rizika tak dostavate aj rozne podmienky, cize v tej istej banke mozu mat dvaja ziadatelia o ten isty uver, rozny urok
este doplnim ze pokial je vas register OK, mozete mat urcitu sumu na ucte okamzite, a schvalovatel sa obchadza, pretoze toto vam odklepava automat na pobocke, a teda pokial ziadate sumu na ktoru mate, daju vam to priamo na ucet na pockanie, kazda banka ma tento limit rozny
Ad velkost banky, pokial je to pobocka zahranicnej resp. clen skupiny tak to nie je mozne porovnavat so samostatnou mini bankou s podielom trhu niekde do 5%. Dcery velkych bank preberaju moresy matky.
Upravim len kolegu nadomnou ze nie debetnych kariet ale kreditnych. Kreditka je v podstate predschvaleny uver, resp. viac fancy kontokorent (povolene precerpanie). Co sa tyka pladieb operatorom, toto nema banka ako zistit celkovo, jedine ze by mala s operatorom zmluvu o tomto, co sa mi asi nijak nedozvieme. Najlepsie to vystihuje to ze schvalovatel sa musi vyspat dobre, inak to moze vybavovat kto chce a proste mu to neschvalia. Mnohi na pobockach sa radi prezentuju ze kadeco vybavia, opak je vsak pravdou. Pobockova siet ma minimalny kontakt s "back officeom", ktory schvaluje velke uvery a obchody. Proste su nejak stanovene hranice kam sa da ist a pokial tam ziadatel nespada pobočkár sa moze aj na hlavu postavit.
Upravim len kolegu nadomnou ze nie debetnych kariet ale kreditnych. Kreditka je v podstate predschvaleny uver, resp. viac fancy kontokorent (povolene precerpanie). Co sa tyka pladieb operatorom, toto nema banka ako zistit celkovo, jedine ze by mala s operatorom zmluvu o tomto, co sa mi asi nijak nedozvieme. Najlepsie to vystihuje to ze schvalovatel sa musi vyspat dobre, inak to moze vybavovat kto chce a proste mu to neschvalia. Mnohi na pobockach sa radi prezentuju ze kadeco vybavia, opak je vsak pravdou. Pobockova siet ma minimalny kontakt s "back officeom", ktory schvaluje velke uvery a obchody. Proste su nejak stanovene hranice kam sa da ist a pokial tam ziadatel nespada pobočkár sa moze aj na hlavu postavit.
Niektoré banky majú podmienku, že musíš mať bezproblémovú platobnú disciplínu za posledných 12 mesiacov, iné zasa požadujú bezproblémovú platobnú disciplínu za posledných 18 mesiacov. Ak sa raz dostaneš do úverového registra, sú len dve možnosti. Buď v ňom zostaneš svietiť, že si mal problémy s platobnom disciplínou (nedodržiaval si dohodnuté termíny splátky alebo si bol neplatič), alebo zaplatíš nemalý finančný balík za vymazanie z registra. No to sa dá po určitej dobe. Priateľka mi to hovorila o ako dlhú dobu sa jedná a taktiež čo to stojí. Keď tak sa jej môžem na to znova opýtať.
Nemam na mysli nesplacanie samotnych uverov. Skor tie bezne povinne patby, inak povedane platobna schopnost. V tomto konkretnom pripade sa jedna o odvody (zivnostnik)
A samozrejme nejde o mna
Ja uz som sa davno upisal krvou na 25r.
A samozrejme nejde o mna
Ak neodvádza živnostník odvody, tak to zistia zo sociálnej poisťovne. Taktiež ak chce úver, budú od neho žiadať daňové priznanie. Platobnú discplínu pri odvodoch pravdepodobne neskúmajú, keďže otec mojej priateľky bral hypotéku a nemal žiadny problém. A to do sociálnej poisťovne posiela peniaze len raz ročne. V dobe, keď žiadal o hypotéku mal všetky dlhy v sociálnej poisťovni uhradené.
Opýtam sa na to priateľky, nech to zistí a zajtra by som ti mohol dať konkrétnejšie informácie. Jej riaditeľ tieto info bude určite mať.
Ale osobne si myslím, že ak teraz nemá v sociálnej poistovni dlh, tak problém nebude.
Ale osobne si myslím, že ak teraz nemá v sociálnej poistovni dlh, tak problém nebude.
-
blackieees
Medium Expert
vlastna skusenost?brm napísal:Prípadne skús pohotovost.sk
//autoeditácia príspevku (26 Jún 2015, 9:06)
Ked sa bavime priamo o pobockach. Myslim si, ze riaditel pobocky moze celkom napomoct k uspesnemu vybaveniu poziadaviek klienta. Cize samotna pobocka urcite nema minimalny vplyv. Velky problem vsak vidim v rozdielnej vzdelanosti a v rozdielnych skusenostiach beznych zamestnancov banky. Lahko sa moze stat, ze o vasom uspechu rozhodne nahoda, t.j. komu prave pridete pod ranu (nebavime sa teraz o nalade). Potom je len na klientovi, ci sa necha odbit, alebo to skusi v rovnakej banke inde, ak ma taku moznost.
Osobne sa mi stalo nieco podobne pred par rokmi. Ked som ako denny vysokoskolak pracujuci na polovicny uvazok ziadal o uver. V jednej pobocke mi povedali, ze bez rucitela ho nedostanem. O niekolko desiatok minut v inej pobocke mi ponukli uver az do vysky 8000 ci 9000 €.
Ak si žiadaš o úver v pobočke X a úver ti neprejde (z centrály príde oznámenie o zamietnutí žiadosti s poznámkou OR 12), tak v pobočke Y tej istej banky to môžeš skúsiť znova o 12 mesiacov. Stávajú sa aj prípady, že oznámenie o zamietnutí príde s poznámkou "bez možnosti prehodnotenia" čo znamená, že v tej banke si už neškrtneš. Ale to len vtedy, ak si na internom blackliste danej banky.blackieees napísal:
vlastna skusenost?
//autoeditácia príspevku (26 Jún 2015, 9:06)
Ked sa bavime priamo o pobockach. Myslim si, ze riaditel pobocky moze celkom napomoct k uspesnemu vybaveniu poziadaviek klienta. Cize samotna pobocka urcite nema minimalny vplyv. Velky problem vsak vidim v rozdielnej vzdelanosti a v rozdielnych skusenostiach beznych zamestnancov banky. Lahko sa moze stat, ze o vasom uspechu rozhodne nahoda, t.j. komu prave pridete pod ranu (nebavime sa teraz o nalade). Potom je len na klientovi, ci sa necha odbit, alebo to skusi v rovnakej banke inde, ak ma taku moznost.
Osobne sa mi stalo nieco podobne pred par rokmi. Ked som ako denny vysokoskolak pracujuci na polovicny uvazok ziadal o uver. V jednej pobocke mi povedali, ze bez rucitela ho nedostanem. O niekolko desiatok minut v inej pobocke mi ponukli uver az do vysky 8000 ci 9000 €.
A čo sa týka tých možnosti riaditeľa pobočky. Ten môže spísať žiadosť o výnimku pri úvere. Túto žiadosť posiela svojmu priamemu nadriadenému, čo je Area Manager. Čo sa deje ďalej a kam sa až taká žiadosť o výnimku dostane, netuším.