C , C++ alebo C#? Čím začať?
C , C++ alebo C#? Čím začať?
Ahojte, poraďte mi prosím čím by som mal začať? Ktorí jazyk má v tejto dobe najväčší zmysel. V čom sa dá robiť najviac vecí z týchto 3 jazykov. 
-
Fabo
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: C , C++ alebo C#? Čím začať?
v kazdom turing complete jazyku sa da robit vsetko. cisto teoreticky... Zalezi co chces robit.
C by som vynechal, z pohladu zaciatocnika je to v podstate len subset C++ (ano, je mi jasne ze tam su rozdiely, ale ked bude na takej urovni, ze zacnu byt dolezite, tak sa ich nauci aj ked predtym robil Cpp, IMHO)
C# je hlavne pouzivany v .NET svete. Obcas sa tomu hovori, ze MS pokus o Javu. Vhodny len na windowsy, aj ked sa ukazuju tendencie, ze by sa to mohlo zmenit (Mono). Zase je oproti C++ v urcitych smeroch menej narocny, uzivatelsky privetivejsi (framework zjednodusuje niektore veci, je tam garbage collector etc.)
C++ je taky najuniverzalnejsi IMHO, je multiplatformny, kompilatory existuju na vsetko mozne co do architektury, da sa na nom zacat cisto jednoducho proceduralne, ale podporuje aj OOP a dalsie zlozitejsie koncepty ked sa k tomu dostanes. Robis si vlastny memory management, cize aj k tomu trochu pricuchnes...
C by som vynechal, z pohladu zaciatocnika je to v podstate len subset C++ (ano, je mi jasne ze tam su rozdiely, ale ked bude na takej urovni, ze zacnu byt dolezite, tak sa ich nauci aj ked predtym robil Cpp, IMHO)
C# je hlavne pouzivany v .NET svete. Obcas sa tomu hovori, ze MS pokus o Javu. Vhodny len na windowsy, aj ked sa ukazuju tendencie, ze by sa to mohlo zmenit (Mono). Zase je oproti C++ v urcitych smeroch menej narocny, uzivatelsky privetivejsi (framework zjednodusuje niektore veci, je tam garbage collector etc.)
C++ je taky najuniverzalnejsi IMHO, je multiplatformny, kompilatory existuju na vsetko mozne co do architektury, da sa na nom zacat cisto jednoducho proceduralne, ale podporuje aj OOP a dalsie zlozitejsie koncepty ked sa k tomu dostanes. Robis si vlastny memory management, cize aj k tomu trochu pricuchnes...
-
harrison314
Hardcore addict
S cim zacat, je otazka pre kazdeho ina.
Ono dost zalezi comu sa chces venovat.
Ak nemas ziadne programtorske skunosti tak zacni paskalom.
Ono dost zalezi comu sa chces venovat.
Ak nemas ziadne programtorske skunosti tak zacni paskalom.
-
Fabo
Hardcore addict
S pascalom osobne nesuhlasim, IMHO je to zbytocne, principy pochopi na hocakom inom jazyku rovnako a znalost jazyka mu neprida nic ak nepojde do Delphi, co ide malokto. Plus je dnes pascal ovela slabsie podporovany, aj co sa tyka knowledgebasu na webe ako ine jazyky.
Ked uz, tak radsej nieco ako Python.
Ked uz, tak radsej nieco ako Python.
-
harrison314
Hardcore addict
Kdzy tu pretlaca to svoje. nechcem aby tu bolo zas flame ako vzdy pri takejto otazke.

Kvoli ne C-like syntaxi, beztypovosti, ....
fekyno: ake mas preferencie? Ake mas skusnosti? Co chces robit? Imho nevidim dovod sa nenucit vsteky 3, ja s nich do istej miery ovladam kazdy.
zalezi ci je uz programoval, aky je stary atd... Pascal nie je o tom naucit sa jazyk v ktorokm spravis richlo web, ale o to naucit sa programovat, bez toho aby sloveka otravovala zlozitejsia syntax, pointre a impelemntacne detaily operacneho systemuFabo napísal:S pascalom osobne nesuhlasim, IMHO je to zbytocne, principy pochopi na hocakom inom jazyku rovnako a znalost jazyka mu neprida nic ak nepojde do Delphi, co ide malokto. Plus je dnes pascal ovela slabsie podporovany, aj co sa tyka knowledgebasu na webe ako ine jazyky.
To radcej nieFabo napísal:Ked uz, tak radsej nieco ako Python.
Kvoli ne C-like syntaxi, beztypovosti, ....
To je vtip nie ?Fabo napísal:Obcas sa tomu hovori, ze MS pokus o Javu.
Toto platilo tak pred 5-timi rokmi. Dnes je uz iny svet http://www.extremetech.com/computing/19 ... -and-linuxFabo napísal:Vhodny len na windowsy, aj ked sa ukazuju tendencie, ze by sa to mohlo zmenit (Mono).
fekyno: ake mas preferencie? Ake mas skusnosti? Co chces robit? Imho nevidim dovod sa nenucit vsteky 3, ja s nich do istej miery ovladam kazdy.
-
Mek
Addict
C# je z nich najpouzitelnejsi v dnesnej dobe a potom este je vyhladavana Java. V C++ sa uz dnes vo firemnej sfere robi maloco, prevazne su to projekty co su "dedicstvom" z minulosti.
Ja odpoviem tak, ako odpovedám vždy: Je rozdiel medzi programovaním a znalosťou jazyka. Ty sa potrebuješ naučiť programovať, tak sa uč programovať. Tam je úplne jedno, aký jazyk zvolíš - pretože keď zvolíš akýkoľvek programovací jazyk, tak sa v ňom programovať naučíš (pretože je programovací, logika nepustí).
Platí, že môžeš vedieť jazyk a nevedieť programovať. Tiež môžeš vedieť programovať a nevedieť nejaký konkrétny jazyk. Druhá situácia je ale výhodnejšia, pretože učenie sa programovať trvá roky, ale ak už programovať vieš, jazyk sa naučíš behom dní.
Takže najlepšia rada v tomto štádiu: Nepýtaj sa na hlúposti a začni. V čomkoľvek. Ak nie si ochotný začať, programátor z teba nebude. Ak začneš a prídeš na to, že tebou zvolený jazyk sa ti nepáči, prejdi pokojne na iný. Skúsenosť s iným jazykom sa ti zíde (pretože programátori vedia jazykov aj viac, typicky tak 3 až 5 aktívne).
Platí, že môžeš vedieť jazyk a nevedieť programovať. Tiež môžeš vedieť programovať a nevedieť nejaký konkrétny jazyk. Druhá situácia je ale výhodnejšia, pretože učenie sa programovať trvá roky, ale ak už programovať vieš, jazyk sa naučíš behom dní.
Takže najlepšia rada v tomto štádiu: Nepýtaj sa na hlúposti a začni. V čomkoľvek. Ak nie si ochotný začať, programátor z teba nebude. Ak začneš a prídeš na to, že tebou zvolený jazyk sa ti nepáči, prejdi pokojne na iný. Skúsenosť s iným jazykom sa ti zíde (pretože programátori vedia jazykov aj viac, typicky tak 3 až 5 aktívne).
Ďakujem vám všetkým za rady
asi sa pustím do C#
a uvidím ako mi sadne. Doteraz som skúšal iba HTML5/CSS3
ale chcel by som skúsiť radšej niečo pre systém a nie weby