Súčasná generácia rodičov a deti...
-
Andi_Cibula
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Re: Súčasná generácia rodičov a deti...
Miesto pobytu pri činnosti nerozhoduje o tom, či je tá činnosť prospešná. Bezcieľné pobehovanie po vonku mi príde menej hodnotné než sedenie za inteligentnou knihou.
Samozrejme absencia fyzického pohybu neprospieva, takže áno, bezcieľné behanie je prospešnejšie než bezcieľné sedenie.
Takže aj to čo sa robilo predtým "decko, choď von" znamená rovnaké "daj mi pokoj lebo na teba nemám čas" ako keď sa dá do rúk decku tablet.
Samozrejme absencia fyzického pohybu neprospieva, takže áno, bezcieľné behanie je prospešnejšie než bezcieľné sedenie.
Takže aj to čo sa robilo predtým "decko, choď von" znamená rovnaké "daj mi pokoj lebo na teba nemám čas" ako keď sa dá do rúk decku tablet.
-
guess.whoo
Redeemer
ani nie. ked dieta slo von aspon sa socializovalo s inymi detmi. teraz ked sedi za tabletom a za tym tabletom aj vyrastie stanu sa z nich ludia, ktori tu v temach o vztahoch vypytuju rady ako oslovit dievca.
kazdy jeden je nerd, ktory travil za PC velke mnozstvo casu, lebo mu to nikto nezakazal a rodicia boli radi, ze maju pokoj. Neuvedomujuc si, ze ten pokoj je len zdanlivy a ze im ostanu na krku o to dlhsie.
Moj kamarat uci na ZS a stretava sa s pripadmi, ked sa deti nevedia zaclenit. Ked to zacal rozoberat s rodicmi zistil, ze tie deti su doslova zavisle na telefonoch a socialnych sietach a po case maju problem nadviazat iny kontakt, maju problem sa normalne vyjadrovat a neskor rozvinut konverzaciu na akukolvek temu
takze si neplet hrusky s jablkami..nikto tu nepise to, ze je zle citat si knihy, stavat si lego...hlavny problem je, ze dnesne deti to skoro vobec nezaujima a travia priliz vela casu za obrazovkou
jasne ked som bol maly lakalo ma to tiez, potom prisli prve pocitace a bolo to veelmi chytlave. ale vzdy som uprednostnil bicyklovanie alebo futbalovy trening pred hranim sa na pc alebo na sege (ale ked som bol doma chory, tak sega doslova vyhorela
)
kazdy jeden je nerd, ktory travil za PC velke mnozstvo casu, lebo mu to nikto nezakazal a rodicia boli radi, ze maju pokoj. Neuvedomujuc si, ze ten pokoj je len zdanlivy a ze im ostanu na krku o to dlhsie.
Moj kamarat uci na ZS a stretava sa s pripadmi, ked sa deti nevedia zaclenit. Ked to zacal rozoberat s rodicmi zistil, ze tie deti su doslova zavisle na telefonoch a socialnych sietach a po case maju problem nadviazat iny kontakt, maju problem sa normalne vyjadrovat a neskor rozvinut konverzaciu na akukolvek temu
takze si neplet hrusky s jablkami..nikto tu nepise to, ze je zle citat si knihy, stavat si lego...hlavny problem je, ze dnesne deti to skoro vobec nezaujima a travia priliz vela casu za obrazovkou
jasne ked som bol maly lakalo ma to tiez, potom prisli prve pocitace a bolo to veelmi chytlave. ale vzdy som uprednostnil bicyklovanie alebo futbalovy trening pred hranim sa na pc alebo na sege (ale ked som bol doma chory, tak sega doslova vyhorela
je to aj o socializacii, aj ked by sa dalo argumentovat tym ze cez internet mozes rovnako socializovat ako nazivo, neverim tomu, ze neschopnost zaclenit sa a problem sa vyjadrovat je sposobena travenim nadmerneho mnozstva casu za pocitacom/telefonom, to by chcelo ozajsnu studiu, nie "moj kamarat povedal"...
dalsi dolezity aspekt "chodenia von" je ze ta to ovela lepsie pripravy na realny zivot nez sedenie doma, ci uz za pocitacom alebo za knizkami. totizto ak sa doma hras s legom, citas knihu alebo hras online hry, ty si panom toho vsetkeho, ak ta kniha nebavi, nepaci sa ti co citas, prestanes, hru vypnes a v legu si tvoris pribeh sam.
ziadnym sposobom ta to nenuti sa vysporiadavat s necakanymi situaciami a s prekazkami. vonku nie si panom ty, ci uz sa jedna o dochodcu co ti bude nadavat ze si robis bordel, starsie dieta na ihrisku co ta sikanuje alebo lopta odkopnuta za plot, su to situacie, ktore si necakal, nevies ovplivnit ale musis ich vyriesit.
nevravim ze chodit von je lepsie ako doma citat knihu, obe su cinnosti rovnako dolezite, pretoze kazda rozvyja nieco ine.
dalsi dolezity aspekt "chodenia von" je ze ta to ovela lepsie pripravy na realny zivot nez sedenie doma, ci uz za pocitacom alebo za knizkami. totizto ak sa doma hras s legom, citas knihu alebo hras online hry, ty si panom toho vsetkeho, ak ta kniha nebavi, nepaci sa ti co citas, prestanes, hru vypnes a v legu si tvoris pribeh sam.
ziadnym sposobom ta to nenuti sa vysporiadavat s necakanymi situaciami a s prekazkami. vonku nie si panom ty, ci uz sa jedna o dochodcu co ti bude nadavat ze si robis bordel, starsie dieta na ihrisku co ta sikanuje alebo lopta odkopnuta za plot, su to situacie, ktore si necakal, nevies ovplivnit ale musis ich vyriesit.
nevravim ze chodit von je lepsie ako doma citat knihu, obe su cinnosti rovnako dolezite, pretoze kazda rozvyja nieco ine.
-
guess.whoo
Redeemer
to nie je ze "kamarat povedal"..on sa rozpraval s tymi rodicmi a oni hovorili, ze sa im akoby straca odvtedy, travi cely cas za telefonom a prestava sa s nimi rozpravat a chodit von
Ale tak hranie s legom urcite rozvyja predstavivost lepsie ako klikanie v nejakej blbej online hre. Tak isto pohyb po vonku, ci uz to je len behanie, plavanie hocico je lepsie ako sedenie za mobilom. Samozrejme nie je problem dietatu pustit nejaku hru nech sa zahra, vsetko je to o tom robit to s mierov.
Pravda je, ze my sme mali stastie, ze technologie este neboli tam kde su teraz, maximalne co som hral bol hadik na 3310. PC som mal niekde v 6. alebo 7. triede a aj to bez internetu.
Pravda je, ze my sme mali stastie, ze technologie este neboli tam kde su teraz, maximalne co som hral bol hadik na 3310. PC som mal niekde v 6. alebo 7. triede a aj to bez internetu.
o tom by sa dalo tiez polemizovat, taky minecraft moze rozvyjat predstavivost rovnako dobre, mozno lepsie nez lego, pretoze ti da ovela viac moznosti. tiez nie je lego ako lego, pretoze nejake ninjago asi nebude rozvijat predstavivost tak ako creator.
rovnako si nasi rodicia hovorili ze mali stastie ze nemali telku v izbe a ich rodicia mali stastie ze nemali telku ale radio, ich rodicia mali stastie ze nemali radio ale iba knihy a ich praprapraprarodicia mali stastie lebo travili cas v prirode a nie citanim knih...
rovnako si nasi rodicia hovorili ze mali stastie ze nemali telku v izbe a ich rodicia mali stastie ze nemali telku ale radio, ich rodicia mali stastie ze nemali radio ale iba knihy a ich praprapraprarodicia mali stastie lebo travili cas v prirode a nie citanim knih...
-
aviceN
Guru
Uplne suhlasim s nazormi guess.who-om, ja presne teraz vidim ako to je, s detmi co som travil detstvo som furt v kontakte a su to moji lepsi kamosi ako niektory moji byvali spoluziaci zo SS, resp. ZS...vsetko je aj o tom pohybe, o tom ako spadnes a ako zistis ze ta nieco boli, ked spadnes v nejakej videohre tak nic nepocitis...presne je to o socializacii, on ti zoberie hracku a ty ju chces naspat, pobijete sa a zistite tym ako sa slusne spravat, lebo ti matka vyprasi rit ze sa nemas hasterit atd. toto ta videohra nenauci, ta ta nauci to, ze mozes zabijat a nemas z toho nasledky (neberte to zas do slovna, sam som bol hracom ked som bol mlady, ale tieto veci som si plne uvedomoval a vedel som kde je realita a kde je virtualna realita)
Taktiež sme s manželkou generácia, ktorá lietala nonstop po vonku či s loptou alebo skákaním gumy a mrzí ma že moje deti to odmietajú. Robia to nasilu a takto to nechcem. Súhlasím úplne s Vašimi postrehmi aj s tým že potrebujú pohyb aj s tým že technológie k nášmu životu patria. V prípade dažďa, choroby a tak tolerujeme tablet bezevšeho ale keď je vonku pekne nech idú von a keď máme večer obaja čas tak sa chceme s nimi hrať spolu...proste aby sme sa smiali na spoločnej hre...Máte nejaký argument, ktorý by dieťa považovalo za rozumný ak ho chceme dostať k spoločenským hrám ako napríklad logix od pexika ak trpí pocitom ukrivdenosti kvôli tomu, že nedostalo nový iphone? Naše argumenty sú márne a popravde už aj asi passe 
-
Andi_Cibula
Addict
Aké máte argumenty ? Vek potomkov ?
Pokiaľ sa argumentuje "lebo preto", tak ho to ešte viac povzbudí v tom že chce mať v rukách tablet. Dieťa treba prinútiť rozmýšľať a uvedomiť si, že je to dobrý sluha ale zlý pán.
Na socializáciu stačila škola až až.
Pokiaľ sa argumentuje "lebo preto", tak ho to ešte viac povzbudí v tom že chce mať v rukách tablet. Dieťa treba prinútiť rozmýšľať a uvedomiť si, že je to dobrý sluha ale zlý pán.
Nespomínam si, že by som sa nejak socializoval keď som už išiel von. PC ani inú elektroniku sme doma nemali podotýkam. So vzťahmi taktiež nejak nemám problém. Stále tu chýbajú argumenty pre "chodenie von", prázdny výraz, zakrývajúci rodičovské "daj mi pokoj, nemám na teba čas".guess.whoo napísal:ani nie. ked dieta slo von aspon sa socializovalo s inymi detmi. teraz ked sedi za tabletom a za tym tabletom aj vyrastie stanu sa z nich ludia, ktori tu v temach o vztahoch vypytuju rady ako oslovit dievca
-
guess.whoo
Redeemer
staci si pozriet ako sa terajsie deti stavaju coraz viac obezne. vypytuju oslobodenia od telesnej vychovy lebo su proste lenive. ja si nespominam, ze by u nas bol na zakladnej skole niekto oslobodeny od telesnej..teraz? kazde druhe dieta, na strednej este horsie. dievcata sa non-stop vyhovaraju, ze maju menstruaciu, ze ich boli hlava a neviem co vsetko.
nemusim ti snad hovorit co nasleduje po obezite v detstve. ano boli obezne deti aj budu, ale neustale ich pribuda. stavame sa narodom Mekáčov a fastfoodov. pacil sa mi navrh nejakej poslankine, aby sa obmedzili sladkosti a sladke vody v bufetoch na skolach. ja by som to spravil trochu inak.
rozdelil by som tie potraviny do skupin a rodic by dal suhlas na to, co by dieta mohlo a nemohlo z toho bufetu odoberat. normalni rodicia by si uvedomili, ze je to pre dobro deti a ti, ktorym na zdravi svojich deti nezalezi by sa tiez vyfarbili.
ja napriklad velmi rad spominam na zazitky z prazdnin alebo aj cez rok, ktore sa mi stali s kamaratmi. terajsie deti budu mat ake spomienky? aki rodicia z nich vyrastu? budu dovolovat svojim detom este viac a kam to cele speje?
nemusim ti snad hovorit co nasleduje po obezite v detstve. ano boli obezne deti aj budu, ale neustale ich pribuda. stavame sa narodom Mekáčov a fastfoodov. pacil sa mi navrh nejakej poslankine, aby sa obmedzili sladkosti a sladke vody v bufetoch na skolach. ja by som to spravil trochu inak.
rozdelil by som tie potraviny do skupin a rodic by dal suhlas na to, co by dieta mohlo a nemohlo z toho bufetu odoberat. normalni rodicia by si uvedomili, ze je to pre dobro deti a ti, ktorym na zdravi svojich deti nezalezi by sa tiez vyfarbili.
ja napriklad velmi rad spominam na zazitky z prazdnin alebo aj cez rok, ktore sa mi stali s kamaratmi. terajsie deti budu mat ake spomienky? aki rodicia z nich vyrastu? budu dovolovat svojim detom este viac a kam to cele speje?
-
rocketter23
Medium Expert
S tym bufetom je to blbost. Decko da peniaze kamaratovy a ten mu kupi to co ma zakazane.. Rovnako ako sa kupovali na zakladke cigarety a pod (ja som nefajciar).
-
guess.whoo
Redeemer
mm to je pravda, som to nedomyslel a pisal za chodu, ale basically podporujem zdravu vyzivu na skolach
obezita deti nie je problem toho ze nechodia von, ale toho ze sa stravuju tak ako sa stravuju.
obcasne zbehnem na obed do mcdonaldu a vzdy vzdy vzdy tam vidim decka zo skoly oproti. doma rodic spokojny ze dieta "je vonku" a ono sedi v mcdonalde a tlaci hranolky a cokoladu.
ja som 100% za zakaz nezdravych potravin v skolskych bufetoch. samozrejme ze dieta bude mat stale moznost cez prestavku vybehnut do potravin alebo si doniest co chce do skoly. ale bude to jednoznacne tahsie. ja ked si teraz spomeniem ako som na strednej kazdu prestavku behal do bufetu, pil kolu a zral sladkosti je mi z toho zle. ale viem preco to tak bolo, bol som vychovavany v rodine kde mi nikto nepovedal ze ranajkovat pol litra koly a snikers je zle. hlavne som do 20 rokov nemal absolutne ziadne problemy s nadvahou, mohol som zjest cokolvek kolkokolvek a stale som bol chudy bez toho aby som akokolvek sportoval.
sice si myslim ze zaklad dobrych navykov je vychova od rodicov, ale dost sa obavam vplivu kamaratov. dieta moze byt akokolvek dobre vychovane ale pokial bude v partii jedine ktore bude pit mineralku miesto koly, tak bude cielom posmechu a skor ci neskor podlahne. aspon si to myslim. preto nejake tie zakazy treba mat.
obcasne zbehnem na obed do mcdonaldu a vzdy vzdy vzdy tam vidim decka zo skoly oproti. doma rodic spokojny ze dieta "je vonku" a ono sedi v mcdonalde a tlaci hranolky a cokoladu.
ja som 100% za zakaz nezdravych potravin v skolskych bufetoch. samozrejme ze dieta bude mat stale moznost cez prestavku vybehnut do potravin alebo si doniest co chce do skoly. ale bude to jednoznacne tahsie. ja ked si teraz spomeniem ako som na strednej kazdu prestavku behal do bufetu, pil kolu a zral sladkosti je mi z toho zle. ale viem preco to tak bolo, bol som vychovavany v rodine kde mi nikto nepovedal ze ranajkovat pol litra koly a snikers je zle. hlavne som do 20 rokov nemal absolutne ziadne problemy s nadvahou, mohol som zjest cokolvek kolkokolvek a stale som bol chudy bez toho aby som akokolvek sportoval.
sice si myslim ze zaklad dobrych navykov je vychova od rodicov, ale dost sa obavam vplivu kamaratov. dieta moze byt akokolvek dobre vychovane ale pokial bude v partii jedine ktore bude pit mineralku miesto koly, tak bude cielom posmechu a skor ci neskor podlahne. aspon si to myslim. preto nejake tie zakazy treba mat.
-
Soviet
Darca
Umna malo vsetko svoje limity a teda aj obmedzovanie pc aj telky. A nelutujem. Pozeram sa nato s odstupom casu pozitivne. Teraz je to ine. Kde sa dieta pozrie vidi telefony, tv, tablety, notebooky.
Ale zas netreba sa pozerat len na deti. Povacsine je natom horsia terajsia generacia nastrocnych. A samozrejme tu nesmie chybat moje oblubene video.
Ale zas netreba sa pozerat len na deti. Povacsine je natom horsia terajsia generacia nastrocnych. A samozrejme tu nesmie chybat moje oblubene video.
Aspoň pri tom spáli nejaké kalórie navyše, keďže bude musieť utekať o niečo ďalej.. čiže tie nezdravé potraviny bude mať s dodatočným pohybom a teda nebudú až také nezdravé.aacid napísal:samozrejme ze dieta bude mat stale moznost cez prestavku vybehnut do potravin alebo si doniest co chce do skoly. ale bude to jednoznacne tahsie.
no tak v prvom rade jeden clovek nie je relevantna vzorka. to, ze ta slaba socializacia neovplyvnila, neznamena ze nezmeni nikohoAndi_Cibula napísal:Nespomínam si, že by som sa nejak socializoval keď som už išiel von. PC ani inú elektroniku sme doma nemali podotýkam. So vzťahmi taktiež nejak nemám problém. Stále tu chýbajú argumenty pre "chodenie von", prázdny výraz, zakrývajúci rodičovské "daj mi pokoj, nemám na teba čas".
co sa nezdravych veci v bufete tyka, tak ja by som nechal vsetko po starom. ono zas raz za cas, ked si decko da nieco nezdrave, tak to nevadi. a nikto cez prestavku nepojde kupovat do obchodu nic, lebo na vacsine skol ludi von cez prestavky nepustaju, hlavne na zs nie. takze ziadne spalene kcal navyse tam nebudu. kluc je proste vo vychove, tomu decku treba nejako nabit do hlavy, ze vsetko treba z mierou, ze to skodi jeho telu a podobne. aj ked dieta nemam, tak sa mi mudruje, je mi jasne ze v reali to bude tazsie