Domaca siet + domaci server + domace kino + domace audio

Ak potrebujete pomoc alebo poradiť, píšte sem (len PC, elektronika atď.)...
Ordek
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

Domaca siet + domaci server + domace kino + domace audio

Príspevok od používateľa Ordek »

Ahojte,

planujem rozsirit existujucu infrastrukturu domacej siete o server (bude prevazne vyzuivany ako NAS), avsak ked uz bude, rad by som ho vyuzil aj na streamovanie videa a audia. Zatial nemam doma TV, ale v buducnosti pravdepodobne bude

Co chcem dosiahnut:
- vytvorit domaci audio system
- streamovanie audia z dostupnych domacich zariadeni (PC, NB, server)
- ako komunikacne medium vyuzit prevazne pocitacovu siet (ethernet, wifi)
- ovladanie cez smartphone
- maximalne obmedzit mnozstvo potrebnych zariadeni (co najviac vyuzit 24/7 beziaci server)
- pripravit infrastrukturu na streamovanie 4k videa

Ocenim kazdu radu a napad, ake komponenty vyuzit ci uz sa jedna o HW, SW alebo komunikacne prvky.
hojko
Site Admin
Site Admin
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

Re: Domaca siet + domaci server + domace kino + domace audio

Príspevok od používateľa hojko »

Najskor som myslel, ze nejake priemerne NASko by bolo pre teba vhodne, hudbu a filmy to zvladne predsa, ale to zvlada aj multimedialne centrum za 60 eur. A potom si to podla mna uzemnil podmienkou o domacom audiosysteme a ovladanim mobilu. Aka je vlastne tvoja predstava v pripade toho audiosystemu, co pozadujes a ako si to predstavujes??? V tomto pripade by som to videl asi tak, ze treba multimedialne centrum, ktore bude urcene na hudbu a filmy. Vies to pripojit k sieti, vies tam pripojit externy disk, takze mozno uz dalsie zariadenie v pripade NAS moze byt zbytocne. Aky mas rozpocet, resp. kolko si ochotny do toho investovat???
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michaelo »

Kolko do toho chces investovat? Lebo napr taky Sonos audio system by asi bolo ohladom audia to co chces (repra sa napajaju cez wi-fi a daju sa ovladat cez smartphone a bud mozu hrat vsetky to iste, alebo na kazdy mozes pustit nieco ine atd.), len cenovka na nich je trochu ehm :D

A na 24/7 server ti staci akykolvek obycajny lacny PC. Ja som dal moj stary cca 7 rocny PC segre do bytu a maju ho tam ako multimedialny server napojeny na projektor a zvlada to vsetko, jediny upgrade co tam bol robeny bola kupa SSDcka za cca 50€. Samozrejme zalezi co presne chces s tym robit, niekde by bol lepsi NAS, niekde radsej PC. Na mojom PC a aj na tom PC co ma segra bezi EMBY a funguje to dokonale.
Ordek
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

Neriesim rozpocet.. chcem zistit ake su moznosti...porovnat pre a proti. NAS server budem urcite stavat DIY.. nebudem kupovat dedikovany NAS. Tym padom to multimedialne centrum by som "zabudoval" do serveru. (nechcem mat zvlast NAS a zvlast multimedialne centrum).

Takze predbezne moja idea by bola nasledujuca:

- postavit server (NAS atd)
- spravit z neho DLNA klienta
- do neho streamovat cez domacu siet audio
- server by bol napojeny na reproduktory

Otazky:

- potrebujem AV receiver k tym reprakom, pripadne k TV ? (predpokladam, ze nie)
- pouzit DLNA alebo nejaky iny protokol ? Ake mate skusenosti ?
- v buducnosti pribudne smart TV, kam by som chcel streamovat video (DLNA klient).. ako vyuzit repraky zapojene do serveru?
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Ak si precitas moj cely post, tak tam mas link na SW ktory pouzivam ja, cez to mozes prehravat subory v mobile, v telke cez DLNA alebo aj na inych PC cez appku alebo priamo v prehliadaci a tiez aj na dialku ak mas verejnu IP.

Preco chces streamovat audio do serveru a nie mat rovno hudbu ulozenu na nom?
A ci potrebujes AV receiver je na tom, ake repro pouzivas. Niekde ti postaci len optika alebo HDMI kabel.
Ordek
Light Expert
Light Expert
Kontaktovať používateľa:

V podstate sa mi jedna o to, aby som vyuzival tie iste repraky ci som na NB, PC alebo dajme tomu aj mobile. To je asi najdolezitejsia myslienka, ktoru chcem zrealizovat.
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Nooo, to by slo zrealizovat cez Sonos a Stream What You Hear -> https://en.community.sonos.com/music-se ... ar-6194840
Alebo potom este cez nejake programy mozno. Potom by to slo este cez nejaky splitter... Ches to trochu zbytocne zlozite.

// Ryan: Pocul si niekedy vobec ten Sonos system? A nie v predajni, ale niekde kde to mas spravne nastavene. Ale inak suhlasim s tym ze je to hrozne drahe, to som hned pisal.
Ryan Giggs
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

Dnes ma skoro kazdy receiver wifi. Takze streamovat hudubu je to najmenej, dokonca aj kvalitne.
Moznosti je milion, zalezi len v ake kvalite to chces a co si mozes dovolit.

Tie multiroom riesenia typu toho Sonos su sice funkcne ale silene predrazene. A o nejkom kvalitnom zvuku je u takeho soundbariku tazko hovorit.
mystique
VIP
VIP
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa mystique »

Ordek napísal:Ahojte,

planujem rozsirit existujucu infrastrukturu domacej siete o server (bude prevazne vyzuivany ako NAS), avsak ked uz bude, rad by som ho vyuzil aj na streamovanie videa a audia. Zatial nemam doma TV, ale v buducnosti pravdepodobne bude

Co chcem dosiahnut:
- vytvorit domaci audio system
- streamovanie audia z dostupnych domacich zariadeni (PC, NB, server)
- ako komunikacne medium vyuzit prevazne pocitacovu siet (ethernet, wifi)
- ovladanie cez smartphone
- maximalne obmedzit mnozstvo potrebnych zariadeni (co najviac vyuzit 24/7 beziaci server)
- pripravit infrastrukturu na streamovanie 4k videa

Ocenim kazdu radu a napad, ake komponenty vyuzit ci uz sa jedna o HW, SW alebo komunikacne prvky.
v tomto pripade naozaj 90% toho co si napisal riesi domace kino s wifinou... pokial to chces posunut na dalsiu uroven, staci dokupit HTPC, alebo ITXpc a mas tam aj ten 4K stream, SW moznosti je pak neurekom, ako aj vsetko hore spomenute (uz len to ze tvoja home-cinema ma wifi, riesi problem s prehravanim z dostupnych zariadeni, pretoze sa nan mozes napajat telefonom, PC aj NTB a prehravat vsetko cez wifinu, alebo DLNA) ovladanie cez smartphone sa da riesit SW priamo od vyrobcu kina, napriklad taky pioneer to ma, a taktiez je vela SW na ovladanie DLNA priamo na google play... v podstate dokupenim HTPC si to vsetko omedzis iba na server lebo bude podporovat vsetko spominane a ulachcis si pracu (predsa len, klavesnica/mys je lepsie ako display na mobile), do toho HTPC/ITX mozes napojit neurekom ulozneho priestoru v podobe externych diskov alebo NAS...
Co sa tyka SW tak otestovany mam napriklad teamviewer, a je mozne cez android mobil sa napojit na PC a dotykom po obrazovke ovladat plochu PC normalne ako mysou a v podstate mat cely server pod kontrolov z hociktoreho miesta na remote k dispozicii
Napísať odpoveď