Maturita z INF pascal/C

Ak ste si nevybrali z kategórií vyššie, môžete použiť túto časť.
Mr-Freek
Medium Star
Medium Star
Používateľov profilový obrázok

Maturita z INF pascal/C

Príspevok od používateľa Mr-Freek »

Zdravíčko,
u nás na škole je výučba informatiky na katastrofálnej úrovni. Preto som sa učil programovať hlavne doma samostatne, začal som s Pascalom ale neskôr som sa dokotúlal k Pythonu ktorý sa mi páčil viac. Teraz nám ale profesor informatiky oznámil že maturitné príklady sa budú riešiť výhradne v Pascale/C a žiadny iný jazyk nie je povolený. Ako sa mám k tejto veci stavať? Písal som do NUCEM ale tu sa skôr pýtam o radu či je pre mňa "potrebné" sa učiť syntaxu Pascala aj keď by som mohol ten čas využiť na niečo iné (to niesú len kecy ozaj sa učím iné veci :D). Poprosil by som teda o názory ako sa mám k tomu postaviť. Mne to totiž príde ako neflexibilný a nezmyselný režim keďže tie isté zadania by som vyriešil v Pythone, ale možno to v konečnom dôsledku hlúposť nie je a nerád by som sa choval ako arogantný debil a rebeloval používaním pythona len kvôli svojmu názoru ktorý vôbec nemusí byť správny :) Ďakujem.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Re: Maturita z INF pascal/C

Príspevok od používateľa 94jakub »

Tak sa neuč Pascal ale C, keď je povolený aj ten.
Aspoň niečo ste sa v škole učiť museli a to bolo asi v Pascale nie?
Načo sa pýtaš, či je to potrebné? Očividne je, keď inak asi nespravíš maturitu.

Aspoň si zvykneš na prvé predmety na vysokej škole, kde si jazyk poväčšine tiež nevyberieš.
Mr-Freek
Medium Star
Medium Star

V škole sme sa neučili dokopy nič :) bohužia. S tým C to napadlo aj mňa ale chcel som sa venovať rôznym odvetviam informatiky (aktuálne linux a sql) aby som zistil čo ma baví a pochytil určite potrebný rozhľad. Ak beriem C ako nadstavbu nad python alebo pascal tak to sa môžem učiť aj potom na vysokej alebo vo voľnom čase po maturite. Maturita je časovo dosť náročná keďže som si k tomu nabalil ešte ďalšie veci a preto ma neskutočne vytáča že niečo čo som mohol mať totálne bez roboty sa stáva ďaľšou prekážkou. Moja otázka či je to potrebné nebola smerovaná na maturitu ale na ďalšie štúdium resp. prácu, dá mi to niečo keď si prejdem syntax pascalu ak už viem python na istej úrovni?

Neporovnával by som vysokú školu a moju školu, resp. informatiku na škole. Je to hanba, bieda a strach. Určite by som neprotestoval keby odo mňa vyžadovali niečo čo sme sa učili, taký niesom.
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Kde je potom problém? Nezostáva ti nič iné ako sa naučiť Pascal alebo C, z ktorých bude užitočnejšie C, tak sa ho proste nauč. Nič, čo sa naučíš nie je naškodu.
Ak vieš ako tak programovať, máš nejaké algoritmické zmýšľanie, tak tu maturitu spravíš bez ohľadu na jazyk.
Mr-Freek
Medium Star
Medium Star

Problém je v tom že ak neovládam konkrétne pascal tak nezmaturujem a "naučiť" sa príkazy aby som napísal fungujúci program. Práveže mi ostáva spravi niečo iné, môžem si vydupať u riaditeľky aby sa to zmenilo. Možno sa mi to podarí a možno nie ale najprv chcem počuť názory iných, vždy existuje viac ako jedno riešenie :)
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Tak si to choď vydupať, čo očakávaš od nás? Aj keď ja osobne si myslím, že to nezmeníš, lebo ak máte takú katastrofickú informatiku teraz asi nie je záujem zo strany vedenia niečo zlepšovať, takže sa riaditeľka opýta učiteľa, či by to bolo možné a jemu sa nebude chcieť riešiť python, tak povie že nie.
Ale ak myslíš, že máš šancu to zmeniť, tak potom plne do toho.

"Naučiť" sa príkazy na úroveň maturity ti bude trvať 3 dni aj s napísaním, všetkých úloh, ktoré tam môžu byť. Samozrejme v prípade, že teda vieš programovať a vymyslieť dané algoritmy. Pokiaľ to nezvládneš ani v pythone, tak problém nie je v jazyku. Naopak, ak zvládneš ten algoritmus bez problémov vymyslieť v hlave, bez konkrétnej syntaxe, tak ti môže byť jedno v akom jazyku to píšeš.
Mr-Freek
Medium Star
Medium Star

No tu som očával presne niečo také ako si napísal v poslednom príspevku, či je to normálna situácia a mám ísť s prúdom alebo je to naozaj blbosť a mám to skúsiť vydupať. Napísať tie zadania v pythone je primitívne, 2 minútové a pár riadkové algoritmy. Treba mať ale samozrejme aspoň trošičku toho algoritmického myslenia už nacvičeného :) vidím aký s tým majú problém spolužiaci čo sa doma neučili totiž to. Ďakujem za odpoveď :)
94jakub
Guru wannabe
Guru wannabe
Kontaktovať používateľa:

Situácia je to bežná na dosť školách si myslím. Zo všetkých tu na fóre ty poznáš najlepšie situáciu na škole a teda asi vieš najlepšie zhodnotiť, či máš šancu to zmeniť alebo nie. Najlepšie by bolo keby si nebol sám ale bolo by vás viac. Ale ako som písal aj nie je vôľa od učiteľa a vedenia, čo asi nie je vzhľadom na aktuálny stav informatiky aký si opísal, tak sa im to nebude chcieť riešiť kvôli jednému študentovi.

Pokiaľ tie algoritmy vieš rýchlo vymyslieť(do maturity ich budeš vedieť už aj naspamäť), tak ti nemôže robiť problém sa to za týždeň(aj to len ak si lenivý) naučiť v hocijakom jazyku. A ak budeš pokračovať v informatike ďalej tak C budeš aj tak určite potrebovať(možno nie ja 100% ale na 95%).
Mr-Freek
Medium Star
Medium Star

Vôla by bola ale napr. matikáry sa u nás vystriedali za posledné roky vystriedali dvaja nový a obaja boli.. no dalo by sa to zhrnúť tak že im chýbal dar učenia ale aj vedomosti ktoré by mohli podať ďalej (mňa naštastie učí stará škola ktorá vie čo robí). Takže s učiteľmi je to ťažko a podľa mňa sú radi že informatika majú.

Skúsim ale teda vyvolať vzburu a niečo poriešiť a ak nič tak sa pustím pomaličky do C. Ďakujem :)
Napísať odpoveď