ZŤP parkovanie nároky a práva

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Masaker
Medium Professional
Medium Professional
Používateľov profilový obrázok
Kontaktovať používateľa:

ZŤP parkovanie nároky a práva

Príspevok od používateľa Masaker »

Zdravím, stala sa nám na sídlisku blbá situácia. v rade kde predtym parkovalo cca 12 aut vytvorili ZŤP miesta.
Skončilo to tak, že sú 3ZŤP na ŠPZ + 2 voľné ZŤP. takto tu zaparkujú ešte 4 autá s tým že štvrtý už zasahuje do večne voľných ZŤP.
otázky: 1. Na koľko parkovacích miest má nárok JEDEN invalid? 2.Je to obmedzené poruchami pohybu? alebo keď je niekto ZŤP aj preto lebo mu schádza nechet na palci ruky, má automaticky nárok aj na parkovanie?

Je tu problém , že reálny ZŤP je jeden človek ale ten má dve autá tak má dve parkovacie miesta. Duhý privilegovaný ani ZŤP nie je , má len preukaz, ktorý sa tu bohužiaľ dal vybaviť.
Je miesto viazané na poruchy pohybu? je horné ohraničenie počtu vozidieL? alebo keď si fešák nakúpi áut na celú ulicu, tak parkuje iba on? Je možné podať podnet na prehodnotenie percentualnej miery invalidity? pretože väčšieho športovca ako je osoba, ktorá si vybavila invaliditu som ešte nevidel. A to športuje verejne kde tú osobu všetci vidia.

Chorobu nezávidím, len je divné že jeden ivalid má dve autá a dve miesta a je divné že polmaratónec má rovnako ZTP miesto. dakujem
heker
Redeemer
Redeemer

Re: ZŤP parkovanie nároky a práva

Príspevok od používateľa heker »

ZTP si aj ked ti odidu oblicky, to nie je o pohybe. Auto by malo byt asi len jedno, treba zistit na obvodnom (okresnom) urade, tusim to oni vybavuju. Parkovat na ZTP sa moze len vtedy, ak je v aute osoba ZTP - to znamena, ze volne ZTP miesta neviazane na SPZ mozno vyuzit len s osobou s preukazom ZTP a kartickou ZTP na aute. Osobne auta ZTP su pred bytom urcene vyhradne majitelovi bytu+parkovacieho miesta a je k nemu uvedena aj SPZ auta s povolenim ZTP.

Takze ak niekto zaparkuje na ZTP len preto, ze jeho dedo ma preukaz ZTP za oknom a dedo pritom zije rok v ustave, tak tam nema co parkovat. Lenze neviem si predstavit to dokazat pri zavolani policie, on moze argumentovat, ze ma povolenie a ze tu osobu ZTP vysadil, pretoze isiel na navstevu niekde do tohto panelaku.

Opravte ma, ak sa mylim.
sundevil
VIP
VIP

Príspevok od používateľa sundevil »

V skratke: ZTP preukaz automaticky neznamena karticka na parkovanie (parkovaci preukaz). Na to su urcene podmienky. Aut moze mat kolko len chce, tak ako hocikto iny. Otazne je kolko parkovacich preukazov ma vydanych. Normy urcuju kolko miest na parkovanie pre ztp musi byt vybudovanych. Zial na starych sidliskach sa na to kaslalo. Prehodnotenie je po prvom roku invalidity, neskor uz nie a neviem v akom svete zijes, ze chces niekoho posielat na prehodnotenie len tak pre parkovanie.
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michaelo »

Tak nejak, ZTP neznamena ze moze parkovat na ZTP miestach. Ja som mal ZTP aj s parkovacim preukazom, ale to preto, ze som nosil cez 8 rokov nemecke barle a nemohol som sa realne daleko pohybovat. Mama je napr po operacii krcnej chrbtice a ma ZTP no nema parkovaci preukaz, takze nemoze parkovat na ZTP miestach.

Dalsia vec: Dostavas iba jeden preukaz ktory musis mat v danom aute inak dostanes papucu. Ak ho mas v jednom a druhom nie a daju ti policajti papucu na druhe auto a mal by si poje*** ak pridu na to ze oba auta su tvoje a mas len jeden preukaz (tiez zalezi na policajtovi), mohol by si to jedno preparkovat mimo ZTP miesta a hodit preukaz do druheho, no je to skor taky oj*b systemu. Asi tak nejak.

Este jedna vec: ZTP miesta su sirsie ako normalne parkovacie miesta, ak niekto zo ZTP miesta zasahuje na ine parkovacie, tak to mas to iste ako ked ty zaparkujes krizom cez dva miesta (na pokutu).

sundevil napísal:Prehodnotenie je po prvom roku invalidity, neskor uz nie...
Toto nie je pravda, ja som chodil na prehodnotenie kazde 2 roky a kvoli invalidnemu to mam tiez rovnako (kazdy rok az kazde dva roky). Aby si nemusel uz vobec ist na prehodnotenie by si musel mat chorobu ktora sa uz nikdy nedokaze vyliecit a ani ti nedokazu pomoct.
sundevil napísal:... a neviem v akom svete zijes, ze chces niekoho posielat na prehodnotenie len tak pre parkovanie.
Suhlasim, toto je podla mna naozaj pekne velke svinstvo. Vobec nemusis vediet co tej osobe realne je ze ma ten preukaz. Mas nejake realne potvrdenie ze si to vybavil? Ak nie, daleko nepochodis, iba ho naseries a podla toho aky to je typ cloveka, sa ti to nemusi vyplatit.
energy00
King
King

Príspevok od používateľa energy00 »

Taktiež by ZŤP mala byť osoba bývajúca na danej adrese. Nieže ja som kúpil výhodne auto, ktoré je písané na môjho otca, ktorý žije v dedine za mestom a teraz veselo využívam jeho preukaz, aj keď osoba ZŤP nieje vo vozidle/na danej adrese. Opravte ma, ak sa mýlim.
Pre príklad uvediem:
Môj otec je tiež ZŤP, auto je registrované v Dialničnej spoločnosti, aby mohol bezplatne využívať diaľnice. No keď mu zoberiem auto a nesedí pri mne, tak ma za to kľudne môžu pokutovať, lebo ja nemôžem tento preukaz využívať.
Tým som chcel povedať len toľko, že kým nevieš podrobnosti o daných ľuďoch a registrovaných autách, tak ťažko niečo riešiť. A nie posielať niekoho na posudkové :)
Michaelo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Michaelo »

Kludne ho pouzivat mozes, ak tam je ten preukaz tak povies: je to otcove auto, idem mu nieco kupit, na ZTP miestach neparkujem. A ak vidia auto odparkovane na ZTP mieste tak zasa nemaju ako viediet kto ho soferoval a aby pri nom cakali aj nielko hodin? To zas nie.
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

A musí byť nutne na ZŤP osobu napísané auto, ak chce vlastník využívať ZŤP "výhody"? Moja babka je totiž ZŤP (ťažká osteoporóza) a otec ju dosť často vozí po vyšetreniach, ale samozrejme auto má písané na seba, nie na babku. Môže v takomto prípade požiadať o ZŤP parkovací preukaz alebo nie?
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

Nemusi byt majitelom auta, kukaj sem http://www.upsvar.sk/socialne-veci-a-ro ... e_id=12972
Trussardi
Darca
Darca

Príspevok od používateľa Trussardi »

minule som videl stat na invalidnom mieste cierne bavo 2dv spz jak mafian mal tam nalepku vozickara, neviem mozno aj bol ale zvyknu to zneuzivat a to nie je pekne
Napísať odpoveď