Linux?
Re: Linux?
Hm tak to by som povedal, ze vsetko co by ti islo na tom nb pod windows ti urcite nepojde hladko na elementary. Myslim teraz na mozne problemy s wifi alebo inymi ovladacmi hw atd. Ale o tom je linux. Ak sa vykytne problem vygooglis riesenie, pustis terminal a ides. [emoji6]
No veď preto ma to baví s ním pracovať
.
-
hrban
Addict
- Kontaktovať používateľa:
len práve neviem prečo musíte začínať s takým kreténskym distrom ako je elementary. Odporúčam ubuntu/kubuntu/xubuntu, majú najsilnejšie fóra a sú blbovzdorné, OS je pekne vyladený a zatiaľ som sa nestretol, že by niečo nešlo hneď po nainštalovaní. Iné odnože majú často problémy s wifi, zvukom etc.
Prečo by to bolo kreténske distro? Ja som s Ubuntu zatiaľ mal len problémy
Tak, ani Ubuntu není bezchybné tiež, ale je pravda, že je s ním najmenej problémov. Odkedy sa zaujímam o linuxy, tak som vystriedal 3 rôzne zostavy PC a niekoľko linux distro, od Ubuntu cez Mint, Fedoru, openSuse až po až po arch a môžem len potvrdiť, že s Ubuntu je problémov najmenej 
Prosím o radu. Chcem nainštalovať na netbook lubuntu ale ked dám inštaláciu tak sa dostanem ku kroku kde si zvolím, že chcem inštalovať vedľa windows 7. Toto som cchel dual boot ale keď dám pokračovať tak píše pokračovanie po reštartovaní. Dám reštartovť ale zase mi len nabootuje tú úvodnú obrazovku kde si vyberám vyskúšať lubuntu, inštalovať atĎ. Nepustí ma to do inštaláce stále to len reštartuj a nič.
-
Fabo
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
a ked restartujes a vyberies z pocitaca usb alebo z coho to instalujes?
No tak nechal som to tak lebo som nemal čas ale včera som na naebal a naformátoval disk a dal len čisto lubuntu. Zatiaľ frčí super neporovnateľne rýchlejšie ako pod win7. 
Ahojte znova.
Kúpil som si nový notebook HP probook 450 g2. Mám tam predinštalovaný Windows 8.1 ale jr to hrúza. Už mám aj nejaké tie skúsnosti s linuxom hlavne s Ubuntu+jeho derivácie, tak by som chcel nejaký linux aj na tento book.
Hlavne aby bol OS čo najrýchlejší, jednoduchý a s pekným grafickým rozhraním. Asi najviac sa mi páči GNOME 3.16 rozhranie. Akú by ste mi odporúčali distribúciu? Arch vyzerá veľmi rýchli a môžem si tam dať rozhranie aké chcem no tá inštalácia asi bude náročnejšia ale aj Manjaro je dosť chválený pre rýchlosť a stabilitu.
Kúpil som si nový notebook HP probook 450 g2. Mám tam predinštalovaný Windows 8.1 ale jr to hrúza. Už mám aj nejaké tie skúsnosti s linuxom hlavne s Ubuntu+jeho derivácie, tak by som chcel nejaký linux aj na tento book.
Hlavne aby bol OS čo najrýchlejší, jednoduchý a s pekným grafickým rozhraním. Asi najviac sa mi páči GNOME 3.16 rozhranie. Akú by ste mi odporúčali distribúciu? Arch vyzerá veľmi rýchli a môžem si tam dať rozhranie aké chcem no tá inštalácia asi bude náročnejšia ale aj Manjaro je dosť chválený pre rýchlosť a stabilitu.
Manjaro je dosť zastaralé čo sa balíkovej výbavy týka a celkovo si nemyslím, že je Arch vhodný pre neznalého užívateľa. Osobne síce používam Antergos, čo je podobne ako Manjaro distribúcia založená na Arch Linuxe, no bez znalosti terminálu sa tam nezaobídeš.
Pokiaľ si zvyknutý na Ubuntu, vyhovuje ti a nemal si s ním problémy, môžeš pri ňom ostať. Každopádne, pokiaľ chceš niečo rýchle, zvoľ si nenáročnejšie prostredie oproti GNOME, napríklad XFce. Samozrejme, prostredie si môžeš na hocijakej distribúcii nainštalovať podľa seba.
Pokiaľ si zvyknutý na Ubuntu, vyhovuje ti a nemal si s ním problémy, môžeš pri ňom ostať. Každopádne, pokiaľ chceš niečo rýchle, zvoľ si nenáročnejšie prostredie oproti GNOME, napríklad XFce. Samozrejme, prostredie si môžeš na hocijakej distribúcii nainštalovať podľa seba.
Asi vyskúšam Kubuntu s kde plasma 5 alebo ubuntu s gnome. Inak ja nemám problém ak by sa trebalo naučiť aj s terminálom pracovať
. Ja len že nemám ssd disk tak som chcel niečo rýchle ale aj pekné. Pokukujem aj po solus operating system. Inak na Arch sú nejaké dobré návody?
Najlepším zdrojom informácií ohľadom Arch Linuxu je ich wiki: https://wiki.archlinux.org/index.php/Be ... C4%8Cesky)
Na jednoduché nainštalovanie Archu, ale prípadne môžeš použiť aj Evo/Lution, čo je Live CD s inštalačným skriptom pre Arch, ktorý ťa prevedie inštaláciou bez toho aby si musel manuálne zadávať príkazy. Pre používanie Archu je však lepšie vedieť používať Linuxový terminál.
Na jednoduché nainštalovanie Archu, ale prípadne môžeš použiť aj Evo/Lution, čo je Live CD s inštalačným skriptom pre Arch, ktorý ťa prevedie inštaláciou bez toho aby si musel manuálne zadávať príkazy. Pre používanie Archu je však lepšie vedieť používať Linuxový terminál.
Potreboval by som radu. Už dlhšie používam Ubuntu a som celkom spokojný ale rád by som prešiel na Gnome Shell. Ale neviem aké distro zvoliť. Hlavne sa rozhodujem medzi Ubuntu Gnome a Fedora 23. Na linux som prešiel hlavne kvôli rýchlosti a aj boot je oveľa rýchlejší ako na windowse. Poraďte mi čo najsvižnejšie distro s gnome shell 3.18. Fedora je original s gnome tak asi by bola najvhodnejšia ale čo čítam recenzie tak je dosť pomalá oproti ubuntu.
Gnome si môžeš jednoducho doinštalovať aj sám, do svojej súčasnej distribúcii.
A potom pri prihlasovaní zvoliť dané prostredie.
Zdroj: Install GNOME Desktop Ubuntu 15.04 @ askubuntu.com
Kód: Vybrať všetko
sudo apt-get install ubuntu-gnome-desktop # zvoliť "gdm" pokiaľ sa bude pýtať
sudo service gdm restartZdroj: Install GNOME Desktop Ubuntu 15.04 @ askubuntu.com
Len či by to bolo stabilné. Rád by som tam dal gnome shell 3.18.
Neviem síce, prečo chceš verziu 3.18, ale je pravda, že tú nájdeš len vo Fedore 23 z uvedených distribúcií. Ubuntu GNOME 15.10 má 3.16 a rovnakú verziu si nainštaluješ, pokiaľ máš Ubuntu 15.10 (wily). Verzia 3.18 sa nachádza až v repozitároch pre Ubuntu xenial.
So stabilitou by ale podľa mňa problém byť nemal, keďže sa jedná o stable balíčky. Samozrejme však nedostaneš naservírovanú rovnakú konfiguráciu ako v Ubuntu GNOME alebo ako vo Fedore.
Je už len na tebe, či nainštaluješ a odskúšaš Gnome na tvojej súčasnej inštalácii alebo sa hneď budeš zaoberať hľadaním inej distribúcie s Gnome.
Medzi ďalšie distribúcie obsahujúce Gnome patria napríklad openSUSE, Mageia, Korora (Fedora-based), CentOS alebo mnou obľúbený Antergos (viac na distrowatch). Tieto distribúcie sú však od Ubuntu dosť odlišné.
So stabilitou by ale podľa mňa problém byť nemal, keďže sa jedná o stable balíčky. Samozrejme však nedostaneš naservírovanú rovnakú konfiguráciu ako v Ubuntu GNOME alebo ako vo Fedore.
Je už len na tebe, či nainštaluješ a odskúšaš Gnome na tvojej súčasnej inštalácii alebo sa hneď budeš zaoberať hľadaním inej distribúcie s Gnome.
Medzi ďalšie distribúcie obsahujúce Gnome patria napríklad openSUSE, Mageia, Korora (Fedora-based), CentOS alebo mnou obľúbený Antergos (viac na distrowatch). Tieto distribúcie sú však od Ubuntu dosť odlišné.
Tak čo som si pozeral na nete veci tak fakt 3.18 je len fedora tak nič kašlem nato. Asi aj ostanem pri distrach založených na debiane a dosť rozmýšľam že si nainštalujem rovno debian. Ako je to zo stabilitou debianu a kompatibilitou pre hw?
Mageia, Antergos a možno aj iné čo som spomenul majú 3.18, ale je to tak, že niesú založené na debiane. S debianom na tom určite s kompatibilitou a stabilitou nebudeš horšie, no nebudeš tam mať všetko, ako v prípade Ubuntu a veľa vecí aj driverov si budeš pravdepodobne musieť vyriešiť sám. Skutočne je pre teba tak dôležitá tá nová verzia?
Nie práveže to je jedno aký gnome tam bude hlavne nech tam idú nejaké pekné témy ako Arc a hlavne nech to je stabilné. Plus samozrejme nejaké programy ako libre office 5, steam atď. Nemám žiadne skúsenosti s inými distrami ako založenými na debiane. Veľmi som rozmýšľal o fedore ale to asi funguje inak ako ubuntu a nvm ako by som vyriešil nejaké problémy s wifi a pod. Radšej nech čakám dlho na update programov a je o stabilné a všetko nech ide ako má. Gnome shell chcem hlavne preto, že je menej náročné ako unity a celé je to také celistvé, uhladené.
//autoeditácia príspevku (23 Nov 2015, 15:05)
Prosím surne o radu. Na hp probook 450 som nainataloval ubuntu gnome všetko prebehlo v poriadku ale po restartovani mi nechce systém nacitat z hdd. Stále píše že sa nenaslo zariadenie. Boot z usb ide v poriadku ale z hdd nejde :'(.
//autoeditácia príspevku (23 Nov 2015, 15:05)
Prosím surne o radu. Na hp probook 450 som nainataloval ubuntu gnome všetko prebehlo v poriadku ale po restartovani mi nechce systém nacitat z hdd. Stále píše že sa nenaslo zariadenie. Boot z usb ide v poriadku ale z hdd nejde :'(.
A keď nabootuješ z USB HDD vidíš? Nepošahal si niečo v nastaveniach bootovania?