Najvyhodnejsia moznost pre studenta (s.r.o./zivnost)?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
iWin
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Najvyhodnejsia moznost pre studenta (s.r.o./zivnost)?

Príspevok od používateľa iWin »

Ahojte,

Chcel som sa zatial orientacne informovat ake mam ako student (ktory nechce prist o status studenta) moznosti v ramci zivnosti/s.r.o

Obcas sa mi naskytne prilezitost privyrobit si v digitalnom svete (weby) a chcel by som vediet ako to je mozne zoficialnit tak aby to bolo pre mna co najvyhodnejsie

Myslim, ze ako student nemozem byt zaroven zivnostnik bez toho aby som stratil status studenta, alebo nie?

Co sa tyka s.r.o. tak tam je to ako? Byt platca DPH/Nebyt platca DPH?

V podsate co je pre mna dolezite je aby som bol schopny vystavovat fakturu a mat co najmensie opletacky s uctovnictvom a hlavne sa vyhnut nejakym "licenciam" (Ak sa to teda vobec da), inymi slovami odvadzat len tolko, kolko realne zarobim.

Mam aj moznost to dat na niekorych clenov rodiny, no z hladiska nejakeho brandingu a podobne by som preferoval vlatny nazov.

Dik za info :)
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Re: Najvyhodnejsia moznost pre studenta (s.r.o./zivnost)?

Príspevok od používateľa Fabo »

s.r.o. v zahranici?
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Pri zivnosti platis vzdy, ci zarabas alebo nie, platis odvody v podobe socialky a zdravotky, to je skoro 200 eur mesacne. Prvy rok si vari oslobodeny od socialky, ale aj tak. A ked bude zarabat viac, tak sa ti budu dvihat aj odvody. Pri spolocnosti s.r.o. to mas jednoduchsie, tam je viacej moznosti, moznost ciastocneho uvazku, znizit tym odvody, naklady do firmy znizujuce zaklad dane (to sa aj aj u zivnostnika, pokial nemas pausalne vydavky) a ine... Pri sro rucis do vysky zakladneho imania, pri zivnosti rucis svojim majetkom. Platcom DPH sa nestanes automaticky, az po prekroceni obratu necelych 50 tisic eur za poslednych 12 mesiacov alebo mozes o to poziadat, ale pri ziadosti mozu od teba vyzadovat vypisy z uctu, zmluvy, zmluvu o buducej zmluve na nejaku zakazku, pripadne ti daju zabezpeku par tisic eur (ak to neodvolas, tak sa stavas platcom DPH aj ked si neuhradil zabezpeku, tu si ale budu vymahat cez exekuciu).

Z toho pohladu by som to videl na sro, je to vyhodnejsie. Avsak pri sro ti bude treba uctovnika - mesacne vykazy na zdravotku, socialku, mzdy..., cize to su peniaze naviac. Kazdopadne sro mozes napisat na rodicov, po skole si ju prepises na seba.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

Ak si student a je to obcasna praca, tak jestvuje dohoda o brigadnickej praci studenta (co neviem ci je v tvojom pripade mozne).
Sice dane platis, ale mozes si poziadat o ich vratenie (a ked si student tak ti ich vratia).

Alebo som pocul, ze niektory ludia to riesili tak, ze predali licenciu na softver, ktory vytvorili a tym sa vyhli tym veciam s uctovnictvom a danami.
Awattar
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa Awattar »

Ahoj, hojko to opisal dobre..

Tiez som potreboval fakturovat, siel som do sro.

Najvyhodnejsie riesenie si nezakladat nic ak to netreba.. budes mat zbytocne poplatky, odvody, uctovnictvo..

Urcite chod ako neplatca dani, vtedy si mozes nastavit uctovnictvo na pol rok/rok, keby si bol platca tak ako pisal hojko, musel by si si kazdy mesiac platit uctovnicku. Ked zarobis viac ako 50 000 rocne, stavas sa platcom.

Ak by som ti mohol poradit, ak mas niekoho znameho, kamarata, rodinu, proste niekoho blizkeho kto ma sro, dohodnite sa ze ta zamestna na nejaky ciastocny alebo nejaky iny uvazok, napr 100 eur (papierovo), on si napise do zivnosti firmy nieco v zmysle vyroby webov, dizajn, kodovanie (5e zivnost jedna) a moze za teba vystavovat faktury, resp jeho firma.. Dojdu mu na ucet peniaze, tie ti da.. ohladne odvadzani dani sa da vytvorit nejak kompromis.. Tym vlastne si nebudes musiet platit rozne odvody, uctovnicku, riesit si firmu, zakladne imanie, podnikatelsky ucet, firmu ktora ti zalozi firmu (300E), peciatky a tak dalej...

Tak to bolo mne vysvetlene ako jedna z moznosti, ked sa mylim opravte ma... Ja som siel do srocky, lebo to bola len otazka casu a vedel som ze skor ci neskor si ju budem musiet zalozit.
iWin
Light Professional
Light Professional

Príspevok od používateľa iWin »

Dakujem za rekacie.

Tiez mi pride najschodnejsia cesta ta sro na zaklade toho co ste pisali.

jasne, ze je to najvyhodnejsie neriesit ale keby narazim na niekoho kto to vyslovene vyzaduje tak to bude neskoro riesit a pri vacsich projektoch to podla mna moze sluzit ako doklad pre obe strany keby sa uz riesia aj nejake zmluvy a tak....

A ked uz ten niekto ma na seba sro tak predpokladam, ze moze mat dalsiu ci? Vyplyva z toho nieco okrem toho uctovnicvtva a teda nejakych tych prvoynch vkladov/poplatkov. Chcem ist touto cestou preto aby som to mohol ked uz bude situacia vhodna prepisat na mna a zaroven som taky brand identity junkie, je dolezite pre mna aby na papieroch ci uz zmluvy/faktury figuroval nazov spolocnosti.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Nedavno som cital, ze jedna osoba moze mat dve firmy samostatne. Ak chces tretiu firmu, musis tam mat uz spolocnika. Ak som dobre pochopil ten clanok, ovsem.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

heker: nikdy som o nicom takom nepocul.

iWin: nevidim nejaky zvlastny dovod preco by si to nemal dat rovno na seba.
sharky-no
King
King

Príspevok od používateľa sharky-no »

Bol som student a zivnostnik zaroven.

Prvy rok neplatis odvody a ani nemusis (ale mozes) platit preddavky na zdravotku. Cize v podstate mas mesacne nulove naklady.

Avsak ked podas danove priznanie, a uz nebudes student, zdravotka si od teba vypyta alikvotnu ciastku za vsetky faktury, ktore si vystavil. Neviem presne ako to rataju, ale mna to velmi nepotesilo ked mi prislo zaplatit 400euro zrazu ako nedoplatok :) Preto mesacne platit 10-20 euro (zalezi od toho kolko budes zarabat) je myslim mensi pain in the ass..

No a po roku teda zacinas platit odvody, ked rocne nezarobis viac nez dajme tomu 6-7000 euro (neviem presnu sumu, mozno je aj vyssia), tak sa ti odvody zvysovat nebudu, a budes platit stale okolo 137 euro.. 1. danove by som si na tvojom mieste odlozil a podal oneskorene a ziskas dalsie 3 mesiace bez odvodov, pretoze ti ich musia vyratat z danoveho priznania, ktore im pride neskor :)

Stale som zivnostnik, no buduce danove mi urcite zvysi tie socialne odvody, tak si este aj ja o 3 mesiace zas odlozim danove, aby som nejake to euro usetril.

Preco stale nie som sro? Nemam stabilne vydaje, ktore by som si mohol zaratat do uctovnictva. (nemam ani auto, takze ani posraty benzin si tam neviem dat :lol: ) obcas si kupim nejaku elektroniku, ale aj ta by mala suvisiet s podnikanim, aby si si ju mohol dat do nakladov. Pri s.r.o su dolezite vysoke naklady, aby si neplatil velku dan. Tak isto platis aj danovu licenciu. Platis uctovnicku, ak nemas nejaku v rodine. Nemozes vyberat peniaze z uctu len tak hala bala, lebo ten ucet je firemny a nemozes si ist za neho len tak kupit chleba. (samozrejme ze sa to da oklamat, ale uz musis hladat sposoby ako to spravit) Celkovo, ked si sro, tak si myslim, ze mas ovela viac sposobov ako odrbat stat, a preto to je asi vyhodnejsie. Ak vsak na to nemas zaludok, tak to nemusi byt top riesenie pre teba.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Fabo nasiel som k tomu popisane. Tak nie dve, ale su to tri jednoosobove sro, ktore mozes mat. Potom uz musis mat spolocnika. Tu je o tom - http://www.bencik.sk/internetova-pravna ... e-eserocky
BX
Addict
Addict

Príspevok od používateľa BX »

O s.r.o. by som ani neuvažoval. Administratívne je to mnohonásobne zložitejšie a v tvojom prípade úplne zbytočne.

Ak máš príležitostné príjmy od fyzických osôb/menších firiem, tak jednoznačne živnosť, neplátca dph. Mala by existovať aj hranica pár (asi 2) tisíc eur ročne, ktoré ak neprekročíš, nepotrebuješ ani to (teda aspoň v ČR to tak je).
Že v živnosti ručíš celým majetkom je úplne jedno. Jednak ho ako študent veľa nemáš a pri pár faktúrach v stovkách, max tisíckach eur sa ti nič hrozné nestane (ak nie si debil, nebudeš podvádzať apod).

Ak zvykneš pracovať pre firmy, tak by bolo najlepšie keby ti dali dohodu (o vykonaní práce/pracovnej činnosti/brigáde). Vtedy nemusíš vôbec nič.

Btw. to čo chceš robiť je obyčajný freelancing a freelancery majú typicky len živnosť, pretože je to najjednoduchšie a stačí to.
Napísať odpoveď