Bol som student a zivnostnik zaroven.
Prvy rok neplatis odvody a ani nemusis (ale mozes) platit preddavky na zdravotku. Cize v podstate mas mesacne nulove naklady.
Avsak ked podas danove priznanie, a uz nebudes student, zdravotka si od teba vypyta alikvotnu ciastku za vsetky faktury, ktore si vystavil. Neviem presne ako to rataju, ale mna to velmi nepotesilo ked mi prislo zaplatit 400euro zrazu ako nedoplatok

Preto mesacne platit 10-20 euro (zalezi od toho kolko budes zarabat) je myslim mensi pain in the ass..
No a po roku teda zacinas platit odvody, ked rocne nezarobis viac nez dajme tomu 6-7000 euro (neviem presnu sumu, mozno je aj vyssia), tak sa ti odvody zvysovat nebudu, a budes platit stale okolo 137 euro.. 1. danove by som si na tvojom mieste odlozil a podal oneskorene a ziskas dalsie 3 mesiace bez odvodov, pretoze ti ich musia vyratat z danoveho priznania, ktore im pride neskor
Stale som zivnostnik, no buduce danove mi urcite zvysi tie socialne odvody, tak si este aj ja o 3 mesiace zas odlozim danove, aby som nejake to euro usetril.
Preco stale nie som sro? Nemam stabilne vydaje, ktore by som si mohol zaratat do uctovnictva. (nemam ani auto, takze ani posraty benzin si tam neviem dat

) obcas si kupim nejaku elektroniku, ale aj ta by mala suvisiet s podnikanim, aby si si ju mohol dat do nakladov. Pri s.r.o su dolezite vysoke naklady, aby si neplatil velku dan. Tak isto platis aj danovu licenciu. Platis uctovnicku, ak nemas nejaku v rodine. Nemozes vyberat peniaze z uctu len tak hala bala, lebo ten ucet je firemny a nemozes si ist za neho len tak kupit chleba. (samozrejme ze sa to da oklamat, ale uz musis hladat sposoby ako to spravit) Celkovo, ked si sro, tak si myslim, ze mas ovela viac sposobov ako odrbat stat, a preto to je asi vyhodnejsie. Ak vsak na to nemas zaludok, tak to nemusi byt top riesenie pre teba.