Zrak, oči a PC - dioptrie, šošovky, okuliare, starostlivosť
-
K-u-b-i-a-k
Addict
Re: Zrak, oči a PC - dioptrie, šošovky, okuliare, starostliv
Čím čistíte okuliare ? Jak skúšam tak skúšam stále mám šmuhy na sklách. Poradte niečo 
Vraj saponát, voda na odstránenie mastnoty a potom utierka z mikrovlákna..
Teraz mi v optike tak kázali umývať okuliare, nikdy nasucho, pretože na sklách môžu byť čiastočky prachu tým ich rozotieram po skle a môžu poškrabať sklo, poškodiť nejakú vrstvu na skle. Keď som jej hovoril, že som používal vlhčené utierky z Lidla, tak sa zhrozila..

Teraz mi v optike tak kázali umývať okuliare, nikdy nasucho, pretože na sklách môžu byť čiastočky prachu tým ich rozotieram po skle a môžu poškrabať sklo, poškodiť nejakú vrstvu na skle. Keď som jej hovoril, že som používal vlhčené utierky z Lidla, tak sa zhrozila..
ja utieram do trička, kým je čisté
bavlna je fajn čistidlo. a šmuhy nemám. škrabance zatiaľ neregistrujem. tie dva som si vyrobil inak
občas to prebehnem jarovou vodou a utieram do čistej papierovej vreckovky. aj ked v nej môže byť sem-tam tiež niečo škrabajúce. A nosievam v batohu handričku z mikrovlákna, to je super vec na okuliare 
-
K-u-b-i-a-k
Addict
Ja ich mám pár dní a pozorujem vo svetle "škrabance". Ale to musím pozerať do svetla lampy. Čítal som o tom pár diskusii na nete a písali tam aj ľudia ktorí majú odolnejšie sklá, ale že tak či tak sa to škrábe. Strašne si potrpím na také hovadiny, musím to nejak stráviť 
Ja mam tiez skrabance na sklach, ale pozeram sa mimo nich

-
K-u-b-i-a-k
Addict
Tak ja keď mám okuliare na očiach nevidím ich. Len keď ich utieram a všimnem si to ak ich mám oproti lampe. Len ma zarazilo že už tam niečo také pozorujem po pár dňoch.
//autoeditácia príspevku (26 Jan 2016, 21:14)
Máte na svojich okuliaroch nejakú špeciálnu vrstvu proti poškrabaniu ? Čítal som na nete o nejakej úprave ktorá sa pri nových sklách dá vybrať. Oplatí sa niečo také ? Mám momentálne obyčajne z tvrdeného plastu a škrabancom sa nedá vyhnúť
//autoeditácia príspevku (26 Jan 2016, 21:14)
Máte na svojich okuliaroch nejakú špeciálnu vrstvu proti poškrabaniu ? Čítal som na nete o nejakej úprave ktorá sa pri nových sklách dá vybrať. Oplatí sa niečo také ? Mám momentálne obyčajne z tvrdeného plastu a škrabancom sa nedá vyhnúť
čaute chlapi, potrebujem veľmi dobrú radu. Pracujem v práci neustále s počítačom a keď skončím v práci tak som pri ňom doma ešte nejaké 4-5 hodín úplne bežne a keď si to zrátam celkovo som pri počítači viac než 12 hodín denne.
Tento rok ma začali dosť bolieť oči, šiel som k očnému a ten mi diagnostikoval syndróm suchého oka, že si mám kvapkať umelé slzy a jeden gél do oka a že je to civilizačná choroba, lebo všetci teraz pracujú pri počítači. Najlepšie na tom, že nemám slabý zrak, dioptrie mám podľa vyšetrenia 0,25 a 0,5, proste iba ma bolia oči z počítača.
Tie kvapky s gélom mi dosť pomohli, ale aj tak ma bolia a napadlo ma, že si kúpim okuliare k pc. Takže prvá otázka:
1) Aké okuliare k PC používate a načo si dať pri výbere pozor? Prečítal som, že uv a pc filter, i-AMP technológia? Prvý nástrel som dal na alze https://www.alza.sk/kancelarske-okuliar ... 854369.htm
2) Robíte aj očnú gymnastiku? Ak hej akú? Občas pozerám hore dole a potom zo strany na stranu, ale to je fakt, že občas.
3) Aký monitor používate? Ja mám klasické LCD, ale asi iba taký štandard. Sú aj nejaké "špeci" čo sú menej škodlivé?
4) Také veci ako mrkva a čučoriedky na oči? Niekto sype do seba?
Alebo nejaké vitamíny?
Podeľte sa o svoje skúsenosti, lebo cítim, že do 3 rokov budem musieť zmeniť prácu, lebo mám 26, ale tie oči ma fakt dosť bolia a to sa snažím si aj robiť pauzy, ako chodiť po vodu a tak. Ďakujem
Tento rok ma začali dosť bolieť oči, šiel som k očnému a ten mi diagnostikoval syndróm suchého oka, že si mám kvapkať umelé slzy a jeden gél do oka a že je to civilizačná choroba, lebo všetci teraz pracujú pri počítači. Najlepšie na tom, že nemám slabý zrak, dioptrie mám podľa vyšetrenia 0,25 a 0,5, proste iba ma bolia oči z počítača.
Tie kvapky s gélom mi dosť pomohli, ale aj tak ma bolia a napadlo ma, že si kúpim okuliare k pc. Takže prvá otázka:
1) Aké okuliare k PC používate a načo si dať pri výbere pozor? Prečítal som, že uv a pc filter, i-AMP technológia? Prvý nástrel som dal na alze https://www.alza.sk/kancelarske-okuliar ... 854369.htm
2) Robíte aj očnú gymnastiku? Ak hej akú? Občas pozerám hore dole a potom zo strany na stranu, ale to je fakt, že občas.
3) Aký monitor používate? Ja mám klasické LCD, ale asi iba taký štandard. Sú aj nejaké "špeci" čo sú menej škodlivé?
4) Také veci ako mrkva a čučoriedky na oči? Niekto sype do seba?
Podeľte sa o svoje skúsenosti, lebo cítim, že do 3 rokov budem musieť zmeniť prácu, lebo mám 26, ale tie oči ma fakt dosť bolia a to sa snažím si aj robiť pauzy, ako chodiť po vodu a tak. Ďakujem
Okuliare dake z Alzy nepomozu, na suche oci su umele slzy. A mozno dake vitaminy, aj ked o tom dost pochybujem. Takze len tie umele slzyz nic vynimocne u ludi co pracuju s pc.
-
Soviet
Darca
- Kontaktovať používateľa:
Mozes si nainstalovat aplikaciu do PC, ktora ti pripomenie, ze kazdych 20min si dat pauzu aspon 20sek
a raz za hodinu kus viac. Dobra vecicka tiez trochu ulavi ociam
-
Yos
Professional
Stiahni si aplikaciu do PC eyeblink. Je to aplikacia od studenta FIT STU, ktora ti prisposobi jas monitora a vypocita statistiku frekvencie zmurkania, na ktoru ta aj upozorni ako dlho cumis na monitor bez zmurknutia. Aplikacia je zadarmo na par dni, na vyskusanie. Za par eur si ju nasledne mozes kupit a podporit tak studenta. ( Aplikacia funguje cez webkameru )
Popritom napriklad kombinuj s vitaminmi ( C, E ) a zinok.
Popritom napriklad kombinuj s vitaminmi ( C, E ) a zinok.
soviet daj mi názov tej apky prosím ťa, čiže tie okuliare fakt nič? Skôr na ne som sa spoliehal.
-
Soviet
Darca
Elelment: Ja to mam len na pracovnom notasi co je Mac. Tam pouzivam "Time Out" http://www.dejal.com/timeout/
Mne tie okuliare z alzy pomohli znatelne
-
Soviet
Darca
No neviem gogo956. Ja som ich chcel kedysi tiez kupit,ale viacere clanky a nazory aj na hojku ma od toho odhovorili
Napr:
napr: http://www.zive.cz/clanky/vyzkouseno-br ... -a-171282/
Ked su nejake problemy s ocami, tak radsej k ocnemu, ktory ti ked tak spravi brile namieru podla tvojich oci. Vyhodit 80eur za macku vo vreci mi pride zbytocne. Pripadne ked tak uz ked ich tak moc chces ist k ocnemu a potom poslat do Gunnaru svoje info a spravia ti okuliare na mieru.
napr: http://www.zive.cz/clanky/vyzkouseno-br ... -a-171282/
Ked su nejake problemy s ocami, tak radsej k ocnemu, ktory ti ked tak spravi brile namieru podla tvojich oci. Vyhodit 80eur za macku vo vreci mi pride zbytocne. Pripadne ked tak uz ked ich tak moc chces ist k ocnemu a potom poslat do Gunnaru svoje info a spravia ti okuliare na mieru.
Re: Zrak, oči a PC - diopdtrie, šošovky, okuliare, starostli
Ja ich pouzivam dennodenne 8-9 hodin asi druhy rok a zmena je jednoznacna. Do dialky doiopptriem mam na blizko nepotrebujem. Ak niekto potrebuje do blizka tak si musi dat urobit na mieru.
dobre urobil som aspoň prvý krok a nastavil si na obrazovke najväčší jas
doma si budem kupovať nový monitor. Nejaké odporúčania? Aby mal tie filtre na modré svetlo a tak.. ?
-
Soviet
Darca
Na pc si akurat tak nainstaluj flux. Tiez to pomaha.. Hlavne v nadchadzajucich zimnych dlhsich veceroch 
hej ten flux som si už nainštaloval, monitor aký soviet používaš? Riešiš tam aby bol aj šetrný k očiam?
ja som flux nastavil na maximum , keď ho vypnem roztrhne mi to oči tak som si na to zvykol, a je to príjemnejšie vo všetkých smeroch