Zdravím, podľa tohto článku vo všetkých prípadoch by sa mal požívam tvar v množnom čísle čiže boli ste, mali ste a nie bol ste, mal ste.
http://www.milujemeslovencinu.sk/jazyko ... avne-vykat
No veeeľmi často krát vidím že ľudia používajú ten nesprávny tvar a to normálne vidím u vzdelaných ľudí či vysokoškolských pedagogov, lekárov atď. to veľka väčšina robi v tomto chybu alebo tam platí ešte nejaké pravidlo ktoré v článku nie je spomenuté? ďakujem
vykanie- bol ste/boli ste
Re: vykanie- bol ste/boli ste
Robia v tom chybu
-
RATZINGER666
Darca - Príspevky: 8590
- Kontaktovať používateľa:
pridavam sa, v spomenutom clanku je to zhrnute vyborne
Bezna prax, ze to vela ludi neovlada a ciastocne som alergicky na to ked to tak pocujem. Ale co uz s tym, nebudem nikoho poucat, tiez nie som neomylny. Stale lepsie ako zelat uprimnu sustrast 

Pane, kde ste bol? Kto tak vyká, ten je vôl. Každý, kto je zo slovenskej školy, vyká pekne, pane, kde ste boli?

Za posledný mesiac som to počul vo veľkej väčšine v škole od pedagógov, v nemocnici každý jeden doktor a sestričky, moja preventívna lekárka, okolie
preto moje pochybnosti 

ked to bude pouzivat dostatok ludi "nespravne", dojde k uprave gramatiky a hotovo. jazyk je tvarny a vyvija sa. takze zatial mate namet na temu.. len dokedy?