Google adsense a dane

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Sebastian90
Amateur
Amateur

Re: Google adsense a dane

Príspevok od používateľa Sebastian90 »

Ach jaj :nono: nechapem co vlastne chces povedat? Ze kazdy sa ma stat platitelom DPH podla paragrafu 7a aj ked nie je zivnostnik/podnikatel? Nechapes, ze to je urcene len pre tych ludi, co podnikaju? To je jedno akou formou. Kedze cely cas hovorime o tom, ze to bude brat ako ostatny, prilezitostny prijem, tak sa jej to netyka.

Ale pre mna za mna, zalozte si akciovu spolocnost, stante sa platitelmi DPH (plnohodnotnymi) a potom 1x na konci roka vyfakturujte s velkou pompeznostou 100 € :| .

Len tak naokraj, ja som zalozil uz niekolko spolocnosti, vypisoval som aj tlaciva ohladom 7a, mam VS vzdelanie tohto smeru, takze mam pribliznu predstavu o com hovorim.
hovko
Light Star
Light Star

Príspevok od používateľa hovko »

Sebastian90 napísal:Ze kazdy sa ma stat platitelom DPH podla paragrafu 7a aj ked nie je zivnostnik/podnikatel? Nechapes, ze to je urcene len pre tych ludi, co podnikaju (=dodavaju sluzby do ineho clenskeho statu)? .
Toto mätie asi najviac ľudí, nie som podnikateľ, nemusím nič.

No z hľadiska dph je to práve tak, registrovať sa musí zdaniteľná osoba, nie vyslovene podnikateľ. Preto sa v zákone píše zdaniteľná osoba a nie podnikateľ.

Zdaniteľnou osobou sa stane aj bežný človek, keď prijme platbu z iného členského štátu...je úplne jedno či je alebo nie je podnikateľ.

A na koniec.
Táto povinnosť nie je kvôli nám, my po registrácii aj tak dph platiť nebudeme.
Povinnosť registrácie je tu kvôli veľkým firmám ako google, ktoré ti vyplatia peniaze, ale neodvedú z nich dph.

Tak vymysleli povinnosť registrovať sa k dph a na základe tvojich výkazov dph (kde nabonzuješ google, koľko ti vyplatil) si vedia skontrolovať, koľko google mal odviesť dph....

Si zober koľko ľudí v európe používa adsense, kde "zarobia" smiešne peniaze povedzme 100€/rok. To je nič, zrnko piesku z tvojho pohľadu.

Ale z pohľadu eú, kde je takýchto ľudí aj milióny, tak si vynásob počet ľudí x 100 a zrazu dostaneš obrovské čísla.....a 20% (beriem ako priemer dph v eú) z toho uteká eú medzi prstami. Preto si vymysleli túto registráciu pre každého.
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa heker »

Sebastian90 ty mac uctihodny argument - mam vysoku skolu. Tak ju maj, ale zavadzas ludi v teme.
Sebastian90
Amateur
Amateur

No ak by ste sa tu bavili o lekarskych temach a odpisal by som tu, ze mam vystudovanu medicinu a podla mna je to tak alebo tak, tak co by bolo na tom zvlastne? Tu sa bavime o financiach, DPH a daniach, ktore mam vystudovane, preco to nespomenut?

Ja hovorim ako to chodi v praxi a co hovori zdravy rozum. To ako keby som isiel predat na bazosi stare vetrovky po upratovani, potom by som predal este nejake stare haraburdy z garaze, tak teraz si pojdem kvoli tomu zalozit zivnost? Existuje niekto, co to takto spravil?

Budme realisti. Vy tu chcete po niekom, co s velkymi ocami zarobi 500 € (realne to bude skor 200 €, kedze predstavy su vzdy prestrelene) aby sa isiel registrovat ako zivnostnik, platitel DPH a neviem co este. Neblaznite.
heker
Redeemer
Redeemer

Pleties si pojmy, vysokoskolak.
hovko
Light Star
Light Star

Tu vidíme kvalitu a stav vysokého školstva v praxi :).

Btw predaj starých vecí z garáže nie je podnikanie, môžeš predať veci aj za 20 000 € a do daňového priznania z toho nejde nič.
Takisto predaj ojazdeného auta nie je podnikanie a do daňového tiež nejde.

Lebo väčšinou sa jedná o staré súkromné veci, predané so stratou - teda nie drahšie ako si kúpil.

Ale to by človek s vysokou školou v obore mal vedieť....:)
Sebastian90
Amateur
Amateur

Ale neblaznite, taketo slovickarenie, len si potrebujete kopnut do mna, lebo mam VS a spravi vam to dobre :D mne to vysvetlovat nemustie, viem, ze napriklad pri predaji ojazdeneho auta to nemusis nikam uvadzat. Ale narazal som na pripad, ak teda medzi tymi haraburdami v garazi je nejaka starozitnost a predam ju vyhodne, so ziskom? Mozno aj relativne väcsim? A spravim takyto predaj starych veci parkrat za rok? Pojdete si spravit firmu?

Prepacte, ale teoretici ste tu skor vy :) . Ako som pisal, mam za sebou niekolko firiem, aj spominane veci ako DPH 7a, realne som to vybavoval, podaval som si sam vykazy.... a zaroven viem, ze toto je nerealne co pozadujete od zakladatelky temy.

Vy tu tvrdite, ze pomaly v tu sekundu ako to nenahlasi, tak sa jej pustia do bytu kuklaci na vrtulniku a budu ju mlatit obuskami nech to preklasifikuje z ostatnych prijmov na prijmy z podnikania :lol: . Nechapete, ze toto stat nebude absolutne vobec riesit? Aj ked toto riesenie nie je mozno 100% ok, ale len 99%?
hovko
Light Star
Light Star

My kopať ani nemusíme, ty sa zhovaďuješ úplne sám.

Od zakladateľky témy nič nechceme, iba upozorňujeme čo hovorí zákon.

Ako sa kto zariadi, je naozaj jeho vec, veď je svojprávny človek.
Sebastian90
Amateur
Amateur

Ano a ja som jej povedal pre nu najvyhodnejsie a najelegantnejsie riesenie, ktore moze realne aplikovat.

Cim som sa prosim pekne zhovadil? Kde som napisal nieco nepravdive?
hovko
Light Star
Light Star

Ty jej radíš aby ignorovala zákony, za jej prípadné sankcie ale zodpovednosť nepreberieš.

Zbytok nebudem komentovať, už ma to nebaví reagovať na idiotiny alá predaj vecí z garáže a podobné veci...
heker
Redeemer
Redeemer

Rozhodol som sa, ze napisem na Financnu spravu a tam som sa spytal otazky, ze je sa to berie ako prilezitostny prijem, ci je potrebne sa registrovat ako 7a, ci osoba vystupuje ako zdanitelna osoba alebo podnikatel, ze ci je potrebne platit dan, od akej sumy sa plati dan a podava danove priznanie. Tak uvidim co odpisu, myslim, ze odpoved priamo z riaditelstva by mala vyriesit tuto vecnu hadku.

Este sa vratim k expertovi vyssie, ktory radi obchadzat zakony v SR. DPH a uniky na dani a poistnom su na Slovensku az moc tvrdo postihovane. Nevravim teraz o podnikatelovi Basternakovi a jeho moznych unikoch na DPH, tam je politicke krytie. Ale poznam jedneho znameho, tomu pred rokmi nezaplatila velka firma faktury, nemal z coho odviest dan a odvody, nemal z coho zaplatit DPH. Predal auto, chatu, jednu prevadzku co mal a aj tak mu to nestacilo, z toho vsetkeho penale a dnes sa taha po sudoch. Jeho obzaloba je jasna - trestny cin neodvedenia dane a poistneho. Okrem toho autokra temy spominala nieco o polovicnom invalidnom dochodku, tam sa tiez urcite prihlada na vedlajsi prijem a od toho zalezi, ze ci dostava ten invalidny dochodok, v akej vyske, nie? Ak ano, tak to moze spravit len problemy, ze zataji prijem a moze dopadnut tak, ze pride aj o ten maly invalidny dochodok, ktory dostava.
hovko
Light Star
Light Star

Super iniciatíva, som zvedavý aká bude odpoveď, či konkrétna stručná, alebo ako zvyknú odvolať sa priamo na zákon - to by sme boli tam kde teraz, každý expert si ho vysvetlí po svojom.

Tiež som mal v okolí pár podnikateľov, ktorý si dali do nákladov neskutočne veci, boli majstri sveta že platia nízke dane oproti mne. Potom prišla daňová kontrola a niektorí doslova ošediveli - náklady im vyhodili z účtovníctva, pokuta, penále a hrozilo im aj viac. Aby všetko uhradili, museli si zobrať úver...nebolo im všetko jedno...

Invalidný dôchodok nezávisí od iného príjmu, buď na neho nárok máš alebo nie. Je jedno koľko zarobíš pomimo - nie je to ako pri iných sociálnych dávkach.
Sebastian90
Amateur
Amateur

hovko napísal:Ty jej radíš aby ignorovala zákony, za jej prípadné sankcie ale zodpovednosť nepreberieš.

Zbytok nebudem komentovať, už ma to nebaví reagovať na idiotiny alá predaj vecí z garáže a podobné veci...
Moj posledny komentar do temy, lebo tu uz len stracam cas. Doslova idiotiny, ktore si si vytiahol z brucha tu pises akurat ty:
Jedna vec je, že tú minimálne živnosť treba, druhá vec je, že vybavenie je takmer zadarmo a pri nízkom príjme nehrozí daň ani odvody!
Odvody hrozia nad cca 2500€/rok a daň nad cca 5000€/rok
Absolutne netusim odkial si prisel na tieto mudra, ale tu jasne vidiet, ze nevies o co ide. Necham to na posudenie kazdeho :smt006

To ty jej radis veci, za ktore by mala so 100 % urcitostou problemy. Neplatit odvody, lebo mas nizky prijem :lol: .

Stale si nepochopil, ze ty jej hovoris, nech to spravi tak, aby isla velmi vyrazne do minusu a takto podnikala a mala z toho len ujmu :lol: .

Ale koncim v tejto teme s takouto koncentraciou teoretikov a vseznalkov. Tocime sa tu do kruhu, ak si to bude citat niekto iny, tak si spravi nazor a vyberie si sam cestu akou chce ist.
hovko
Light Star
Light Star

Nakoľko tie čísla sa menia každý rok, hodil som iba cca hodnoty.

Tak poďme konkrétne:
" Od 1.7.2016 do 30.6.2017 musíte povinne platiť odvody do Sociálnej poisťovne, ak ste mali v roku 2015 príjem vyšší ako 5148 €." Ak dostane menej peňazí ako toto konkrétne číslo, povinnosť platiť odvody jej nevznikne! Čiže ak dostane ako hovoríš pár sto eur, odvody neplatí, do žiadneho mínusu nejde!

Odvody do zdravotnej poisťovne však aj ako začínajúci živnostník musíte platiť hneď od začiatku podnikania a to v minimálnej výške  - to platí iba ak je to jediná činnosť, ak je to popri zamestnaní, tak sa odvody platia až po ročnom zúčtovaní

3 803,33 eura - nezdaniteľná časť na daňovníka v roku 2016 - do tejto sumy sa neplatí žiadna daň. Napísal som cca príjem 5000, nakoľko ako živnostník si môže dať do nákladov 40% príjmov, čiže reálny príjem, z ktorého sa neplatí daň je vyšší.

Toľko k ujme.

Daň z príjmu a odvody sú jedna vec. Druhá vec je tá povinnosť registrovať sa k dph ako povinná osoba.
yoggy

Príspevok od používateľa yoggy »

Preto treba nájsť spoločnosť, ktorá sídli mimo EÚ a žiadne problémy(povinnosti) nebudú :)
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

@Sebastian90: som ti hovoril.
heker
Redeemer
Redeemer

Sice neuplna odpoved a odignorovane otazky, ze ci je clovek povinny platit z toho dan a podavat danove priznanie, ci sa to berie ako prilezitostny prijem, ale aspon ciastocne sa vyjadrili k tomu (DPH 7a). Toto je odpoved z Financneho riaditelstva a ako tvrdim od sameho zaciatku tejto temy a neskor sa pridali aj dalsi, treba ziadat o registraciu DPH 7a. Ostatne spomenute veci v tejto teme boli len same bajky, ktore si vymyslali experti typu Fabo alebo vysokoskolak Sebastian90.

Dobrý deň,

Zákon č.222/2004 Z. z. o dani z pridanej hodnoty v z. n. p. (ďalej len zákon o DPH) upravuje miesto dodania služby v § 15 a § 16, pričom v § 15 ustanovuje všeobecné pravidlo pri určení miesta dodania služby v závislosti od toho, či je služba dodaná zdaniteľnej osobe alebo osobe inej ako zdaniteľnej, v § 16 upravuje odchylné postupy určenia miesta dodania služby v prípade vybraných druhov služieb.

Vo všeobecnosti uvádzame; v prípade, že sa jedná o služby, pri ktorých sa miesto dodania určí v zmysle § 15 ods. 1 zákona o DPH, potom miesto dodania služby zdaniteľnej osobe, ktorá koná v postavení zdaniteľnej osoby, je miesto, kde má táto osoba sídlo alebo miesto podnikania, a ak je služba dodaná prevádzkarni zdaniteľnej osoby, miestom dodania služby je miesto, kde má táto osoba prevádzkareň. Ak zdaniteľná osoba, ktorá je príjemcom služby nemá sídlo, miestom dodania služby je jej bydlisko alebo miesto, kde sa obvykle zdržiava. Z uvedeného vyplýva, že miesto dodania je podľa § 15 ods.1 zákona o DPH v inom členkom štáte (napr. Írsko). Slovenská zdaniteľná osoba má v tejto súvislosti povinnosť registrácie podľa § 7a zákona o DPH a zároveň túto skutočnosť uvádza do súhrnného výkazu.

V zmysle § 7a zákona o DPH, ak zdaniteľná osoba, ktorá nie je platiteľom a ktorá má v tuzemsku sídlo, miesto podnikania, prevádzkareň, bydlisko alebo sa v tuzemsku obvykle zdržiava, dodáva službu, pri ktorej je miesto dodania podľa § 15 ods.1 zákona o DPH v inom členskom štáte a osobou povinnou platiť daň je príjemca služby, je povinná podať daňovému úradu žiadosť o registráciu pre daň pred dodaním služby.

Uvedená odpoveď má informatívny charakter a bola vypracovaná na základe informácií poskytnutých daňovým subjektom v jeho žiadosti.

---
S pozdravom,
Ing. Michaela Babicová
Kontaktné centrum podpory FRSR
hovko
Light Star
Light Star

Bohužiaľ typická odpoveď na dopyt z dú, inú som nečakal.

Spleť citácii zákona a konkrétna jasná odpoveď žiadna - kto nepochopí zákon, nepochopí ani túto odpoveď.

Odpoveď mala byť takáto - ak podpíšete zmluvu s adsense (firma google so sídlom v írsku), musíte sa registrovať podľa §7a a podávať výkazy dph.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Bódže muoj, stačí ten výraz klepnúť do vyhľadávania a prvých pár článkov je exaktnou odpoveďou na otázku.

https://www.google.cz/search?q=google+a ... ajU_GQgtAD

Podobné to majú aj Česi. (Je možné, že aj inde v EU). Nech sa to može zdať akokolvek nefér, nezmyselné a nespravodlivé, že autorka témy je v strate kvoli zasraným 70€, tak je to bohužial tak a basta. Nemala si dávať na web Adsense. Alebo si nedať vyplatiť tie prachy. Alebo cez inú osobu.

Citácia zo strany 1 posobi síce ako nepekný vtip, ale je realitou.
heker napísal:A ako vacsina ludi vie, slovenske zakony podvody na DPH hodnotia v trestnom konani horsie ako ked niekoho zabijes na aute.
heker
Redeemer
Redeemer

hovko - Ja v tom vidim jasnu odpoved v tom, ze sa treba registrovat podla paragrafu 7a zakona o DPH. Kto chce, tak to v tej odpovedi z Financneho riaditelstva najde a kto nie, tak to radsej oznaci za splet citacii zakona bez jasnej odpovede. Nech si uz nazor utvoria ludia podla toho ako uvazia, ja v tom vidim jednoznacnu a konkretnu odpoved.
Napísať odpoveď