Materstvo

Diskusia o tom, čo Vás trápi v súkromí...
kathleen
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Re: Materstvo

Príspevok od používateľa kathleen »

ale to moze byt aj tym, ze je to ich prve dieta. ci? moja mama mi hovorila, ze ked mala prve dieta a vkuse plakalo, tak s nim hned utekala na pohotovost, lebo sa bala.. takze do urcitej miery to chapem, ked citia zodpovednost a strachuju sa aj kvoli Pribinacikovi.
Vela krat som uz pocul priamo zo zenskych ust vetu: ''My zeny Vas chlapov potrebujeme iba na spermie a na to aby ste nas oplodnili'' to moze povedat tiez len zena co zmysla tak ako to popisujem...
No takto hovoria zeny mozno okolo 30. Idealne je to tak, ze zena sa zalubi do chlapa a az o niekolko rokov zacne realne chciet deti, ked uz ma stabilny vztah. Problem vznikne, ked sa zena napr. po dlhorocnom vztahu rozide, potom nikoho nema a zacne mat biologicku potrebu sa stat matkou. K tomu je mozno zo vztahov este znechutena a uz nema tie ruzove romanticke okuliare.. No a potom vznikaju take vyroky.. Ked ma zena potrebu mat dieta, ale potreba mat chlapa je otupena.
Toto je jednoznačne chyba chlapa, ak je ten typ, ktorý nechá so sebou zametať a nechá o všetkých veciach rozhodovať ženu, netreba sa čudovať, že ho označí ako veľké dieťa
Oznacenie "chyba" je relativne. Niektorym to tak vazne vyhovuje. Su spolu 20 rokov a zena je velitel a chlap je pohodak, co neriesi. Ako chybu to vnima len ten, co taky vztah nechce. Cize uplny zaklad je hladat si parterku/a podla toho, aku predstavu o vztahu mam. (Ak sa stretnu dvaja, co chcu mat vztah 50/50, nikto z nich nemusi buchat po stole, lebo si delia veci automaticky.)

Ja osobne si neviem predstavit ani niekomu riadit zivot a hovorit, co ma robit. Ani si neviem predstavit, podriadovat sa chlapovi len preto, ze je chlap a bucha po stole. Ale keby mi partner povedal, ze sa ako matka spravam mimo a prehanam, tak by mal s najvacsou pravdepodobnostou pravdu.

//autoeditácia príspevku (05 Máj 2016, 18:30)
jackb napísal: len ci sa da usmernit. lebo niekedy to dopadne tak, ze muz je prehlasany za toho co tomu nerozumie a nema zaujem o svoju ratolest
nj, rozdiel je, ci povie len "kasli na to, neprehanaj", alebo si sa s nou porozprava a ukludni ju, ze sa nemusi tolko stresovat. pripadne prevezme rozhodnutie/zodpovednost na seba
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

kathleen, bola to parafraza meme, ktore som videl nedavno na internete. kedze ja zatial otec nie som, tak podobnu reakciu som zazil len ako stryko. a v tej pozicii som nemal sancu robit rozhodnutia sam.

Lubos, myslim, ze problem sa robi s ockovanim v rannom veku. Kedy sa teraz, ako relativna novinka, ockuje proti 6 chorobam naraz. A ako po kazdom ockovani ma dieta teplotu, place, opuchne miesto vpichu. Ale ked dokazu ludia vysoku oblacnost povazovat za sprejovanie z lietadla, tak aj "bobo" vysvetluju ako otravu potomka farmaloby. Ale to je na inu temu.

v okoli som vypozorval dva rozdielne postoje ku budovaniu detskej imunity. kym od sestry som dostal vzdy vynadane, ako mozem prist ku dietatu z intraku prechladnuty a takmer mi nutila chirurgicku rusku a okrem toho s malou odmietala chodit velmi dlho vonku, lebo vsade su bacily. a tak ked neter nastupila do skoly zacala byt chora pri kazdej moznej prilezitosti. na druhu stranu, ina novomamicka v rodine zobrala svojho novorodenca do kaviarne v nakupnom centre par dni po prepusteni z nemocnice. ten zatial nechodi do skolky, takze je tazke povedat aky dopad to na neho malo, ale myslim si, ze na tom bude lepsie ako dieta, ktore vyrastlo v takmer sterilnom prostredi
kathleen
Light Professional
Light Professional

ad "prechladnuty nesmie k babätku" -> poznam to z vlastneho okolia. to aku predstavu maju novodobe mamicky, ze ako ludstvo prezilo stredovek a dve svetove.. normalne mi rozum stoji :roll: akoze chripka nepoviem, ale klasicke prechladnutie??
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa p4ra »

Mna zabil nedavno brat. Bol u nasho spolocneho kamarata, ktoremu sa narodil syn pred 4 mesiacmi. A od neho dostal:

Potom, ked si chces chytit maleho, tam je dezinfekcne mydlo a krem. - a moj brat, ze nie, v pohode, len sa pozriem. Samozrejme nervy hned. Ten kamarat pritom nikdy taky nebol, ale ma za priatelku lekarku a novodobu matku. Neviem ci existuje este horsia kombinacia.
kathleen napísal:ja vidim naokolo chlapov, co nemaju ambicie, su spokojni s priemerom alebo podriaduju svoj zivot peniazom. ale mna zaujima len jeden chlap, ti ostatni su pre moj zivot nepodstatni.
A ja zase vidim neambiciozne, doma na vsetko cakajuce dievcata, ktore chcu vsetko a nechcu pre to urobit nic. Resp. poklaknut na kolienka v tom horsom pripade a odpracovat si. Asi pozerame nespravne. :hehe: To len som chcel obratit muzske pokolenie trosku.
kathleen
Light Professional
Light Professional

p4ra napísal:Mna zabil nedavno brat. Bol u nasho spolocneho kamarata, ktoremu sa narodil syn pred 4 mesiacmi. A od neho dostal:

Potom, ked si chces chytit maleho, tam je dezinfekcne mydlo a krem. - a moj brat, ze nie, v pohode, len sa pozriem. Samozrejme nervy hned. Ten kamarat pritom nikdy taky nebol, ale ma za priatelku lekarku a novodobu matku. Neviem ci existuje este horsia kombinacia.

A ja zase vidim neambiciozne, doma na vsetko cakajuce dievcata, ktore chcu vsetko a nechcu pre to urobit nic. Resp. poklaknut na kolienka v tom horsom pripade a odpracovat si. Asi pozerame nespravne. :hehe: To len som chcel obratit muzske pokolenie trosku.
to vidim tiez..

slo mi len o to, ze nejde o zeny a muzov, ale o ludi celkovo. podtstane je, stretnut jedneho, s ktorym si rozumies a zvysok Ti moze byt ukradnuty.
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Ja som to ale samozrejme nemyslel v zlom. Oni nie su zli ludia alebo nieco podobne - ani nahodou. Prave naopak, jeho povazujem za jedneho z mojich najblizsich priatelov. Len proste velakrat (zazil som aj osobne), studenti mediciny zbytocne prehanaju a prenasaju vsetko najhorsie do osobneho zivota. A ja proste vzdy na to mam rovnaku odpoved. Ako dnes, tak aj predtym sa rodili deti. Ked my sme mohli prezit a zijeme dodnes v obycajnych plienkach, ktore sa prali, jedli sme dobreze nie zem a podobne, nevidim potrebu robit z komara somara v dnesnej dobe.

A s tym poslednym suhlasim. Ak stretnes toho jedneho, resp. jednu, s kt. si rozumies, tak je to najdolezitejsie.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa aacid »

kathleen napísal:ad "prechladnuty nesmie k babätku" -> poznam to z vlastneho okolia. to aku predstavu maju novodobe mamicky, ze ako ludstvo prezilo stredovek a dve svetove.. normalne mi rozum stoji :roll: akoze chripka nepoviem, ale klasicke prechladnutie??
tu je pekne vidno ako ludia co nemaju deti diskutuju o detoch...

uvidis, ked budes mat dieta a ochorie ci to budes chciet niekedy zazit znova.
male dieta ked ochorie nedokaze pochopit ze sa jedna o docasny stav, pretoze nikdy v zivote nic take nezazilo, je to pre neho nieco nove, neprijemne a bolestive. co sa teda deje? dieta je celu noc hore, place, trapi sa a je mu zle. samozrejme tym padom si aj ty celu noc hore, trapis sa, pretoze sa trapi dieta a ty mu nevies nijako pomoct, pretoze mu mozes hovorit kolko chces ze bude lepsie, ono to este nepochopi. potom cez den je dietatu sice trochu lepsie, ale je nevyspate a mrzute, treba ho stale zabavat a tebe sa do toho fakt nechce, pretoze si celu noc nespal, ale proste musis.

no a toto ked zazivas 3 dni tak mas fakt dost. a potom ked uvidis ze niekto pri tvojom dietati zakasle tak mas chut mu rozbit nos a vyhodit ho z dveri, pretoze take 3 dni uz nechces zazit znova nikdy v zivote. je uplne jedno ci sa jedna o prechladnutie alebo chripku.
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Práveže naopak, ak lekárstvo študuje niekto komu nestraší v prašine, tak by naopak mal vytvoriť decku prostredie, ktoré nebude sterilné ako fabrika na procesory.
To by to len niektorí prehnane ambiciózni detičkári nemali študovať pre spoločenskú prestíž a deti nununu (rozšírený jav na LF).
aacid napísal:tu je pekne vidno ako ludia co nemaju deti diskutuju o detoch...
Popísanou, aj keď osobnou, skúsenosťou sa blbo justifikuje niečo, čo je proste systémovo a logicky nesprávne.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

pokial niekto dieta drzi v nafukovacej guli aby nikdy neochorelo, je to samozrejme zle. ale dietatu ozaj netreba pchat hlinu do ust ani ho nasilu strkat na ulici ludom k ustam ked vidim ze ten clovek ma nejaku chorobu.
proste to treba brat normalne, dieta ochorie aj extra pomoci (hlavne ked sa dostane do skolky), to nic nemeni na tom ze ako rodic by si bol prirodzene radsej keby tvoje dieta bolo zdrave a nie chore.

zase len zopakujem, pochopi asi len ten kto to dieta ma.
begbeee
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa begbeee »

aacid napísal: zase len zopakujem, pochopi asi len ten kto to dieta ma.
Koniec diskusie. Nemáte deti, držte hubu, nerozumiete sa tomu, ste menejcenné ľudské bytosti...

Vrátim sa k môjmu OP, keď porodíš/splodíš dieťa, zázračne ti stúpne schopnosť porozumenia všehomíra...

Ani tu nám to dlho netrvalo dopracovať sa sem v diskusii.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

ale ved diskutujte kolko chcete, ja vam len hovorim ze tak ako pri cokolvek, aj pri dietati jedna vec je teoria a druha prax.

ja som bol samozrejme uplne rovnaky, "preco to dieta place v autobuse a rodic s tym nic nerobi?", "moje dieta nebude nikdy take rozmaznane, ako to tam co sa hadze na zem kvoli cukriku" alebo "ja budem dieta vychovavat uplne inak a lepsie"...

no a potom sme mali dieta :)
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

suhlasim s tym, ze pokial clovek nema dieta nedokaze pochopit niektore ciny rodicov a do takejto diskusie maju jeho prispevky minimalnu vypovednu hodnotu.

nesuhlasim s tym, ze s placucim dietatom v autobuse sa neda nic robit a ze chapem tych rodicov. treba jasne stanovit medze a pravidla a nerozmaznavat dieta od malicka. nam sa to v celku dari, len potom pride nejake poobedie u starych rodicov a chvilu zas trva kym sa dieta dostane do zabehnutych nami stanovenych kolaji. nasa mala nepredvadza v podstate ziadne excesy na verejnosti (akurat obcas nahlas spieva v autobuse :D ) a jedina vec, ktoru ju nedokazeme zatial naucit je aby sama zaspala.

prehnana starostlivost nie je dobra, urcite k nej vonku hned nebezim ked zdvihne nejaky spinavy kamen alebo sa hrabe v trave. iste, skusa ci nepovolime, ale uz staci pohlad a vie na com je. je to uzasne sledovat ako vyvija a ako sa kazdy den nieco nove nauci a zapamata si to. nad rodicmi, ktori drzia svoje dieta v spominanej bubline a nic mu nedovolia sa ani nepozastavujem, nemam si s nimi po povedat.

ale uplny top su rodicia, ktori svojmu dietatu vsetko dovoluju a obhajuju to tym, ze je to nejaka vychovna metoda, ktora pomaha dietatu v osobnostnom rozvoji. takymto by som dal len puckou po hlave nech sa spamata a pozrie sa na starsie deti, ktore boli takto vychovavane a co z nich vyrastlo
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

nie vsetky deti sa spravaju rovnako, vyrastaju rovnako. u vacsiny deti ale prijde obdobie vzdoru, kedy proste dieta bude plakat a vrieskat nech ho vychovavas akokolvek chces. vtedy je najlepsie dieta nechat tak, nech sa vyburi samo, urcite nie je dobre na neho kricat, rozculovat sa alebo mu zapchavat usta rukami. ked takato situacia nastane v autobuse, co uz, shit happens.
nas este nie je v takom veku a aj ked sa obcas nastve (predsalen pre dieta su pojmi ako cas a povinnost uplne nepochopitelne, takze tazko sa mu chape ked povies "treba ist domov, je cas na veceru", aj ked casto pocuvne lebo to proste povedal rodic, niekedy je proste tak ponoreny do svojej hry ze sa rozreve), ale predtym som ani len netusil ze take nieco ako obdobie vzdoru existuje, proste ked som videl dieta hadzuce sa na zem tak som automaticky predpokladal ze je rozmaznane a rodicia ho zle vychovali, teraz uz tak zbrklo nesudim.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

no u nas obdobie vzdoru bolo okolo druheho roka, ale taketo scenky si nedovolila. jasne, kazde dieta je ina povaha
p4ra
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

aacid napísal:ale dietatu ozaj netreba pchat hlinu do ust ani ho nasilu strkat na ulici ludom k ustam ked vidim ze ten clovek ma nejaku chorobu.
Toto su zase extremy. Ja len hovorim dookola, ze dnesnym mladym ludom proste je*e z rodicovstva. Ak sme mohli my pred 30 a viac rokmi zit, prezit a fungujeme dodnes normalne, moze to aj dnesna generacia. Nastastie sa este zopar normalnych najde, ale tych je ako safranu.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

vsetko treba brat s rozumom, my sa nepovazujeme za nejakych prehnane strarostlivych rodicov, ale napriklad to ze nasi rodicia nas prevazali na bicykloch hore dole v jednoduchej sedacke bez prilby neznamena ze to budem so svojim dietatom teraz robit tiez.

jedna vec je prehnane dieta chranit pred akymkolvek co i len potencionalnym nebezpecnestvom, druha je racionalne minimalizovat riziko.
t0m4s3
Admin
Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa t0m4s3 »

"racionalne minimalizovat riziko" je velmi subjektivne a relativne a o tom vlastne tato tema je - to co rodicom dietata pride ako racionalne, externemu pozorovatelovi castokrat pride ako prehnane.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

prilba a zabezpecenie v aute je nieco co ide v priamej umere mnozstvu aut na cestach atd. cize to nie je vobec prehnane

a este k tomu ked je niekto chory a ide pozriet dieta - imho nikoho normalneho nemoze napadnut ist pozriet male dieta ked ma kasel alebo chripku.
aacid
Hardcore addict
Hardcore addict

to nema s autami nic spolocne, snad ked ides na hradzu tak prilbu dietatu nedas?
kathleen
Light Professional
Light Professional

aacid napísal: tu je pekne vidno ako ludia co nemaju deti diskutuju o detoch...

uvidis, ked budes mat dieta a ochorie ci to budes chciet niekedy zazit znova.
male dieta ked ochorie nedokaze pochopit ze sa jedna o docasny stav, pretoze nikdy v zivote nic take nezazilo, je to pre neho nieco nove, neprijemne a bolestive. co sa teda deje? dieta je celu noc hore, place, trapi sa a je mu zle. samozrejme tym padom si aj ty celu noc hore, trapis sa, pretoze sa trapi dieta a ty mu nevies nijako pomoct, pretoze mu mozes hovorit kolko chces ze bude lepsie, ono to este nepochopi. potom cez den je dietatu sice trochu lepsie, ale je nevyspate a mrzute, treba ho stale zabavat a tebe sa do toho fakt nechce, pretoze si celu noc nespal, ale proste musis.

no a toto ked zazivas 3 dni tak mas fakt dost. a potom ked uvidis ze niekto pri tvojom dietati zakasle tak mas chut mu rozbit nos a vyhodit ho z dveri, pretoze take 3 dni uz nechces zazit znova nikdy v zivote. je uplne jedno ci sa jedna o prechladnutie alebo chripku.
ok sorry, ospravedlnujem sa.

nechala som sa poucit jednym studentom mediciny, ako sa dietatu po narodeni vyvija imunita a ze hlavne prve mesiace ju ma uplne minimalnu.

ja som len vychadzala z toho, ako to riesili moji rodicia. - neriesili to; jasne, ze ked niekto chory kaslal, tak mu nedali dieta na ruky, aby ho nakazil.. ale urcite nezavadzali doma nejake extra poriadky, aby malo dieta doma inkubator. resp. pri prvom dietati mozno -a to sa moja mama dneska smeje sama zo seba, ze ako prehanala.

mas pravdu, nemam deti. ale poznam dost ludi, co s malymi detmi cestuju, kempuju (ano, s takymi, co maju este plienky) alebo sa stahuju na iny kontinent a vsetci ziju.. samozrejme, ked sa dieta narodi slabe alebo chorlave, tak to chapem. ale za normalnych okolnosti po prvom polroku- roku ma dieta normalnu imunitu.. teda za predpokladu, ze matka ho normalne koji(la).

PS: Nie, neprestudovala som vsetky diskusne fora a webstranky o materstve. Pozrela som si jeden graf o vyvoji imunite dietata a nechala sa poucit, ako to vidi dnesna medicina.

PPS: Pri vsetkej ucte si nemyslim, ze rodicovstvo automaticky niekomu pridava na relevancii jeho nazoru.

//autoeditácia príspevku (20 Máj 2016, 22:17)
p4ra napísal:Toto su zase extremy. Ja len hovorim dookola, ze dnesnym mladym ludom proste je*e z rodicovstva. Ak sme mohli my pred 30 a viac rokmi zit, prezit a fungujeme dodnes normalne, moze to aj dnesna generacia. Nastastie sa este zopar normalnych najde, ale tych je ako safranu.
Nuz, neviem, ako vo vasom okoli, ale v mojom je to tak: generacia pred nami robila vsetko spontanne. zobrali sa, mali deti, niekde pracovali - vsetko slo spontanne a neboli ziadne extra mudre knizky, pripravy a diskusne fora. vsetko riesili takpovediac zapochodu - deti, byvanie, pracu.
dneska ludia vsetko planuju, najprv praca, potom byvanie a ked maju okolo 30-ky prve dieta, tak uz sa venuju len jemu, je to ich najvacsia zodpovednost, aku maju. dlho sa na to pripravovali a tesili. v tom zmysle sa da pochopit, ked sa proste preorientuju o 180 stupnov vo svojom spravani a posobia na druhych, ze im hrablo.
Napísať odpoveď