jazda s dpf
Re: jazda s dpf
Ano, ale len ked to budes pit na lacno. 
Kašli na to všetko. Auto má len filter pevných častíc, nie nejaké magické ku*vítko, ktoré Ti zničí do týždňa auto.
Ak Tvoje trasy nevyhovujú prevádzke motora s filtrom pevných častíc, musíš skôr či neskôr rátať s jeho výmenou, bohužiaľ. Takéto silné úvahy o jazde s DPF si mal robiť predtým, ako si si vôbec auto s DPF kúpil. Teraz je skoro plakať nad rozliatym mliekom.
Radšej sa teš z auta a keď bude mať DPF nejaký problém, rieš ho potom..
Ak Tvoje trasy nevyhovujú prevádzke motora s filtrom pevných častíc, musíš skôr či neskôr rátať s jeho výmenou, bohužiaľ. Takéto silné úvahy o jazde s DPF si mal robiť predtým, ako si si vôbec auto s DPF kúpil. Teraz je skoro plakať nad rozliatym mliekom.
Radšej sa teš z auta a keď bude mať DPF nejaký problém, rieš ho potom..
-
Shark NX
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Nepochopte ma zle, hlavne autor témy, ale čo je za problém, sadnut do auta, natankovať 10 litrov paliva a isť na 200km trasu, či už na diaľnicu alebo len po okreskách.
Napr. Golf 1.6 TDI vypaľuje DPF približne kazdych 120-400km podla stylu jazdy. Ked más pocit, že je tvoje DPF zanesené, alebo mu chceš dopriať, tak nie je nič lepšie ako isť napr na diaľnicu, nastaviť 140 tempomat a pri tej zatazi sa motor aj vyfukove potrubie zahreje natoľko aby auto spustilo "vypalovanie" DPF filtra.
Jedna jazda po diaľnici mesačne a más o filter postarané.
Nerob žiadne podradovanie do 4 prevodového stupňa ani nič, nechaj ho v tých otackach akých je, on si zvysi prísun paliva, možno bude chvilu trochu inak znieť a filter sa do 10minut vypáli.
Pokiaľ to bude trvať dlhšie tak mu dopraj.
Napr. Golf 1.6 TDI vypaľuje DPF približne kazdych 120-400km podla stylu jazdy. Ked más pocit, že je tvoje DPF zanesené, alebo mu chceš dopriať, tak nie je nič lepšie ako isť napr na diaľnicu, nastaviť 140 tempomat a pri tej zatazi sa motor aj vyfukove potrubie zahreje natoľko aby auto spustilo "vypalovanie" DPF filtra.
Jedna jazda po diaľnici mesačne a más o filter postarané.
Nerob žiadne podradovanie do 4 prevodového stupňa ani nič, nechaj ho v tých otackach akých je, on si zvysi prísun paliva, možno bude chvilu trochu inak znieť a filter sa do 10minut vypáli.
Pokiaľ to bude trvať dlhšie tak mu dopraj.
Ked chces vediet, v akom stave mas DPF filter, staci auto napichnut na VAG. Presne ti vypise, kolko je percentualna priepustnost filtra.
Ja som mal auto na diagnostike 2 tyzdne dozadu. Priepustnost 40%, limitna hodnota pre zapis do RJ a vyhodnotenie ako chyba je 70%. Vtedy sa rozsvieti kontrolka DPF filtra a je potrebne navstivit servis.
Ja jazdim 2-2,2k km mesacne, nalietanych 220k s povodnym filtrom.
Ja som mal auto na diagnostike 2 tyzdne dozadu. Priepustnost 40%, limitna hodnota pre zapis do RJ a vyhodnotenie ako chyba je 70%. Vtedy sa rozsvieti kontrolka DPF filtra a je potrebne navstivit servis.
Ja jazdim 2-2,2k km mesacne, nalietanych 220k s povodnym filtrom.
A co ti s tym spravili? Uz len vymena?
Aha, zle som sa vyjadril. Vyhodnocovana je nepriepustnost. Ja ju mam na 40%, pokial je filter nepriepustny na 70%, rozsvieti sa kontrolka DPF filtra.
Takze on sa zanasa aj ked sa jazdia dlhe trate a pravidelne sa vypaluje. No ale aj tak 220k je dost. Este 100k mozno vydrzi 
Realna zivotnost DPF a FAP filtra sa udava niekde vari okolo 150 000km, potom sa odporuca vymena. Ale su pripady filtrov na ktorych ludia najazdili pol miliona kilometrov bez vymeny, maximalne tak s mechanickym cistenim - mafra + horuca voda z wapky.
Ano, zanasa sa vzdy. Akurat pri "dialnicnom rezime" je vstrekovane male mnozstvo nafty a pevne castice sa tym palia a dostavaju sa z filtra. Ziadny DPF filter nevydrzi do nekonecna. Spravna starostlivost jeho zivotnost vsak predlzuje. Mechanik mi odporucil min. raz mesacne spravit 80-100km na dialnici 130km. Ked som mu vsak pripomenul moj najazd, tak sa len pouzmial a pochopil, preco mam stale original DPF filter.
Najvacsi nepriatel je pre DPF filter jazda v meste, studeny start a stop.
A este jedna rada - nie vzdy, ked zasvieti kontrolka DPF filtra, musi byt DPF vybaveny. Raz sa mi to stalo, ale vinnikom bol "Snimac rozdielu tlakov vyfukovych plynov". Mala <>ina za 4e, ktora sa podiela na vyhodnocovani priepustnosti filtra. Preto, ked vam niekto v servise povie, ze je filter v <>, nech vam ukaze vypis z VAGu a kod chyby. Inak sa moze stat, ze vam predaju 800e filter a vas stary este dobry pod rukou predaju.
Najvacsi nepriatel je pre DPF filter jazda v meste, studeny start a stop.
A este jedna rada - nie vzdy, ked zasvieti kontrolka DPF filtra, musi byt DPF vybaveny. Raz sa mi to stalo, ale vinnikom bol "Snimac rozdielu tlakov vyfukovych plynov". Mala <>ina za 4e, ktora sa podiela na vyhodnocovani priepustnosti filtra. Preto, ked vam niekto v servise povie, ze je filter v <>, nech vam ukaze vypis z VAGu a kod chyby. Inak sa moze stat, ze vam predaju 800e filter a vas stary este dobry pod rukou predaju.
Neviem, či je to špecifikum aj iných značiek, ale na mojom BMW bol problém so spúšťaním automatickej regenerácie DPF-ka kvôli vypálenej žhaviacej sviečke/riadiacej jednotke žhavičov, aj keď som prakticky každý týždeň jazdil diaľničné kilometre. Takže aj to môže prispieť k tomu, že sa filter zanáša rýchlejšie.
-
James13579
Star
v poslednom case som si vsimol zvysenu spotrebu pocasj jazdy ale len na par minut. Co by to mohlo byt? Nepokusa sa riadiaca jednotka spustit regeneraciu?
Isiel si po dialnici ty regeneracia?
-
James13579
Star
nesiel som po dialnici ale ked by bolo velmi znecistene DPF tak by sa to zaplo aj mimo okresu? nemyslim tym vsak dialnicu. Pred nejakym casom som isiel po dialnici Nitra-Bratislava a nezaplo sa mi DPF.
Na dialnici nezistic, nezbadas, ze sa regeneracia spustila. A samotna regeneracia nema zo zvysenou spotrebou nic.
Na regeneraciu sa pouziva minimalne mnozstvo palivo vo forme kratkych vstrekov, ktore z hladiska celkovej spotreby cinia asi 0,0000nic.
Spozorovat sa da jedine, ak mas automat. Ked sa spusti regeneracia, RJ prevodovky radi az vo vyssich otackach, cize pri pomale jazde je akoby podradene. To je vsetko.
Na regeneraciu sa pouziva minimalne mnozstvo palivo vo forme kratkych vstrekov, ktore z hladiska celkovej spotreby cinia asi 0,0000nic.
Spozorovat sa da jedine, ak mas automat. Ked sa spusti regeneracia, RJ prevodovky radi az vo vyssich otackach, cize pri pomale jazde je akoby podradene. To je vsetko.
Vole, povedz mi naco si si kupil take auto? Aby si sa chalanom na diskoteke mohol pochvalit ze mas TeeDeeI? Daleko lepsi by si mal ten Golf s nejakou 1.6 atmosferou a taketo <>viny nemusis vobec riesit.
zistis veru aj na dialnici, spotreba na tempomate zo 6l stupne na 25l, rucicka turba je o 1/3 lenivejsia len ten dym nie je v spatnom zrkadle vidiet...neviem co je to u teba zvysena spotreba na par minut ale mne to stupne na 25l asi na 20 minut
.. ale ten moj palubny je pekne na hovno pri priemernej spotrebe to pocita klzavy priemer a pri zaradenej rychlosti a nohe bez plynu mam konstatne 2,0l na 100km takze mi to pekne skresluje
.. ale ten moj palubny je pekne na hovno pri priemernej spotrebe to pocita klzavy priemer a pri zaradenej rychlosti a nohe bez plynu mam konstatne 2,0l na 100km takze mi to pekne skresluje
Rucicka turba, to je ktora prosim ta? Myslis otackomer alebo rucicku rychlosti? Ze tebe ukazuje 25 l/100km este neznamena, ze na jeho aute to musi ukazovat tiez. VWG boli zname chybnymi informaciami z RJ o vstrekovani paliva a tak auta, ktore stali na semaforoch na cervenej, mali podla palubneho pocitaca aktualnu spotrebu aj 30 litrov. Niektore malu upraveny soft, ktory tento problem opravoval, ale aj tak vacsina aut s tymto problemom jazdi nadalej po cestach a uoraveny soft ma len zlomok z nich. Ak ma pamat neklame, v Nemecku to napriklad pri Audi robili zadarmo, na Slovensku to stato 50 alebo 60 eur. Pisalo sa o tom aj na ceskom Audiklube, na VW clube a inych weboch.
ak pisem rucicku turba tak myslim rucicku turba
To je ktora, kde ju najdem?