Cestovanie po svete(vyber banky)
Cestovanie po svete(vyber banky)
Zdravím, tí z vás, ktorý už majú skúsenosti z využívaním bánk(SR,alebo aj iné krajiny pre porovnanie). Ktorú banky by ste odporučili ? Dosť poslednú dobu ma štvú nevýhodné prevody pri výbere v cudzej mene. Moc som si to poslednú dobu ani neuvedomoval(alebo lepšie nekontroloval) ale dnes pri výbere SGD(Singapursky dolar) som pri prevode čiastky 230€ prišiel o skoro 10€(mbank) vďaka nevýhodnému prevodu. Samozrejme viem, že musím rátať s poplatkami. ale aj tak v priebehu krátkej doby(cca 5 mesiacov) sa môže dokopy táto suma vyšplhať aj k tisíc €. Ja mám pri aktívnom využívaní karty 4 výbery zdarma čo zníži výdavky ale aj tak ten prevod je dosť nevýhodný.
Pozeral som aj iné banky, ale tie vo väčšine majú zas poplatky z každého výberu alebo percentá k tomu, čo sa tiež moc neoplatí. Dosť som mal problém nájsť pre porovnanie kurzový lístok viacerých bánk na jednom webe. Viete niekto o niečom? Viem že rátať s určitou stratou musím, ale pokiaľ je aj lepšia možnosť tak to možno stojí za zváženie.
Viem, že by bolo výhodnejšie platiť online ale v krajinách SEA alebo aj inde v menej rozvinutých krajinách je to skôr rarita...
Ak máte niekto akékoľvek skúsenosti, rady, typy na túto tému, budem rád ak sa podelíte. Osobne sa tomu tiež budem venovať a ak prídem na niečo užitočné rád to sem zavesím. Myslím že je to vec ktorá sa môže hodiť viacerým.
Pozeral som aj iné banky, ale tie vo väčšine majú zas poplatky z každého výberu alebo percentá k tomu, čo sa tiež moc neoplatí. Dosť som mal problém nájsť pre porovnanie kurzový lístok viacerých bánk na jednom webe. Viete niekto o niečom? Viem že rátať s určitou stratou musím, ale pokiaľ je aj lepšia možnosť tak to možno stojí za zváženie.
Viem, že by bolo výhodnejšie platiť online ale v krajinách SEA alebo aj inde v menej rozvinutých krajinách je to skôr rarita...
Ak máte niekto akékoľvek skúsenosti, rady, typy na túto tému, budem rád ak sa podelíte. Osobne sa tomu tiež budem venovať a ak prídem na niečo užitočné rád to sem zavesím. Myslím že je to vec ktorá sa môže hodiť viacerým.
Re: Cestovanie po svete(vyber banky)
Tusim tie nevyhodne kurzy nestanovuje tvoja banka, ale stanovuje to akasi centralna banka alebo kartova spolocnost (Visa, MasterCard a ine). Preto ten zly kurz. Banku ti odporucat nebudem, pretoze by som ti najskor napisal Zuno alebo mBank, ale skor ti odporucim banku ktorej sa vyhnut - Slovenska sporitelna, pretoze SLSP si totizto uctuje poplatko za platbu v cudzej mene. Cize ked zaplatis napriklad 250 eur v prepocte za hotel niekde v Singapure, Keni alebo Argentine, tak si k tomu pripocitaju este dakeho pol percenta ci kolko za to, ze to zrealizovali. Cize ta okradne nevyhodny kurz a este aj tento nezmyselny poplatok. Este vo svete ta caka dalsi neprijemny poplatok a to je poplatok za platbu kartou. Na Slovensku ked platis napriklad topanky za 100 eur, tak dake 1,5 az 3 percenta si vezme banka+kartova spolocnost. Vo svete sa to pripocitava. Cize ak mas napriklad hotel za 200 eur, k tomu ti ochotne pri platbe kartou pripocitaju este 3 percenta za platbu kartou.
Predpokladám že máš kartu visa od mBank a tam je ten problém. MBank si pri tejto karte účtuje poplatok 2% - máš to normálne v podmienkach, pozri si to.
Riešenie je požiadať o kartu master card, tam tento príplatok nie je.
Ja som to takto menil nedávno, debetnú som si nechal visa a kreditnú som v internet bankingu preniesol na master card. Nová karta mi prišla za cca 3 dni.
Riešenie je požiadať o kartu master card, tam tento príplatok nie je.
Ja som to takto menil nedávno, debetnú som si nechal visa a kreditnú som v internet bankingu preniesol na master card. Nová karta mi prišla za cca 3 dni.
Tak v SR mam práve tebou dve spomínané. Zuno(limitovanú, nemám vedenú sim. a už mi vypadol aj telekod) & mbank v zahraničí natwest, ale tú z nezmyselnému bez. opatreniam nepoužívam(zadávanie príchodu a odchodu do každej krajiny, inak ju bloknú). Ok takže SLSP určine nie..., čo viem tak aj ČSOB je na tom strašne špatne z výškou poplatkov(preconto:2/3 pričom majú aj stanovený min. niekoľko eur. S tým sa ču často stávam že pri platbe kartou si priamo ešte aj obchodník upravý cenu (zhruba 3 percentá za poplatok platby kartou).
//autoeditácia príspevku (11 Aug 2016, 19:00)
Práve že tiež mám MasterCard od Mbank
Ale aj tak som stratil slušné percento.
//autoeditácia príspevku (11 Aug 2016, 19:00)
Práve že tiež mám MasterCard od Mbank
Česká uni ma +- stredový kurz, predpokladám, že slovenská bude na tom rovnako
-
Fabo
Hardcore addict
- Kontaktovať používateľa:
Unicredit tvrdi, ze ma neobmedzeny pocet vyberov v zahranici zdarma k U kontu. Ked ti na ucet chodia aspon 4 stovky, je zdarma.
Lenze jedna vec je vyber v zahranici v ramci SEPA alevo eurozony, druha vec je vyber niekde na Kamcatke. Tiez tam nebudu spomenute poplatky tretich stran, teda ak si nieco zauctuje ruska banka v bankomate na Kamcatke, zly kurz, pripadne poplatok pre Visu a ine.
-
Soviet
Darca
Mam Zuno a neviem si vynachvalit co sa tyka kurzu a vyberu v zahranici z bankomatov. Odporucam ako banku ked potrebujes v zahranici vyberat/platit zdarma (asi ale len pre ucet plus). 
https://www.zuno.sk/o-nas/blog/detail/p ... to-4-veci/
Ovsem niekde si zaplatis za vyber napr 5dolarov v amerike a pod. Zalezi od krajiny. Niekde tvoja banka neovplyni poplatok.
https://www.zuno.sk/o-nas/blog/detail/p ... to-4-veci/
Ovsem niekde si zaplatis za vyber napr 5dolarov v amerike a pod. Zalezi od krajiny. Niekde tvoja banka neovplyni poplatok.
Mam Unicredit (cesku) a vyberal som s nou eura, macedonske denare, chorvatske kuny, svajciarske franky aj norske koruny a vsetko bez poplatku za vyber. Kurz neviem posudit, ale plus minus to vzdy sedelo s kurzom Ceskej Narodnej Banky. Takze ja som spokojny.
-
javatar
Hardcore addict
Mam primabanku a prave som si pozeral na vypis ked som aktivne pouzival slovensku kartu v USA (jun 2015)
Vyber z bankomatu 1.5€, stredny kurz, platba kartou ziadny poplatok. Asi som zle cital podmienky uctu lebo tam je tusim, ze 1€ za vyber a 0.15€ za platbu.
V septembri tam idem zas tak potom mozem postnut.
Vyber z bankomatu 1.5€, stredny kurz, platba kartou ziadny poplatok. Asi som zle cital podmienky uctu lebo tam je tusim, ze 1€ za vyber a 0.15€ za platbu.
V septembri tam idem zas tak potom mozem postnut.
Ja by som mal otázku, ak chcem zaplatiť kartou cez net £, tak aký kurz sa použije? Mastercard-Unicredit
-
Soviet
Darca
Ak neplatis cez paypal, kde tu kartu mas, tak kurz tvojej banky alebo mastercard. Jedno z toho. 
Ved toto som chcel práve vedieť či kurz kartovej spoločnosti alebo kurz banky... Ale platí kurz valuty stred nie?
-
Soviet
Darca
Pri zune:
"ZUNO na zúčtovanie platieb kartou so spoločnosťou Visa používa eurá. Platby v zahraničí v inej mene ako EUR sa prepočítavajú kurzom spoločnosti Visa, ktorý je platný v deň jej spracovania touto spoločnosťou. Môže sa teda líšiť od kurzu, ktorý bol v deň, keď ste kartou platili.
ZUNO vám žiadne ďalšie konverzné poplatky neúčtuje. Akým kurzom bola vaša platba prepočítaná, sa dozviete vo svojom online bankingu v Detailoch transakcie alebo v mesačnom výpise."
Pre unikredit som nasiel len normalny kurzovy listok.
"ZUNO na zúčtovanie platieb kartou so spoločnosťou Visa používa eurá. Platby v zahraničí v inej mene ako EUR sa prepočítavajú kurzom spoločnosti Visa, ktorý je platný v deň jej spracovania touto spoločnosťou. Môže sa teda líšiť od kurzu, ktorý bol v deň, keď ste kartou platili.
ZUNO vám žiadne ďalšie konverzné poplatky neúčtuje. Akým kurzom bola vaša platba prepočítaná, sa dozviete vo svojom online bankingu v Detailoch transakcie alebo v mesačnom výpise."
Pre unikredit som nasiel len normalny kurzovy listok.
Pri to unicredit to bude asi podobne, len nie Visa, ale MC
Ved som pisal vyssie, ze tie kurzy si uctuje kartova spolocnost a poplatky bankomat tej ktorej banky. Cize tu to tvoja banka moc neovplyvni.
Pre platby kartou (POS alebo na internete) v EUR alebo cudzich menach, pripadne vybery - mozem odporucit aj Revolut. Maju dobre kurzy, vybery do 650€ mesacne zdarma. V porovnani s mBank (mastercard) pri platbach v CR mali lepsi kurz. Fajn appka, karta sa da rychlo dobit. Platim nou bezne, a mimo SR (ina mena ako €) platim iba nou.
Appka sa da najst na google play, staci sa registrovat a virtualna karta je hned k dispozicii, fyzicka do 10 dni.
Kedze je to mastercard prepaid, nefunguje napr. tato karta na Uber, co ale nie je vina revolutu, ale Uberu.
Appka sa da najst na google play, staci sa registrovat a virtualna karta je hned k dispozicii, fyzicka do 10 dni.
Kedze je to mastercard prepaid, nefunguje napr. tato karta na Uber, co ale nie je vina revolutu, ale Uberu.
Momentalne slovensky unicredit ponuka U-Konto tusim, ako to tu uz niekto spominal staci aby ti tam chodilo 400,-E mesacne a mas zadarmo vybery zo vsetkych bankomatov v zahranici. Pozor! Toto vsak zarucuje len to ze unicredit si od teba vypyta ziaden poplatok neznamena to vsak ze napriklad ked vyberas z bankomatu Bank of America $ tak ze sa vyhnes poplatku 10$/vyber. Generalizovat sa neda, v kazdej krajine je iny sposob ako funguju bankomaty, a aj v ramci tych krajin existuju rozdielne bankomaty rozdielne v tom kto ich prevadzkuje. Najlepsi sposob je najst si banku ktora si neziada poplatky za vyber z ich bankomatov, vtedy vies ze neplatis ozaj nic.
Samozrejme cim vacsia exotika, tym treba ratat s vacou volatilitou meny a tym padom aj spreadom kurzov.
Long story short: podla mna sa momentalne najviac oplati to U konto v Unicredit
Samozrejme cim vacsia exotika, tym treba ratat s vacou volatilitou meny a tym padom aj spreadom kurzov.
Long story short: podla mna sa momentalne najviac oplati to U konto v Unicredit
Mam FIO, skusenosti s pouzivanim karty v zahranici nemam, ale okrem jedneho vyberu mesacne z akehokolvek bankomatu na svete ma vdaka karte MasterCard aj toto:
Služba Cashback umožňuje bezplatne požiadať o hotovosť pri nákupe u obchodníka nad 5 eur na rovnakej pokladni, kde platíte. Maximálna výška výberu je 50 eur, minimum dané nie je. Zoznam obchodov, kde je možné Cashback využiť, nájdete tu: http://www.paypass.sk
Moze to byt zaujimava vyhoda na vyber hotovosti pri nakupe, kde kartu akceptuju (a zaroven sluzbu cashback).
Ucet a karta je bez mesacnych poplatkov a bez podmienok, pri zalozeni uctu je nutne vlozit minimalny zostatok 10€.
Osobne by som urcite zvolil minimalne 2 rozne karty, idealne MasterCard a VISA.
Služba Cashback umožňuje bezplatne požiadať o hotovosť pri nákupe u obchodníka nad 5 eur na rovnakej pokladni, kde platíte. Maximálna výška výberu je 50 eur, minimum dané nie je. Zoznam obchodov, kde je možné Cashback využiť, nájdete tu: http://www.paypass.sk
Moze to byt zaujimava vyhoda na vyber hotovosti pri nakupe, kde kartu akceptuju (a zaroven sluzbu cashback).
Ucet a karta je bez mesacnych poplatkov a bez podmienok, pri zalozeni uctu je nutne vlozit minimalny zostatok 10€.
Osobne by som urcite zvolil minimalne 2 rozne karty, idealne MasterCard a VISA.
Cashback mas napriklad v predajnach Jednoty na Slovensku hadam zo 5 rokov.