Kúpa Blu-ray napaľovačky

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
vald
Light Star
Light Star

Kúpa Blu-ray napaľovačky

Príspevok od používateľa vald »

Zdravím všetkých Hojkárov! Plánujem v blízkej budúcnosti kúpu Blu-ray napaľovačky a akosi sa v tej zmesi funkcií neviem zorientovať. Preto by mi dosť pomohlo, keby sa tu našiel niekto kto sa v tom orientuje a bol by ochotný aj poradiť.
Načo To chcem? No asi na všetko. Zálohovanie dát, natočených videí a tiež nejaký ten film ak sa bude dať. (mám domáce kino s 3D)

Viem že teraz sa tu nájde plno ľudí ktorý mi budú radiť aby som si kúpil radšej externý HDD, ale ten už mám. A mám na ňom všetko možné, lenže je to dosť nepraktické. Keď ja chcem niekomu niečo pustiť, pripájať HDD a hľadať tú či onú položku v tom množstve priečinkov a súborov nie je ktovie čo. Oveľa praktickejšie je vložiť disk a pozerať. A práve preto chcem mať niektoré veci na diskoch a nie iba na HDD.
Uvažoval som najprv o externej napaľovačke, ale obávam sa nízkych rýchlostí pri USB pripojení. Preto bude asi najlepšia alternatíva interná so Sata pripojením.

Trochu som googlil a našiel som túto:
https://www.alza.sk/asus-bw-16d1ht-reta ... d=18846299
(uprednostňujem krabicovú verziu kde nájdem aj nejaký ten softvér aby som potom nemusel laborovať ešte aj na tom).

Takže čo si o tom myslíte? Na čo sa mám pripraviť a čo všetko by som mal ešte očakávať?
Je ten typ dobrá voľba? (Ďakujem vopred za všetky reakcie).
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Kúpa Blu-ray napaľovačky

Príspevok od používateľa heker »

Bluray je mrtve a nevyhodne. Lacne medium sa pohybuje okolo eura, lepsie Verbatim okolo 5 eur. To je pridrahe, je to proste neefektivne. Aka je zivotnost zapisu? Pri CD aj DVD tvrdili hadam 100, castokrat po 5 az 10 rokoch media uz nejdu precitat. Ako to bude pri bluray? Nebude to podobne?

Ja ta od takejto napalovacky odhovaram, je to podla mna zbytocne draha vec, ktora uz dnes nema prakticky buducnost. Dnes sa trh a ludia pozeraju po zariadeniach NAS a multimedialnych prehravacoch. Ja sa len tak spytam, ze kolkokrat pride navsteva za mesiac, kolkokrat im chces pustit daky film? Ci hladat potom medzi 200 mediami niekde v policke je rychlejsie ako to hladat v adresari s filmami? Skus si spravit adresare podla kluca, teda filmy podla rokov alebo ich podel podla abecedy, napriklad filmy zacinajuce od A po D, potom od E po H a tak dalej, ved vies co myslim. Samozrejme nezabudaj, ze vsetky TV, NAS, HTPC alebo multimedialne zlprehravace maju vyhladavanie, pripadne aj filtrovanie, pri pouziti XBMC (Kodi) je to skutocna filmoteka. Porovnavat dake XBMC s mediami na policke je doslova usmevne, ba az komicke a posmesne. Zastavam nazor, ze kupou bluray spravis chybu a aj ked ide o tvoje peniaze a moze mi to byt jedno, aj napriek tomu sa ta pokusim presvedcit o tom, aby si si radsej kupil multimedialny prehravac a vyuzil jeho potencial, ktory ma.
vald
Light Star
Light Star

Dilemu na tému rentabilita, cena a efektívnosť Blu-ray napaľovačky som riešil keď som zvažoval jeho kúpu, takže toto mám už za sebou. Áno, uvedomujem si že sa to neoplatí, že to nemá budúcnosť a že je to zlé, ale i napriek tomu množstvu nevýhod si ju predsa len chcem kúpiť. Takže toto by som považoval už za vybavené.
Teraz by som sa rád zameral (ak by sa dalo) na riešenie dilemy konkrétneho modelu.
USB pripojenie som teda zavrhol a s konkrétnej ponuky ma zaujal tento typ. (ten istý ako v predošlom príspevku):
Ak by to predsa len bolo možné a niekto sa mi k tomu vyjadril, budem rád. Pevne verím, že i napriek obrovskému množstvu nevýhod sa nájde niekto kto to má a kto s tým má aj konkrétne skúsenosti, za čo úprimne ďakujem.
heker
Redeemer
Redeemer

USB 3.0 nema ziadny problem s prenosovou rychlostou a myslim, ze ani 2.0 by nemal byt problem.
vald
Light Star
Light Star

S tých čo som našiel sú všetky len USB 2.0. Ono tam píšu kompatibilitu s USB 3, ale to sa týka iba pripojenie a nie rýchlosti. Inak mal som jeden typ, tento:
https://www.alza.sk/samsung-se-506cb-ci ... d=18846299
...ale obávam sa práve tej nízkej rýchlosti. Cena je porovnateľná a cez sata to pôjde určite rýchlejšie. Len ja nepoznám všetky tie protokoly a funkcie. Od čias DVD sa mnohé zmenilo a akosi už nie som v obraze. Čo to som si ja vyhľadal ale osobnú skúsenosť to nenahradí.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

USB 2.0 ma dostatocnu (ale nic moc rezerva) rychlost na datovy tok BR video nahravky.
heker
Redeemer
Redeemer

Neviem co ty za dve na tri splietas. Bluray zapis 4x je 144mbit, prenosova rychlost USB 2.0 je 480 mbit, cize rezerva je tam s velkym prehladom. Pri 6x zapise je to 216mbit, teda stale pod polovicou toho co USB zvladne. Nechapem ako si dospel k nazoru, ze SATA bude rychlejsia, evidentne nemas ani ponatia o tom co sa tu snazis pisat a zaroven, neviem o chces rozoberat v tejto teme, kedze pochybujem, ze niekto odtialto z fora je taky hlupy, aby mal doma bluray napalovacku. Ked chces, tak si ju kup, tebe neni co poradit, ved si sa uz rozhodol.
Ryan Giggs
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

vald napísal: Uvažoval som najprv o externej napaľovačke, ale obávam sa nízkych rýchlostí pri USB pripojení.
Obavaš sa nezmyselne, ako už bolo napisane, USB ma vyššiu prenosovu rychlosť ako Bluray disk.
vald
Light Star
Light Star

Aha, tak dík. Ja teda netrvám silou mocou na externej. Len ma zaujal konkrétny typ, to je všetko. Dokonca pri internej sa vyhnem problémom s požičiavaním.
Inak tú kritiku beriem. Ja som porovnával USB 2.0 a USB 3.0. Tam rozdiel určite je. (pretože výrobca uvádza oboje, napadlo mi že tam bude možno rozdiel v rýchlosti).
Dobre. Takže jeden problém by bol vyriešený. Teraz už len zistiť aké kritéria by mala spĺňať a čo by jej nemalo chýbať. Ono tých napaľovačiek na trhu veľa nie je, ale s tých čo som našiel ma zaujali tieto dve, (sú to tie čo som už uviedol):
https://www.alza.sk/samsung-se-506cb-ci ... d=18846299
Takže ktorú by ste brali vy? (keby ste zvažovali kúpu vy)?
Ryan Giggs
VIP
VIP

Príspevok od používateľa Ryan Giggs »

USB 3.0 ma samozrejme vyssiu rychlost ako USB 2.0, ale na BD napalovacku staci bezproblemu aj 2.0. 3.0 je tam zbytocnost.
wladas
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa wladas »

Konkretny typ ti tu asi nikto neporadi kedze sa tu tazko najde niekto kto "napaluje". Je to nezmyselne riesenie.
heker
Redeemer
Redeemer

Napalovat napalujem, nie len ja, ale prevazne DVD alebo DL DVD. Pochybujem, ze bluray niekto z fora ma, dovody som napisal vyssie. Takze si myslim, ze ti nikto nepodari, skus pohladat recenzie na zahranicnych strankach.
vald
Light Star
Light Star

Nesúhlasím. Stačí si preliezť české fóra a zistíte pravý opak! Oproti priaznivcom HDD je to samozrejme stále menšina, ale záujem o to stále je. Hoci nie taký masový ako pri CD/DVD. Dôvodom je samozrejme cena.

Ešte raz: Ja som sa nepýtal na to či Blu-ray napaľovačku kúpiť alebo nie, ale akú! To určite nie je to isté! Mám toto fórum rád a preto som sa obrátil aj sem pretože som si myslel, že tu skôr narazím na konkrétneho užívateľa. Miesto toho sa tu rozprúdila úplne zbytočná polemika o niečom inom. No nevadí, aspoň som to skúsil. V každom prípade ďakujem aj za tieto reakcie. Oceňujem že ste mojej otázke venovali aspoň čas na odpísanie. Vďaka aj za to.
heker
Redeemer
Redeemer

Tak potom ti urcite poradili na ceskych forach a ty konecne vies, aku si mas kupit napalovacku.
vald
Light Star
Light Star

To áno, hoci rýpanie a posmešky možno nájsť aj tam.
heker
Redeemer
Redeemer

A preco asi tak? Asi preto, ze zastavaju nazor ako ja a oznacili kupu bluray za nezmysel? To nie su posmesky, ani rypanie, to je holy fakt a realita.
vald
Light Star
Light Star

To nie je v názore ale v prístupe. Ak je niečo pre teba nezmysel, to ešte neznamená, že je to nezmysel pre všetkých! Právo na svoj názor má každý, to je fakt, ale otázkou je kedy je vhodné ho prezentovať? Či za každú cenu, alebo iba vtedy keď je to namieste!? Toto fórum nie je iba pre profesionálov, ale aj pre laikov. Keby každý kládol iba jednoduché otázky, toto fórum by bolo zbytočné. Takže kto nevie sa pýta, kto vie poradí. Samozrejme ale iba za predpokladu, že chce poradiť a že je ochotný rešpektovať aj názor toho druhého.
Veru tak priateľu, je to v ľuďoch a v ich prístupe.
heker
Redeemer
Redeemer

Plne s tebou suhlasim a davam ti za pravdu. Keby ti tu teraz 10 ludi napisalo, ze kupa tejto napalovacky je zbytocna, hlupa a nezmyselna, ako by si sa k tomu postavil? Respektoval by si nazor tychto 10 ludi a povedal by si si, ze ti ludia nieco k tomu vedia, maju padne argumenty a asi je dovod, ze ta odhovaraju od nakupu alebo by si sa k tomu postavil tak, ze sa ti snazia pretlacit a vnutit ich nazor, ze nerespektuju tvoju volbu na kupu a chcu ta odradit od niecoho co tak velmi chces?

Uz som napisal o tom nieco vyssie, ale skusim to zosumarizovat este raz a napisat plusy a minusy bluray. Napisem to z mojho pohladu, teda z pohladu cloveka, ktory sa pocitacom venuje prinajmensom viac ako 20 rokov, zazil som prve CD-Rom mechaniky, neskor napalovacky, hitom boli Teac ci Plextor, ktorych cena sa splhala nad 10 000 korun, zazil som ciste DVD media, ktore sa predavali po 80 korun ci ciste CDcka, ked jedno stalo este 120 korun. A dokonca tie CD aj DVD mam doma, mozem ho kludne odfotit pre taku malu nostalgiu. Tym som chcel vlastne napisat, ze co to som u pocitacov zazil, presiel som si tou generaciou, tym vyvojom a preto si myslim, ze mam k tejto veci a teme co povedat.

Kupa bluray napalovacky je podla mna nevyhodna, cena je taka priemerna, teda niekde na urovni disku ci externeho disku. Cena je 70-80 eur na bluray napalovacku. Kupis si teda napalovacku, treba ti este media. Pozeram teraz media na Alze, Verbatim 10ks pack stoji 7,68 eur, teda 0,77 centov za 25GB disk. Pri 50GB disku si uz na sume 4,48 eur za kus, to je uz dost drahe. Ty pises, ze si chces na to hodit film, lebo na externom disku to nevies najst. Takze ides na ho napalit jeden bluray film alebo tam hodit nejake stiahnute FullHD filmy, ze ich tam budes mat viac? Nech je to tak ci onak, stale tu hra rolu zivotnost medii, napalovanie, nejake krabicky ci zakladac na media. Nemozem si pomoct, ale ta zivotnost medii nikdy nebola dobra, od prvych CD, DVD, cez rozne RW, DL DVD, teraz je to o to horsie, ze ten zapis je prilis rychly. Beriem, ze technologia postupila, ale stale plati, ze cim pomalsi zapis, tym je ta kvalita vacsia. Aj preto sa hudba napalovala co najpomalsie, kopa DJov by o tom vedela rozpravat.

Mas doma 300 filmov, dajme tomu dake MKVcka, film ma 8GB, kapacita teda okolo 2,4TB, teda realne by to voslo na 3TB disk. V tvojom pripade budes potrebovat media, 3 filmy na jedno medium, takze kupis 100 medii po 77 centov, takze mas 77 eur v mediach. Kym tych 100 medii napalis, napises si co je co na ktorom medium, das si tam dake ciselko a spravis si v Exceli zoznam, pripadne si ho vytlacis alebo pouzijes program na katalogizaciu medii, moznosti a sposobov je vela. Ale tych 100 medii potrva mozno mesiac, kym ich napalis, tak to potrva mesiac. Ak mam disk, je jedno ci interny, externy, sietovy, ci je uz pripojeny k TV alebo mas doma zariadenia NAS, mozno multimedialny prehravac, proste mas ten disk. Ty pises, ze nevies tam najst film. Televizor, NAS (DLNA) alebo multimedialny prehravac, vsetky maju moznost vyhladavania. Neviem ci je take tazke kliknut na vyhladavanie a natukat tam nazov filmu, podla mna je to jednoduchsie ako sa prehrabavat v kope 100 medii, pozerat si zoznam, ze kde je aky film, vytiahnut medium, vlozit dnu, pustit, stopnut, odlozit, davat bacha na poskriabanie a dufat, ze o 3 roky to pojde este prehrat. Mne pride daleko jednoduchsie si dat vyhladat par klikmi film, kliknut nan a pustit, bez akejsi manipulacii s mediami. Ak su tebe media jednoduchsie, tak prosim. Myslim si, ze ak si nieco pustal na televizore, tak to bola taka klasika, cize externy disk pripojeny cez USB niekde v televizore Samsung, vsetky film v jednom adresare a bordel za bordelom. V tomto pripade zastavam nazor, ze si to treba vediet katalogizovat a zoradit. Bud to zoradis podla roku kedy ten film vysiel, pripadne podla datumu kedy si ten film stiahol. Mozes si spravit adresar s filmami za rok 2016, 2015, 2014 a starsie. Viacmenej vies, kedy ten film bol, v horsom pripade si to vies pozriet na CSFD alebo IMDB. Ak mas multimedialny prehravac a mas tam XBMC (dnes uz pod nazvom Kodi), tak mas plnohodnotu filmoteku, obal k filmu, popis filmu, vsetko automaticky stiahnute z CSFD, mas k tomu hodnotenie z CSFD, mas oznacene co si videl, co si nevidel, co mas nedopozerane, mas tam filtre podla hodnotenia CSFD, podla datumu, podla zanru, podla hercov, mas tam vsetko, dokonca aj vyhladavanie. Chces animak pre deti? Kliknes ovladacom sipku vlavo, zvolis filter, vyberies zaner, kliknes animak, kliknes OK, pockas par sekund a zrazu mas pred sebou vsetky animaky, ktore mas na disku, vidis k nim obal, anglicky a cesky nazov filmu, hodnotenie z CSFD, popis, cas, rok, studio, proste vsetko. Co vidis na bluray disku? Mozno oznacenie media, ze je to bluray disk cislo 12, potom si pozries niekde v pocitaci katalog alebo listok, zistis, ze su tam napalene 3 filmy a dost.

XBMC funguje na Windowse, Linuxe, Androide, mala krabicka, operacny system, ovladanie, pripadne ovladanie s klavesnicou, ktora sluzi ako gyroskopicka myska, mozes tam mat YouTube, filmy, serialy, vsetko. Dokonca aj online stream, od erotiky, sportu, rozne IP TV a tak dalej, skutocne vela moznost. Za 160 eur mas napriklad Minux X8-H 4K, masinka s velkym vykonom, podpora 4K videa, wifi, lan kabel, dialkove s myskou a klavesnicou, 3x USB port, kodek h.264 a h.265 - https://www.mall.sk/multimedialne-centr ... eo-a2-lite K tomu ked pripojis disk alebo sietovy disk, spravis si poriadok na disku a vytvoris si poriadny katalog, tak mas vyhrane. Co je XBMC s CSFD pluginom, to najdes napriklad tu, staci si to pustit od casu 2:30 -

Tu som ti zhrnul plusy a minusy. Viacmenej som ti opisal plusy pevneho disku+prehravaca a opisal minusy bluray. Pokial si rozhodnuty silou mocou pre bluray, ktory bol odsudeny na zanik uz od zaciatku, tak prosim, tvoje peniaze, tvoja volba, ty budes lutovat. Taky Samsung sa do bluray napalovaciek ani nechystal, napokon spravil daku internu a externu, ale viac nie. Uz v roku 2008 k tomu napisali svoje - http://www.dsl.sk/article.php?article=6284

Tu je este lacnejsie alternativa prehravaca za 88 eur, ale tam treba doinstalovat XBMC a nastavit. To vsak nie je problem - https://www.mall.sk/multimedialne-centr ... -box-q5-4k
vald
Light Star
Light Star

Jediný kto ma od toho odhovára si ty, ale beriem to ako tvoj osobný názor. Lenže otázka nebola či Blu-ray napaľovačku kúpiť alebo nie, ale akú!!! Keď napálim iba jeden disk za mesiac, tak to nebolo pre mňa zbytočné. Všetko nie je iba o peniazoch. Áno, máš pravdu: keby ma tu aj desiati odhovárali aj tak si ju kúpim, pretože ja sa tu nerozhodujem o tom či kúpiť alebo nie, ale rozhodujem sa už pre konkrétny model a snažím sa zistiť viac podrobností. A v tomto je rozdiel. Ty si len hudieš svoje a sám nevieš rešpektovať iný názor. V každom prípade ti ale ďakujem za tvoj čas a úsilie ktorý si venoval na "zhrnutie" svojich poznatkov. (tiež tu mám zbierku starých DVD-čiek, ktoré už nepoužívam, ale ich napaľovanie nebolo zbytočné, pretože svojho času som ich používal). Takže ešte raz ďakujem a prajem krásny deň.
farnell
Star
Star

Príspevok od používateľa farnell »

Nie si sam kto ma ten pocit.
Napísať odpoveď