Kupa chaty

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...
eaten
Light Professional
Light Professional
Používateľov profilový obrázok

Kupa chaty

Príspevok od používateľa eaten »

Zdravim, pohravam sa uz dlhsie s myslienkou, ze by som si chcel nejakym sposobom setrit, resp. niekde investovat/odkladat peniaze. Kedze samotne setrenie nepovazujem za vyhodne zvazoval som kupu nehnutelnosti na hypoteku. Ako som uz kedysi v inej teme spominal prestahoval som sa do Viedne, kde sa ceny hybu v sferach do ktorych sa dostat nechcem a byvat za velke peniaze hodinu a pol od prace tiez nepovazujem za dobre riesenie. Pripadli mi tak riesenia, bud si kupit niekde byt, kde by som teoreticky niekedy v buducnosti chcel byvat (ci uz v blizkej alebo dochodcovskej) a zatial ho prenajimat - co mi prislo ako mat peniaze niekde ulozene ale namiesto aspon minimalneho uzitku je s tym len vela starosti. Dalsia moznost by bola kupit njeaku chatku, ktor u by som prenajimal a v pripade ze by som tam nejaky cas chcel stravit ja, je vzdy dostupna. Viem ze hypoteky na rekreacne domy nie su bohvieco, ale tak rad by som mozno nasiel nieco aj obyvatelne (so zavedenou vodou a elektrikou), a tam by to mohlo byt uz o cosi lepsie (z toho co som sa docital). Takisto ak by sa mi to podarilo prenajimat, moje naklady by nemuseli byt take velke ( o chatu by sa mal kto postarat).
Cele je to este v stadiu uvah, tak mi napiste co si o takom napade myslite, tu pridam moje dilemy:
1) Dlhodobo nemam dlhodobu priatelku, co by sa samozrejme mohlo zmenit a kompletne to zmenit moje plany v buducnosti. Otazka je ale dokedy budem toto brat ako mozno a nebudem "setrit".
2) V pripade ze by som do toho isiel a potom by sa tie palny zmenili, ake tazke je taku chatu predat, vyrovnat hypoteku aby si potom mohol v takom pripade kupit niekde byt.
3) Mam sice doma rodicov, ktori by sa o to mohli postarat ale uvedomujem si ze taka chata chce vacsiu udrzbu a cas na nu - ci to nebude vleka pritaz, na druhej strane tym ze pracujem za pocitacom, by som nieco take sem tam aj privital.
4) Co vsetko mam zohladnovat pri tej chate a nakolko je to doleizte, zatial mam:
- elektrika, voda, odpad
- pristup autom
- velkost pozemku (vyuzitelneho)
- stav chaty samozrejme

Momentalne ma nic viac nenapada co dodat, kazdopadne budem rad ze kazde pre aj proti, aj ked nevravim ze to zmeni moj nazor, ale mohlo by! :D
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Re: Kupa chaty

Príspevok od používateľa harrison314 »

Nerozmyslal si o kupe domu na nejakej odlahlejsej dedine?
kukiak
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa kukiak »

Co to ja viem, prenajimat chatu sa ti chce, ale byt nie. Na byte este zarabas, na chate imho len prerabas. Najdes dobrych najomnikov do bytu, kupis nieco v novostavbe a mas vystarane.
eaten
Light Professional
Light Professional

harisson314 > aj nad tym som premyslal, to je ako moznost cislo 2 k tej chate, ale prenajimat chatu je asi alhsie ako dom so susedmi, predsalen ti odpadavaju problemy "s decibelmi"
kukiak > no prave to neviem, pocul som ze s bytom je velka sanca ze nechytis dobrych podnajomnikov (zo skusenosti znamych) a nakoniec je s tym viac problemov, ale ano .. byt by bol lahsia volba, ale kupit ho v Brezne (kde by sa o to mal kto starat, a je sanca ze sa tam vratim) je neviem ci dobrai nvesticia, kdeze toto mesto sa vyludnuje .. ale stale spada do moznosti Brno (kde by som sa toeritciky v buducnosti rad vratil, ale je tam velke mozno, ale nevyuzival by som ho pravidelne, co by som chatu mohol)
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

pri vymenovani toho, co vsetko je dolezite si zabudol na jednu dolezitu vec koli ktorej by som ti do toho radil neist a to bezpecnost. kym nahodou nenatrafis na chatu, ktora ma za susedov stalych obyvatelov, tak s tym budu same problemy, chaty su casty ciel zlodejov. fakt nepoznam majitela chaty, ktory by toto stale neriesil. a ako investicia je to tiez pochybne, lebo ak som spravne pochopil, tak by chata bola niekde pri brezne aby sa o nu mohli rodicia starat a likvidita niecoho takeho bude nizka.
brm
Darca
Darca

Príspevok od používateľa brm »

Neviem, akú chatu máš presne na mysli, ale pokiaľ myslíš nejakú víkendovú chatu, s ňou asi budeš mať väčší problém. Tie sa skôr prenajímajú na kratšie obdobie - víkend, týždeň a podobne.. či si myslíš, že si niekto vezme do nájmu chatu na dva roky? Okolo chaty je v podstate stále kopec roboty, treba udržiavať stromy, kríky, kosiť trávu.. myslíš si, že nájomník sa bude o to starať, ak to nebude jeho? Môj názor je, že byt ľahšie prenajmeš na dlhšie obdobie a budeš mať s ním menej starostí.
Gothar
Moderátor
Moderátor

Príspevok od používateľa Gothar »

Presne tak, dlhodoby prenajom chaty je skor rarita a ak vobec, tak zadarmo, pretoze najomnik sa ti postara o okolie.
Kratkodoby prenajom (vikend, par dni) je fajn, ale musis tam byt - treba chatu odovzdat, potom skontrolovat. Ak to bude na vikendy, tak pravidelne budes musiet riesit poskodeny nabytok, atd.
Ak chces investiciu a nemas na byt, poobzeraj sa po stavebnych pozemkoch v lokalitach kde sa len zacina stavat a kde este nie je pristupova cesta a inzinierske siete su v stadiu planovania.
Taky pozemok staci 2x do roka pokosit a je velka sanca, ze casom jeho hodnota bude rast. Sice z neho nebudes mat prijem, ale naklady budu nizke (miestne dane, kosenie) a hlavne to bude bez starosti.
brm
Darca
Darca

A na takom pozemku môžeš mať stále jednu tabuľu PREDÁM a budeš čakať, či sa neozve nejaký kupec, ktorému by si to mohol streliť s pekným ziskom (ak sa tam napr. začne už stavať).. ;)
Pilifo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Pilifo »

Súhlasím s brmom a GothaRom, ak by som teraz nekupoval byt, tak investujem do pozemku v nejakej dedine pri väčšom meste, ktorá sa stáva stále lukratívnejšou.

Napr. kolega kupoval pred 3 rokmi pozemok na svoj dom za 1 mega Kč v dedine 15 km od Brna a dnes má taký istý pozemok dvojnásobnú hodnotu, takže zhodnotenie 100% za 3 roky nie je zlé :)
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

tiez suhlasim s tym, ze kupa chaty je nezmysel pokial sa nejedna o turisticku oblast (lyziarske stredisko blizko, kupalisko popr. vodna nadrz v ktorej sa kupe)

aj v tomto pripade ju budes mat obsadenu maximalne 3-4 mesiace podla sezony a zvysok casu sa o to musis starat a nebudes z nej mat ziaden zisk. byt, dom alebo pozemok je ovela lepsia volba
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Podla mna je Brezno vyhladavanou lokalitou a to najma kvoli prostredniu. Nedaleko je Myyo pod Dumbierom, Cierny Balog ci golfove ihrisko na Taloch, pripadne rovno Chopok. Neni to lokalita ako niekde v blizkosti lyziarskych stredisk, trebars daka Jasna alebo dediny pod Jasnou, ale je to dobra lokalita. Kopa Bratislavcanov hlada na leto prave taketo lokality, kde je celkom klud, pekna priroda a dobra dostupnost autom. Otazne vsak podla mna je, ze ci nie su aj lepsie lokality v ktorych by bolo dobre najst chatu, ale ak to stoji na servise od rodicov, tak asi inu moznost ani nemas.
eaten
Light Professional
Light Professional

Myslel som vikendovu chatu - a ako niekto spomenul, je to pri Brezne kde si myslim ze je o chaty celkom zaujem (lyziarske strediska, nizke tatry). a myslim si ze to ani nemusi byt uplne blizko stredisk.
Urcite mam trosku realny pohlad a viem ze dlhodobo ju neprenajmem ale ako vikendova by to islo. Viem ze sa mi to ani vzdy nepreplati, ale tak bola by to predsa moja chata tak by aspon tie peniaze isli stale mne. Ale uznavam ze kupa domceku v dedine by nebolo najhorsie riesenie, len viete, clovek sa uz vidi an tej grilovacke.
Zatial najvacsi NIE faktor je ta spomenuta udrzba - ked is to clovek nascita ze potrebuje kosit, upravy na dome, (odovzdanie klucov atd. s tym som uz pocital) a ze sa o to celkovo treba starat tak by to asi bol dost zrut casu.
Chatu som pred tym bytom uprednostnil, lebo viem ze tu by som mohol vyuzivat sam uz aj teraz :).
Diky kazdopadne za rady, momentalne som fakt na vazkach, ak niekoho nieco este napadne tak sa kludne pridajte do diskusie :).
brm
Darca
Darca

Ak budeš mať človeka, ktorý sa o tú chatu bude starať a pred každým víkendom tam bude chodiť odovzdávať kľúče a po víkende chodiť si po kľúče a robiť poriadky, potom kľudne choď do toho.

:)
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

ako uz bolo spomenute, treba mysliet na udrzbu zahrady hlavne kosenie. A tiez ta bezpecnost- ak aj ostatne chaty na okoli nie su celorocne obyvane tak rataj s tym ze zlodeji tam budu chodit ako na klavir..
Ani tam nemusis nic na ukradnutie mat, ale vzdy urobia skodu, poskodia dvere, znicia interier, ulavia si si v strede miestnosti a pod.- to sa vsetko realne stava..
Ale netvrdim ze kupa chaty musi byt automaticky zla kupa, len treba dopredu ratat so vselicim.
eaten
Light Professional
Light Professional

No po zvazeni vsetkych argumentov ktore ste tu dali, bude asi nakoneic lepsie riesenie mensi domcek v dedine, ktory by sa dal kratkodobo alebo dlhodobo prenajat. Na jar to snad zacnem riesit, kazdoapdne diky za vsetky postrehy :).
gogo956
Redeemer
Redeemer

si si isty ze bude zaujem o prenajom domu na dedine? Ked je par kilometrov od Ba ci neho vecsieho mesta tak ano, ale inac velmi ani nie..
brm
Darca
Darca

eaten.. tvoje rozhodnutie je z blata do kaluže.
heker
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa heker »

Dom, v akej dedine, kto sa bude o to starat?
gogo956
Redeemer
Redeemer

dom v povodnom stave nema velky zmysel kupovat a novostavba ci aspon kompletna rekonstrukcia by bola velmi draha zalezitost.
Napísať odpoveď