Zdraženie HW

Ak plánujete kúpu HW, SW, elektroniky..., tak si skúste nechať poradiť...
CrazyJerry
Light Star
Light Star

Zdraženie HW

Príspevok od používateľa CrazyJerry »

Zdravim,
trochu ma zarazilo zdrazenie niektoreho HW. Konkretne sa jedna o RAM a SSD.

Prve som si na alze vyhliadol pamat ram do notebooku. Konkretne Kingston SO-DIMM 8GB DDR3L 1600MHz CL11 Dual Voltage vtedy na alze stala 28€. Po case z nicoho nic stupla cena danej ram (aj ostatnych ram) na 37€ (do dnes). Tak som si nasiel stranku 220volt.sk na ktorej dana pamat stala 26€ k tomu som sa rozhodol dokupit ssd 500gb. Na stranke bol za 137€. Cize spolu 163€. dnes som sa to chystal objednat a cena obidvoch komponentov stupla... RAM aktualne stoji 33€ a SSD 142€. Spolu 175€ co je o 12€ viac ako pred par dnami.

Mate niekto nejake info preco sa to deje? Jak na alze tak na 220volt... Myslel som ze cena HW prudko klesa vdaka vyvoju :D a nie stupa zo dna na den o 10% :D
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Re: Zdraženie HW

Príspevok od používateľa heker »

Tazko povedat, tych faktorov moze byt strasne vela, napriklad olympiada, zla ekonomika a nestabilna politika v Juznej Amerike, prezidentke volby a prazdninova sezona v USA, top prazdninova sezona v Europe (Nemecko, Holandsko, Belgicko a Taliansko), vybuchy bomb v Thajsku, zvysenie ceny ropy, odchod Britanie z EU a kopa inych veci. Vsetko dokaze zahybat cenami, kurzami, nieco viac, nieco menej, nieco vobec. To navysenie ceny je strasne velke, moze ist o posledne kusy k dopredaju. Pred rokom a pol tato pamat stala 75 eur, teda dvojnasobok toho co dnes. Skus pockat alebo sa pozri po inej pamati, moznosti mas predsa vela. Disky pochadzaju z Thajska, tam su aj sklady, takze navysenie ceny disku si viem premietnut docl bombovych utokov, ale ta cena by sa okamzite nemenila, takze to bude v niecom inom. Ten Evo850 500GB kupis na comp4u stale za 137 eur.
melonSVK
King
King

Príspevok od používateľa melonSVK »

Schvalne som sa pozrel na moju objednavku spred 3 mesiacov a vyzera to tak, ze ceny stupaju. Napr. Kingston HyperX Fury 2x4GB DDR4 2133MHz predtym 750kc bez DPH, dnes 910kc bez DPH. Alebo SSD HyperX Fury 120GB predtym 1000, dnes 1100. Na druhej strane, procesor a doska je s rozdielom par korun za tu istu cenu. Teda tipujem, ze sa to tyka len pamati, ktore sa vyrabaju kdesi v indocine a tamojsia ekonomicka situacia moze byt daleko ina ako ju vnimame v EU.
CrazyJerry
Light Star
Light Star

Som sa uz tesil na SSD :D a ked si ho uz idem objednat tak zdrazie :/ sakra...
Snad to nebude trvat dlho a za tyzden, dva pojde cena opat dole :)

EDIT: Nemate niekto nejake info kedy by mala ceny opat klesnut? Nenajde sa nejaky pracovnik v PC obchode, ktory ma prehlad? Ci pockat 1-2 tyzdne, alebo cena neklasne najblizsie mesiace??

//autoeditácia príspevku (08 Okt 2016, 23:45)
Tak na Alze znova zdraželi pamäte RAM priemerne o 5€. Fakt netuším čo sa deje. V Auguste istá ram stála 26€ - v Septembri 36€ teraz 41€. What the fuck? nehovorí sa, že elektronika lacnie veľmi rýchlo? :D :D
Dreamer
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa Dreamer »

RAMky zvykli stupnut brutalne, potom klesnut a pod., ale tiez som chcel kupit aspon +8GB, no mozno to odlozim ako tam pozeram... Pred vianocami by som sa necudoval, ale teraz je este skoro..
PhYs0c
King
King
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa PhYs0c »

Aký SSD máš vyhliadnutý? Lebo Samsung 850 EVO 500GB je za 145€ dobrý deal.
CrazyJerry
Light Star
Light Star

PhYs0c napísal:Aký SSD máš vyhliadnutý? Lebo Samsung 850 EVO 500GB je za 145€ dobrý deal.
Tebe sa to možno zdá ako dobrý deal, mne až tak moc nie, keďže viem, že pred mesiacom ten disk stál 135... teraz najlacnejší stojí 146
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

To je mozno fakt, ale Kingston UV400 v kapacite 480GB mas teraz za 101 eur: https://www.alza.sk/kingston-ssdnow-uv4 ... 28.htm?o=5 Mensi 240GB len za 58 eur: https://www.alza.sk/kingston-ssdnow-uv4 ... 26.htm?o=3
Spixy
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Spixy »

tie Kingstony HyperX 16GB 2133MHz som pred pol rokom kupoval za 73€, čiže 8GB vychádzal 36,50€
a 850 EVO 250GB za 92€
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Spixy: Evo 850 250GB stoji dnes na Alze 76,22 eur, inde bude mozno aj lacnejsi. On vsak pise o 500GB verzii, pripadne si to mozno myslis s Evo 840.
Napísať odpoveď