Na úvod by som chcel trošku načrtnúť, prečo zakladám takúto tému a čo by v nej malo ísť.
Keďže sme ľudia žijúci v hektickej a rýchlej dobe, kde máme neustále pred sebou veľa povinností a na nič nie je dosť času, rokmi sa podpisuje toto tempo na našom zdraví. Stretávame sa s tým denne, TV je neustále plná reklám na lieky, čakárne u doktorov sú plné, ľudia majú rôzne zdravotné ťažkosti, či už vrodené alebo tie, ktoré im spôsobil ich životný štýl. Stres, nezdravá životospráva, nedostatok spánku, rôzne psychické problémy a rakovina, to je len pár vecí, ktoré si vyberajú svoju daň na zdraví človeka. Preto si myslím, že je potrebné a je na zodpovednosti každého z nás, aby sa o svoje zdravie vedome staral.
Pred chvíľou som spomenul životný štýl, čo je podľa mňa jedna z najzásadnejších vecí, ktoré určujú kvalitu nášho života a kvalitu nášho zdravia. Osobne nie som zástanca prehnaného zdravého životného štýlu, pretože ten je podľa mňa naopak kontraproduktívny. Istým spôsobom by človek mal udržovať svoje telo „bdelé a v strehu“ a to rôznymi formami. Napríklad čas od času si dám naschvál úplne ľadovú sprchu, naschvál zmoknem vonku, naschvál jeden deň v mesiaci nejem, aby som pripomínal svojmu telu, čo to znamená byť v nepohode. Možno je to hlúposť, ale tým, že vedome si niečo odopieram a tým, že vedome vystavujem svoj organizmus hraničným situáciám, mám vtedy pocit, ako keby som sa zoceľoval a stával sa zdravším a znášanlivejším voči fyzickým výkyvom. Ďalšou vecou, ktorú dodržujem veľmi zásadovo je dĺžka spánku. Spánok je podľa môjho názoru jedným zo základných predpokladov na to, aby som žil spokojný život. Sami to veľmi dobre poznáte, keď ste nevyspatí, tak poväčšinou ten deň stojí za prd, stále vás vypína, ráno je neskutočne dlhé, kým sa človek naštartuje a večer už nemá človek energiu prakticky na nič. Ako optimum mám stanovených 8 hodín, čo je všeobecne považované za ideálnu dĺžku spánku. Za bežných okolností sa mi darí tento 8 hodinový spánok dodržiavať. Nie je to presne, pohybuje sa to od 8, cez 7 a pol po 6 hodín. 6 hodín spánku je pre mňa hranica, pod ktorú keď sa dostanem, tak sa nevyspím. Samozrejme občas sa „podarí“ spať menej, všetci to zažívame, no takéto občasné výpady spánku mi nevadia, ba naopak, ako som už spomínal, môžu prispieť k zoceľovaniu organizmu.
Druhá vec, na ktorej si veľmi striktne zakladám je strava. Snažím sa jesť vždy čerstvé jedlo, pokiaľ je nutné ho zohriať, tak na sporáku. V mikrovlnke si jedlo nikdy nezohrievam, nikdy. Možno som poverčivý, no mám odpor voči strave zohriatej v mikrovlnke a vôbec mi takéto jedlo nechutí. Snažím sa jesť 3x denne výdatné jedlo a prekladať to malými vecami. Zo zásady vždy raňajkujem, za akýchkoľvek okolností, aj keď napríklad viem, že kvôli raňajkám budem meškať do práce, aj tak si ich dám. Viem, že lepšie je sklápať uši za nedochvíľnosť s plným žalúdkom, ako sedieť hladný včas v práci. Raňajky sa snažím mať čo najviac energické, to znamená rýchle cukry. Mojím najväčším favoritom sú cereálie, ktorých ročne zjem na tony, potom pečivo s nejakým fajn ovocným lekvárom alebo nejaký jogurt. Ku každým raňajkám neodmysliteľne patrí teplý čaj, pri ktorom si chvíľku posedím v kľude. Medzi raňajkami a obedom si dávam desiatu, tiež takmer vždy pravidelne. Zväčša mi je jedno o čo ide, musí to byť hlavne malé, rýchlo zjediteľné a podľa možností zdravé. Obvykle pijem mliečny nápoj, zjem celozrnné pečivo, alebo si dám jablko. Obed je moje najväčšie jedlo dňa nemám naň nejaké špeciálne požiadavky. Musí mi chutiť a nesmie to byť jedlo, z ktorého tečie prepálený olej. Vždy ma veľmi poteší, keď je k jedlu ako príloha čerstvá zelenina, prípadne zeleninový šalát. Olovrant je opäť niečo malé a rovnako si dám aj malú večeru podľa chuti. Čo sa ešte týka stravovania, pijem iba čistú vodu, čaj a raz denne kávu po práci. Vyhýbam sa pitiu sladených nápojov, všelijakých farebných haluzí a podobne.
Tretia vec, ktorou vedome udržujem svoj organizmus fit sú športy, práca a voľný čas. Zo športov mám najrajdšej turistiku, box a posilňovanie. To sú prakticky veci, ktoré robím niekoľkokrát do týždňa. Občas si ešte ideme s chalanmi zahrať basket a veľmi výnimočne si chodím zaplávať. Keďže mám prácu, kde prakticky celý čas fyzicky nič nerobím, tak každý pohyb je pre mňa obrovská radosť. Niekedy sa len tak prechádzam po firme, len aby som nesedel. Keď už sedím, tak si dávam pozor na držanie tela, musím sa vedome usmerňovať, aby som sedel vystretý. Nie je to jednoduché, no dá sa na to zvyknúť. Vo voľnom čase sa venujem aktivitám, pri ktorých makám ako šróbik, behám, lietam ako handra a som zadýchaný. Mám rád fyzicky náročnejšiu prácu, nevadí mi a teší ma, keď sa môžem s niečím ponaťahovať a potrápiť. Pred telkou sedím minimálne, za týždeň by som to zrátal na minúty. O niečo viac času strávim doma za NTB, no ak sa dá vždy sa radšej venujem niečomu, pri čom môžem vytvárať nejakú vec, alebo sa hýbať.
Aby som to tak nejak zhrnul a zbytočne už nekecal, je 5 vecí, čo sa týka zdravia, na ktorých si veľmi zakladám:
1. Spánok
2. Strava
3. Dostatok pohybu (športy a voľný čas)
4. Udržiavať svoju hlavu v psychickej pohode
5. Pravidelne si umývať zuby a starať sa o svoj chrup ako o novorodenca
To je v kocke môj pohľad na to, ako sa snažím udržať sám seba fit a zdravého. Samozrejme mám svoje neresti, najväčšou z nich je fajčenie, ktorého sa ale nechcem vzdať. Alkohol pijem úplne minimálne, takmer vôbec, na druhej strane si zahúlim a pijem energeťáky, za týždeň vypijem tak 3 – 4. So svojím zdravím som zatím veľmi spokojný (klop, klop, klop), bývam chorý tak 2 krát do roka, na jar a na jeseň, dáke sople alebo zapálené hrdlo. Liekom sa snažím vyhýbať, pokiaľ je to nutné beriem veci ako paralen na horúčku a Jox na hrdlo, nič iné. Ak som na tom veľmi zle beriem niečo „tvrdšie“, čo mi predpíše doktorka. Našťastie sa aj ona snaží vždy liečiť chorobu bez použitia silných liekov pokiaľ je to možné. Do budúcna sa bojím najmä o chrbticu, keďže dlhé sedenie nie je nič pre ňu. Budem sa však snažiť o to, aby bola v pohode.
Na záver ešte doplním, že sa tu môžeme baviť o čomkoľvek, čoho sa týka názov témy, o životnom štýle, o zdravých/nezdravých veciach, aktivitách, o chorobách, o formách liečby, o tom, ako predchádzať takýmto veciam a celkovo o čomkoľvek, čo súvisí s našim zdravím.
A čo vy, máte nejaký svoj zdravý životný štýl? Robíte niečo vedome pre svoje zdravie?
// názov zmenený