Stoporko napísal:Ak ho chceš legálne zabiť a nie otráviť, tak keď napadne nejakého iného psa, preveď jeho agresiu na seba (snaž sa tých 2 psov oddeliť) a potom to s ním môžeš skoncovať.
Samozrejme, budem obrovskeho nepricetneho rozzureneho vlciaka oddelovat od ineho psa vlastnym telom a riskovat, ze zo mna ten pes je*** majitelov spravi dozivotne mrzaka alebo Quasimoda. Aj pri tych malych plemenach, preco by som ja - nevinny okoloiduci na ulici alebo tichy nenapadny sused, mal riskovat povrchove zranenia, poskodenie mojich veci alebo trpiet znizeny komfort pri uzivani vlastnej nehnutelnosti?
Nemalo by pravo chranit nevinnych ludi a trestat tych, ktori zasahuju do ich prav?
Presne toto sa mi stalo asi 2 roky dozadu. Normalne za bieleho dna som isiel po ulici, nebol som opity, nerobil som ziadne prudke pohyby, nemal som ani igelitku ani ziadne predmety a ked oproti mne isla panicka so svojim psikom, tak ked uz boli pri mne, tak ten pes mi skocil po clenku. A ani neviem ako, pretoze som sa strasne zlakol, ale nejako reflexivne som ho kopol spickou boty rovno do tej roztvorenej vycerenej zubatej papule prave vo chvili, ked uz skocil po mojej nohe a isiel ma "rafnúť". No a vykopol som mu zub.

Samozrejme, ze panicka chytila hned "hysak" a hned som bol hovado, psychopat, ko*ot, ze co kopem do jej Dastinka. Tak som jej rovnakym slovnikom vysvetlil, ze nie sme v parku pre psov a Dastinko ma ist po ulici na vodzke a ak je Dastinko agresivny, tak ma mat nahubok, aby sa prave toto nestalo. Povedal som jej, ze som zvedavy, ci ten pes ma vsetky povinne ockovania a ci zanho plati mestu a ze sa stavim, ze toto nie je prvy pripad, co ten pes niekoho pohryzol a ze idem volat fizlov. A ona s Dastinko zdrhla proste prec...
Vratim sa ale k tym susedom.
Je to 6 rokov stara tema, ale za tie roky sa v SR nic nezmenilo. Ak niekto svojho psa nezvlada a ten je agresivny, alebo vy svoj dom ci byt nemozete riadne uzivat, lebo susedov pes nonstop steka a zavyja, tak vam nikto nepomoze. Majitelia a susedia v tom problem samozrejme nevidia, nepomoze vam sloboda zvierat, nepomoze vam bytove druzstvo, nepomoze vam mesto, nepomoze vam policia a ani sudy. Takze jedneho dna ma to proste dozralo a povedal som si, ze predtym, ako ich nebezpecnemu psovi podstrcim nejaku maskrtu, tak im dam poslednu sancu. Napisal som na papier, co vsetko ich pes robi, co uz urobil, preco je to zle a ako konkretne to obtazuje a ublizuje susedom a ze to maju okamzite zacat riesit, inak im coskoro "susedia zacnu sprijemnovat zivot rovnako, ako ho oni sprijemnuju susedom". Umyselne som to cele napisal tak, aby tam nebola ziadna konkretna vyhrazka. Tento anonym som im chemoprenom nacapil na dvere od bytu, aby to vsetci jasne videli. A zacal som vymyslat, ake rozne naschvali sa daju susedom vyparatit bez toho, aby sa jednalo o nejaky trestny cin. Ked som potom prisiel vecer z prace, tak som sa dozvedel, ze tu boli zelení. Zvonili pri kazdom byte a pytali sa na tych susedov a ci ten pes je agresivny a hlucny. No a hned mali zo 60 podozrivych, lebo sa na tu rodinu stazovali este aj susedia z prilahlych bytov z vedlajsieho vchodu.

A tak to aj skoncilo. Ti pochodzkari snad ani nespisali zapisnicu.
A ten pes, este v ten isty tyzden, zmizol. Po roku a pol sa ti susedia nastastie odstahovali. Potom sme si uzili asi 4 mesiace nonstop prerabania.
Ti susedia boli totalni humusaci, ked ste presli po chodbe okolo ich bytu, tak bol citit taky maštalny zapach ako niekde na dedine.
Susedky, ktore pracuju pre bytove druzstvo, si zevraj vzdy losovali zapalky, ze ktora pojde k nim odcitat vodomer a radiatory, kedze zevraj zachod mali v takom stave, ze zapach fekalii bol citit uz na chodbe a hocijaka dedinska latrina by sa v porovnani s ich WC, nemusela hanbit. Takze preto ta dlha prerabka novych majitelov, kedze z toho bytu museli najprv spravit holobyt...
A byvam momentalne v stvrti, kde je milion psov.
Tu snad v kazdom druhom byte maju aj 1-2-3 psov, takze si viete predstavit, aky tu je zivot. Niektore psiska vyvadzaju, ked majitelia nie su doma, dalsie psiska zase vyvadzaju, ked majitel je doma, takze sa v bytovke ozyva stekot nonstop od 05.00 do polnoci. A
priamoumerne poctom psickarov, pribuda aj pocet travičov, snad asi kazdy mesiac sa tu nejaky pes otravi. Dalsia blazniva suseda vyhadzuje maso von z balkona a krmi tulave macky, tak tam evidentne nejaky dobrotivec dal maškrty a cez leto sme tu mali asi 6 mrtvych tulavych maciek na parkovisku. Ja som sice zatial ziadne maskrty nevyrabal, pretoze sa s tym stale neviem stotoznit a pripada mi to dost amoralne, ale po tychto skusenostiach sa celkom viem vzit, co takyto clovek preziva a ako velmi zufalo sa citi. Zufaly clovek potom robi iba zufale ciny.
A uz to asi nijako ani riesit nebudem, kedze sa planujem na jar stahovat.
Pri hladani najmu sa budem urcite pytat na to, co za ludi zije v dalsich bytoch a ci maju psov a ci tam nie je cez den hluk a urcite budem pozadovat aj nejaku pravnu formulku do najomnej zmluvy, aby som bez penalizacie mohol vypovedat zmluvu v pripade, ze sa nakoniec ukaze, ze ma majitel oklamal a v byte sa neda existovat, kvoli milovnikovi psov v susednom byte.
Osobne ma velmi stve, ze sa v tomto state neriesia ucinnejsie susedske spory a zasahy do komfortu byvania a prav uzivania nehnutelnosti. Podla mna by za sucasneho stavu pokojne niekomu preslo, aj keby mal v byte tigra, kona, ci slona... Naopak su neustale snahy prekvalifikovat zviera z neziveho majetku na nieco, co ma svoje prava. Co je skvely napad, len to treba domysliet, aby zviera nejakeho polodementneho majitela nemalo nakoniec vacsie prava ako nahodny okoloiduci clovek alebo sused.
A to je len prvy level. Zakony su u nas nastavene zatial tak, ze sa nebezpecneho agresivneho susedovho psa v krajnom pripade mozete zbavit tou klobaskou s prisadami a jedine co vam hrozi, je poskodzovanie cudzej veci (krizenci maju trhovu hodnotu 0 euro, cize by islo len o priestupok) alebo priestupok proti susedskemu spolunazivaniu, ktory sa tiez riesi blokovou poriadkovou pokutou. Teda to by vam najprv museli nieco dokazat. Lenze co v pripade, ze vedla vas zije psychicky chora osoba, ktora napriklad doma hromadi tony odpadu, ktore smrdia a mozu kedykolvek sposobit poziar celej bytovky?