Kolektívna vina je všeobecne negatívny jav, pričom niektoré oblasti (ako šport) sa dotýkajú len športu, nikomu nejde o život. Niektoré oblasti sú priamo životu nebezpečné, a to sú tie, kde sa kolektívna uplatňuje na celé etnika a pod. skupiny, ktoré zahŕňajú státisíce až milióny ľudí. Takáto kolektívna vina sa dá len a len odmietnuť.
Facku si môžeš dať za podporovanie importu, vďaka ktorému zomierajú tisícky nevinných ľudí, o ktorých sa akože bojíš, fakt je veľmi cynicke hrdit sa nejakým zachranovanim a namiesto toho ich nechať radšej zomrieť ako ich radšej materiálne zabezpečiť na území severnej Afriky, ale to už nechám na tvojom svedomí...
Ja žiadny "import" nepodporujem. Nevraviac o tom, že ide o rétoriku, ktorú používajú len rôzni poloblázni a konšpirátori, prípadne neonacisti. Ak by si sledoval dianie tak vieš, že sa už dávno podnikli kroky aj zo strany európskych inštitúcií, ktoré majú za cieľ zastaviť migráciu už v zárodku. Lebo, ak by si zase sledoval situáciu, aj v Afrike je vo viacerých štátoch veľmi nestabilná situácia vyvolaná vojenskými konfliktmi, takže aj väčšina týchto ľudí sú utečenci a nie nejakí ekonomickí migranti, ktorí len tak zo srandy podnikajú strastiplnú a životunebezpečnú cestu.
A keby sme išli úplne ku koreňom, tak ja nie som turbokapitalista ako ty. To neoliberalizmus a kapitalizmus vo všeobecnosti doviedol stav daných štátov do toho stavu, že krajina, ktorá by mala byť v podstate bohatá (nerastné suroviny), je v úplnom rozklade, ovládajú ju korporácie, ktoré často podporujú rôznych diktátorov a vojenské skupiny, lebo zisk. A potom nevinní ľudia utekajú pred vojnou, čo je úplne pochopiteľné. Takže netrep hlúposti o tom, že ja niečo podporujem.