Romovia na Slovensku
Re: Romovia na Slovensku
O tom hovorí aj v rozhovore. Žiaľ, zjavne to nie je žiadnou prioritou. Téma je na okraji, prípadne sa sem tam vytrieskajú nejaké politické body siláckymi rečami o represii.
ved pravehughito napísal:Prečítaj si ten rozhovor.
Presne toto často počuť ako výčitku. Teda že prečo im „my Nerómovia“ musíme stále ukazovať, čo majú robiť, ťahať ich za ruku, keď „nás“ nikto nevedie a musíme sa o seba postarať sami. Je to správna otázka alebo je to skôr nepochopenie ich kultúry?
V prvom rade treba povedať, že oni rozmýšľajú inak ako my. Celý systém je nastavený na nás, to znamená, že nemôže fungovať na nich. Druhá vec je, že im naozaj musíme pomôcť. Tým nehovorím, že by sme im mali dať peniaze. Treba nastaviť pravidlá tak, aby boli motivovaní vytvárať hodnoty. My by sme bez Rómov nevybudovali Spišský Hrhov. Keď niekoho stretnem, kto na nich nadáva, tak sa ho rovno spýtam, kto mu urobil vodu, kto mu vykopal kanál či postavil chodník pred domom. Potom sú odpovede také, že tí naši sú dobrí, ale tí ostatní nie.
No však, veď práve.
hughito napísal:ak niekto prichádza z rasovými tvrdeniami
V prvom rade treba povedať, že oni rozmýšľajú inak ako my
Len vo fundamentálne chorej spoločnosti sa väčšina musí prispôsobovať menšine a nie naopak..
-
yoggy
Statne podniky by som uvital, ale nie pod vedenim tejto vlady, kedze je na 100% iste, ze si na jeho celo dohodia nejake neschopneho trula a straty budu obrovske, najlepsie by to bolo keby "CEO" mal urcite percento zo zisku, tak by som videl pre neho nejaku motivaciu sa snazit podnik zveladovat, nie ako teraz... vsak co, slovaci to zaplatia danami vid VSZP
Btw. vo svidnickej "odeve" pracuje skoro 50% romok(myslim, ze okolo 100) a to len kvoli tomu, ze "biele" odisli bud do zahranicia alebo v tom lepsom pripade si nasli nieco ine v meste/okoli, kedze davaju tam max minimalnu mzdu, takze mozem potvrdit, ze pokial praca je, tak sa aj pracuje
Ale co sa tyka muzskeho pohlavia tohto etnika, tak to su najhorsi zamestnanci na svete(drviva vacsina
)
Btw. vo svidnickej "odeve" pracuje skoro 50% romok(myslim, ze okolo 100) a to len kvoli tomu, ze "biele" odisli bud do zahranicia alebo v tom lepsom pripade si nasli nieco ine v meste/okoli, kedze davaju tam max minimalnu mzdu, takze mozem potvrdit, ze pokial praca je, tak sa aj pracuje
Ale co sa tyka muzskeho pohlavia tohto etnika, tak to su najhorsi zamestnanci na svete(drviva vacsina
v style domacich zvieratiek, ked sa postaras od zaciatku po koniec, tak su schopni sa nieco naucit a nasledne aj posluchat, lebo su ini (toto nie je rasizmus?hughito napísal:No však, veď práve.
ale celkovo je to pekny rozhovor, tesim sa na dalsie, hlavne ak tam bude progress bez prispenia majority, teda vlastnym pricinenim
ze to ide, o tom svedci napriklad Zaneta Maziniova
Etnické/kultúrne špecifická existujú, z toho môžu vyplávať aj isté vzorce zmýšľanie. To nemá nič spoločné s rasovým zmýšľaním.
beardie, narážal som na toto: Celý systém je nastavený na nás, to znamená, že nemôže fungovať na nich. Mrzí ma, že to musím až takto doslova kopírovať a nedokážeš to prečítať a pochopiť hneď.
Štýl domácich zvieratiek, alebo ako si to nazveme, je to jedno. Máme tu problémové lokality a skupiny (nejde vôbec o Rómov ako celok), tak mi príde prirodzené, aby bola snaha pomôcť. Pomáha sa plno ľuďom a skupinám, v rôznych oblastiach a smeroch. Je to normálny jav. Každý človek v nejakej etape života potrebuje pomoc alebo podporu, prípadne isté nasmerovanie atď.
Čiže môžeme sa spoliehať na nejaké zázračné "samovyriešenie," alebo sa spravia nejaké kroky - viď. aktivity daného starostu. Čo je lepšie?
yoggy:
beardie, narážal som na toto: Celý systém je nastavený na nás, to znamená, že nemôže fungovať na nich. Mrzí ma, že to musím až takto doslova kopírovať a nedokážeš to prečítať a pochopiť hneď.
Štýl domácich zvieratiek, alebo ako si to nazveme, je to jedno. Máme tu problémové lokality a skupiny (nejde vôbec o Rómov ako celok), tak mi príde prirodzené, aby bola snaha pomôcť. Pomáha sa plno ľuďom a skupinám, v rôznych oblastiach a smeroch. Je to normálny jav. Každý človek v nejakej etape života potrebuje pomoc alebo podporu, prípadne isté nasmerovanie atď.
Čiže môžeme sa spoliehať na nejaké zázračné "samovyriešenie," alebo sa spravia nejaké kroky - viď. aktivity daného starostu. Čo je lepšie?
yoggy:
Na toto si došiel ako? Pýtam sa aj v kontexte rozhovoru a aj v zmysle vlastných skúseností - pohybujem sa po BA často v rámci rôznych stavieb atď., pomerne veľký počet tých klasických robotníkov je Rómov, ktorí úplne normálne pracujú. Detto rôzne zemné a výkopové práce vykonávajú takmer výhradne oni. Čiže?Ale co sa tyka muzskeho pohlavia tohto etnika, tak to su najhorsi zamestnanci na svete(drviva vacsina
nemam nic proti aktivite, len som vyjadril znepokojenie so specifikami prijimatelov pomoci
bezne sa pri poukazovani na ich inakost argumentuje rasizmom, zrazu to teraz nevadi, dvojaky meter ^^
este 1 vec:
//autoeditácia príspevku (21 Apr 2017, 23:24)
http://ostrava.idnes.cz/asistenti-prepr ... zpravy_jog
hnusni rasisti v tej Ostrave
bezne sa pri poukazovani na ich inakost argumentuje rasizmom, zrazu to teraz nevadi, dvojaky meter ^^
este 1 vec:
pozornejsim citatelom sa rozsvietila LEDka a napadol im primer k importu blizkovychodnych a africkych pracovnikovNaše skúseností sú také, že keď prídete do znevýhodneného regiónu, tak tí najšikovnejší ľudia tam už nie sú.
//autoeditácia príspevku (21 Apr 2017, 23:24)
http://ostrava.idnes.cz/asistenti-prepr ... zpravy_jog
hnusni rasisti v tej Ostrave
ti asistenti dopravy su dobry napad, ak existuju urcite pravidla prepravy Mhd tak musi byt sposob ako dodrziavanie tychto pravidiel aj kontrolovat. Ludia musia vidiet ze slusne spravanie sa vyplaca a nie ze gauneri a asociali maju navrch- ako casto zazivame v realite.
cigan asi nejaky fetak, typek bude mat pruser, z popisu incidentu bude dost problem prekvalifikovat to na sebaobranu
No sebeobrana urcite nie ale neexistuje v zakone nejaka klauzula aj pre ochranu inych ludskych zivotov/majetku? Ak predsa "utocil" takou "zbranou" ako je dodavka, tak strelba je asi primerana odpoved pre niekoho, kto mieri dodavkou na ludi. Kazdopadne, budem to sledovat a som zvedavy, ako to dopadne.
-
Andi_Cibula
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Rozlišuje sa NO a KN. Toto nebolo NO ale skorej KN.
Nanešťastie praxou českej polície je, že najmenej práce majú s tým, keď to rovno označia za vraždu a o tom, že to vražda nie je rozhodne súd. Po pár mesiacoch/rokoch súdnych ťahaníc.
Preto je odporúčané mať v mobile pár kontaktov na právneho poradcu, ktorý je ochotný byť priateľom na telefóne aj v hlbokej noci a polícii nepovedať po príchode debilinu a nekecať príliš veľa detailov. Ešte lepšie nepovedať ani slov. Plus nikdy nič na mieste nepodpísať.
Nanešťastie praxou českej polície je, že najmenej práce majú s tým, keď to rovno označia za vraždu a o tom, že to vražda nie je rozhodne súd. Po pár mesiacoch/rokoch súdnych ťahaníc.
Preto je odporúčané mať v mobile pár kontaktov na právneho poradcu, ktorý je ochotný byť priateľom na telefóne aj v hlbokej noci a polícii nepovedať po príchode debilinu a nekecať príliš veľa detailov. Ešte lepšie nepovedať ani slov. Plus nikdy nič na mieste nepodpísať.
zivot ma vzdy vyssiu cenu ako majetok, krajna nudza to nebola, nutna obrana taktiez
chchelo by to viac detailov/video
chchelo by to viac detailov/video
-
Andi_Cibula
Addict
- Kontaktovať používateľa:
Krajná núdza to práveže mohla byť, keďže odvracal navážanie sa autom do ľudí.
to sice ano, ale aj pri KN musi byt zbran az posledna instancia, preto hovorim, ze by bolo dobre mat presnejsi popis alebo video, tazko povedat, co pisalkovia clankom sleduju
-
yoggy
*DELETED*
akurat ma napadla prihoda, ked som mal asi 7(neviem presne uz), tak otcovi ukradol cigos radio z auta a prisiel k nam pred dvere a pytal od nas 200 korun, ze nam ho vrati
*DELETED*
akurat ma napadla prihoda, ked som mal asi 7(neviem presne uz), tak otcovi ukradol cigos radio z auta a prisiel k nam pred dvere a pytal od nas 200 korun, ze nam ho vrati
*DELETED*
"ich" - "cigos" - "ublizuju" - "oni"
Ty si dobre mimo. Choď sa dať preventívne zavrieť.
Ty si dobre mimo. Choď sa dať preventívne zavrieť.
-
yoggy
AF z bratislavy sa ozval
tu vidim cigosov, len obcas v tescu(do bratislavy prichadzaju len ti, ktori chcu nieco zmenit, ostatna zgerba zostava doma (na vychode)), odkedy som sa prestahoval do Bratislavy, tak som celkovo vyrovnanejsi clovek, kludnejsi... pridem do svidnika a mam strach o svoj zivot/majetok/rodinu, stale len pocuvam, co komu zas ukradli...
V podstate je som slnieckar ako hrom, ale cigani su ta najhorsia minorita na svete a do mojho idealneho sveta mi nezapadaju
V podstate je som slnieckar ako hrom, ale cigani su ta najhorsia minorita na svete a do mojho idealneho sveta mi nezapadaju
Čo to -deleted-?