aacid napísal:ak by som mal ozaj 50 tisic eur v nejakej kryptomene mozem ich teraz v jednom momente vymenit za realne eura?
jednoducha odpoved: ano
https://coinmarketcap.com/currencies/views/all/ pozri sa na stlpec Volume (24hod) len na prvych 10 menach a to ti da lahku odpovedat na to, ci svojich 50 tisic lahko zmenis za realne prachy

dalej sa pozri na celkovy kapital vsetkych kryptomien, ktory je aktualne vyse 60 miliard a to ti da dalsiu odpoved, ze kryptomeny netreba brat na lahku vahu. vsetky tie kryptomeny, kt. maju vyssie hodnoty prinasaju na trh nieco unikatne, cize nie je to len o spekulaciach.
nastuduj si napriklad nieco o Ethereum smart contracts. niektore meny maju velky potencial, preto sa stale oplati investovat.
//autoeditácia príspevku (18 Máj 2017, 10:05)
gogo956 napísal:Old Dirty Bastard
tak pokial ocakavas od investicie navratnost v stovkach ci tisicke percent p.a. tak to skutocne o nejakej alternative ku kryptomenam neviem.Ale BTC ma obrovsku volatilitu, takze ako rychlo clovek zarobi tak aj ryhlo moze o znacnu cast prist.
ta poopravim. BTC malo obrovsku volatilitu kedysi

ak si investoval 2011, si dnes ziskovy. ak si investoval 2012, si dnes ziskovy. ak si investoval 2013-2016, si dnes ziskovy. vsetci ti ludia sa urcite nebudu stazovat na vysoku volatilitu. samozrejme, ze cena klesa a stupa ako na kazdom trhu, ale z dlhodobeho hladiska stale len stupa a oplati sa to urcite viac ako investovat do nejakeho fondu v banke.
ak mas pocit, ze bitcoin dosiahol svoj vrchol, nemusis predsa kupit 1BTC, da sa kupit aj 0,1, aj 0,001. pripadne mozes investovat do mladsej meny, ktora ma podobny potencial, ved ich je dost.
je to naozaj az taka obrovska volatilita, ked behom mesiaca stupne/klesne cena o par percent? taketo situacie sa bezne deju aj pri fondoch. z casu na cas bitcoin vyraznejsie narastie/klesne, ale medzitym si udrziaval dost konstantne hodnoty.
raz som cenu BTC nesledoval vyse polroka a zmenila sa doslova len o par percent. stabilnejsie ako niektore fondy.
ten narast ma ale nejake opravnenie, nie? nerastie to snad len kvoli insider tradingu alebo fiktivnym nakupom. proste sa do toho dostava stale viac a viac ludi/spolocnosti/krajin.
a ked raz ma ta minca deflacny charakter, tak je logicke, ze cena casom rastie a nie opacne ako je to pri inflacnych "papierovych peniazoch", kde sa stale dotlacaju dalsia a dalsie podla potreby.
ano, teraz konkretne BTC vyrazne narastol o vyse 20-30% behom kratkej doby (niektore dalsie meny narastli o 100-400% a udrzali sa, ale to neriesi nikto

) a musim sa priznat, ze osobne nevidim zmysel za tym narastom v cene. a nikto ti nepovie preco je to tak. ale osobne si taktiez myslim, ze uz nikdy nespadneme pod nejakych 1500.
//mozno jedine ak nastane hard fork-chain split, bude korekcia-panika, ale cena opat rychlo vystupa imho//
ked si vezmem kolko penazi sa investovalo a stale investuje do ich tazenia.. tak sa citim ako keby som zil v nejakej science fiction poviedke. mysim, ze bitcoin sa uz davno dostal do stadia "too big to fail" (zlikvidovat ho mozu uz len core developeri, kt. sa na tom aktivne uz dlhsiu dobu podielaju

keby nebolo ich, cena by bolo momentalne imho este vyssie).
si zober take centralizovane tazenie v cine. kde zakladaju obrovske fabriky na tazenie a maju zmluvy s lokalnymi hydroelektrarnami, kt. im dodavaju lacnu elektrinu, aby si zvysili fabriky profit. to nie je ziadna sranda. to sa dnes deje. seriozny biznis.
investorov nezaujimaju ani problemy so scalingom a poplatky za spracovanie ocividne.
kedze ma bitcoin problemy so scalingom take, ake ma a tie problemy sa tak skoro nevyriesia, lebo uz sa aj tak riesia 2 roky a nikam sme nedospeli. je tam hardcoded limit transakcii denne na nejakych cca 300tisic, pricom kazdy den je dalsich 150 tisic nepotvrdenych.
protokol ako taky funguje a na tom sa nic nezmenilo a nezmeni. mam taky pocit, ze ludia bitcoin beru uz vacsinou ako store of value, digitalne zlato, nie ako menu. poplatky sa zvysuju a kavu si uz za btc nekupim. lebo za 5 dolarovu transakciu zaplatim 2 dolare poplatok za spracovanie. ale taki, co investuju tisice, tym mozu byt 2 dolare ukradnute. vzdy tam bude spusta ludi, kt. tam budu drzat znacnu cast svojho net worth.
predpoklada sa, ze tych ludi s postupom casu vzdy len pribudne viac a mince budu mat vzdy len vacsiu cenu, kedze su deflacneho charakteru, teda nikdy ich nebude viac ako je pevne dany limit.
rolu v cene hra urcite vela faktorov. urcite za to z vacsej casti moze aj fakt, ze v japonsku je bitcoin legalnym tendrom, nedavno to vlada schvalila

kto by to bol kedy povedal, vsak? ludia sa smiali este 2013, ze bublina praskne "ako moze niekto za rad cisel a pismen zaplatit 1000€" a ti, co vtedy investovali sa na tych ludoch smeju dnes.