Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a viera

O živote, snoch, životnom štýle, cestovaní...

Ste veriaci?

ano
569
52%
nie
531
48%

Celkom hlasov: 1100

DEVZYO1G
Addict
Addict
Používateľov profilový obrázok

Re: Boh, náboženstvá, religionistika, filozofia života a vie

Príspevok od používateľa DEVZYO1G »

gogo956 napísal:ephramko

docasna depersonalizacia nastava typicky po poziti disociativ, pri LSD je takyto stav skor vzacny.
Tj Ketamin a pod latky, inac ide o vecsinou zazitok nie velmi prijemny a zasadnym sposobom dokaze trvalo zmenit psychiku clovek aj iba popar tripoch, clovek moze mat pocit ze sa zblazni a ze tento stav ho nikdy neopusti. Mat pocit ze clovek lieta niekde vo vesmire sialenou rychlostou sa zda na prvy pohlad zaujimavy ale v skutocnosti to byva traumatizujuci zazitok, uz len kvoli naslednej konfrontacii po tripe s povodnou psychikou.
pri ketamine je ten disociativny efekt fakt silny. Je to zaujimavy pocit, uvedomujes a uzivas si kazdy svoj pohyb, mas extremny naval pozitivnej energie. Samozrejme velku rolu hra prostredie v ktorom si, ak sa vychillujes doma na posteli a nemas stresy ci ta niekto uvidi alebo co, tak je to celkom prijemny zazitok, ani ta nasledujuca konfrontacia po tripe mi neprisla nejako extra hrozná, do hodinky si fit, ziadny dlhy comedown. Jedine negativum je celkom neprijemna chuť ktoru pri intranasalnom poziti ostava este dost dlho, plus fakt ze ti to dokaze kvalitne doje*** obličky.

dosť už OT .. proste taketo depersonalizacne stavy su velmi bezne a daju sa dosiahnut az prekvapivo lahko
TK1991
Star
Star

Príspevok od používateľa TK1991 »

Zdravim, existuje nejake vyobrazenie tvare Jezisa okrem toho s Turinskeho platna? Alebo je jeho vzhlad neznamy? Dakujem
hughito
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa hughito »

Turínske plátno je podvrh a žiadne vyobrazenie Ježiša neexistuje, samozrejme, ak nerátame tie fikcie, kde je Ježiš pomaly modrooký dlhovlasý blondiak árijského typu.

Existuje ešte vedecká hypotetická rekonštrukcia. Viď príloha.
Prílohy
gallery-1450102902-screen-shot-2015-12-14-at-91810-am.png
TK1991
Star
Star

z čoho vychádza takáto rekonštrukcia?

EDIT: o Turínskom plátne viem a je pre mňa zarážajúce že je táto podoba vyobrazená v každom kostole, svätej knihe atď. atď. ako ta pravá. Má vôbec veda pre veriacich nejaký zmysel/hodnotu?
hughito
Redeemer
Redeemer

TK1991
Star
Star

Zdravim vie mi niekto vysvetlit ako sa moze stat ze si niekto proste zacne spominat na "minule" zivoty? Ako to ze jedneho dna sa clovek zobudi a ma v hlave spomienky o vraj minulych zivotoch? Poznam psychologicku asi s troma titulmi, ateistka, racionalny clovek a zrazu toto.. vdaka
skjerp-deg
Medium Star
Medium Star

Príspevok od používateľa skjerp-deg »

Spojenie "minulé životy" nedáva zmysel, resp. predpokladá nadprirodzeno (napr. dušu), pretože my dnes vieme, že pamäť, to sú (zjednodušene povedané) nervové dráhy v mozgu. Telo sa po smrti rozloží, vrátane mozgu a teda vrátane všetkého, čo tvorí nervové dráhy => pamäť daného človeka zaniká.

Spýtaj sa jej, ako si myslí, že tie spomienky dostala. Ak je racionálna, tak uzná, že to určite nie sú spomienky na minulé životy, ale skôr len výplody mozgu. Teoreticky môže ísť aj o začiatky nejakej psychickej choroby, ak to teda bude pretrvávať, prípadne sa zosilňovať, určite odporúčam návštevu psychiatra.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

- Nevyhnutnost vlastnej smrti, aj smrti ludi, ktorych mam rad.
- Sloboda usporiadat si zivot podla seba.
- Konecna samota.
- Absencia zjavneho zmyslu zivota.

To su zakladne "konstanty" s ktorymi sa musi vyrovnat kazdy clovek, aspon podla existencialnej psychologie. Mnozstvo problemov klientov prameni prave odtial. Predpokladam, ze pani docentka uz bude starsia osoba. Neviem v akej oblasti pracuje, ale ak robi aj psychoterapiu, tak by o tomto mala hovorit so svojim terapeutom alebo na supervizii. Osobne by som preskumal prave otazku toho, ako sa vyrovnava so smrtou. Ale takto podla zadania "spomina si na minule zivoty" to moze byt naozaj vselico...
TK1991
Star
Star

Racionalna som myslel v minulom case az doreraz ano vsetko co mi rozpravala sa tykalo prave tej nadprirodzenej stranky, co sa tyka toho psychiatra urcite by ma nepocuvla a co sa tyka mojho nazoru nanu tak nepripadala mi vobec vysinuta prave naopak uplne normalna rozumna ako vzdy akurat s novou skusenostou/skutocnostou v jej zivote ktoru prijala proste za fakt. Ako ked zistis ze si adoptovany, povies si fajn a ides dalej

Edit: moze mat okolo 60 rokov, co sa tyka jej mimulych zivotov cim bola co robila atd. nato mi nechcela odpovedat
skjerp-deg
Medium Star
Medium Star

Na to, aby človek trpel nejakou psychickou chorobou sa nemusí správať ako vyšinutý. Veď existuje kopec "mild" psychických chorôb, ako napr. chronická depresia.

Zaujímalo by ma, ako si ona vysvetľuje svoj prechod od racionalizmu k viere v reinkarnáciu. Prekonvertovala na nejaké východné náboženstvo, alebo pozerala nejaké pseudovedecké bludy v telke, alebo ako sa to stalo? Môže byť, že vždy bola náchylná na konšpiračné teórie alebo nadprirodzeno, len ste sa o tom nerozprávali, alebo určite si sa o tom s ňou pred tým rozprával a ona uvažovala racionálne?

@ephramko: Nice shot s tým vyšším vekom :D
hughito
Redeemer
Redeemer

Tiež si myslím, že tieto príbehy o tom, ako sa zo zarytých ateistov a racionalistov zo dňa na deň stanú veriaci a inklinujúci k celému spektru ezoteriky, patria len do ríše rozprávok. Títo ľudia k tomu mali vždy nábeh a len nastal nejaký proces, ktorý ich k tomu "posnul." Alebo im proste po nejakom silnom zážitku "preplo" a toto je akási obrana organizmu.
TK1991
Star
Star

neviem o tom aby konvertovala alebo či sa venuje východným náboženstvám ale zaujíma má ako sa človeku dostanu do hlavy tie minulé životy na ktoré si doteraz nespomínala, alebo si tie minulé životy všetci vymýšľajú?
hughito
Redeemer
Redeemer

No vymýšľajú, alebo im "hrabne." Reálne sa nám žiadne "minulé životy" premietať nemôžu.
TK1991
Star
Star

vieš vysvetliť akým spôsobom im hrabne že majú v hlave nejaké nové spomienky? nejaké vysvetlenie s pohľadu vedy?
http://tn.nova.cz/clanek/podivne-pribeh ... ivoty.html
s deťmi som videl niekde aj podobný dokument teraz ho neviem nájsť..
skjerp-deg
Medium Star
Medium Star

Príbehy v článku sú neoveriteľné. Veď tam ani nevidím zdroj (čo ale na prekladaný článok nie je až také neobvyklé).
Hitchens napísal:That which can be asserted without evidence can be dismissed without evidence.
Predpokladám že aj v tom dokumente boli len herci. Ľudia to totiž žerú, ale málokto chce aj dôkaz.

Nevravím, že falošné spomienky neexistujú. (Napr. https://en.wikipedia.org/wiki/Confabulation alebo https://en.wikipedia.org/wiki/False_memory_syndrome ) Nie je to pravdepodobne ani jeden z týchto javov, slúži to len ako ukážka, že umelá tvorba spomienok nie je až taká neobvyklá akoby sa mohlo zdať. To, že nevieme ako presne to funguje (možno aj vieme, len ja o tom neviem, nezaoberám sa týmto profesionálne, možno ephramko by o tom vedel niečo viac) neznamená, že to sú určite minulé životy. Vlastne my vieme s istotou povedať, že to nie sú minulé životy, ale že sa jedná o jav spôsobený tým, ako funguje mozog.
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

je tu viacero faktorov ktore je treba brat do uvahy napr:
1/Pribehy z Tv, youtube,bulvarnych casopisov a pod. su casto uplne vymyslene alebo aspon upravovane tak aby vyvolavali úžas a prekvapenie u konzumentov-nemaju nic spolocne s realitou
2/Ochoriet na dusevnu chorobu moze ktokolvek, bez ohladu na stupen dosiahnuteho vzdelania, je to disfunkcia tela ako kazda ina /napr hemoroidy/
3/funkciou mozgu je neustale dusevna aktivita, aj ked hlboko spime, mozog neustale produkuje myslienky a pocity. A pri niektorych poruchach sa stava ze to co bezne povazujeme za bezcenne sny sa zacinaju zlievat s dennym vedomim a vznikaju z toho rozne bludy, vecsinou je to prejav zacinajucej schizofrenie.
4/Telo je biologicky stroj ktore existuje iba vdaka tomu ze neustale replikuje svoje vlastne bunky.
Tie po urcitej dobe odumieraju a telo vytvara nove, ale casom vznikaju samozrejme chyby v prepise DNA, takze cim je clovek starsi tym je menej "kvalitny" a vsetko funguje stale horsie, mozog nevynimajuc /rozne demencie atd/
Stari Greci hovorievali "miláčikovia bohov zomierajú mladí" pretoze s vekom ide vsetko do haja, esteze cloveku zostavaju skusenosti, tym to vie do urciteho casu kompenzovat, ale nakoniec cas zoberie aj to.
5/ Clovek sa cely zivot lopotí, za niecim snazi, zije vo svojich predstavacho svete a nakoniec si uvedomi ze to raz skonci bez vyznamu-iste ze potom cloveku z toho hrabne, u kazdeho sa to ale prejavuje inak.
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

trosku offtopic, ale suvisi to s minulymi zivotmi...
Ezoterici si casto spominaju na minule zivoty, no vzdy su to Kleopatry, krali, slachticne, malokedy to je cistic kanalov, obet moru, alebo parazimi prelezeny zobrak s pod hradu

//autoeditácia príspevku (12 Júl 2017, 7:33)
Zazrak! A jasny dokaz existencie boha.
Prílohy
14054410_1208163709235660_1706258896776631381_o.jpg
hughito
Redeemer
Redeemer

TK1991 napísal:vieš vysvetliť akým spôsobom im hrabne že majú v hlave nejaké nové spomienky? nejaké vysvetlenie s pohľadu vedy?
http://tn.nova.cz/clanek/podivne-pribeh ... ivoty.html
s deťmi som videl niekde aj podobný dokument teraz ho neviem nájsť..
Dúfam, že sem teraz nezačneš vyťahovať každý nezmysel, ktorý nájdeš na internete. Už ti tu odpísali, ako sa dajú vysvetliť tieto javy.

Všetko sa dá vysvetliť. Racionálne. Neexistuje nič také, čo sme ako ľudia nedokázali racionálne vysvetliť a museli tomu pripísať "nadprirodzený" status. To ma privádza k tomu, že na tieto veci máme samostatnú tému, takže to môžeš riešiť prípadne tam (Záhady, nadprirodzené javy atď.).
harrison314
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa harrison314 »

nabozenstvo nemusi byt len domenov ludi: http://www.osel.cz/8734-co-nam-posvatne ... nstvi.html
TK1991
Star
Star

zdravím, prečo má podľa vás v dnešnej dobe človek potrebu veriť v nadprirodzené bytosti keď veľkú časť toho čo hovorí teológia vie veda vyvrátiť? najviac ma to udivuje u kapacít ako je tento onkológ ktorý podotýkam je veriaci celý celý život, nie od určitého vyššieho veku
http://www.ceskatelevize.cz/porady/1044 ... 058090114/
Napísať odpoveď