studium v USA

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
Retne
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Re: studium v USA

Príspevok od používateľa Retne »

TK1991 napísal: čo je podľa teba dobrá univerzita? s Bc. s univerzity Komenského by som nemal šancu pokračovať v amerike?
Master aspon v mojom obore, je o tom ze cely cas robis s jednym profesorom, cize 2 a pol roka s nim mas kazdy tyzden meeting a riesite Vas spolocny projekt no a okrem ineho chodis na hodiny, seminare, prednasky ku inym profesorom... o tom ci ta ten profesor zoberie ku sebe na toho mastra rozhoduje on...

Teraz si predstav ze chces ist robit mastra niekam na americku vysku ktora je v prvej stovke na svete, ked ti pride mail od niekoho kto ma bc. z neznamej slovenskej univerzity asi nebudes mat nad cim rozmyslat, nie? nehovorim, ze sa to nemoze stat, ze dany student nevycnieval spomedzi davu uz pocas bc. ale nie kazdemu sa to podari...

Urcite dany profesor bude poroznejsie citat mail od studenta ktory pochadza z dobrej univerzity, kde zvacsa aj osobne pozna profesorov ktory ho mohli ucit pocas bc.
ropman
Medium Professional
Medium Professional

Príspevok od používateľa ropman »

mna by zaujimalo ci naozaj je to investicia, ktora sa oplati. pretoze jedna vec je vystudovat mastra v USA (ak teda nejakym sposobom uznaju bc titul z EU univerzity), lenze potom sa zamestnat v USA bez viz asi nebude take jednoduche, ci?

a ked sa bude chciet zamestnat napriklad niekde v EU tak nikto tu univerzitu poznat nebude pokial to nie je vyslovene harvard alebo nieco take co je zname vsade.
jackb
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa jackb »

Retne, ale to si mal vyskumneho mastra a nie vyucovaneho, vsak?
Retne
Darca
Darca

jackb napísal:Retne, ale to si mal vyskumneho mastra a nie vyucovaneho, vsak?
ten priklad co som uviedol vyssie bol jediny mozny na fakulte na ktorej som v USA bol... a ti studenti maju hodiny, na konci mastra musia pochopitelne mat diplomovku, no aj nazbierane kredity za rozne predmety a seminare... ono ked dany student absolvoval 2 predmety, 2 seminare, plus bol svojmu profesorovi Reasearch/Teaching Assistent tak mal co robit...
ropman napísal:mna by zaujimalo ci naozaj je to investicia, ktora sa oplati. pretoze jedna vec je vystudovat mastra v USA (ak teda nejakym sposobom uznaju bc titul z EU univerzity), lenze potom sa zamestnat v USA bez viz asi nebude take jednoduche, ci?

a ked sa bude chciet zamestnat napriklad niekde v EU tak nikto tu univerzitu poznat nebude pokial to nie je vyslovene harvard alebo nieco take co je zname vsade.
No ja som pisal, ze ak by som bol dnes v situacii kedy sa mam rozhodnut ci si zaplatit za lepsie vzdelanie, tak by som to spravil... Ked som este studoval vo Francuzsku, tak jeden kamarat si zobral pozicku aby si zaplatil ecole de commerce v Toulouse... Vtedy som si povedal, ze je blazon... Po roku uz ako tam bol jeho profesor ziskal nobelovu cenu za ekonomiu... Kamarat si bez problemov hned po skole nasiel velmi dobre platenu robotu a splatil pozicku (pri nadstandartnom zivote) za dva roky...

Veci typu uznania diplomov, to vobec neries... trieto trapnosti som zazil len na Slovensku...
terEx
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa terEx »

jackb napísal:Retne, ale to si mal vyskumneho mastra a nie vyucovaneho, vsak?
su dva druhy mastrov ? to vsade ci len v usa ?

mna by este celkom zaujimalo okrem toho ze ci ti aj v EU uznaju titul z menej znamej univerzity z usa, tak ze ci po vystudovani nejakej tej menej znamej univerzity v usa sa da hned aj zamestnat v obore za nejeake reasonable peniaze (myslim v usa)
jackb
Redeemer
Redeemer

terEx napísal:su dva druhy mastrov ? to vsade ci len v usa ?
v UK urcite su dva.

Retne, ja len ze ta dlzka, kancelaria, komunikacia len so svojim profesorom... tak som chce objasnit. dakujem
Retne
Darca
Darca

jackb napísal: v UK urcite su dva.
Aj vo Francuzsku boli dva, profesionalny a vedecky... v style ako bol rozdeleny semester a hodiny sa to nijako neodlisovalo, skor slo o hodnotu ze v tom profesionalnom ta pripravovali rovno na pracovny trh a ten vedecky bol skor na phd... ja som robil ten profesionalny a skoncil s mojou master thesis v TOTALe, kde som ale nakoniec robil vyskum :D ale ostatni spoluziaci co pracovali v inych ropnych/banskych spolocnostiach, tak oni uz vlastne mali pracu viac menej ako bezni zamestnanci...
terEx napísal: mna by este celkom zaujimalo okrem toho ze ci ti aj v EU uznaju titul z menej znamej univerzity z usa, tak ze ci po vystudovani nejakej tej menej znamej univerzity v usa sa da hned aj zamestnat v obore za nejeake reasonable peniaze (myslim v usa)
Uznavanie diplomov. Nikto nikdy nikde nechcel odomna nieco take... CO je menej znama Univerzita? Amherst College, pocul si niekedy o nej? Asi tazko... bola to jedna z piatich v oblasti v ktorej som zil a pri tej velkej na ktorej som bol, sa jednalo o malinku univerzitu... naopak, v USA ked odides zo skoly, nezabudnes na nu... byvali studenti kazdorocne prispevaju aktualnym studentom na interne granty... jedna sa o statisice $... Spominanej Amherst college hrozilo v 2009 zavretie kvoli krize... dvaja byvali studenti jej poslali dokopy 450 000 000$ aby sa nezavrela... tam to velmi funguje o konexiach ktore si na univerzite urobis...

Ak sa ale planujes naspat vratit do EU, vyberaj si velku univerzitu, ktora je aspon do 100 vo svete...
jackb
Redeemer
Redeemer

a bud pripraveny na "slovenske maniere". University of Aberdeen nie je Oxford, Cambridge, alebo St Andrews, ale je na tom stale ovela lepsie ako akakolvek univerzita na Slovensku. ked som na jar robil pohovor cez skype do jedinej firmy na slovenskom trhu, v ktorej by som mohol naplno vyuzit odbornost z UK, tak som na v zavere dozvedel, ze moje vzdelanie nie je dostacujuce. takmer som sa pana na druhom konci opytal, ci on skoncil na MIT, alebo CalTec. ale ked sa jeho kolega nasledne opytal, ci teda aspon viem po anglicky, tak sa uz nezdrzal a povedal som, ze "na prijatie som potreboval certifikat na tom leveli, potom som rok studoval len v tom jazyku, napisal som master thesis... ale mozno aj na jazyk mate vo firme svoje vlastne kriteria a vyslo by z toho, ze neviem anglicky ani ceknut".
vela stastia, aby si sa s takymito mudrlantami nestretol
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Ako reagovali ? :hehe:
jackb
Redeemer
Redeemer

Andi_Cibula napísal:Ako reagovali ? :hehe:
ten, ktory sa na anglinu pytal nevedel co povedat, tak mi jeho kolega "s dostatocnym vzdelanim" oznamil vysledok pohovoru a rozlucili sme sa

ale sranda, je ze pred 3 rokmi boli z mojho freelance projektu pre slovenskych ucitelov, vytvorenom pomocou software, ktory propaguju a predavaju ako vyhradny distributor boli nadseni a zdielali ho na vsetky svoje socialne siete. a to som mal vtedy skusenosti s tym programom len ako samouk :)
Andi_Cibula
Addict
Addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Andi_Cibula »

Tak ste sa rozlúčili k obojstrannej spokojnosti. :D Lebo pracovať pre takú bandu diletantov .. :D
Mal som za to, že vyštudovanie západnej univerzity sa považuje automaticky za vyšší level než doštudovanie ľubovoľnej SK univerzity. :lol:
terEx
Light Expert
Light Expert

tak to verim ze nieco take sa moze stat len na slovensku :slap:
inak pozeral som nejake skoly v UK a je ich strasne mnozstvo takze podla coho by som sa mal rohodovat ? existuje nejaky objektivny ranking od nejakej nezavislej agentury ktoremu sa da verit ?
jackb
Redeemer
Redeemer

Andi, ja v to tiez dufal. skusenosti so mnou uz mali a tak som myslel, ze vzdelanie v tom uzkoprofilovom odbore z cudziny a jazyk mi pomozu. nestalo sa. tak som musel potrapit este dva mesiace, kym som nenasiel pracu v odbore v UK. takze marketing fakulty, ktora slubovala, ze do 12 mesiacov si kazdy najde pracu bol nakoniec pravdivy.

terEx, pozri sem. je to Guardian, ti sa snazi byt neutralni v spravodajstve, takze sa da predpokladat, ze aj rebricek bude objektivny.
https://www.theguardian.com/education/n ... ables-2018

daju sa vybrat odbory, alebo smery a podla nich si pozriet hodnotenie.
terEx
Light Expert
Light Expert

diky to mi dost pomohlo, sakra skoda ze obory ktore sa mi pacili su na skolach co su dost nizko v tom hodnoteni, zas neviem ci ist na skolu co ma hodnotenie podla guardian 73,7 resp. 69,5
Retne
Darca
Darca

ak si dobre pamatam chcel si na nieco s ekonomiou... napis do google: best economics universities in europe

Jedna vec je silne meno skoly, ale druha vec je ze v tvojom obore vobec nemusia byt najlepsi... teraz nehovorim ze moje studium je lepsie ako niekoho z oxfordu, ale napriklad v mojom obore su v takom Francuzsku najslepsie skoly v Nancy a v Beauvais, pricom uplne nezname univerzity... V holandsku je to Utrecht, v Nemecku postdam, atd. atd.

So silnym menom Univerzity nic nepokazis, ale nie vzdy to je garancia, ze budes top top kandidat pri hladani roboty... Rekrutori velmi dobre vedia, ktore skoly produkuju to naj v danom odbore... preto sa neorientuj podla mena Univerzity, ktore si uz niekolko krat len tak zapocul v novinach ale aj podla toho co chces v zivote robit... ;)

jackb pre koho teda robis? :) ja uz len cakam na uverejnenie mojho clanku a budem posielat cvcko do glasgowu...
terEx
Light Expert
Light Expert

super dakujem pekne :) brutalne ste mi pomohli, a dost aj namotivovali, snad sa sem na forum raz vratim s tym ze budem moct byt na mieste ako jackb alebo Retne a radit ostatnym ako to chodi v inych statoch a skolach aj ked MIT to asi nebude :D este raz diky
jackb
Redeemer
Redeemer

Retne, ked sa ti to podari a pracovny kalendar ukaze, ze mam vikend vtedy ked bezni ludia, tak by sme mohli vymysliet stretnutie. aj ked som uz druhy mesiac v mestecku v North Yorkshire, v Edinburghu mam vela kamaratov a je to len hodina s Glasgow. robim pre malu firmu (150 ludi), ktora robi a spracuva letecky prieskum (LiDAR + ortofoto mapy) pre energeticke a telekomunikacne firmy po celom svete. Tesne pred mojim nastupenim sme boli kupeni svetovym gigantom, ktory sam produkuje okrem vystupov aj HW na survey, tak pozemny ako aj letecky.

terEx, rado sa stalo.
Retne
Darca
Darca

Tak to gratulujem! Ja by som bol velmi rad ak by ma tam zobrali, kedze sa jedna o malicku no velmi solidnu firmu v mojej specializacii, ide MOVE midland valley... Ale tak to by som tam siel najskor az od buduceho roka ale vsetko je otazne... uz v Taliansku mi nieco ponukli, no jedna sa len o rocny post-doc, plus teraz som tu v pusti, tak uvidime ci nahodou tu nieco nevyskoci, aj ked vsetky domace firmy su nie velmi otvorene prijimaniu zahranicnych graduates... chorobne tlacia domacich absolventov... a zo zahranicia beru az seniorov...

Ale kebyze tam zavetrim, urcite sa ozvem! :)
jackb
Redeemer
Redeemer

to vyzera dobre, drzim palce!

s tymi absolventami to poznam z rozpravania: firmy/vlada/armada posle ludi vzdelat sa na zapad a drzi im miesta. alebo doktorandov doslova vtiahnu naspat. prednasky o GIS pri zivelnym pohromach a krizovom manazmente som mal s doktorandom z Iraku. a ten sa rozhodol vratit domov.
stashell
Novice
Novice

Príspevok od používateľa stashell »

@terEx ja mam este jeden tip. Niekedy je lahsie robit veci postupne, skus zvazit najst si skolu ktora ma bilateralne dohody s USA. Napriklad na CVUT sme mali zmluvy asi s 5 alebo 6 skolami v USA, kazdy semester tam odchadzalo mozno zhruba 15-20 studentov. Staci sa dobre ucit, a v druhaku alebo tretiaku vycestovat. Ked sa na tej skole zabehas, mas dobre vysledky, naberies kontakty, pojde to lahsie.
Napísať odpoveď