Plastové okná

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
kutya
Medium Star
Medium Star

Re: Plastové okná

Príspevok od používateľa kutya »

mate niekto znalosti o montazi plastovych okien ? Chcem dat vymenit okno v jednej izbe v byte, kedze preteka.
Vela citam na internete, ze nestaci okna namontovat za pomoci PUR peny, ale ze je potrebne pouzit aj tesniace pasky. Z dovodu toho, ze pena nie je vodotesna.
Co som sa ale pytal v roznych firmach v Kosiciach, tak vacsina z opytanych montuju len do peny a povedia mi, ze uz cez 15 rokov montuju len s penou a ze nikdy nemali problemy so zatekanim alebo presakovanim vody. ALE, ze ked chcem namontuju aj s paskami.

No ak s paskami vacsina nemontuju, teda asi nemaju vela skusenosti s montazou s paskami, tak to asi velmi odborna montaz s paskami nebude.
Ma teda vyznam si priplatit za tie tesniace pasky alebo staci aj ta pena ?
heker
Redeemer
Redeemer
Používateľov profilový obrázok

Príspevok od používateľa heker »

Bud pena alebo komprimacna paska. Komprimacnu pasku mas lepsiu, ale treba to mat dobre vyspravene a zase na velkych oknach sa skor dava pena, pripadne pena + vyvysovaci profil.
dzaso
Light Expert
Light Expert

Príspevok od používateľa dzaso »

Pasky su dnes uz standard a na tom jednom okne je to zanedbatelna polozka. Zatekat ti moze, aj ked zle vyspravia obvod okna, alebo zle osadia parapet. Hlavne si treba najst nejakych normalnych montaznikov.
heker
Redeemer
Redeemer

Najlepsie mas, ak ti firma co dodava okno, tao zabezpeci aj dovoz a montaz, aby niesla za vsetko zaruku. Pri jedno okne ta mozno poslu do zadku alebo daju taku cenu, ze si to das spravit dakemu zivnostnikovi.
kutya
Medium Star
Medium Star

No mam v plane dat vymenit okno jednej firme, tej od ktorej to okno aj kupim.

Zaujima ma v podstate uz len ta tesniaca paska. Zatial kazda firma, ktora mi poslala cenovu ponuku, tak poslala ponuku na montaz s pur penou, bez tesniacich pasok - cize pasky nedavaju automaticky kazdemu.
Kazdy tvrdi, ze uz roky montuju okna len s penou, a ze nebol ziadny problem. Pasky davaju len ak si ich niekto vyslovene ziada. Oslovil som asi 8 firiem, aj znamejsie ako Slovaktual, Fenestra ...
Tak teda neviem ci doplatit za tie pasky ci nie. Je to pre mna dost predrazene uz aj bez tych pasok, nie to este doplacat za nich 60-70 eur. A zacinam mat z toho taky pocit, ze su tie pasky sice dobre, ale nie je to nutnost aby som mal dobre okna bez zatekania a vlhnutia. Nikto mi nevedel odovodnit preco by som mal ist do tych pasok, ake vysoke je tam riziko ze len pena nebude v poriadku, vsade nechali rozhodnutie ci ich chcem alebo nie na mna (na laika).
dzaso
Light Expert
Light Expert

Tie pasky su tam hlavne kvoli vzduchotesnosti, ked sa ti to zda vela, nemusis ich davat. Ked to spravia normalne, vlhnut ani tiect ti tam nebude.
heker
Redeemer
Redeemer

Si moc mudry. 90 percent ludi ma penu okolo okien a nema ziadny problem so zatekanim. Zvysnych 10 percent su ludia s paskou tiez bez problemu. Ak ti bude okno zatekat, tak skor cez ramy a tesniacu gumu. Ved ked sa pouzije paska alebo pena, aj tak sa tam este dava APU lista, sietka, omietne sa to, vymaluje. Pochybujem, ze Fenestra alebo Slovaktual bude mat zaujem o jedno okno, oni sa skor zameriavaju na cele bytovky, domy a vacsie zakazky. Nevidim absolutne ziadny problem v tom, ze tam ma ist pur pena. Vies vobec co je zac ta komprimacna paska, ktoru tak velmi chces? Je to nieco ako pena, teda 2 v 1, ta paska sa nalepi na okno, okno sa osadi a paska sa roztiahne co trva niekedy aj den, aby vyplnila fugy okolo okna. Podobne funguje aj pena, penu streknes okolo okna, napuci sa a vyplni fugy, potom sa zvysky orezu.
kutya
Medium Star
Medium Star

Nie ja nie som moc mudry. Proste chcem si dat vymenit stare okna a ziadna firma nevie normalne vysvetlit ci mi tam treba tie pasky alebo ci staci PUR pena. Kedze ja okna nemontujem tak si to neviem vycucat z malicka. Preto som hladal o tom nieco na internete a nasiel som kopu clankov, kde pisu ze je norma na to, a ze pasky je dobre pouzivat. Kedze sa to rozchadza s nazormi firiem, tak hladam dalsie nazory...
dzaso
Light Expert
Light Expert

Heker: okna sa standardne montuju s vonkajsimi a vnutornymi paskami a aj s pur penou. Komprimacne pasky si ani nepametam ci som niekedy videl na nejakej stavbe (teda raz sme ich davali pri odvetranej drevenej fasade ako dilataciu).
Kutya: Pokial mas v plane menit len jedno okno kasli na to, ked chces potom menit aj dalsie, pasky by som dal.
Ale nechapem preco by ta od toho predajca odhovaral, ved su to peniaze pre nich navyse :D.
A okno si zober s trojsklom a teplym ramikom..
heker
Redeemer
Redeemer

Vsak si najdi okno, ktore bude pat koeficient prestupu tepla pod 0,8 (teda cely ram+okno), pri stasti najde plastove s trojsklom 6-16-16 co sa dostavaju k 0,5 az 0,6).

dzaso: O akych paskach sa tu bavime, komprimacnych? Lebo mam pocit, ze je o voze, zvysok o koze.
Daniel9911
Professional
Professional

Príspevok od používateľa Daniel9911 »

Ahojte, trošku oživím túto tému, nechcel som zakladať novú. Máme plastové okná a na jednom sa objavili takéto fľaky viď foto. Rámy okien sa zvykli umývať prípravkom na plasty a plastové okna s názvom Drift po novom Iron. Vyzerá to ako keby to bolo spálené, dá sa s tým podla Vás niečo spraviť ? okrem kompletnej výmeny okna ? Videl som na internete, tmely a opravné sady len neviem či to fakt funguje.
IMG_20210518_160224.jpg
heker
Redeemer
Redeemer

To vyzera na degeneraciu ci chemicku reakciu pri cisteni. Podla mna to uz nevycistis. Skor by ma zaujimalo ci by ramy nestacilo umyt jarovou vodou a nasledne oplachnut cistou vodou, pripadne pouzit specialne pripravky na okna ako ma napriklad Karcher?
gogo956
Redeemer
Redeemer

Príspevok od používateľa gogo956 »

mam k tomu otazku- treba to riesit? ja by som to nechal tak, na funkcnost okna to nema ziaden vplyv. Je to plast, ja by som to ziadnou chemikaliou neumyval, uplne postaci tepla voda.
Napísať odpoveď