Udrete koleno - voda v kolene?

Témy, ktoré sa nedajú zaradiť do kategórií vyššie...
mulatt
Darca
Darca
Používateľov profilový obrázok

Re: Udrete koleno - voda v kolene?

Príspevok od používateľa mulatt »

Takze pridavam sa medzi chromych :? V sobotu na zapase som dostal kopacku do kolena, okamzite ma podlomilo a ledva som sa doviezol domov. V nedelu som ladoval, mastil, nepomohlo, tak som isiel v pondelok do nemocnice. Tam mi tahali z kolena krv, cize to vyzera, ze mam nieco s vazmi. Na rtg som bol ale ten vysiel ako negativny. Na magneticku ma doktor neodporucil. Momentalne nosim ortezu ale snazim sa uplne obmedzit pohyb. Bolest uz ustupila ale opuch nie a nie zmensit. Je tu niekto, kto ma/mal podobny problem a vie dat nejake dobre rady? :) Ci to niecim mastit na noc, nejake doplnky na rychlejsiu regeneraciu vazov a pod. Vela ludi mi hovorilo, ze ich operaciu neminula, no zatial si tuto moznost nepripustam.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

To je zaujimave, pretoze ked je krv v kolene, tak velmi casto je to priznak poskodeneho krizneho vazu a v takomto pripade sa odporuca prave magenticka rezonancia, ktoru tebe nespravili. Ta krv sa tam nedostala len tak sama od seba z dovodu, ze to mas narazene.
mulatt
Darca
Darca

Presne to si myslim aj ja, ze mam v prdeli krizny vaz. Nebol som s tym ale u ortopeda ale priamo na urazovke, tam mi aj tahali tu krv. Problem je v tom, ze u nas magneticka nieje a chodi sa na nu az do RK. Tam su ale cakacie doby aj par tyzdnov a na operaciu aj par mesiacov. To si momentalne neviem a nechcem predstavit. Znamy bol na operacii tohto vazu niekde v Martine. Objednali ho o 4 dni od zavolania, rano prisiel, urobili magneticku, vysvetlili, doobeda odoperovali a vecer isiel domov. Zaplatil ale 450e.
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa test »

V akutnych pripadoch sa CT alebo RTG robi okamzite, teda hned v tu chvilu ci na dalsi den. Tvoj kamarat bol zrejme na jednodnovej chirurgii v Martine, tych ortopedov je tu viac, napriklad Sopilko, Petriscak, Jakubec alebo Jancovic. Dam ruku do ohna s tym, ze bol u jedneho z prvych troch menovanych. Mozes si to dat operovat aj v statnej nemocnoci, ci u vas v Ruzomberku alebo v Martine, len kto vie ci by ti to spravili hned. Aj tak vsetci ortopedi oschadzaju z nemocnic a robia si svoje ambulancie, pretoze vo vlastnej zarobia daleko viac.
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Ked sa sprchujes alebo kupes horucou vodou, aku ma farbu to koleno? Zacne mat taku farbu do fialova, ako modrina a ten "opuch" je taky makky, plasticky?

Pohyblivost?

V takom pripade ho budes asi mat zase naliate krvou. A mozes mat aj pretrhnute cievy v kolene.

Ale ak uz bolest ustupila, tak by som to nevidel tak kriticky. Problemom krvi v kolene je to, ze to v podstate "hnije" a telo nedokaze take velke mnozstvo krvi samo rozlozit. Mal by si chodit na punkciu denne + pre istotu nasadit antibiotika.

Ja kebyze dalej pocuvam statneho lekara na kramaroch a po punkcii pridem az o tyzden, ako mi povedal, tak by som dnes asi nemal 1 nohu. Na druhy den mi rodicia vybavili vysetrenie v sukromnej ambulancii doc. Rehaka a ten mi z kolena vypumpoval skoro 2dl krvi! Uplne som mal mega koleno a lekari na kramaroch to nechali tak... Dostal som 2 typy antibiotik, plus dalsie 2 produkty - doplnky vyzivy na chrupavku, kedze som ju mal po vyklbeni kolena tazko poskodenu. Prvych 14 dni som skoro denne chodil na punkciu krvi z kolena. Az po takom mesiaci opuch ustupil a koleno malo rovnako velkost ako to druhe. Kazdopadne bolesti som mal este dalsi polrok. Az hruba po roku som dokazal koleno rozcvicit tak, ze malo rovnaku ohybnost, ako to zdrave.

Ine je, ked nejaka babka caka na operaciu klbu a ine je, ked sa ti to stalo na futbale a mas uraz. Akutne pripady samozrejme predbiehaju tie cakacie zoznamy.

Takze drzim ti palce. Zranenia kolena su echt neprijemne tazkosti. Asi najhorsia bolest, aku som kedy zazil.

Googlil som teraz doc. Rehaka a vyzera to tak, ze zial uz zomrel. Skoda takeho top lekara. :(
mulatt
Darca
Darca

test: Bol v nejakej klinike artropro. Po operacii sa aj celkom rychlo zregeneroval, celkovo bol velmi spokojny.

ephramko: Sprchujem sa v takej mierne teplej vode a farbu ma koleno normalnu, opuch uplne makky. Pohyblivost je slaba, nakolko kvoli opuchu neskrcim koleno a citim, ze je nestabilne.
Taktiez si myslim, ze tam mam zase krv alebo mi ju celu nevypumpoval. Na prvykrat mi vypumpoval len nejakych 20ml ale citim, ze by sa este dalo vytiahnut viac :D

Podla toho, co pises, si mal omnoho vacsi uraz. Poskodenu chrupavku ti ale mali zistit uz na RTG nie? Celkom sa cudujem, ze si nesiel radsej na operaciu. Ak si mal tahanu krv z kolena kazdy den, tak si musel mat roztrhnute vazy uplne. To si neviem predstavit, ako sa da zregenerovat bez operacie.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa guess.whoo »

ak to mas naozaj len narazene tak je celkom dost sukromnych klinik kde ti za poplatok (ofc) spravia magneticku a hned budes vediet na com si. ak to nemas roztrhnute tak najlepsie na narazene/natiahnute veci je kryoterapia v kombinacii s thajskou mastou

ak mas vsak koleno naliate tak zbehni k ortopedovi nech sa na to pozrie a nie len na urazovku
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Artropro je Petriscak, to ma v pohode.
hojko
Site Admin
Site Admin
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa hojko »

Magneticku rezonanciu robia za poplatok na klinike v Ziline, doplaca sa tam asi 8,50 eur a netreba ani extra dlho cakat.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

no vidis, ja som bol za nejakych 10 v TN. to mas cestu do ziliny + 8,50 a vies na com si uplne presne.

s kolenami sa neoplati vyckavat a dufat
ephramko
Hardcore addict
Hardcore addict

Príspevok od používateľa ephramko »

Mal som uplne dislokovane koleno. RTG bol spraveny do hodiny po uraze, kedze ma viezla zachranka. Koleno napravili, skusali pohyblivost, vsetko vyzeralo OK. Vraj som mal stastie, mal som vtedy 16 rokov a vazy sa len natiahli. Na RTG videli "len" to, ze mam poskodenu chrupavku a nador v kolene. Normalne som z nemocnice isiel domov po svojich. Telo bolo este v soku. Az potom v noci mi koleno napuchlo a od bolesti som myslel, ze sa budem skriabat po stenach. U mna sa o moznej operacii hovorilo len v suvislosti s tym nadorom, ze by po ustupe opuchu mohol tzv. cestovat v kolene a museli by ho potom vybrat. Nastastie bolo koleno stabilne, bal som sa toho, ze by mi zase mohlo vyskocit a podobne, ako sa to casto deje po takychto urazoch. Poskodenie chrupavky je katastrofa, po mesiaci aj nieco som sa odpajdal do skoly. Pohyblivost kolena v podstate skoro nulova. Stacilo trochu ohnut koleno pri chodzi, alebo ked som isiel do schodov a zlozil som sa od bolesti. Vtedy som pochopil, ake to musi byt pre dedkov a babky s vydratymi klbami. Nastastie sa to zlepsovalo, cvicil som coraz viac, chrupavka dorastala a po roku som bol uz OK. Nador mi skutocne zacal v kolene cestovat a obcas mi pri chodzi do schodov skocil na to miesto, kde som mal poskodenu chrupavku. To bola asi najhorsia bolest, aku som kedy zazil. Ale ked som si koleno vystrel, tak zase skocil odtial prec. Tak som sa doktorovi s tym ani radsej nepriznal, nechcel som ist na operaciu. Po par mesiacoch sa mi asi ten nador vstrebal, lebo uz som ho potom necitil.
Fabo
Hardcore addict
Hardcore addict
Kontaktovať používateľa:

Príspevok od používateľa Fabo »

ja som to mal podobne ako mulatt, je to uz viac nez 10 rokov ale. MRI som myslim tiez nebol, len rentgen, tahanie krvi z kolena najprv po par dnoch, potom tyzden na kontrole a uz netrebalo, aj na tom poslednom uz bolo len velmi male mnozstvo.
Prislusny ortoped ma tiez navrhoval na operaciu, ale po konzultacii so sportovym lekarom v Saci sme sa zhodli, ze radsej nie, podla vysetreni a stavu kolena neboli nevratne zmeny na vazoch, a operacia by bola zbytocne riziko.

Celkovo som mal asi cosi vyse mesiaca ortezu, potom este par tyzdnov trvalo kym som koleno plne rozhybal (ale take veci ako chodenie, aj po schodoch, do par dni)
M142
Addict
Addict

Príspevok od používateľa M142 »

asi nie je moc co dodat, vsetci ti radia dobre, uz len dodam jednu vec. urcite necakaj na to, co ti povedia na urazovke, z nejakych neznamych dovodov tam s takymto problemom nerobia vobec nic, len to zakladne osetria a znova ta objednaju na dalsiu kontrolu.
mulatt
Darca
Darca

Diky za rady. Objednal som sa nakoniec na tu magneticku do Spinnu do RK. Uvidime teda co a ako. :)

//autoeditácia príspevku (11 Okt 2017, 13:39)
Tak ak by mal niekto podobny problem, tak neodkladajte MR. Roztrhnuty skrizeny vaz :-|
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Vsak ti to tu ludia pisali od zaciatku, ze krv v kolene = problem. V tvojom pripade doslo k chyba na dvoch stranach. Prva strana je osetrovna kde si bol, pisal si o pohotovosti ci urazovke, podla mna to tam lekari zle vyhodnotili a zanedbali tvoju lekarsku starostlivost. Druha strana, ktora pochybila, tak to si ty sam - snazil si sa verit tomu, ze to vyriesis Fastumgelom, ze si tri dni oddychnes a vsetko bude fit, vobec si si nepripustal moznost vaznejsieho zranenia.

Ostava nam popriat ti len stastie pri operacii a skore uzdravenie, este skorsiu regeneraciu a navrat do sportoveho zivota. Mna ako sportovca take veci bolia aj za teba, pretoze sa ciastocne viem zmestit do tvojej koze a hoci moje najhorsie zrazenie boli len natiahnute vazy v kolene ci natiahnute slabiny, aj to bolo celkom bolestive a 2 mesiace som nemohol robit absolutne nic, ziadny sport, len bezne veci ako chodza, sedenie, lezanie, jednoducho aj pri kolene, aj pri slabinach som musel davat pozor na pohyn, aby som prudko nevytocil nohu, aby som sa nespravne nezaprel na tu nohu, musel som si davat pozor s ktorou nohou vstavam z postele.

Na operaciu ides kde a aky je predbezny termin operacie a odhad ceny?
mulatt
Darca
Darca

test: Ja som neoddychoval 3dni ale 1,5dna. Myslim, ze je to jedno, ci som isiel v pondelok alebo sobotu lebo som aj tak nedostal odporucanie na MR. Musel som si to vybavit sam, lekar mi to ani nenavrhoval. Az ked prisli vysledky z MR a isiel som za nim, tak: "Aha, no mate pretrhnuty skrizeny vaz".

Este neviem presne co a ako s operaciou lebo som nedostal odporucanie :D Zevraj sa to zrastie za 8 tyzdnov. Tak dlho ale nemozem byt na PN a cakat, ci sa to zrastie. Aj ked nechapem ako sa moze zrast nieco, co je uplne odtrhnute. Tak som si vybavil sportoveho ortopeda v RK, cez vikend idem za nim a on mi poradi co dalej.
test
Hardcore addict
Hardcore addict

Poradi ti operaciu a aj tak budes 8 tyzdnov na PN.
guess.whoo
Redeemer
Redeemer
Kontaktovať používateľa:

tak zas s kolenom v orteze sa da chodit do prace pokial nemusis v praci stat alebo sa hybat.
viem ake to je na figu ale zas to nie je uplna katastrofa. ja som pauzoval 2 roky a uz som sa nemohol vratit k sutaznemu sportu tak ti tiez drzim palce a rychlu regeneraciu
Napísať odpoveď