Hypotéka pre mladých na 30 alebo 15 rokov?
Re: Hypotéka pre mladých na 30 alebo 15 rokov?
Jj, ja som tiež čítal zmluvu k mojej hypotéke celú a nepamätám si v nej žiadnu takúto zmienku...
je to z dovodu aby banka klientovi mohlad upravit splacanie na taku uroven ktoru dokaze zvladat az do doby ked si zamestnanie najde. Najcastejsie ponukaju odklad splatok alebo ich docasne znizenie.
Neriesi sa odklad splatok, znizenie a oststne cez poistenie hypoteky vratane toho, ze pri strate zamestnania poistka vykryje az 6 mesacnych splatok?
heker
prave preto klient ma najprv kontaktovat banku aby o situacii vedela ako prva. Nasledne klientovi posle formulare a zoznam dokladov ktore ma vyplnene poslat do poistovne. Poistovna bude posudzovat ci prislo k poistonej udalosti a ci ma klient narok na poistne plnenie a v akej vyske. Samozrejme klient moze kontaktovat poistovnu hned.
prave preto klient ma najprv kontaktovat banku aby o situacii vedela ako prva. Nasledne klientovi posle formulare a zoznam dokladov ktore ma vyplnene poslat do poistovne. Poistovna bude posudzovat ci prislo k poistonej udalosti a ci ma klient narok na poistne plnenie a v akej vyske. Samozrejme klient moze kontaktovat poistovnu hned.
A ked nemas poistenie hypoteky, aj tak mas kontaktovat banku v pripade straty zamestnania?
To zavisi od toho co mas v zmluvnych podmienkach ale podla mna je to vzdy dobre urobit lebo ti mozu pouknut odklad ci docasne znizenie splatky.
Odklad splatok je risk. Sice nesplacas pol roka, ale plynie cas a teda aj uroky nabiehaju. PO skonceni odkladu sa ti uroky rozpocitaju na dobu splacania a zvysi sa ti splatka, co v zasade nie je moc, kedze to je na 30 rokov cca. Ale ak by si chcel predcasne splatit pri refixovani tak ich musis doplatit lebo tato pohladavka ti uz vznikla. A to si vela ludi neuvedomuje a padnu pri tom na hubu.
-
K-u-b-i-a-k
Addict
V blízkej dobe plánujem brať hypotéku. Je nejaká banka ktorej sa mám určite vyhnúť?
-
guess.whoo
Redeemer
- Kontaktovať používateľa:
daj si spravit vypocet vo vsetkych a uvidis
-
K-u-b-i-a-k
Addict
Obehávali ste osobne alebo ste to riešili cez poradcu? Ja som bol osobne len v doch a zabralo to kopec času. Teraz maklér ktorý mi dohadzuje byt odporučil týpka na hypotéky a ten mi má doniesť nejaké ponuky.
ked som vybavoval hypo, tak som obehal/opisal 10 bank s mojimi poziadavkami, na zaklade ich odpovedi som sa zariadil
zase tak vela ich na slovenskom trhu nie je
zase tak vela ich na slovenskom trhu nie je
-
guess.whoo
Redeemer
ja som si tiez obehal asi 7 bank, niekde to bola rychlovka a niekde kde bol potencial som si tiez posedel, ale napokon to vyslo
-
hojko
Site Admin
Kamarat riesi akurat hypoteku. Zaraba nadstandardne, vydavky ako take velke nema, nakolko byva stale s mamou, auto ma sluzobne, takze co zarobi, moze rozhadzat. Ma pozemok za 90 tisic eur, na tom rozostavany dom za cca 50 tisic eur a teraz chce dostavbu riesit hypotekou, aby plynule presiel z toho co ma rozostavane a zafinancovane z vlastnych penazi, tak dofinancoval to peniazmi z banky. Dlhe roky je v Unicredite, chodi mu tam vyplata, odmeny, odtial plati ucty. Ponukli mu skvelych 1,79 eur s podmienkami ako je poistenie uveru atd... Oslovil niekoho kto riesi aj ich veci vo firme, ten mu nachystal papiere: SLSP - 1,29 bez nutnosti poistenie, fix 5 rokov, rovnake podmienky aj VUB banka.
-
K-u-b-i-a-k
Addict
Keď som bol osobne v banke vedeli mi ponúknuť 80% z hypotéky + 20% spotrebný úver. V inej zas 80% hypotáka + 10% spotrebný a 10% musím mať vlastných. Poradca mi doniesol ale ponuky kde vedia dať 90% + 10% spotrebný.
-
guess.whoo
Redeemer
tak to si uz potom len pozri kde preplatis najmenej a kde ti vyhovuje mesacna splatka (aj ked sa velmi lisit nebude)
poistenie casto byva lepsie riesit osobitne, ale zas s tym nemas robotu ak si ho das automaticky k hypo
poistenie casto byva lepsie riesit osobitne, ale zas s tym nemas robotu ak si ho das automaticky k hypo
-
K-u-b-i-a-k
Addict
Myslíš poistenie nehnuteľnosti? Ináč dávali ste si poistiť aj hypotéku?
-
guess.whoo
Redeemer
ano poistenie nehnutelnosti je povinne pri hypo. poistovat samotnu hypo som si nedaval. bolo to dost drahe pri pomere cena/vykon (plnenie). prakticky si poistujes len neschopnost platit a aj to len do urcitej mesacnej vysky. teraz niektore poistovne ponukaju tzv. rentu v pripade nehody/urazu ale to si vies lacnejsie osefovat v zivotke
-
K-u-b-i-a-k
Addict
Presne tak mi to bolo vysvetlené ako píšeš. No uvidíme na finálne ponuky ktoré mi prinesie. Z dvoch bánk mi to nevedel priniesť lebo potreboval ešte nejaká moje údaje. Zatiaľ dík, určite sa tu ešte poradím. K 
Inak brať si 100%-nú hypotéku (v akejkoľvek forme, napr. 80% hypotéka/20% spotrebák, 90/10,...) nie je vôbec výhodné, pretože podmienky, ktoré ti v banke dajú, sú oveľa horšie ako pri 90 alebo 80%-nej hypotéke. Viem, že 2 kolegovia, ktorí si kupovali byt z rovnakého projektu a na vybavenie hypotéky využili rovnakého finančného poradcu, platia približne rovnako vysoké mesačné splátky. Najväčší rozdiel je ale to, že jeden si bral 100%-nú hypotéku a druhý len 90%, ale pritom ten prvý má byt len 2+kk, zatiaľ čo druhý 3+kk, takže tie podmienky si treba poriadne prejsť a prípadne si skúsiť aspoň 10% radšej zohnať od rodiny alebo jednoducho došetriť.
-
guess.whoo
Redeemer
poziciavat si od rodiny je podla mna horsie riesenie ako cvaknut nieco viac banke. aj ked mame v rodine vyborne vztahy nechcel by som som si od nikoho poziciavat taku velku sumu (ak sa bavime o 100k byte je 10% dost)